Tibetanerna är språkligt, etniskt och kulturellt egenartade. Deras land ligger geografiskt avskilt från grannländerna genom höga bergskedjor och djupa flodraviner.
Mongolerna har fram till 1720 varit militära beskyddare för tibetanerna då de på lamans begäran kördes ut.
Tibetanernas förhållande till kineserna har före 1950 varit vänligt. Förhållandet präglades av att laman var en andlig ledare för den kinesiske kejsaren och kejsaren en utrikespolitisk talesman för laman och Tibet. Från det kejsaren störtades 1911 och fram till 1950 var Tibet helt självständigt.
Det självständiga Tibet upprättade diplomatiska förbindelser endast med ett fåtal grannländer. Kina erkände aldrig Tibet. Tyvärr försummade tibetanerna att få sin självständighet bekräftad i t.ex. NF.
Tibet har sedan det kinesiska överfallet 1950 formellt status som autonom kinesisk provins. Det innebär egentligen att tibetanerna skall sköta sina egna inre angelägenheter, kulturutbytet med andra länder osv.
År 1956 gjorde tibetanerna uppror och 1959 flydde Dalai lama ut ur landet. Kineserna avsatte då Tibets regering, och kinesiska tjänstemän övertog alla styrande funktioner i landet.
Kulturrevolutionen som i Tibet varade fram till 1980 kom att bli speciellt förödande för tibetanerna. Kloster, officiella byggnader och privata hem tömdes på värdeföremål. Dessa såldes sedan till antikaffärer i Sydostasiens stora turiststäder.
Det är upprörande grova brott mot de mänskliga rättigheterna som ständigt pågår i Tibet. Människor arresteras, straffas med långa fängelsestraff och t.o.m. avrättas för påstådda kontrarevolutionära brott. Kvinnor tvingas till aborter och steriliseras oavsett antalet tidigare barn. Ett barn som trots detta kommer till världen som tredje barnet i en familj är rättslöst.
Kineser tvingas bosätta sig i Tibet i stor omfattning och inom en snar framtid kommer tibetanerna att vara en minoritet i sitt eget land.
Ett stort antal kärnvapen och avskjutningsramper finns utplacerade i landet och kineserna utför provsprängningar här.
Kineserna har påbörjat en industrialisering utan någon som helst miljöhänsyn. De bedriver också omfattande skogsavverkning utan att återplantera vilket medför mycket svåra erosionsproblem.
Dalai lama, tibetanernas obestridde ledare, har 1987 från sin exil i Indien lagt fram en fredsplan. Den omfattar kortfattat att Tibet förklaras som en fredszon, att kineserna drar bort sina trupper, att alla kineser flyttar hem, att Tibet inte är någon kärnvapenbas och att förhandlingar förs om Tibets framtid.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen begär att regeringen stöder Dalai lamas förslag till fredsplan och i internationella fora stöder att fredsförhandlingar mellan Kina och Tibet kommer till stånd.
Eva Björne (m)