Militärregimen i Myanmar, tidigare Burma, har förvandlat landet till en terroriststat, där dagligen allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna sker.
Efter en period av protester och krav på demokrati från befolkningen tog militären i september 1988 makten i en kupp. Militärregimen har sedan dess bedrivit en hänsynslös terror mot landets befolkning och tusentals människor har flytt till angränsande länder.
All offentlig kritik av myndigheterna är förbjuden och militära undantagslagar ger säkerhetsstyrkorna obegränsade befogenheter att gripa människor. Det är t.ex. förbjudet att samlas fler än fem personer till möten.
I samband med militärkuppen sköts tusentals människor ihjäl av soldater på gator och torg. Militären grep människor överallt, i hemmen, på bussar, på kaféer och i skolor. Regimkritiker torteras och hundratals försvinner eller dör under oklara omständigheter i fängelserna.
Även om demokratirörelsen så effektivt hade förtryckts, utlyste regimen allmänna val i maj 1990, där flera nybildade politiska partier tilläts delta. Trots hårda begränsningar av kampanjarbetet och trots att flera av oppositionsledarna fängslades under valkampanjen, vann oppositionen valet. Men militären har obeaktat oppositionens överväldigande seger ännu inte lämnat ifrån sig makten.
Under de senaste månaderna har terrorn trappats upp och Amnesty International redogör i sin decemberrapport om Myanmar, att ytterligare parlamentsledamöter fängslats och dött under tortyr i fängelserna. Soldater har också dödat studenter och munkar, som i fredliga demonstrationer protesterat mot det totalitära styret och krävt att regimen skall acceptera folkviljan och avgå till förmån för de valda ledamöterna till parlamentet.
Alla dessa politiska fängslanden och allt detta dödande av politiska motståndare är grova brott mot mänskliga rättigheter.
Vid årets möte i Genève med kommissionen för de mänskliga rättigheterna kommer situationen och kränkningen av de mänskliga rättigheterna i Myanmar upp till diskussion. Sverige måste då aktivt verka för att dessa brott fördöms.
Sverige måste också i FN fortsätta att kräva, att folkviljan, som har kommit till uttryck vid valen i maj 1990 skall respekteras och att Myanmars valda parlament skall sammankallas och makten lämnas över till den civila, demokratiskt valda regeringen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige i FNs kommission för de mänskliga rättigheterna aktivt verkar för att Myanmars brott mot de mänskliga rättigheterna fördöms,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige i FN aktivt verkar för att Myanmars nuvarande regim skall respektera valutgången.
Stockholm den 22 januari 1991 Inger Koch (m)