Otaliga FN-resolutioner har fördömt den israeliska ockupationspolitiken. Ändå ökar det israeliska förtrycket och våldet mot palestinierna. De döda och lemlästade håller på att bli vardagsstatistik.
Kravallbekämpningsmetoderna har inneburit allvarliga kränkningar enligt fjärde Genèvekonventionen om skydd för civilbefolkningen i ockuperade områden och av FN:s fyrtioåriga allmänna förklaring om mänskliga rättigheter. Som exempel på kränkningar nämns användning av skarp ammunition mot obeväpnade civila (art 3), avsiktligt skadande av demonstranter (art 5), hussprängningar (art 11.1), inskränkningar av politisk frihet, möjligheter till arbete och utbildning, m.m. (art 18-26). Enligt källan ''kvalificerar sig Israel för det bottenskikt av stater i vilka situationen beträffande mänskliga rättigheter är sämst''.
Iraks invasion av Kuweit den 1 augusti 1990 är ett brott mot folkrätten och ett bakslag för Palestinas sak. FN har snabbt ingripit med sanktioner mot Irak. Därmed har FN visat oerhört mycket större slagkraft än någonsin mot Israel. Detta har propagandamässigt skickligt utnyttjats av Sadam Hussein som krävt samtidig lösning av alla konflikter i Mellanöstern.
Vore sanktioner mot Israel rimliga och legala? I inledningen till Genèvekonventionen heter det att de fördragsslutande parterna åtar sig att ''respektera och trygga (ensure) respekten för konventionen under alla omständigheter''. I en kommentar skriver den franske experten på internationell rätt, Jean Pictet, att ''konventionens genomförande inte enbart angår de krigförande, utan alla stater och nationer som är bundna av den''. FN:s säkerhetsråd är visserligen paralyserat när det gäller Israel/Palestina på grund av USA:s veto. Men resolution 337 A(V) ger generalförsamlingen rätt att ingripa när säkerhetsrådet är handlingsförlamat.
Det har skett tre gånger, beträffande Korea 1953, Mellanöstern 1956 och Kongo 1960.
Mot bakgrund av ett strikt juridiskt resonemang, rekommenderar den palestinska avdelningen av Internationella Juristkommissionen, al-Haq, att enskilda stater tar upp frågan om ekonomiska och kommersiella sanktioner mot Israel i FN:s generalförsamling och dessutom stämmer den israeliska regeringen inför Internationella Domstolen i Haag. 'Vilken strategi som än väljs'', skriver al Haq i en analys, 'står otvivelaktigt den nuvarande internationella passiviteten inför brotten mot mänskliga rättigheter i de ockuperade områdena i strid med internationell lag''. Sanktioner bör användas sparsamt och med urskiljning. Men när det gäller Namibia -- som just vunnit sin frihet -- har internationella sanktioner, grundade på fast internationell legalitet, varit verksamma medel för att framtvinga slut på ockupation och minoritetsvälde. Likheterna mellan Israel och Sydafrika är påfallande, från rasåtskillnaden till atomvapenrustningen. Också mellan Namibias situation och Palestinas finns stora likheter. I båda fallen finns ett mandat från Nationernas Förbund i bakgrunden, i båda fallen har FN klart uttalat sig för det undertryckta folkets rätt till självbestämmande. På samma sätt som sanktioner och sanktionshot bidrog till att förmå Sydafrika att släppa Namibia, skulle internationella sanktioner kunna få Israels regering att förstå att världssamhället helt enkelt inte godtar att den vägrar ta PLO:s fredsbud på allvar.
Det börjar bli hög tid för Sverige att stegvis erkänna staten Palestina. Man bör därvid minnas att Palestina inte är en exilstat, utan en stat som upprättades genom FN-beslut i november 1947. Arabstaterna har ett stort ansvar för att staten Palestina inte kunde bildas eftersom de förkastade FN-resolutionen. Det hindrar inte att resolutionen har full folkrättslig giltighet, inte minst som det är den som utgör den legala grundvalen för Israels existens. Att ett svenskt erkännande sker stegvis är naturligt p.g.a. den komplicerade situationen. Så skedde också i fallet Israel. Ett svenskt erkännande av Palestina skulle inte bryta mot sedvanliga principer. Palestina är en internationellt erkänd stat, vilket också visas av att 94 stater (däribland Österrike och Jugoslavien) erkänt Palestina; dessutom har ytterligare 12 länder (däribland Frankrike, Grekland, Italien, Spanien och Japan) utfärdat särskilda deklarationer. Det är anmärkningsvärt att Sverige inte återfinns bland dessa 106 stater som på ett eller annat sätt enligt PLO-kontoret i Stockholm uttalat erkännande av Palestina. Detta bör snarast rättas till, t.ex. genom att Sverige på samma sätt som Österrike har gjort höjer PLO-kontorets diplomatiska status.
Sverige har i Mellanösternfrågan överlag spelat en positiv fredsmäklande roll. Det är angeläget att denna politik fortsätter oberoende av politiska och andra störningar. Sverige bör fortsätta att stå till tjänst med medlingsuppgifter och verka för en fredskonferens med deltagande av alla parter, däribland PLO och Israel.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Sverige i FN bör ta initiativ till FN-beslutade sanktioner mot Israel på grund av Israels ovilja att följa FNs beslut angående Palestina,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Sverige bör stärka sina diplomatiska relationer med PLO så att de når samma status som de som upprätthålls av Österrike,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Sverige bör stå till förfogande för aktiv medverkan i försök att nå fred i Mellanöstern,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Sverige bör verka för att en fredskonferens om Mellanöstern med representation för alla parter, däribland Israel och PLO, bör sammankallas under FNs överinseende.
Stockholm den 11 januari 1991 Inger Schörling (mp) Claes Roxbergh (mp) Per Gahrton (mp) Gösta Lyngå (mp) Carl Frick (mp)