Kriget i Västsahara har pågått i snart 15 år. Frågan om Västsaharas självständighet har varit på FN:s dagordning ännu längre. År 1966 lovade Spanien västsaharierna självbestämmande efter påtryckning av FN. Då tändes ett hopp som lever än i dag.
Spanien infriade dock aldrig sitt löfte utan lät Marocko och Mauretanien överta rollen som kolonialmakter. Befrielseorganisationen Polisario Front proklamerade den Sahariska Arabiska Demokratiska Republikens (SADR) exilregering den 27 februari 1976. Samtidigt förklarades krig mot ockupationsmakterna. År 1979 drog sig Mauretanien ur konflikten.
I juni 1981 antog OAU (Organisation of African Unity) en plan för eldupphör och folkomröstning under FN:s överinseende om regionens framtid. Chanserna för att genomföra denna plan kollapsade 1984 när Marocko drog sig ur OAU i protest mot att SADR fick delta som fullvärdig medlem.
FN:s generalsekretare har aktivt försökt få till stånd samtal mellan Polisario och Marocko om Västsaharas framtid. FN:s generalförsamling har också tagit en rad resolutioner om att parterna ska förhandla om eldupphör och regler för folkomröstning.
Marocko har hittills gjort allt för att förhala dessa förhandlingar. I stället inriktar man sig på att ''marockanisera'' de västsahariska ungdomarna och förstärka den gigantiska befästa försvarslinjen ''muren'' genom hela landet för att i lugn och ro kunna tömma kolonin på dess naturresurser -- främst fosfater. Polisario smutskastas och anklagas för samröre med ''terroristorganisationer''.
Tusentals ungdomar är försvunna ''kidnappade'' till Marocko och några har lyckts fly tillbaka hem och kunnat berätta om övergrepp och förtryck. Här måste tas internationella initiativ inom FN:s kommission för de mänskliga rättigheterna.
Sverige bör ompröva sitt bistånd till Marocko så länge brott mot MR fortgår mot västsaharierna och de inte aktivt är villiga att stödja en folkomröstning.
Konflikten har medfört att cirka 200 000 saharier tvingats fly till södra Algeriet, där de lever i flyktingläger. Lägren är mycket väl organiserade av dess invånare, men bristen på förnödenheter är stor. Tälten utsätts för stora påfrestningar och måste bytas ut efter hand. Likaså är det en förutsättning för sahariernas överlevnad att de kan transportera förnödenheter från Alger till lägren vid Tindouf. Det finns ett akut behov av tält/tältduk och transportmedel.
Sverige har stött fredsplanen och den svenska regeringen har uppmanat parterna till direkt dialog. Utrikesministern har uttalat förståelse för det sahariska folkets otålighet. Samtidigt vill den svenska regeringen hålla sig neutral gentemot parterna.
Sverige kan av formella skäl inte erkänna SADR:s regering, vilket länge varit ett önskemål från Polisarios sida. Direkt bistånd till Polisario som representant för det sahariska folket är ett sätt att visa Polisario ett förtroende, något de visat att de är mäktiga, när Polisario direkt handlagt bistånd, som de fått genom frivilligorganisationerna.
Vi föreslår ett direkt bistånd till Västsahara/Polisario på 30 miljoner kronor.
Sverige kan gå i spetsen för ett nordiskt initiativ att trycka på Marocko för att få till stånd en folkomröstning i Västsahara. Svenska regeringen kan också ta initiativ för att fredssamtalen återupptas mellan Polisario och Marocko.
Det har framkommit under vilka otroligt skilda betingelser de olika kontoren för befrielserörelser arbetar i Sverige. Polisariorepresentanterna har under flera år fått lägga ner stor del av sin tid på att skaffa fram pengar till så elementära saker som mat, hyra, telefon. Vid upprepade tillfällen har föreningen Västsahara fått rycka in för att hindra att telefonen har blivit avstängd eller att saharierna helt enkelt har blivit vräkta då pengarna inte har räckt till hyran.
Det är oacceptabelt att en befrielserörelse som är erkänd av svenska regeringen, inte kan få sin personals uppehälle i Sverige tryggat med statliga medel.
I budgetpropositionen utlovas ett svenskt deltagande i den FN-styrka som ska övervaka folkomröstningen efter det väntade beslutet i säkerhetsrådet. Ca 15 milj. kr. skall enligt propositionen reserveras. Detta hälsar vi med tillfredsställelse.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att ett bilateralt bistånd skall utgå till Västra Sahara/Polisario,
2. att riksdagen beslutar anslå 30 000 000 kr. i bilateralt bistånd till Västra Sahara/Polisario,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om villkor för fortsatt bistånd till Marocko,
4. att riksdagen hos regeringen begär att initiativ om fredssamtal tas enligt vad i motionen anförts,
5. att riksdagen hos regeringen begär att Sverige inom kommissionen för de mänskliga rättigheterna i Genève lägger fram och begär att initiativ skall tas angående de försvunna västsahariska ungdomarna enligt vad i motionen anförts,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående medel för det svenska Västsaharakontoret.
Stockholm den 24 januari 1991 Ragnhild Pohanka (mp) Eva Goe s (mp)