Tibetanerna kämpar en förtvivlad kamp för sin existens. Den kinesiska ockupationen, som varat sedan 50-talet, har inneburit massinvasion av kineser, industrialisering och en militarism, som hotar att förinta inte bara den tibetanska kulturen och religionen utan även det tibetanska folket som sådant.
Den kinesiska ockupationen har bl.a. inneburit en massinflyttning av kineser, vilket medfört att de ca 6 miljoner tibetanerna blivit en minoritet i sitt eget land. Nyheter från Tibet rapporteras ytterst knapphändigt eftersom det i praktiken råder besöksförbud för utlänningar. Fredliga demonstrationer slås ner brutalt av kineserna med massarresteringar och tortyr. De munkar och nunnor, som organiserat demonstrationen där man krävde ett oberoende Tibet, blev grymt straffade. De kinesiska myndigheternas grymma behandling av Tibet och tibetanerna har uppmärksammats av Amnesty International.
Under det gångna året har Sverige gästats av två flyktingar, den ene f.d. domare i Tibet, den andre journalist. Deras rapporter om den systematiska repression som utövas mot de tibetanska kvinnorna för att minska den tibetanska befolkningen är ohyggliga.
Kineserna delar t.ex. ut ett visst antal tillstånd att föda barn. Kvinnor som blir med barn utan tillstånd arresteras och förs med tvång till sjukhus där de aborteras och steriliseras. I vissa byar samlar soldaterna ihop alla kvinnor som sedan tvångssteriliseras. Arbetslösa kineser får kortkurser i hur man utför aborter och steriliserar. Det finns många rapporter om hur flera kvinnor har dött av dessa klåpares ingrepp. Detta handlar inte om u-länders berättigade strävan att hålla tillbaka en onormal befolkningstillväxt utan har helt andra syften.
Trots kinesernas hårda ockupationsstyre av Tibet arbetar Dalai Lama för att försöka åstadkomma en fredlig lösning på konflikten. För dessa strävanden belönades han med Nobels fredspris under hösten 1989. Dalai Lama har presenterat en fredsplan i fem punkter, som stöds av internationella organisationer, av Europaparlamentet och av den amerikanska kongressen.
Fredsplanens fem punkter är följande:Tibet skall förklaras som en fredszon och de kinesiska trupperna skall dras tillbakaDen pågående invandringen av kineser måste upphöraTibetanerna skall återfå sina grundläggande mänskliga och demokratiska rättigheter och de politiska fångarna skall frigesTibets ekologi måste återuppbyggas och skyddas och Kina måste upphöra med att använda Tibet för kärnvapenproduktion och för förvaring av kärnavfallEn dialog mellan Kina och Tibet måste inledas om Tibets framtida status och förhållandet mellan de tibetanska och kinesiska folken.
Sverige, vars befolkning bara är något större än den tibetanska men som åtnjuter trygga ekonomiska och politiska förhållanden, kan genom sin neutralitet och genom sin roll som FN-medlare i internationella konflikter göra mycket för att stödja tibetanernas kamp för mänskliga och demokratiska rättigheter. Ett sätt är att i olika internationella sammanhang uttala sitt stöd för Dalai Lamas fredsplan.
Sverige är nu medlem i FNs kommission för de mänskliga rättigheterna. Detta ger speciella möjligheter att ta upp frågan om övergreppen mot de mänskliga rättigheterna i Tibet. Förra året gjorde Sverige ett försök att aktualisera frågan där men lyckades inte få gehör för detta. Med ytterligare rapporter om kinesernas övergrepp bör vi försöka igen.
Inom FN finns s k tematiska rapportörer för bl a religiös ofördragsamhet. Sverige bör också ta initiativ till att dessa studerar denna form av kränkning av de mänskliga rättigheterna i Tibet och Kina.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att Sverige stödjer Dalai Lamas fredsplan,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenska initiativ i Förenta nationerna för att stärka skyddet för de mänskliga rättigheterna i Tibet.
Stockholm den 17 januari 1991 Ylva Annerstedt (fp) Ragnhild Pohanka (mp) Ingbritt Irhammar (c) Hans-Göran Franck (s) Inger Koch (m) Maggi Mikaelsson (v)