Det kurdiska folkets kamp för frihet och mänskliga rättigheter har pågått i flera hundra år. Kurderna har varit och är än i dag ett jagat folk. Allt sedan första världskrigets slut och det ottomanska imperiets fall har de utsatts för ohyggliga tragedier. Hundratusentals kurder har tvångsförflyttats från sina hem, utsatts för folkmord och massarresteringar.
I de bergiga gränstrakterna mellan Turkiet, Iran och Irak -- det område som traditionellt betecknas som Kurdistan -- lever i dag mellan 20 och 25 miljoner kurder. Då Turkiet inte erkänner existensen av en kurdisk minoritet utan i stället talar om bergsturkar, är antalet bofasta kurder i detta område svårt att beräkna. Dessutom finns det något hundratusental kurder i det sovjetiska Kaukasien och i nordöstra Syrien.
Kriget mellan Irak och Iran innebar en tragedi även för den kurdiska minoriteten. Iraks användande av kemiska stridsmedel mot den egna civila kurdiska befolkningen och mot försvarslösa kvinnor och barn väckte omvärldens avsky.
Trots fördömande uttalanden från många av världens länder har Irak fortsatt sina aktioner mot sin kurdiska befolkning. Bombningarna av kurdiska byar har fortsatt och tvångsförflyttningar av stora grupper av kurder förekommer fortfarande. Den irakiska regimen fortsätter sina ansträngningar att utplåna den kurdiska befolkningens särart.
Även i Turkiet lever den kurdiska befolkningen under svåra förhållanden. Eftersom Turkiet inte erkänner den kurdiska minoriteten är kurderna förbjudna att använda sitt eget språk och sin egen religion. Kurdernas nationella, kulturella och mänskliga rättigheter har förtryckts.
De tiotusentals flyktingar, som flytt till Turkiet på grund av irakiska arméns bombningar, lever fortfarande under mycket svåra förhållanden i flyktinglägren.
Trots påpekanden från enskilda länder och olika hjälporganisationer om den inhumana behandlingen av flyktingar har den turkiska regeringen ännu inte förbättrat situationen i lägren.
Sverige bör fortsätta att genom bidrag till enskilda organisationer försöka förbättra de kurdiska flyktingarnas svåra situation i flyktinglägren både i Turkiet och Iran.
Att kurdernas mänskliga rättigheter inte respekteras i de länder där de i dag lever, kan inte accepteras. Kurdernas rätt att fritt leva och verka och att fritt få utöva sin kultur i sina hemländer och i exil måste respekteras.
Sverige måste fortsätta att verka för att kurdernas mänskliga rättigheter tas upp till behandling i FN och att förmå de länder där kurderna lever att respektera deras medborgerliga fri- och rättigheter. Sverige bör också ta alla tillfällen i akt att främja kurdernas mänskliga rättigheter såväl i internationella organ som i bilaterala kontakter med berörda länder.
Sverige bör också i FN:s kommission för de mänskliga rättigheterna ta upp frågan om de kurdiska minoritetsgruppernas utsatta situation i deras hemländer och kränkningarna av deras mänskliga rättigheter.
När en ny fredsordning, som omfattar Mellanöstern och syftar till att åstadkomma fred och demokratisk utveckling i hela regionen, kommer upp till diskussion, bör även den kurdiska frågan finnas med på dagordningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige skall verka för att kurdernas situation tas upp till behandling i FN,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige skall verka för att kurdernas mänskliga rättigheter tas upp till behandling i FNs kommission för mänskliga rättigheter.
Stockholm den 23 januari 1991 Inger Koch (m) Eva Björne (m)