I utrikesutskottets betänkande hösten 1990 angående Eritrea var samtliga politiska partier överens om Eritreas rätt till självbestämmande. ''En internationellt övervakad folkomröstning om Eritreas framtida status är ett logiskt led vid konfliktlösningen.'' Utrikesministern har emellertid senare sått tvivel om genomförandet av detta med sin tolkning av riksdagens beslut.
Miljöpartiet de gröna upprepar därför kraven och bakgrunden till kraven!
Historia
Den etiopiska historiebeskrivningen omhuldar fortfarande myten om ett 3000-årigt etiopiskt välde, omfattande Eritrea. Något sådant rike har aldrig existerat. Före 1900-talet förekom inga stabila statsbildningar i området med undantag av Axum-riket, som blomstrade under perioden 300--600 e Kr. Förts när Italien koloniserade Eritrea 1885, började dess nuvarande historia. Det var också italierna, som gav området dess namn: Colonia Eritrea.
Efter andra världskriget beslöt FN 1950, att Eritrea skulle leva i federation med Etiopien och bl a garanteras fullständig autonomi i inrikesaffärer. I november 1962 tvingade den etiopiske kejsaren Haile Selassie det eritreanska parlamentet att upplösa sig självt i strid mot FN- beslutet. Eritrea blev Etiopiens 14:e provins. Året innan hade befrielsekampen börjat.
Eritrea är litet till ytan jämfört med Etiopien, som är nio gånger större. Befolkningen, tre miljoner, är uppdelad i tre språkfamiljer och ca 10 folkgrupper.
Kriterierna uppfyllda
Trots denna splittring uppfyller Eritrea kriterierna för självbestämmande enligt FNs definition och i riksdagens beslut slogs också fast principen om eritreanernas rätt till självbestämmande. Uppfattningen förankrad i det FN- beslut från 1950 som reglerade gränsen mellan Eritrea och Etiopien efter kriget.
Den juridiska sidan ger också en entydig bild av Eritreas rätt till självbestämmande:
Sammanfattning av Permanent Peoples' Tribunal, maj 1980
Det eritreanska folket utgör inte en minoritet inom en stat utan är ett folk, enligt FNs deklarationer.Detta folk har rätt att leva inom gränserna för sitt territorium och har rätt till självbestämmande. De av Etiopien påstådda historiska banden mellan Etiopien och Eritrea är inte av sådan natur att de utgör något hinder att utöva denna rätt.Det eritreanska folkets enhet är idag bekräftad genom den väpnade kampen.Den etiopiska regeringen respekterade inte stadgarna i Resolution 390(A). Överträdelserna av resolutionen kulminerade i Etiopiens ensidiga upphävande av federationen, varigenom Eritrea hamnade unmder utländskt herravälde (foreign domination), enligt FNs definition.Det eritreanska folkets rätt till självbestämmande är följaktligen inte en form av utbrytning ur Etiopien.FN har i två avseenden skyldighet att ta upp frågan: för att värna om internationell fred och säkerhet samt för att garantera respekten för folkens rätt till självbestämmande.Det eritreanska folkets rätt till självbestämmande kräver att OAU tar upp frågan. Likaså måste alla stater och organisationer upphöra att ge stöd till förtryck av denna rätt samt ge diplomatiskt stöd till denna rätt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den svenska regeringen aktivt bör stödja fredsansträngningarna och verka för att förhandlingarna återupptas,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att principen om självbestämmande för Eritrea politiskt och folkrättsligt är välgrundad,
3. att riksdagen hos regeringen begär att den väcker frågan i FN,
4. att riksdagen hos regeringen begär att den verkar för att en internationellt övervakad folkomröstning om Eritreas framtida status kommer till stånd.
Stockholm den 24 januari 1991 Eva Goe s (mp) Per Gahrton (mp) Marianne Samuelsson (mp) Inger Schörling (mp) Ragnhild Pohanka (mp)