En av de ''glömda'' våldsamheter som pågår i skuggan av USAs krig mot Irak, och Iraks ockupation av Kuwait, är Marockos ockupation av Västsahara. Denna ockupation har med militärt våld pågått i snart 15 år, det vill säga sedan 1976. Dessförinnan var Västsahara en spansk koloni. Ingen stormakt har med kraft sökt befria Västsahara; där finns ingen olja, bara fosfater och mineraler.
Både OAU och FN har dock stött Västsahara genom att utarbeta en fredsplan som även Marocko i princip har ställt sig bakom. Den innebär att saharierna i en folkomröstning efter eldupphör skall få möjlighet att ta ställning till sin framtid: självständighet eller marockansk region.
Sahariernas befrielserörelse, Polisario Front, väntar sedan ett halvår tillbaka på det avgörande beslutet i FNs säkerhetsråd om genomförande av FNs fredsplan. Denna väntan beror dels på att FN är fullt upptaget av Gulfkrisen och dels på att Marocko med alla medel söker förhala planens förverkligande. Marocko gör sig också skyldigt till allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna enligt en färsk rapport från Amnesty International. Västsaharier sätts i fängelse, torteras och ''försvinner'' i stor skala.
Sverige har stött fredsprocessen och västsaharierna politiskt och ekonomiskt. Katastrofbistånd har kanaliserats via Rädda Barnen, Röda Korset, Emmaus m fl. Föreningen Västsahara gör en viktig informationsinsats och organiserar bland annat sahariska ungdomsbesök i Sverige. Den 24--26 maj planeras en europeisk parlamentarikerkonferens i Stockholm till stöd för fredsprocessen.
I budgetpropositionen utlovas ett svenskt deltagande i den FN-styrka som skall övervaka folkomröstningen efter det väntade beslutet i säkerhetsrådet. Cirka 15 miljoner skall enligt propositionen reserveras. Detta hälsar vi med tillfredsställelse.
Enligt propositionen har 1989/90 2.3 miljoner kronor betalats ut till Västsahara via enskilda organisationer. Detta synes egendomligt lite mot bakgrund av att frivilligorganisationerna 1989 fick cirka 21 miljoner kronor enligt föregående budgetproposition.
De svenska hjälporganisationerna gör en storartad insats i flyktinglägren. Det är dock otillfredsställande att västsahariernas egen organisation, Polisario, inte fullt erkänns av den svenska regeringen på samma sätt som SWAPO och ANC. Det måste bli en ändring på detta och vi föreslår därför dels att 20 miljoner kronor kanaliseras direkt till Polisario som flyktinglägerstöd, dels att Polisarios Stockholmskontor ges ett värdigt stöd till hyra och omkostnader. Emmaus har hos UD påpekat det bristfälliga stödet till Polisariokontoret.
I biståndshänseende behandlas ockupationsmakten Marocko bättre än Västsahara. 1989/90 utbetalades 13.8 miljoner kronor i U-krediter. Den totala kreditvolymen är 157 miljoner kronor. Sverige har också ett stort handelsutbyte med Marocko; det är vår största handelspartner i Afrika. Vi föreslår att inga nya krediter beviljas Marocko och inget nytt handelsavtal tecknas så länge Marocko förhalar eller blockerar fredsplanens genomförande i Västsahara.
Slutligen föreslår vi att Sverige utnyttjar sina möjligheter att påverka FNs säkerhetsråd att behandla fredsoch folkomröstningsplanen med det snaraste. Det faktum att Marocko hjälper USA att bekämpa Irak får inte betyda att fredsplanen för Västsahara offras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett direkt bistånd till Polisario och stöd till Polisarios Stockholmskontor,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nya krediter och nytt handelsavtal för Marockos del,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att forcera FNs behandling av fredsplanen.
Stockholm den 23 januari 1991 Jan Strömdahl (v) Bertil Måbrink (v)