Miljontals sovjetmedborgare led svårt inte bara av hunger utan också av ofrihet och förtryck under Stalin- tiden. Om man bortser ifrån att andra världskriget då rasade som värst, kan man ställa frågan: skulle ett ekonomiskt och tekniskt bistånd från Svergie då varit tänkbart? Jag tror inte det. Cuba under Fidel Castro Ruz uppvisar stora likheter med Sovjetunionen för femtio år sedan, men stödet från Sverige har alltid varit starkt.
Det är svårt att förstå hur de svenska regeringsföreträdare som genom åren gjort många besök i Cuba har kunnat charmas så av denna kommunistdiktatur att man aldrig någonsin ifrågasatt systemet. Det borde vara självklart att Sverige kraftfullt protesterar emot förtrycket i Cuba. Ett destruktivt system som känns igen från de flesta kommunistländer och vars synligaste bevis i Cuba är förfallna byggnader, gator och vägar, brist på de enklaste basvaror och att det finns ett stort antal politiska fångar. Den enda uppbyggnad man kan tala om är en stark militär- och polismakt. Kontrollen av medborgarna är mycket sträng och människor förföljs eller interneras för sina obekväma åsikters skull. Kommittéerna till revolutionens försvar (CDR) är de fasta knutarna i det nät som angiverisystemet utgör. Alla kontrollerar alla. Spindeln i nätet är säkerhetspolisen, alltid beredd att rycka ut.
Låt vara att Cuba också före revolutionen styrdes av en diktator och att de sociala orättvisorna var mycket stora, men landet var ingalunda underutvecklat som ibland påstås. Cuba hade en väl utbyggd infrastruktur med farbara vägar, fungerande kommunikationer och det fanns en välutvecklad industri. Cuba hade naturresurser och en produktionskapacitet som räckte både för folkets försörjning och till export. Dagens matköer utanför de nästan tomma butikerna har en slående likhet med dem i Leningrad. Enda skillnaden är att cubanerna inte behöver frysa medan de väntar.
Tvärt emot vad man skulle kunna tro är det USA som förser Fidel Castro med det starkaste argumentet emot en förändring. Så länge handelsblockaden pågår kan den lastas för alla svårigheter som folket utsätts för och cubanen i gemen har små möjligheter att upptäcka att de största problemen har sin orsak i det inhemska politiska och ekonomiska systemet. Ännu trettio år efter revolutionen är Cuba långt ifrån självförsörjande. Tvärtom har beroendet utifrån hela tiden ökat. Sedan Sovjetunionen kraftigt minskat sitt stöd befinner sig Cuba när detta skrivs i den svåraste ekonomiska situationen på mycket länge.
Likväl måste det finnas mer angelägna mottagare av vårt bistånd än ett land som på trettioett år under en diktatorisk regim inte lyckats med någonting annat än att undan för undan försämra folkets levnadsstandard. Visserligen är sjukvård och undervisning gratis, men segregationen är minst lika stor som före revolutionen bara med den skillnaden att den forna överklassen ersatts av en ny, privilegierad överklass av höga militärer, poliser och partifunktionärer.
Det torde finnas tillräckligt många bevis på vilken destruktiv inverkan enpartisystem, planekonomi och korruption har även på länder med goda förutsättningar för en gynnsam utveckling, för att också Sverige skall inse det orättfärdiga i att hålla en diktator under armarna. Man kan inte bortse ifrån att den politiska miljön har avgörande betydelse för vilka resultat som kan uppnås med biståndet.
En uttalad vilja till demokratisk utveckling och respekt för mänskliga rättigheter borde vara ett oavvisligt krav när det gäller Cuba. Läget just nu tyder inte på att någon sinnesändring skulle vara att vänta. Tvärtom har situationen bara under det senaste året blivit betydligt kärvare för såväl cubanerna i allmänhet som de grupper som arbetar för mänskliga rättigheter och nationell försoning.
Man kan ifrågasätta vilka möjligheter till liberalisering som finns i Cuba. Fidel Castro, som betraktar sig själv som den siste försvararen av marxism-leninismen, avfärdar alla förändringar som ett svek mot den sanna läran. Han har svurit att hellre gå i döden med sitt folk än ge efter för någon form av kapitalism. Hans tidigare paroll ''Fäderneslandet eller döden'' har nu bytts till ''Socialism eller döden'' ett budskap som möter en varhelst man rör sig i Cuba. Efter tövädret och den pågående demokratiska processen i de östeuropeiska länderna tvingar de kubanska myndigheterna nu hem tiotusentals studenter och gästarbetare och avhoppen ökar i snabbt tempo.
Men det finns idealister, människor med sällsynt andlig resning, människor som tror på icke-våldsmetoder, på förnuftets och det godas seger och som önskar en dialog med statschefen eftersom de är övertygade om att politiska förändringar och personlig frihet också skulle frigöra människors kreativitet och förmå lyfta landet ur det förnedrande tillstånd det hamnat i. De stannar kvar i Cuba, landet de trots allt älskar.
Fullt medvetna om det personliga risktagandet uttrycker de kritiska synpunkter emot den rådande ordningen, förfäktar andra politiska åsikter än dem som marxism- leninismen föreskriver eller talar bara högt men stillsamt om mänskliga rättigheter (MR) och rätten att ge sina barn kunskap om fädernas religion, den kristet-katolska som har djupa rötter i det spanska Amerika.
Detta renderar dem mycket obehag, säkerhetspolisens och myndigheters trakasserier och mobbning av CDR- kommittéer som uppmanats att kasta sten, föra oväsen nattetid utanför dissidenternas bostäder och måla kränkande slagord på fönster och väggar.
Under ständiga hot om repressalier och risk för att när som helst bli arresterade, inte sällan torterade, arbetar de oförskräckt vidare. De är övertygade om att makthavarna förr eller senare måste inse att landets problem inte kan lösas genom förödmjukande behandling av medborgarna eller med politisk propaganda, slagord och paroller. Det är bara cubanernas egen inneboende förmåga och vilja till förändring, deras längtan efter personlig frihet som kan leda till en bättre tillvaro för hela folket.
Andra politiska partier än det kommunistiska är förbjudna, men en av MR-grupperna har antagit namnet Partiet För Mänskliga Rättigheter i Cuba, en annan grupp kallar sig Cubas Kommitté För Mänskliga Rättigheter och en tredje heter likadant men har tillägget ''Nationell försoning''. Dess ledare är en av de mera kända samvetsfångarna, professor Elizardo Sánchez Cruz.
Därtill finns grupper associerade med katolska kyrkan liksom en Ekologisk-Pacifistisk organisation. Vad de alla har gemensamt är en strävan mot en samhällsförändring efter pacifistiska principer och att förändringarna måste komma genom folket i Cuba, inte genom yttre hot och minst av allt en ny, blodig revolution.
Det är dessa människor som bäst behöver vårt stöd.
Utanför Cuba arbetar en grupp exilcubaner, företrädare för olika politiska riktningar med demokrati som främsta kännemärke. Under 1990 bildade denna grupp Kubanska Demokratiska Plattformen (Plataforma Democratica Cubana). Initiativtagaren heter Carlos Alberto Montaner och verkar från Madrid.
Eftersom Cuba trots upprepade påstötningar från bl.a. FN och Röda korset inte visar minsta vilja att respektera ens elementära mänskliga rättigheter bör något svenskt bistånd till Cuba inte komma ifråga.
Som läget just nu ter sig i Cuba är det inte otänkbart att landet kan komma att drabbas av akut brist på mat. Om en sådan situation skulle uppstå måste givetvis ett rent humanitärt bistånd övervägas för att avvärja en hungerkatastrof.
Det är inte bara USA som försökt isolera Cuba, den cubanska regimen vill själv ''skydda'' ön från resten av världen. Det borde vara en demokratisk uppgift att så ofta det går sticka hål på bubblan för att ge cubanerna tillfälle att andas en annan luft, att verka för ett utbyte mellan människor så att demokratiska idéer kan slå rot och spridas bland folkflertalet. Vårt stöd bör i första hand ges åt dem som inom och utanför Cuba verkar för mänskliga rättigheter, en fredlig omdaning och nationell försoning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Cubabiståndet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd för dem som verkar för mänskliga rättigheter, en fredlig omdaning och nationell försoning på Cuba,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om protester mot förtrycket på Cuba.
Stockhom den 25 januari 1991 Margareta Fogelberg (fp)