Inledning
Ingenting pekar på att några förbättringar har skett i Iran efter Ayatollah Khomeinis död, vapenvilan i augusti 1988 eller fredsfördraget i augusti 1990.
Grova brott mot de mänskliga rättigheterna fortsätter i samma utsträckning som tidigare. Offentliga avrättningar är stående inslag i den iranska vardagen. Med jämna mellanrum kommer rapporter om avrättningar även i våra massmedier. Orsaken till avrättningarna sägs vara narkotikabrott. Den samlade oppositionen hävdar att detta är osanning och endast en förevändning för att avrätta oliktänkande.
Tyvärr är den verkliga situationen den som oppositionen hävdar. Merparten av avrättningarna sker dessutom efter mycket summariska rättegångar. Sedan den islamiska republiken grundades 1979 sitter tusentals politiska fångar i de iranska fängelserna och antalet växer.
Ett ganska typiskt exempel på en politisk fånge är den unga kurdiska mannen N. Rahehag som greps för sju år sedan, när han deltog i ett politiskt möte hos en förbjuden politisk organisation. Han var då endast fjorton år gammal och dömdes till 25 års fängelse. Han sitter fortfarande i fängelse och väntar på att bli frigiven i anslutning till det årliga firandet av ayatollornas revolution, eftersom man då brukar frige ett antal fångar.
Tortyr och övergrepp
I fängelserna förekommer tortyr, skenavrättningar och andra grova övergrepp. Anhöriga nekas att besöka sina fängslade anförvanter. När avrättningar äger rum meddelas de anhöriga bara i bästa fall. I många fall förtigs vad som hänt med fången. Unga kvinnor som skall avrättas våldtas av fängelsepersonalen före avrättningen med motiveringen att de annars hamnar i himlen om de är oskulder när de dör.
Listan över hemskheter kunde göras mycket lång med hjälp av alla de rapporter som finns att tillgå från olika politiska och mänskliga rättighetsorganisationer.
En pinsam tystnad över de grova brott mot mänskliga rättigheter som mullaregimen i Iran gör sig skyldig till råder från regeringar i både öst och väst. Sverige har en skyldighet att ge röst åt protesterna.
Västs stöd till Iran
Det kan konstateras att Iran, nu när kriget med Irak är slut, är ett intressant land att göra affärer med. Under upptrappningen av kriget i Mellanöstern blev det även intressant för USA och andra länder att få Irans stöd i konflikten.
Därför har handel, industriinvesteringar, handelskrediter och diplomatiska förbindelser med Iran mycket kraftigt utökats från många länder, så också från svensk sida. Även Världsbanken väntas bevilja Iran ett lån på 250 miljoner dollar. Diplomatiska källor uppger att Irans stöd till FNbeslutet om handelsbojkott mot Irak har banat väg för lånet.
Iran meddelade i FN under höstsessionen 1989 att den av FN utsedde särskilde rapportören för mänskliga rättigheter skulle släppas in i landet. Detta resulterade i att kritiken mot Iran uteblev.
Den rapport som sedan framlades till MR- kommissionen har starkt kritiserats av oppositionen i Iran, så även resolutionen avseende rapportörens rapport som antogs av MR-kommissionen.
Efter den särskilde rapportörens andra resa och den rapport som han då skrev har krav från oppositionella i och utanför Iran ställts på att rapportören skall bytas ut. Sverige bör instämma i det kravet.
Motverka regimen
Den iranska mullaregimen har en väl utbyggd internationell agentverksamhet för att spåra, förfölja och även mörda regimmotståndare som flytt till andra länder. Det har vi även här i Sverige fått erfara vid flera tillfällen.
Av utvecklingen i Irak och det nu i januari pågående kriget i Mellanöstern borde vi ha lärt hur diktaturer och deras envåldshärskare fungerar.
Vänsterpartiet anser att handeln med Iran skall hållas på lägsta möjliga nivå och att initiativ i form av regeringsledda handelsdelegationer inte skall tas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Sverige skall verka för att Irans brott mot de mänskliga rättigheterna skall uppmärksammas i alla relevanta internationella sammanhang,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Sverige i FN skall verka för att MR-kommissionens rapportör i Iran byts ut,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Sverige skall verka för att Iran inte beviljas lån från Världsbanken, på grund av Irans brott mot de mänskliga rättigheterna,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att regeringen bör verka för att handeln med Iran och ekonomiska åtaganden i Iran bör hållas på en låg nivå.
Stockholm den 24 januari 1991 Bertil Måbrink (v) Bengt Hurtig (v) Berith Eriksson (v) Gudrun Schyman (v) Lars Werner (v)