Frågan om rättvisa val är av akut betydelse i samband med den globala tendens till demokratisering som börjat utvecklas under de senaste åren, både i Central- och Östeuropa och i den s.k. Tredje världen.
Val hålls nu i länder som tidigare inte haft sådana. I vissa fall handlar det om en genuin förändring. Men även regimer utan demokratiska aspirationer organiserar val -- sannolikt för att ge sig själva ett sken av legitimitet. Detta är några skäl till varför frågan om övervakning av val blivit så viktig. Vid en rad val under senare år har också internationella observatörer varit på plats.
Frågan om valövervakning borde således stå högt på den internationella dagordningen. Men så är det inte. Inom FN, t.ex. finns ingen organiserad kompetens för insatser på detta fält. Inte heller finns några utarbetade och internationellt överenskomna principer om hur valövervakning bör genomföras.
Faktum är att FN-kommissionen för de mänskliga rättigheterna bara snuddat vid frågan. Detta är desto mer anmärkningsvärt som den enskildes rätt till politiskt deltagande är en så väsentlig mänsklig rättighet, flera andra grundläggande friheter hänger samman med den.
För ett par år sedan reste dock USA frågan om ''periodiska och genuina val'' inför generalförsamlingen: frågan fördes vidare till kommissionen som tog upp den våren 1989 för att sedan bolla den vidare till generalförsamlingen (via Ekonomiska och Sociala Rådet).
Kommissionens resolution fick en bilaga med kriterier för hederliga val. Där nämndes viktiga aspekter som valhemlighet, mötesfrihet, rätt för alla att kandidera, rätten att presentera sina program, samt vikten av ett system för en opartisk administration av själva valprocessen.
Bilagan nämnde också möjligheten att inbjuda observatörer och att söka tekniskt bistånd för organisationen av ett val. FN och de regionala organisationerna (typ OAU och OAS) borde kunna ge sådant stöd.
Ett särskilt ansvar att ta initiativ vilar på Sverige som är medlem av FN-kommissionen för de mänskliga rättigheterna under ytterligare ett år.
Det är på tre vägar frågan bör föras vidare: formulering av normer, valövervakning, bistånd för valadministration.
En process borde inledas i syfte att utveckla internationella normer för rättvisa val. Ett sådant företag skulle tidigare ansetts som hopplöst med tanke på de olika politiska system som finns representerade bland FN:s medlemsstater. Men det är inte otroligt att utvecklingen i Östeuropa och en del av den tredje världens länder nu faktiskt öppnat dörren för en sådan diskussion också inom FN.
Det skulle vara mycket värdefullt om FN faktiskt antog detaljerade principer för de politiska friheter som hänger samman med fria val. Det skulle bli ett viktigt stöd för den demokratiska oppositionen i många länder. Det skulle självfallet också underlätta all fortsatt verksamhet med valövervakning.
Hittills har de flesta försök till sådan övervakning varit påfallande amatörmässiga. Observatörerna har ofta saknat en genomtänkt metodik i arbetet. Några hastiga besök på vallokaler under själva valdagen ger självfallet ingen som helst bild av om valprocessen är korrekt eller inte.
Det saknas helt uppenbart en institutionell expertis på området; vid varje nytt projekt uppfinnes hjulet igen av några nya entusiaster.
Den situationen är riskabel, amatörismen öppnar för manipulation. En insats som syftar till att kontrollera att spelreglerna följs, kan t.o.m. utnyttjas till att legitimera fusket. Det har också skett vid flera tillfällen; observatörer har funnits på plats vid flera i efterhand -- och på goda grunder -- omdiskuterade val.
Det är knappast troligt att FN annat än undantagsvis kan spela en huvudroll när det gäller valövervakning (även om det nu diskuteras för El Salvador). Sannolikt vore det därför önskvärt om det byggdes upp en fristående institution som utvecklade en självständig expertis; ett internationellt institut för fria och rättvisa val.
Det skulle behövas studier kring tidigare val och valobservationer, en genomgång av alla tänkbara ''luckor'', ett utvecklande av riktlinjer för observatörer samt konkret utbildning av sådana.
Ett visst arbete på de teoretiska avsnitten har gjorts av en grupp för mänskliga rättigheter i Washington, The International Human Rights Law Group, som har skrivit ett utkast till riktlinjer för valobservation. Det arbetet bör fullföljas.
Diskussionen bör ta avstamp i verkligheten. När man t.ex. i Kenya för en tid sedan offrade valhemligheten genom att låta väljarna ställa upp sig i köer, olika för olika kandidater, försvarades detta som en ''praktisk lösning''. Den uppläggningen kritiserades med rätta, men hur skulle ett acceptabelt -- och praktiskt -- alternativ kunna se ut?
Det är viktigt att lokala erfarenheter fångas upp. I Indien, för att ta ett exempel, finns en unik kompetens om hur valrättvisan skall skyddas så att olika former av valfusk minimeras och själva valprocessen blir meningsfull också utanför kretsen av välbeställda, utbildade väljare.
Ambitionen bör vara att nå så långt med att formulera principer och att bygga upp en oberoende kompetens för valövervakning att det blir helt naturligt för olika länder att bjuda in observatörer. Viktigt är att detta inte begränsas till de fattiga länder, utan att t.ex. också Sverige öppnar dörren för en sådan internationell granskning. Rapporterna bör bli föremål för seriös debatt, också hos oss.
En svensk satsning på denna sektor av de mänskliga rättigheterna bör också avspeglas i biståndspolitiken. Hederliga val kräver en god valadministration, tränade valfunktionärer. Att rikta bistånd till detta vore sannerligen en direkt väg att främja biståndets ''demokratimål''.
Det är inte bara hos oss som de demokratiska spelreglerna är fundamentala: de är lika viktiga i u- länderna. Erfarenheten från biståndsarbetet säger att det är helt avgörande för all utveckling, också den rent ekonomiska, att människor verkligen får vara med och bestämma.
Vi föreslår att ett institut för valövervakning skapas i Sverige i linje med denna motion. Det första steget vore att en studie gjordes om hur ett sådant institut skulle kunna etableras, om hur dess mandat skulle kunna formuleras samt om vilka resurser som skulle krävas. En uppläggning påminnande om den som använts vad gäller SIPRI vore en intressant modell vad gäller själva organisationen av institutet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett internationellt institut för valövervakning.
Stockholm den 15 januari 1991 Maria Leissner (fp) Alf Wennerfors (m) Ingbritt Irhammar (c) Margareta Winberg (s)