Under 80-talet har cambodjanerna gjort stora ansträngningar för att bygga upp landet samtidigt som det råder politisk oro och stridigheter pågår. Cambodja är ett ytterst fattigt land med en svag ekonomi och en labil administrativ struktur där stora insatser behövs på praktiskt taget alla områden.
De ca 400 000 flyktingarna som finns i läger behandlas grymt och i krigsfångelägren där även barnsoldater finns är förhållandena om möjligt ännu grymmare. Det cambodjanska folket har under 1970-talet utsatts för terror, mord, svält och enorma umbäranden.
Hösten 1990 antog FN en resolution som innebär en fredsplan för Cambodja. FN-förslaget innebär översiktligt att de inre stridigheterna upphör och att ett gemensamt nationalråd bildas. Vidare att FN-tjänstemän och fredsstyrkor styr Cambodja under en övergångsperiod, dvs. till dess allmänna val kan genomföras. Dessutom skall de många flyktingarna ha möjligheter att återvända hem.
De olika parterna i Cambodja har förhandlat om planen men de står långt ifrån varandra. Vid det möte som hölls i Paris i december 1990 i arbetet med fredsplanen kom de dock överens om att samlas igen till en fredskonferens under första kvartalet 1991.
Den stadga och den enighet som FN har visat i Mellanösternkonflikten motsvarar de idéer om en institution för konfliktlösning som avsågs när FN en gång bildades. Det ger förhoppningar om en lösning på Cambodjakonflikten.
Sverige bör i internationella fora och internationellt med kraft verka för att FNs fredsplan skall kunna genomföras i Cambodja.
Japan har sökt få till stånd ett samarbetsavtal med de sydostasiatiska staterna. Ett avtal som avses omfatta dels ett samarbete om en uppbyggnad av ländernas ekonomi, dels ett samarbete för att finna lösningar på Cambodjakonflikten. Det är ett återupptagande av den s.k. Fukudadoktrinen som presenterades redan 1977.
I Thailand har Japan i hög grad bidragit till den kraftiga ekonomiska tillväxten. Beräkningar visar att ett nytt företag med japanska intressen startas i snitt var tredje dag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Sverige i internationella fora med kraft verkar för att FNs fredsplan skall kunna genomföras i Cambodja.
Stockholm den 23 januari 1991 Eva Björne (m)