De röda khmererna förefaller fast beslutna att med alla medel återta makten i Cambodja. Många cambodjaner befarar att ett sådant maktövertagande leder till ett nytt folkmord. De röda khmerernas uppträdande, hot och slagord inger farhågor. I de byar de röda khmererna erövrar förefaller de ha en politik som påminner om skräckväldets tid. Separering av män och kvinnor, tvångsäktenskap, tvångsarbete, misshandel och mord uppges förekomma. Utländska biståndsarbetare har slagit larm och är djupt oroade av omvärldens ointresse för problemet.
Vietnam tog hem sina trupper i september 1989, men kriget fortsätter och så också vapenleveranserna och det hemliga militära stödet till de röda khmererna, Son Sanns och Sihanouks trupper.
De fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd lade den 28 augusti 1990 fram en fredsplan som skulle leda till vapenvila och fria val. Men planen har allvarliga brister. Den var endast en ram som skulle fyllas med innehåll av de fyra cambodjanska parterna. Planen tiger på den springande punkten, nämligen att finna vägar att förhindra ett nytt folkmord i Cambodja.
Planen ledde till förhandlingar mellan Cambodjas nuvarande regering och koalitionsregeringen, som är sammansatt av tre parter: de röda khmererna under Pol Pots ledning, Son Sanns KPNLF och sihanoukisterna. Ett högsta nationellt råd har bildats men några beslut om hur FN-planen ska förverkligas har inte kunnat fattas.
Planen sätter inga tidsfrister. Mycket tyder på att Pol Pots röda khmerer försöker förhindra förhandlingarna för att vinna tid och stärka sin militära position. De röda khmererna erövrar byar, terroriserar bybor till underkastelse, bortrövar eller till och med mördar bystyrelser. Av deras segerrapporter framgår klart att krigföringen syftar till att trasa sönder den bräckliga administration som byggts upp sedan de störtades från makten. De lägger ut minor och gör väg- och tågöverfall för att framkalla ekonomiskt kaos. Tusentals människor skadas varje år av minor i risfälten. Tekniken att lägga ut minor har de sannolikt lärt sig av brittiska militärer i hemliga utbildningsläger i Malaysia.
Följderna kan vi se. Ett par hundra tusen människor har blivit flyktingar inuti landet. Uppskrämda människor byter pengar mot guld och dollar, vilket ökar inflationen.
Om de röda khmererna får fortsätta kommer sannolikt ingen att kunna hindra dem att genomföra nya massakrer på de människor de vill röja ur vägen. Ett nytt folkmord kan bli följden.
Omvärlden måste reagera snabbt för att stoppa de röda khmererna och Pol Pot. Deras förhalningstaktik måste sättas ur spel. De fria valen under FN:s överinseende måste genomföras innan fullständigt kaos utvecklats i landet. En tidsfrist måste sättas, exempelvis till den 26 september 1991, vilket är två år efter Vietnams tillbakadragande. Om FN inte kan övervaka valen måste en internationell övervakning ordnas på annat sätt.
Om valen inte kan genomföras, bör Sverige erkänna staten Cambodja, som är folkets enda skydd mot de röda khmererna.
I den plan som stormakterna lagt fram avsågs att 10 000 FN-soldater och lika många administratörer skulle sättas in i Cambodja för att avväpna de fyra arméerna och upprätta fred och ordning. Phnom Penh-sidans soldater torde gå lätt att avväpna. Men betydligt svårare blir det med gerillakrigarna ute i djungeln. FN-styrkan skulle också vara otillräcklig för att skydda människorna i 11 000 byar. Språksvårigheterna skulle bli enorma. Kostnaderna skulle bli mycket stora. Planen är därför inte realistisk. Den måste revideras.
I planen ingick minröjning och den måste startas skyndsamt eftersom 30 000 människor årligen skadas på grund av minor. Enligt planen kan inte FN börja röja minor förrän en politisk uppgörelse träffats. Planen måste ändras också på denna punkt.
Thailand har föreslagit neutralisering av gränslägren så att civila undandras militärens kontroll och terror. Detta måste också genomföras -- inte minst för att stoppa rekryteringen av barnsoldater.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en fredslösning måste ge garantier för att de röda khmererna inte återerövrar makten,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att minröjning snarast måste igångsättas i Cambodja,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att gränslägren mot Thailand skall neutraliseras,
4. att riksdagen begär initiativ av regeringen inför årets generalförsamling i FN för att övervakade val snarast genomförs i Cambodja.
Stockholm den 24 januari 1991 Bengt Hurtig (v) Ingela Mårtensson (fp) Marianne Samuelsson (mp) Marianne Andersson (c) i Vårgårda