Inledning
Kännedomen om kurderna och den kurdiska frågan ökar, inte minst i Sverige. Från sin anonymitet har den kurdiska frågan alltmer uppmärksammats som en av nyckelfrågorna för att förstå några av Mellersta Österns återkommande konflikter.
Militärkupper i Turkiet, kriget Iran--Irak och nu Gulfkriget är alla exempel där den kurdiska frågan finns med som en del av de bakomliggande orsakerna.
Kurdistan
Kurdistan är ett sammanhängande landområde i Mellersta Östern med en yta på ca 500 000 kvadratkilometer -- lika stort som Spanien. Det ligger inom de fyra staterna Turkiet, Irak, Iran och Syrien.
Kurdistans alla delar är underutvecklade vad gäller industri, vägar, elnät. Barnadödligheten är hög. På grund av brister i sjukvården dör många barn före två års ålder, ofta i sjukdomar som mässling och kikhosta. Antalet läkare är få och tillgången på kvalificerad sjukvård närmast obefintlig.
De två stora floderna Eufrat och Tigris rinner genom Kurdistan. De kurdiska bergen och slätterna är rika på mineraler. I samtliga delar av Kurdistan utvinns olja. De största oljekällorna ligger i Kirkuk, Mosul och Khanaqin i den irakiska delen, i Batman i den turkiska delen, i Kermanshah i den iranska delen och i Derek i den syriska delen. Fortfarande finns så mycket som ca 10 % av världens oljetillgångar inom Kurdistan.
Dessutom utvinns naturgas och järnmalm i Kirkuk och Sulimaniya i den irakiska delen. I Kurdistan i Turkiet utvinns krom, bly och zink. Kol, koppar, guld och silver har också påträffats i Kurdistan. Dessa tillgångar har inte förbättrat kurdernas situation. Inkomsterna från naturrikedomarna används till respektive centralregeringars satsningar utanför Kurdistan.
Kurderna anser att centralregeringarna medvetet underlåter att investera i Kurdistan. Ett av kurdernas främsta krav har under hela 1900-talet varit att få del av dessa inkomster för att kunna höja befolkningens levnadsstandard.
Det kurdiska folket
Det exakta antalet kurder i Mellersta Östern är svårt att bestämma. Kurderna själva uppger att de är mellan 25 och 30 miljoner. Det kan vara möjligt med hänsyn till befolkningsökningen. Tolkning av oberoende källor på 70- talet anger 20 miljoner kurder. Fördelningen enligt dessa siffror är 10 milj. i Turkiet, Iran 5 milj., Irak 4 milj. och Syrien 800 000. Därtill kommer 250 000 i Sovjetunionen och 700 000 i exil.
Kurderna i Sovjetunionen är ättlingar till de nomader och flyktingar som före första världskriget flyttade norrut i samband med de många krig som drabbade Kurdistan. De har i sin tur deporterats under Stalins tid till olika republiker. Det finns också kurder i Libanon och Israel.
Ca 75--80 procent av befolkningen i Kurdistan är kurder. De övriga 15--25 procenten är folkgrupper som i assimileringssyfte flyttats till Kurdistan och andra små folkgrupper som funnits där sedan lång tid, som armenier assyrier och chaldians. Dessutom har respektive centralmakt soldater och tjänstemän på plats. Stora grupper kurder har utsatts och utsätts fortfarande för deportation från det kurdiska området.
Kurdernas historia
Uppkomsten av nationalstater i Europa påverkade folken i det ottomanska väldet. Grekland och Egypten förlorades av ottomanerna under 1800-talet.
Uppror spreds till armenier, kurder och araber som fick stöd av Frankrike, Storbritannien och Ryssland. Strategiska och ekonomiska intressen fanns alltid i bakgrunden. Vid det första kurdiska upproret 1880--82 befriades ett stort landområde mellan sjöarna Van och Urmieh. Upproret slogs ner av ottomanska och persiska trupper.
Efter första världskriget styckades det ottomanska riket upp. Turkiet, Irak, Syrien, Jordanien och Libanon blev nya stater. Palestina blev ett brittiskt mandat och, i enlighet med Balfourdeklarationen från den 2 november 1917, ett judiskt folkhem.
Konflikterna i dagens Mellersta Östern har delvis sin grund i de statsbildningar som då upprättades. Gränserna drogs utan hänsyn till befolkningen i området. För kurderna innebar det att gränser delade släkter, stammar, byar, uråldriga betesmarker och kulturområden.
1919 samlade sig kurderna för att kräva självständighet och fransmän och britter erbjöd kurderna att deras sak skulle tas upp vid de kommande fredsförhandlingarna. Kurderna lät sig först hejdas, men kom sedan att stödja den unga turkiska generalen Mustafa Kemal (senare Turkiets president med namnet Atatürk -- turkarnas fader) i kriget mot grekerna. Kemal lovade kurderna ett framtida fritt Kurdistan om de stödde honom.
Fredsfördrag
Den 10 augusti 1920 slöts en fredsöverenskommelse i Sèvres utanför Paris mellan de ottomanska förlorarna och segrarmakterna Frankrike och Storbritannien. I denna överenskommelse erkändes kurders och armeniers rätt till självständiga stater i enlighet med artiklarna 62, 63 och 64.
Ett nytt fredsfördrag skrevs tre år senare efter Turkiets seger över grekerna. I det nya fördraget som slöts i Lausanne den 23 juli 1923 skrevs inte paragraferna från Sèvresfördraget in.
Republiken Turkiet utropades den 29 oktober 1923. Den 3 mars året därpå förbjöd den nya regeringen det kurdiska språket att talas. Litteratur på kurdiska förbjöds likså. Kurdiska skolor stängdes. De kurdiska shejker som stött Kemal Atatürk i kriget mot grekerna hängdes, efter att först inbjudits till en middag av Atatürk. Omkring 700 000 kurder deporterades till Centralanatolien i närheten av den turkiska staden Konya. 60 000 dog under deportationen.
För kurderna i Turkiet är situationen densamma nu som 1923. Historien upprepar sig, åter massdeporteras kurder. Den kurdiska frågan är en inrikespolitisk ödesfråga. Spänningarna i de kurdiska provinserna har bidragit till militärkupperna åren 1960, 1971 och 1980 och till den krigsliknande situation som råder i området i dag.
Irak
Genom gränsdragningen efter första världskriget hamnar drygt en halv miljon bofasta kurder och åtskilliga tusen kurdiska nomader på den irakiska sidan av gränsen. Kurderna i Mosulområdet blir föremål för särskild uppmärksamhet.
Britterna, som är intresserade av de stora oljekällorna nära städerna Mosul och Kirkuk, vill att denna del skall ingå i det irakiska mandatet. Frågan hänskjuts till Nationernas Förbund, som tillmötesgår Storbritanniens önskemål.
Turkiet anser fortfarande att detta område egentligen tillhör dem enligt fördraget i Lausanne. Redan 1919 hade shejk Mahamud Berzendij proklamerat kungariket Kurdistan i Sulimaniyaområdet. Upproret slogs ned 1924. Ett nytt uppror skedde 1930--32.
I slutet av andra världskriget revolterar kurderna på nytt. Med hjälp av brittiskt flyg slår den irakiska armén tillbaka Barzanis trupper, som då går över till Iran. Tillsammans med kurder i Iran och med stöd av Sovjet kan kurderna i januari 1946 utropa den kurdiska republiken Mahabad -- efter staden Mahabad i nuvarande Iran.
Den 31 mars 1947 efter det att Sovjet dragit tillbaka sina trupper från Iran faller republiken och Qazi Mohammad, republikens ledare hängs. Barzani flyr med 500 peshmergassoldater till Sovjetunionen.
Irakiskt svek
Efter julirevolutionen 1958 i Irak lovas kurderna fullständiga nationella rättigheter och Barzani återvänder. I den nya konstitutionen fastslås att Irak består av två nationaliteter: araber och kurder. KDP, Kurdistans demokratiska parti, som bildades 1946, erkänns. Efter tre år förbjuds emellertid partiet på nytt och alla löften till kurderna tas tillbaka.
Under hela 60-talet pågår strider mellan de irakiska och kurdiska trupperna. Tusentals kurder blir hemlösa och tusentals dör under bombningar av kurdiska städer och byar.
I början av 60-talet får kurderna stöd från Sovjet. Men när Sovjet upprättar nära relationer med det regerande Baathpartiet 1969--70 avbryts det stödet. Den kurdiska ledningen söker under 1970-talet nya allianser -- kontakter med shahen av Iran leder vidare till kontakter med USA och Israel.
Maktspelet resulterar i en uppgörelse mellan kurderna och den irakiska regeringen den 11 mars 1970. Uppgörelsen innebär att kurderna skall få autonomi, eget polisväsende och egna skolor samt behålla sina vapen i en egen armé.
I de oljerika städerna Kirkuk och Khanaqin och i staden Sinjar skall en folkräkning ske och oljeinkomsterna skall delas mellan Kurdistan och Irak i proportion till antalet araber och kurder som bor i området. Efter fyra år deklarerar Irak att man inte tänker genomföra folkräkningen och att kurderna måste överlämna sina vapen till den irakiska armén.
Deportationer
Barzani vägrar att låta sig avväpnas och ett nytt krig startar 1974. Kurderna får stöd av Iran och USA. Irak tvingas till förhandlingsbordet. Resultatet av den förhandlingen blir att Irak får avstå östra stranden av flodmynningen Shatt al-Arab till Iran, samma strand som sex år senare utlöser kriget mellan Irak och Iran.
Stödet till kurderna från USA och Iran upphör och Barzani tvingas kapitulera 1975. Kurder som tidigare flytt till Iran tvingas nu tillbaka till Irak där de fängslas och deporteras. Gränsbyar förstörs och ''strategiska byar'' uppförs för att kurderna lättare skall kunna kontrolleras av den irakiska regeringen.
Det väpnade motståndet återupptas 1976 av Jalal Talabani och av Barzanis son. I striderna mot irakiska arméns baser vid gränsen mot Turkiet 1982--88 får Barzani stöd av Iran, Syrien och Libyen. I en annan del av Kurdistan i Irak strider Talabani först tillsammans med kurder på den iranska sidan mot Khomeinis armé, för att senare under mitten av 80-talet ta emot stöd av Iran och vända vapnen mot Irak.
Den 16 mars 1988 bombar Irak den kurdiska staden Halabja med senap-cyanid och nervgas. Efter vapenvilan med Iran i augusti 1988 får Irak nya krafter att ta itu med kurderna. Nya gasbombningar genomförs, byar och städer förstörs, massdeportationer genomförs, människor flyr.
Sammanlagt befinner sig ca 500 000 kurder i flyktingläger i Iran och Turkiet, oåtkomliga för internationella hjälporganisationer. Många har befunnit sig på flykt sedan 70-talet. Från kurdiska organisationer har meddelats att Saddam Hussein under hösten har tvångskommenderat 250 000 kurder som soldater till Kuwait. En förlorad kurd i det nu pågående kriget är ändå en vinst för Saddam.
Iran
Kurderna i Iran drabbades efter första världskriget av samma slags assimileringspolitik som kurderna i Turkiet. Båda ländernas ledare ville stärka sin makt och med hjälp av västeuropeiskt kapital modernisera sina länder. Minoriteter som gör uppror betraktades som ett hinder för dessa planer.
På 20-talet gör kurderna flera uppror mot centralregeringen ledda av stamhövdingen Simko. Han skjuts under en förhandling med shahen Reza Palhavi. Efterkrigstidens Iran präglas av shahens totalitära militärmakt och den beryktade hemliga polisen Savak.
Shahen tvingas i landsflykt i januari 1979. Irans armé faller samman. Kurderna i Iran intar iranska arméns garnisoner. De vill ha självstyre för iranska Kurdistan inom ett demokratiskt Iran.
I mars 1979 går den nya regeringen under ledning av Ayatollah Khomeini till anfall mot kurderna. I augusti förlorar kurderna sina fästen.
De olika kurdiska grupperingarna har under 80- och 90- talen fört en väpnad kamp mot regeringen, men även mot varandra. Och mullaregimen i Teheran har på ett skickligt sätt kunnat utnyttja oenigheten mellan de olika kurdiska partierna.
Syrien
I det franskstyrda Syrien fanns först en relativ frihet för kurderna. En frihet som gradvis försämrades i och med Syriens självständighet 1946. På 60-talet fråntas 120 000 kurder sina medborgarskap.
Eftersom kurderna i den syriska delen av Kurdistan inte är så många utgör de inget allvarligt hot mot den syriska regimen. De har därför inte utsatts för ett så öppet och brutalt förtryck som i andra delar av Kurdistan.
Sveriges ansvar
Sverige har länge haft ett anseende i många av tredje världens länder som ett solidariskt land i västerlandet som bryr sig om de förtryckta folken i världen.
Tyvärr har Sveriges agerande för kurderna hittills varit svagt. Det krävs en förbättring. Sverige måste i FN resa den kurdiska frågan, och inför FNs MR-kommission driva frågan om övergrepp mot det kurdiska folket i Turkiet, Iran och Irak.
Det krävs en internationell konferens om Mellersta Östern för att lösa regionens motsättningar. På en sådan konferens måste också den kurdiska frågan ges sin lösning genom att det kurdiska folket garanteras nationella rättigheter. Sverige skall verka för en sådan konferens.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige tar upp den kurdiska frågan i FN,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den kurdiska frågan skall tas med i en internationell konferens om Mellersta Östern,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige skall verka för att kurderna själva skall få bestämma om sin framtid i folkomröstningar.
Stockholm den 24 januari 1991 Bertil Måbrink (v) Berith Eriksson (v) Bengt Hurtig (v) Gudrun Schyman (v) Lars Werner (v)