Inledning
Det har sagts att Förenta nationerna i fallet Kuwait med sina snabba beslut om sanktioner och godkännande av användande av militärt våld mot Irak med kraft hävdat den nationella suveränitetsprincipen.
Att FN med kraft hävdar den nationella suveränitetsprincipen är positivt. Men det var ett allvarligt misstag att godkänna användandet av militärt våld. Med effektiva sanktioner kunde FN nått sitt syfte utan att frångå sin fredsmäklande roll.
Det är nu viktigt att FN i fortsättningen blir en konsekvent fredsskapande organisation och att FN dessutom tar brott mot folkrätten på samma allvar oavsett var på jorden det sker. Den nationella suveränitetsprincipen måste försvaras oavsett det handlar om ett oljerikt shejkdöme i Persiska viken eller ett fattigt litet land långt borta i Stilla havet.
Folkmord i Östra Timor
Östtimor var under århundraden en portugisisk koloni. När landet 1975 blev självständigt blev det nästan omedelbart invaderat av Indonesien. Den indonesiska armén gick oerhört brutalt fram. En folkmordsoffensiv inleddes och under åtta blodiga år dödades mer än 200 000 människor -- dvs. en tredjedel av befolkningen!
Timoresernas språk och egen kultur har förbjudits. Indonesiens avsikt är att också döda den nationella identiteten och kulturella särarten.
Världsopinionen har förhållit sig märkligt tyst inför detta ett av vår tids grymmaste brott mot både mänskliga rättigheter och folkrättens principer.
Förenta nationernas generalförsamling har sedan 1982 låtit frågan vara vilande. Trots Östtimors tydliga rätt till nationellt oberoende har FN inte uttalat sitt stöd för detta. Bakom detta döljer sig stormaktsuppgörelser, ekonomiska intressen och indonesiskt lobbyarbete. FN har å andra sidan inte heller erkänt den indonesiska annekteringen av Östtimor.
Fallet Östtimor är i många delar likt fallet Kuwait. Ett litet land i Syd som invaderas av en stor grannstat, som sedan utropar det ockuperade landet som en provins i den egna staten.
Det finns skillnader också. Det oljerika Kuwait styrdes av en konservativ shejkfamilj med starka band till USA. Östtimors första och enda legala regering var progressiv och saknade band till någon stormakt. Det är i dessa skillnader orsaken finns till FNs helt olikartade behandling av frågorna.
Sveriges roll
Sverige har inte heller på något sätt handlat till folkrättens försvar i denna fråga. Tvärtom har regeringen ansett handelsförbindelserna med den brutala ockupationsmakten vara viktigare än respekt för folkrätten och erkännandet av det timoresiska folkets legitima representant befrielserörelsen Fretilin.
Riksdagsmajoriteten påstod vid förra årets behandling av frågan att
Östra Timor under de drygt 14 år som förflutit efter invasionen successivt blivit allt fastare inlemmat i Indonesien. Det har föranlett allt fler länder i världen att konstatera att Indonesien har överhöghet över östra Timor. En viss motståndskamp, ledd av Fretilin, torde förekomma, men den är av allt att döma av begränsad omfattning.
Detta konstaterades trots att de första rapporterna sedan invasionen skrivna av utländska journalister (bl.a. svenskar) publicerades i maj 1990. I rapporterna klargörs att timoreserna på intet sätt accepterat annekteringen och att den nationella självkänslan är mycket stark, vilket bl.a. kom till uttryck under påvens besök i landet i oktober 1989.
Rapporterna talar också om stark aktivitet hos ungdom och studenter. I stora fredliga demonstrationer krävs nationell självständighet. Kraften i demonstrationerna gör att många bedömare talar om en timoresisk ''intifada''.
Militär offensiv
I mars 1990 inleddes en ny offensiv mot Fretilins gerillastyrkor. Indonesien använde 46 000 man i offensiven, något som knappast tyder på att motståndskampen skulle vara av ''begränsad omfattning''. Eftersom Sverige också exporterat vapen till Indonesien kan man räkna med att vårt land indirekt bidragit till nya massakrer i Östtimor.
Sverige har ett moraliskt ansvar och en politisk skyldighet att visa att folkrättens princip är lika viktig över hela världen. Det skall först sopas framför den egna dörren. Därför måste alla vapenleveranser avbrytas till Indonesien. Sverige måste som observatör i samarbetsorganet Intergovernemental Group on Indonesia (IGGI) lyfta fram Sveriges kritik mot folkmordspolitiken och så länge den pågår inte uppta någon form av biståndssamarbete med Indonesien.
I FN måste Sverige bryta sin passivitet och tystnad. Det krävs en oberoende roll och ett agerande för att Östtimorfrågan tas upp till behandling i generalförsamlingen. Det svenska förslaget skall vara att Östtimors folk representeras i de FN-förhandlingar som sker mellan Portugal och Indonesien om Östtimor och att FN erkänner Östtimors eget folks rätt att avgöra sin egen framtid i en folkomröstning. FN bör ge Indonesien en kort tidsfrist att under FN-övervakning realisera förslaget. Om så ej sker bör förslaget fredligt framtvingas av FN genom att Indonesien sätts under sanktionstryck.
Västpapua
Västpapua är en tidigare holländsk koloni som 1962 mot den egna befolkningens vilja överlämnades till Indonesien. Ingen verklig folkomröstning genomfördes, trots det godkände FN annekteringen.
Den indonesiska folkmordspolitiken har i Västpapuas fall inneburit 150 000 mördade. Det folkliga motståndet har dock fortsatt, och letts av befrielserörelsen OPM (Rörelsen för ett fritt Papua).
Ockupationsmakten genomför ett massivt transmigrationsprogram som innebär att hundratusentals indonesier flyttat till Västpapua i ett av de största kolonisationsprojekten i historien. Papuanerna befinner sig i en situation där de snart är i minoritet i sitt eget land.
Folkutrotningsprogram
Brotten mot mänsklig rätt fortsätter. På kvinnokonferensen för ursprungsbefolkningar i Oslo 4--9 augusti 1990 kunde Jael Prai inte bara berätta om arresteringar, tortyr, våldtäkter och försvinnanden, utan också om ett folkutrotningsprogram. Genom ''familjeplanering'' förbjuds papuanska kvinnor att ha mer än två barn och det sker tvångssteriliseringar. Indonesien förgiftar även drycker som sedan oskyldiga människor köper och dricker. Syftet är att utplåna den papuanska rasen.
Transmigrationsprojektet medför också svåra ekologiska skador, unika regnskogar huggs ner, odlingsbar mark konfiskeras och delas ut till kolonisatörerna och många papuaner drivs på flykt.
Sverige accepterade 1969 Västpapuas införlivande i Indonesien, som kallade landet för provinsen Irian Jaya. Sverige har inte höjt sin röst mot folkmordspolitiken på Västpapua. Det måste bli ändring på den punkten.
Tveklöst gör diktator Suharto i Indonesien skäl för öknamnet ''Sydostasiens Hitler''. Inte minst folkmordsprogrammen mot papuanerna talar för detta. Det är till denne Suharto Sverige säljer vapen!
Sverige måste därför i FN och andra internationella fora protestera mot Indonesiens folkmordspolitik och kräva en ny behandling av frågan om Västpapuas rätt till självständighet.
Indonesien 1965 genomfördes i Indonesien en av historiens blodigaste militärkupper. Dess syfte var att krossa det indonesiska kommunistpartiet som då var världens tredje största, efter det sovjetiska och kinesiska. Mellan en halv och en miljon människor mördades. Kommunistpartiet blev i praktiken utrotat.
Sedan dess har landet styrts diktatoriskt. Amnesty International har konstaterat grova brott mot de mänskliga rättigheterna innefattande arresteringar av politisk opposition, tortyr och avrättningar.
Men västerlandets länder låter tystnaden råda om dessa missförhållanden. För Sveriges del beror regeringens tystnad framför allt på att handelsförbindelserna med Indonesien uppgår till minst 600 miljoner kronor per år.
Under åren 1976 till 1988 har Sverige bl.a. exporterat vapen till Indonesien för ett sammanlagt värde av 600--700 miljoner kronor. En export som tveklöst är i strid med de svenska vapenexportreglerna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige omedelbart bör avbryta sin vapenexport till Indonesien,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Sveriges agerande i IGGI och att inte utveckla biståndssamarbete med Indonesien,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige i FN och andra internationella fora bör agera för östtimoresisk representation i de FN-ledda förhandlingarna mellan Portugal och Indonesien och för att en folkomröstning genomförs i FNs regi på Östtimor, där folket självt får avgöra sitt lands framtid,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige i FN bör driva kravet att om Indonesien inte inom en bestämd tidsram accepterar en folkomröstning på Östtimor, så skall FN med sanktionspolitik fredligt förverkliga kravet,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige i FN och andra internationella fora skall föra fram kritik mot Indonesiens folkmordspolitik på Östtimor och Västpapua och mot det brutala förtrycket av inhemsk opposition i Indonesien,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige i FN bör agera för en omprövning av beslutet om Västpapuas status då landets egen befolkning aldrig fått ta ställning till frågan i en folkomröstning.
Stockholm den 20 januari 1991 Bertil Måbrink (v) Bengt Hurtig (v) Berith Eriksson (v) Gudrun Schyman (v) Lars Werner (v)