Rapporter om och bilder av vanvårdade barn på institutioner i Rumänien väckte bestörtning och djup medkänsla över hela Sverige under hösten 1990. Frivilligorganisationer kom snabbt igång med insamlingar, givmildheten var stor och hjälpprogram startades. Den starka reaktionen hos svenska folket var oerhört glädjande.
Barnen är dock inte hjälpta av en övergående folkstorm under några korta höstmånader. Här behövs ett långsiktigt arbete. Viktigast av allt är att få till stånd en genomgripande attitydförändring. Även övergivna, utvecklingsstörda och handikappade barn måste ges människovärde. Social- och familjepolitiken måste utformas så att familjerna får en rimlig chans att ta hand om sina barn. Vårdarbetare måste utbildas och institutioner måste avvecklas. Det är en lång och mödosam väg att gå innan Rumäniens 40 000 misshandlade barnhemsbarn kommer att få en något så när dräglig tillvaro.
Det är lätt att vi blir historielösa och avskärmar oss från det förflutna, när vi ser detta ofattbara lidande hos barn i ett annat land. Trots allt är det bara 30 år sedan en del barn levde under liknande förhållanden på svenska institutioner. ''Flera barn låg till sängs och dörrarna till deras sovrum var låsta från korridoren. En del var hårt bundna; en pojke hade t.o.m. händerna bakbundna i en mycket obekväm ställning'' stod det t.ex. i en inspektionsrapport av medicinalrådet Karl Grünewald 1961. Hans outtröttliga avslöjanden av rådande missförhållanden väckte berättigad folkstorm. Attitydförändring kom igång och omvandlingsprocessen kunde börja.
Rumäniens barnhembarn lyftes via TV in i våra vardagsrum och blev synliga. Det finns många andra barn som också lever under helt oacceptabla förhållanden på institutioner i länder där attitydförändringen knappt har börjat och resurser saknas till en omvandlingsprocess.
FN:s barnkonvention är ett ovärderligt tillskott i arbetet för barns rätt att få sina basbehov tillgodosedda. En bärande tanke i barnkonventionen är att genomförandet är en internationell angelägenhet. Den övervakande kommittén skall därför inte bara påtala missförhållanden utan också hjälpa till att finna konstruktiva lösningar, när rättigheter ej kan genomföras på grund av exempelvis fattigdom. Koppling till biståndet har bidragit till att fattiga stater vågat acceptera konventionens långtgående krav. Att konventionen är ett globalt ansvar innebär att förverkligandet är en uppgift för oss alla.
I den uppgiften ingår också att göra de gömda barnen synliga. Sverige bör därför verka i FN för att levnadsvillkoren för barn på institutioner kartläggs och för att åtgärdsprogram utarbetas i länder där barnens rättigheter kränks.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenskt initiativ i FN för barn på institutioner.
Stockholm den 22 januari 1990 Ingrid Ronne-Björkqvist (fp) Barbro Westerholm (fp)