Aktuell bakgrund
En av oss motionärer (Ragnild Pohanka) besökte Tibet i somras. Hon kan berätta:
I Tibets huvudstad Lhasa bor nu 70% kineser och 30% tibetaner. Det pågår en omfattande folkomflyttning från Kina till Tibet, där kineser får förmåner och högre löner genom att flytta dit. Tibetanerna har jämfört med de inflyttade kineserna den sämsta undervisningen, den sämsta sjukvården, de sämsta bostäderna, de tyngsta och lägst betalda arbetena i sitt eget land. Där finns också mängder av soldater förlagda i Lhasa. Vi fick bo på ett tibetanskt hotell, något som numera är förbjudet. Under senaste folkupproret i Lhasa för drygt ett år sedan blev turister vittne till både skottlossning och dödskjutningar av tibetaner, mitt inne i Lhasa.
Tvångsterilisering har utförts i en utsräckning som är ofattbar. I en by blev alla av 240 kvinnor utom 40 steriliserade. Sena aborter har utförts och levande foster har avlivats. Personalen har varit dåligt utbildad och de hygieniska förhållandena helt oacceptabla.
Vi har allt sedan miljöpartiet de grönas inträde i riksdagen år 1988 vid flera tillfällen uppmärksammat den svenska utrikesministern på de akuta problemen i Tibet på grund av oroligheterna där i samband med den massiva invandringen av kinesiska civila och Dalai Lamas fredssträvanden.
Vi kunde därför välkomna regeringens närmande till Tibetfrågans lösning genom att i maj 1990 ta emot Dalai Lama i egenskap av religiös ledare med sällskap genom kyrkoministern Margot Wallström, likaså välkomstmottagande av talmannen i riksdagen Thage G. Peterson.
Tibet
Tibet omfattar en fjärdedel av Kinas yta, motsvarande EG-ländernas sammanlagda yta. Där bor endast 6 miljoner, troligen färre, tibetaner. Denna omständighet är en del av problemet, eftersom dessa har en granne med en miljardbefolkning.
Tibet är det högst belägna landet i världen och detta har präglat landets historia. Tibetanerna har en 2000-årig historia som nation med en befolkning, isolerad bland bergen. Denna isoleringspolitik varade ända till 1950, då kineserna ockuperade landet.
Tibet har haft en rik kulturhistoria inom litteraturen, konsten, arkitekturen och vetenskapen. Mellan 1956 och 1966, alltså före den kinesiska kulturrevolutionen, förstördes ca 80% av Tibets historiska byggnader -- tempel, bibliotek, medicinska institut och religiösa byggnader av alla slag.
De återstående 20 procenten förstördes under kulturrevolutionen. Vid slutet av denna fanns av 6 400 kloster tretton (13) helt oförstörda kvar. Som ett slags kompensation för dessa dåd har tibetanerna fått åttavåningshus i Lhasa och Shigatse, men i dessa byggnader bor kineser. Man har dragit in elektricitet, men elkablarna leder nästan enbart till byar där kineserna bor. I Lhasa finns el för både tibetaner och kineser, men den är ransonerad för tibetanerna osv. Tibetanerna behandlas på alla sätt som andra klassens medborgare i sitt eget land.
Tibetaner i exil
Trots alla motgångar har tibetanerna skapat en modern exiltillvaro i Indien. Dalai Lama har deklarerat att denna skall ordnas som en demokratisk stat med en konstitution som garanterar de mänskliga rättigheterna och att allmänna val skall hållas. Dalai Lama är beredd att stiga åt sidan för att inte hindra ett verkligt demokratiskt system.
Fredsplan
Dalai Lama har framlagt en fempunktsplan för att återställa freden och respekten för de mänskliga rättigheterna i Tibet och för att skydda Tibets identitet som nation, dess kultur och andliga traditioner; dess fem punkter är:
1. att förklara Tibet som fredszon och dra tillbaka de kinesiska trupperna;
2. att upphöra med den planerade invandringen av kineser, vilken hotar tibetanernas existens som folk;
3. att återge tibetanerna deras fundamentala mänskliga och demokratiska rättigheter och frige de politiska fångarna;
4. att återuppbygga och skydda Tibets ekologi och att upphöra med att använda Tibet för produktion av kärnvapen och som avstjälpningsplats för kärnavfall;
5. att inleda en dialog mellan Kina och Tibet om Tibets framtida status och förhållandet mellan de tibetanska och kinesiska folken.
Dalai Lama har försökt starta samtal eller diskussioner med kinesiska regeringsföreträdare och lagt fram kompromisslösningar. Bl a har han föreslagit att Tibet skulle ha kontroll över inrikesfrågorna medan Kina skulle få besluta om utrikespolitiken.
Kineserna säger att de vill förhandla men hittar alltid förevändningar för att inte behöva göra det. Kineserna skulle vinna stor prestige om de kom till förhandlingsbordet och förde direkta samtal med Dalai Lama.
Kina angav två skäl för intrånget, dels att Tibet alltid varit en del av Kina, dels att Kina befriade tibetanerna från ett föråldrat socialt system och att Tibet behöver Kina för sin modernisering -- att kunna utvecklas kulturellt och ekonomiskt.
Kina -- en av få kvardröjande kolonialmakter
Båda typerna av argument är imperialistiska och koloniala. Detta beror i sin tur på att Beijingregeringen aldrig förstått vad problemet Tibet verkligen innebär, dess historia, varför tibetanerna älskar och vördar Dalai Lama eller varför tibetanerna protesterar mot kinesernas våldförande på de mänskliga fri- och rättigheterna.
Tibetanerna vill inte ha kineserna i sitt land. De hävdar att Tibet är ett självständigt land, alltid har varit det och kommer så att förbli. De anser att Tibet blev invaderat 1950 och att deras land sedan dess varit olagligt ockuperat.
Kineserna hävdar att Tibet alltid varit en del av Kina, vilket är rent nonsens.
Tibet och de mänskliga rättigheterna
Den 10 december 1988 firade Kina för första gången (40- års)jubileet av de mänskliga rättigheterna. Det skedde på ett storslaget sätt, men de gjorde en reservation vid tolkningen av rättighetsförklaringen, vilken innebär att uppfattningen om de mänsliga rättigheterna inte nödvändigtvis sammanfaller med västnationernas uppfattning. Kineserna tycks mena att individuella mänskliga rättigheter inte är lika viktiga som grupprättigheter.
Samma dag demonstrerade tibetanerna i Lhasa för självständighet och mänskliga rättigheter. De kinesiska myndigheterna blev förvånade. Den som ledde en femtonmannademonstration och ropade slagord blev skjuten rakt igenom huvudet. Ingen provokation eller våld hade förekommit.
Vad har hänt i Tibet?
Det är inte bara tibetanerna själva som lidit skada efter den kinesiska inmarschen 1950 utan även naturen i landet. Tidigare har alltid en ekologisk balans mellan natur och befolkning rått; ingen svält hade förekommit tidigare. Med ockupationen fördes bortåt en halv miljon kinesiska soldater och civila in i Tibet. Man förbjöd odling av korn och påtvingade veteodling istället utom där odlingarna ligger för högt över havet för veteodling. Sedan kineserna kom till Tibet har minst tre svältperioder förekommit.
Sedan 1950 beräknas ca 1,2 miljoner tibetaner ha dött, inte endast av svält utan i revolter mot kineserna, av självmord, i fångläger och fängelser. Det är mer än en sjättedel av befolkningen.
Den massiva invandringen av kinesiska civila till Tibet och Kinas uppenbara diskriminerande politik av tibetanernas språk och utbildning, arbets- och sysselsättningsvillkor samt ekonomiska villkor, hälsovård och rättsväsen, allt hotar tibetanernas fortsatta existens som ett enskilt folk och nation och närmar sig kulturmord.
Andra hot är de fortsatta avrättningarna, tortyren och den militära ockupationen av Tibet med ett stort antal kinesiska trupper och beväpnad polis som finns förlagd över hela platån av jordens tak. Vidare närvaron av kinesiska atomvapenbaser, vilka utgör ett hot mot stabiliteten i området, inte minst mot Indien.
Förstörelsen riktad mot den unika naturen och miljön genom omfattande och olaglig exploatering av landets naturresurser, har resulterat i en utbredd skogsskövling runt källområden för Asiens största floder med katastrofala ekologiska implikationer för Asiens framtid.
Londonkonferens om Tibet
En av oss (Kaj Nilsson) deltog i konferensen The International Consultation on Tibet i London den 6--8 juli 1990 som ende parlamentariker från Sverige. Tibetkonferensen rönte stort intresse med stort deltagande av, förutom en stor tibetansk delegation av ministrar, fd ministrar, diplomater, internationella jurister, religiösa ledare m fl från 36 nationer från samtliga världsdelar.
I en slutgiltigt antagen deklaration från konferensen påminde undertecknarna om alla folks obeskurna rätt till självbestämmelse, vars fulla utövande är en förutsättning för det fulla åtnjutandet av andra grundläggande mänskliga fri- och rättigheter och hänvisade till FN-stadgans artikel 1.
Konferensen uttalade sitt stödtill ett fullständigt genomförande av det tibetanska folkets rättigheter över hela Tibet, inte bara det nyligen benämnda ''autonoma regionen av Tibet'' utan alla områden som historiskt hör till Tibet;till en erkänsla av HH Dalai Lama, Tibets statsöverhuvud i exil, som den enda legitima representanten för det tibetanska folket;till den tibetanska regeringens engagerade strävan att upprätta en fri och demokratisk regering i Tibet i enlighet med det tibetanska folkets önskemål;till fredsplanens fem punkter, framlagda av Dalai Lama år 1987.
Uppmaning till Folkrepubliken Kinas regering
En uppmaning riktades till den kinesiska regeringen att utan ytterligare dröjsmål:påbörja verkliga förhandlingar med av Dalai Lama utsedda representanter för ett fredligt maktskifte, vilket leder till det tibetanska folkets oberoende i enlighet med deras obestridliga rättigheter och grundade på fempunktsplanen för fred;upphöra med alla föranstaltanden som berövar det tibetanska folket dess individuella mänskliga fri- och rättigheter, inkluderande rätten till liv, fri rörlighet, religiös trosuppfattning, yttrande- och föreningsfrihet;upphöra med alla föranstaltanden som våldför sig på det tibetanska folkets självbestämmande med särskild hänsyn till befolkningspolitiken av massiv invandring av kineser till Tibet och alla andra praktiska förfaranden som leder till kulturmord.
Inför den rådande situationen med klausul om bäst gynnad nation vid handelsöverenskommelser åt Folkrepubliken Kina betonades USA:s stora ansvar men även Japans och EG:s, vilka inte handlar till förmån för Tibets självbestämmande. Mer mod krävdes av stormakternas regeringar att inte längre föra eftergivenhetens politik gentemot Kina och behandla det som en ''baby'' i det internationella samfundet utan hjälpa Kina att ta sitt fulla ansvar som fullmogen medlem av världssamfundet och lämna Tibet att bestämma över sig självt. Kina betraktades som en av de sista kolonialmakterna i världen.
Tystnaden om vad som sker i Tibet är ett brott. Tibetfrågan måste placeras på generalförsamlingens dagordning i Förenta Nationerna snarast möjligt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna om behovet att verka för att genuina förhandlingar utan dröjsmål upptas med av Dalai Lama utsedda representanter för ett fredligt maktövertagande som leder till det tibetanska folkets oberoende i enlighet med Dalai Lamas fempunktsplan för fred,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna om behovet att aktivt driva frågan om Tibets rättigheter i Förenta Nationerna och andra lämpliga internationella fora,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna om att ett initiativ bör tas i FNs kommission för de mänskliga rättigheterna angående övergreppen på det tibetanska folket,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna om att Dalai Lama bör erkännas som den enda och legitima representanten för det tibetanska folket,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att andra lämpliga mått och steg för att stödja den tibetanska icke-våldskampen för landets befrielse bör vidtas.
Stockholm den 24 januari 1991 Kaj Nilsson (mp) Ragnhild Pohanka (mp)