Den 15 februari 1989 rullade den sista sovjetiska pansarkonvojen upp mot den så kallade Vänskapens bro, korsade den afghansk-sovjetiska gränsfloden Amu-Darja och fortsatte vidare in i Sovjetunionen. Därmed skulle slutpunkten vara satt för en nu mer än nioårig sovjetisk inblandning i Afghanistans inre angelägenheter.
Denna inblandning har resulterat i en närmast ofattbar katastrof för det afghanska samhället och orsakat ett oerhört lidande för det afghanska folket. Hälften av landets förkrigsbefolkning på närmare 16 miljoner människor har dödats eller tvingats i yttre eller inre exil.
I dag tvingas vi konstatera, att den sovjetiska inblandningspolitiken inte har upphört utan i stället fortsätter. Sovjets politiska mål visavi Afghanistan synes vara oförändrade. Medlen däremot har förändrats. Detta har i sin tur fört med sig fortsatta stridigheter i ett land, som mest av allt behöver fred.
Alltsedan den 15 februari 1989 har Sovjet fortsatt att hålla regimen i huvudstaden Kabul under armarna genom en regelbunden leverans av vapen och annan militär utrustning. Under det första året efter uttåget beräknades de sovjetiska militära leveranserna ha uppgått till ett värde av motsvarande 200--300 dollar per månad. Efter det misslyckade kuppförsöket mot den nuvarande Kabulregimen och dess ledare Najibullah i mars 1990, rapporteras de sovjetiska militärleveranserna ha ökat till motsvarande 400 miljoner dollar per månad. De militära leveranserna omfattar förutom ordinär militär förbrukningsmateriel också betydande mängder avancerad militär utrustning.
Vid sidan av leveranserna av militär materiel har Sovjet tillhandahållit civila och militära rådgivare till Kabulregimens försvar. De civila rådgivarnas antal beräknas uppgå till närmare 1 000 personer. Deras närvaro har officiellt bekräftats av Kabulregimen. De militära rådgivarna beräknas också uppgå till närmare 1 000 man.
Sovjets omfattande fortsatta stöd för att hålla quislingregimen i Kabul kvar vid makten är den främsta orsaken till de fortsatta striderna i Afghanistan.
USA och Sovjetunionen lyckades inte enas om någon kompromisslösning på konflikten vid mötet mellan de två ländernas utrikesministrar i augusti förra året. Före mötet förekom många spekulationer om att supermakterna skulle enas om något slags kompromisslösning på den tolvåriga konflikten. Men Baker och Sjevardnadze lät förstå, att de visserligen var överens om att det bör hållas val i landet, men att de ännu inte enats om vem som skulle styra Afghanistan under valproceduren.
Oenigheten i Afghanistanfrågan kretsar kring den nuvarande sovjetstödde afghanistanske presidenten Najibullahs roll. USA hävdar att han skall avgå, eftersom man anser det omöjligt att få den muslimska gerillan som har folkets stöd att lita på en regim, som leds av honom. Men han har hittills vägrat att avgå.
Sveriges ansträngningar för att värna om det afghanska folkets rätt till nationellt oberoende och fred bör därför drivas med förnyad kraft. Sverige skall fortsätta arbetet för att det afghanska folket självt skall få besluta om sin egen framtid och att Afghanistans suveränitet och territoriella integritet återupprättas.
FN har spelat en mycket betydelsefull roll för de senaste årens steg framåt för att lösa den afghanska konflikten. Det är angeläget, att FN:s arbete -- bl.a. genom generalsekreterarens särskilda representant -- underlättas för att via en politisk lösning och nationell försoning skapa fred för Afghanistans folk.
Detta arbete bör ges fortsatt starkt svenskt stöd.
I dag oroas världen av flera stora konflikter, såsom kriget vid Persiska viken och Sovjets aggressioner mot de baltiska staterna. för att öka förutsättningarna för en fredlig utveckling i afghanistan är det viktigt, att konflikten där för den skull inte glöms bort.
Sverige bör därför verka för att Afghanistanfrågan åter tas upp till behandling i FN.
Ett annat angeläget område, där Sverige kan spela en viktig roll, är hjälpen till de många afghanska flyktinglägren.
Det långvariga kriget i Afghanistan har framkallat världens största enskilda flyktingkatastrof. Av världens hela flyktingpopulation utgör de afghanska flyktingarna närmare 40 procent. I dag lever omkring sju miljoner afghaner i yttre och inre exil. Cirka 3,6 miljoner av dem finns i pakistanska flyktingläger.
Pakistan -- i sig självt ett fattigt land -- har sedan 1979 gjort stora egna uppoffringar för att bistå den afghanska flyktingvågen.
Även UNHCR och flera enskilda organisationer har lämnat ekonomiskt och materiellt stöd. UNHCR har nu som en följd av minskat stöd från omvärlden fått minskade resurser när det gäller det ekonomiska stödet till de afghanska flyktingarna i Pakistan.
Pakistan kan på grund av sin egen svaga ekonomi inte fylla upp gapet mellan de afghanska flyktingarnas behov och den internationella hjälpen.
Pakistan är ett av de länder, som kommit att drabbas hårt ekonomiskt av Gulf-krisen. Därmed försämras landets möjligheter att bistå de afghanska flyktingarna. Det är därför en överhängande risk, att livsviktiga flyktingprojekt äventyras. Enligt uppgifter i ''The Pakistan Times'' kommer flyktingransonerna generellt att minskas med 20 procent från och med januari 1991. Redan i dag har fotogenransonerna skurits ned med påföljd, att flyktingarna tvingats börja tära på det begränsade skogsbeståndet i Pakistan i en desperat jakt på bränsle för matlagning och husvärme.
Även om det under det senaste året gjorts stora ansträngningar från FN:s sida för att uppmuntra de afghanska flyktingarna att återvända hem, har den afghanska verkligheten med fortsatt krig och miljontals minor utspridda på landsbygden, förhindrat en större återvandring. Människor, som en gång tvingats fly undan bomber och granater, kommer inte att återvända i stor skala förrän freden har säkrats.
Det är angeläget att omvärlden i en tid av dramatiska händelser på andra håll i världen inte glömmer bort och överger de afghanska flyktingarna. Dessas marginaler för att överleva har alltid varit små. En tjugoprocentig nedskärning av nödhjälpen kan därför komma att driva fram en akut katastrofsituation.
För att undvika detta bör Sverige medverka till att UNHCR ges ökade resurser för sitt fortsatta stöd till de afghanska flyktingarna.
Det är också viktigt att det svenska stödet till humanitära hjälpinsatser inne i Afghanistan, som kanaliseras genom enskilda organisationer, främst Svenska Afghanistankommittén och internationella Röda Korset, fortsätter och ges ökade resurser. Svenska Afghanistankommitténs insatser på den afghanska landsbygden har visat sig vara mycket effektiva och har rönt stor internationell uppmärksamhet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige åter bör ta upp Afghanistanfrågan till behandling i FN,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökade resurser till UNHCR,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökat stöd till humanitära insatser i Afghanistan.
Stockholm den 23 januari 1991 Inger Koch (m) Alf Wennerfors (m)