Mellanöstern
Med Mellanöstern avses de 14 länder som ligger i det område som i väster begränsas av Egypten, i norr av Turkiet, i öster av Iran och i söder av den arabiska halvön (exklusive Jemen). Ca 225 miljoner människor bor i området, varav hälften i arabiska länder. Turkiet, Iran och Israel är icke-arabiska. Därutöver finns det en stor icke- arabisk minoritet i Libanon. Turkiet, Egypten och Iran är stora länder med över 50 miljoner invånare vardera. Irak, Saudi-Arabien och Syrien är medelstora länder med 12--18 miljoner invånare vardera. De övriga länderna är små stater. Saudi-Arabien, Kuwait, Förenade Arabemiraten, Oman, Quatar och Bahrein är förenade i Gulf Cooperation Council -- GCC. De har en betydande ekonomisk styrka tack vare sina stora oljeresurser.
Krig och oroligheter
Under det senaste kvartsseklet har fyra regelrätta krig och många oroligheter förekommit. De har berört nästan alla länder i området.
Sexdagarskriget 1967 och Yom Kippurkriget 1973 berörde Israel och dess grannstater. Kriget mellan Irak och Iran som pågick under åtta år mellan 1980 och 1988 var sannolikt det blodigaste kriget sedan andra världskriget.
För närvarande (i januari 1991) pågår tre konflikter. Den palestinsk/israeliska konflikten har pågått längst. Inbördeskriget i Libanon startade 1975 och pågår fortfarande. Det pågående kriget mellan Irak och Kuwait startade för ett knappt halvår sedan.
Iraks invasion av Kuwait
Irak anföll Kuwait den 2 augusti 1990. Ockupationen fullbordades nästan omedelbart, då Kuwait i stort sett saknade försvarsstyrkor och därför inte kunde bjuda militärt motstånd. Irak beslöt den 28 augusti att inkorporera Kuwait som landets 19:e provins. Iraks regim har också uttryckligen hotat Förenade Arabemiraten och Israel med krig.
Irak har bedrivit en synnerligen hård ockupationspolitik. Mellan 400 000 och 500 000 har flytt ur Kuwait. Den kvarvarande befolkningen har utsatts för mycket brutala övergrepp. Tortyr och förnedrande behandling är mycket utbredd.
Blockaden av Irak och Kuwait har haft goda yttre förutsättningar att lyckas. Praktiskt taget hela världen stod upp bakom blockaden. Trots detta fanns det inga tecken på att blockaden hade försvagat den irakiska regimens beslutsamhet att behålla Kuwait.
Blockader och sanktioner syftar till att ekonomiskt försvaga ett land, för att därmed söka pressa fram en förändring av den förda politiken. Genom att pressa ned landets ekonomi skall regeringen tvingas uppge sin aggressiva politik. Det visar sig dock att sanktioner och blockader ofta är verkningslösa. Även om fattigdomen blir omfattande leder det sällan till att den diktatoriska regimen stoppas. Ett folk som utsätts för ett hårt materiellt tryck kan bli än mindre benäget att pressa fram förändringar, särskilt om det sker under en mycket hård diktatur.
Då Irak visade sig helt omedgörligt in i det sista gick de med Kuwaits regering allierade styrkorna till motangrepp den 17 januari för att befria Kuwait och omöjliggöra en framtida irakisk ockupation av landet.
En fredsordning för Mellanöstern
Det är viktigt att söka skapa en fredsordning för Mellanöstern. Det är en angelägen uppgift att söka bygga upp en sådan efter Irak-Kuwait-krigets avslutande.
Den fredsordning som skall ta vid måste innehålla tre fundamentala komponenter: Säkerhetsarrangemang, demokratin och de mänskliga rättigheterna samt dessutom den ekonomiska och sociala utvecklingen. Skall en fredsordning bli bestående kräver det framsteg på alla tre områdena. Detta motsvarar de tre korgarna i den europeiska säkerhetsprocessen.
Säkerhetsarrangemang
Otaliga är försöken att skissa på säkerhetsanordningar för Mellanöstern. Man kan dock nu skönja konturerna till vissa viktiga ingredienser i en sådan. En utgångspunkt kan vara den FN-allians som har byggts upp för att befria Kuwait. Denna allians har fått stöd av en majoritet av arabstaterna. 12 av de 21 medlemmarna i Arabförbundet röstade för och endast 5 emot. Övriga avstod eller var frånvarande. I alliansen ingår förutom GCC-staterna också Egypten och Syrien. Turkiet är formellt inte med i alliansen men utgör en viktig bas för krigsansträngningarna mot Irak. Bland utomstående arabstater deltar Marocko med väpnade styrkor. Därutöver finns också styrkor från andra islamska länder som Pakistan och Bangladesh. Alliansens centrum utgörs av Saudiarabien, Kuwait och USA som svarar för den helt dominerande delen av krigsinsatserna samt Storbritannien och Frankrike. Alliansen omfattar totalt 32 länder.
Alliansen uppfattas som en västanknuten gruppering. Det land som ur den aspekten kan betraktas som tveksamt är Syrien. Det har tidigare snarast haft en anti-amerikansk inställning och tidigare stött Iran.
Vad är då möjligheten att bygga en framtida fredsordning på denna FN-allians? Det första gäller utvecklingen av Irak efter kriget. En optimistisk linje vore att Irak kom att utvecklas i mer demokratisk riktning efter den hårda diktaturen och terrorn. Man får inte glömma att Iraks befolkning faktiskt är den som har lidit hårdast under Baath-partiet och Saddam Husseins långa regim.
Om de allierade garanterar Iraks territoriella integritet och dessutom medverkar i uppbyggnaden av ett demokratiskt Irak kan en sådan utveckling inte uteslutas. Kanske skulle till och med Irak kunna utvecklas till arabvärldens första demokrati.
En mer pessimistisk utvecklingslinje vore att det av kriget förstörda Irak blev bittert och revanschistiskt, i värsta fall under samma regim som nu. Det hänger mycket på de allierades politik hur Irak skall komma att utvecklas.
Syrien ingår i alliansen men skiljer sig likväl från de övriga medlemmarna. Syrien är en hård diktatur som har fört en inrikespolitik som regimen i Irak. Därför är det också tveksamt om Syrien i framtiden vill delta i eller spela någon konstruktiv roll i de allierades försök att bygga upp en säkerhetsordning.
Iran är fortfarande starkt anti-väst och kommer sannolikt ha svårt att delta i en säkerhetsordning som uppfattas som västinspirerad, även om den rätt våldsamma anti-västliga retoriken har avtagit. Det finns fortfarande en religiös fundamentalism som söker destabilisera också Saudiarabien och andra näraliggande arabiska länder.
En framtida säkerhetsordning skulle kunna bygga på en mer fast kärna av Egypten, Saudiarabien och Gulfstaterna och möjligtvis ett demokratiskt Irak. Turkiet och Israel måste naturligtvis ingå i en sådan ordning om den skall bli allomfattande.
Man får inte glömma att Kuwait, Saudiarabien och övriga Gulfstater har alliansen att tacka för att de överhuvudtaget existerar. Jordanien skulle sannolikt också ha uppslukats av Irak om inte alliansen hade skapats. Iran har alliansen att tacka för ett fredsavtal på sina egna villkor. Israel är också skyddat av denna.
Det bör observeras att Turkiet redan ingår i den europeiska säkerhetsordningen. Turkiet är medlem i ESK- processen och Europarådet. Det är också fast förankrat i Väst genom medlemskap i NATO och OECD.
Jordanien, vars befolkning till närmare två tredjedelar är palestinier, har tvingats inta en mellanposition mellan de allierade å ena sidan och Irak å den andra. Detta för att undvika att föra in landet i krig. Jordaniens utveckling hänger naturligtvis också nära samman med den israelisk- palestinska konflikten. Först när denna är löst kan Jordanien få en fast säkerhet.
Libanons roll hänger nära samman med utvecklingen i Syrien. Syrien har ambition att vara Libanons skyddsmakt.
Om de allierade i kampen för att befria Kuwait utgör den ena pelaren i ett framtida säkerhetsarrangemang måste den andra pelaren utgöras av en säkerhetsanordning mellan Israel och Palestina. En varaktig och stabil fred i Mellanöstern kan inte etableras utan att denna fråga löses.
Förutsättningen för detta är dock att det i övrigt råder stabila förhållanden. Det kommer aldrig att gå att lösa Israel--Palestinakonflikten om vissa grannländer eller andra betydelsefulla länder i regionen bedriver en aktiv destabilisering. I den meningen kommer Israel-- Palestinakonflikten att hamna längst ner på dagordningen.
Utgångspunkten för att lösa denna finns i allt väsentligt i Camp David-avtalet. Det löste en viktig del av denna konflikt. Gränsen mellan Egypten och Israel fastställdes och Egypten erkände Israels existens. Gränsen är inte enbart erkänd utan utgör också en säker gräns. Egypten har från sin sida sett till att inte terrorattacker riktar sig över denna.
I och med Camp David-avtalet etablerades principen land mot fred. Israel släppte ockupationen av Sinai och drog bort de judiska bosättningar som hade etablerats i området.
Grundprincipen måste vara att Israel får erkända och säkra gränser. När det gäller gränsdragning utgör Golan- höjderna och östra Jerusalem problemet. Möjligheterna att lösa Golanhöjderna med ett motsvarande avtal som träffades mellan Israel och Egypten borde inte vara oöverstigliga. Förutsättningen är naturligtvis att Syrien har en regim som också pålitligt och uthålligt är beredd att respektera gränsen och sannolikt också en demilitarisering av Golanhöjderna för att omöjliggöra att dessa utgör en bas för angrepp mot Israel. Golanhöjderna var före 1967 basen för ständiga artilleriattacker mot norra Israel.
Om frågan om erkända gränser klaras av återstår den svårare frågan, nämligen den att få säkra gränser. Mardrömmen vore ett Västbanken som kom att utvecklas till ett nytt Libanon. Även en formellt fredlig palestinsk stat skulle i praktiken kunna komma att utgöra bas för olika terrororganisationer som vill utplåna Israel.
Möjligheten för en palestinsk stat på Västbanken och Gaza att kontrollera sitt territorium och vara beredd att med hårdhänta metoder se till att olika palestinska terroristfraktioner inte använder området som en bas kommer att vara mycket svårt. Skulle östra Jerusalem komma att utveckla sig till ett nytt Beirut med våldsamma fraktionsstrider skulle det naturligtvis inte göra saken bättre.
Detta pekar på en kärnpunkt i frågan om upprättandet av en palestinsk stat. Hur skall det säkerhetsarrangemang ordnas som behövs för att inte den onda cirkeln av terror och motterror förvärras. Sannolikt kommer det att kräva stora övervakningsstyrkor under mycket lång tid.
Demokratisk utveckling
Israel och Turkiet är de enda demokratierna i området. Med välvilja kan Jordanien och Egypten klassificeras som framväxande demokratier. Det finns ett visst partiväsen och valen har haft vissa inslag av demokrati. Det är positiva tecken. Mycket talar också för att Gulfstaterna och Saudiarabien kommer att försiktigt slå in på en utveckling i riktning mot mer demokrati. Det gäller särskilt Kuwait, som har anledning att överväga sin konstitution när det sönderslagna landet nu skall återupprättas.
Syrien och Iran är hårda diktaturer. Iraks framtid är oviss.
Skulle en stabil säkerhetsordning etableras skulle dock möjligheten för en demokratisk utveckling kunna förbättras. Demokratin å sin sida är naturligtvis också en förutsättning för att en säkerhetsordning skall bli stabil. En regim som inte har stöd i sitt eget folk kan inte vara en garanti för stabilitet i det långa loppet.
Mänskliga rättigheterna sitter trångt i Mellanöstern. Det är ett av de områden där brotten mot mänskliga rättigheter är mest omfattande. Det utgör därför ett mörkt drag, som försvårar en fredsordning.
Ekonomisk och social utveckling
Mellanöstern har ett bra utgångsläge för god ekonomisk och social utveckling. 40 % av den samlade befolkningen bor i länder med stora oljeinkomster. Därutöver har Israel en standard på närmast europeisk nivå.
För Iran, Irak och Libanon gäller att länderna har blivit fattiga till följd av krig och vanstyre. Trots mycket goda utgångslägen -- alla tre tillhörde de mest utvecklade av tredje världens länder i mitten av 1970-talet -- har de nu lång väg att vandra för att återfå sitt forna välstånd och kunna utvecklas ytterligare.
Egypten är egentligen det enda mycket fattiga u-landet i området. Det lider forfarande under den felaktiga socialistiskt inspirerade utvecklingspolitik som växte fram på 1950- och 60-talen. Försök pågår dock att lägga om politiken i mer utvecklingsbefrämjande inriktning. Av särkild betydelse är det mycket omfattande amerikanska utvecklingsbiståndet.
Det finns sammantaget goda möjligheter att med en riktig politik och fredliga omständigheter få till stånd en snabb ekonomisk utveckling i hela Mellanöstern. Särskilt om handelshinder mellan länderna kunde minskas eller försvinna skulle en sådan utveckling kunna ta mycket rask fart. Det bör observeras att närmare 60 % av världens oljereserver ligger inom denna region.
Självfallet måste OECD-länderna vara beredda att stödja befolkningen i de länder som drabbats av kriget och som kan räknas som fattiga och/eller skuldtyngda. Sverige måste t.ex. vara berett att ge ytterligare humanitärt bistånd till de s.k. frontstaterna i denna konflikt, dvs. Jordanien, Egypten och Turkiet.
Avslutning
FN-alliansen för att befria Kuwait och Camp David- avtalets principer utgör de två pelare på vilket det bör vara möjligt att bygga upp en fredsordning för Mellanöstern. Europa kan spela en roll i detta sammanhang. Det är därför viktigt att den Europeiska Gemenskapen engagerar sig. En FN-konferens kan ge möjlighet såväl för alla stater i regionen som utomstående att bidra i arbetet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
l. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige skall verka för en fredsordning i Mellanöstern som kan inspireras av ESK- processens tre korgar,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om humanitärt bistånd till de drabbade länderna -- i första hand Egypten, Turkiet och Jordanien.
Stockholm den 25 januari 1991 Margaretha af Ugglas (m) Alf Wennerfors (m) Inger Koch (m) Eva Björne (m) Gunnar Hökmark (m) Bertil Persson (m) Nic Grönvall (m)