Nordiskt samarbete har mycket långa traditioner. När Nordiska Rådet bildades fick detta samarbete en stark parlamentarisk förankring. En ytterligare förstärkning av detta politiska samarbete skedde när Nordiska Ministerrådet bildades. I dagens situation, med våld och krig i världen, känner vi mer än på länge, hur stor betydelse detta samarbete har haft för de nordiska medborgarna. Integrationsarbetet i Europa påverkar alla länder. I denna process är det viktigt att det nordiska arbetet beaktas och för framtiden får behålla och utveckla sin betydelsefulla roll som värnare av de nordiska medborgarnas intressen.
Nordiskt samarbete och erfarenhetsutbyte främjar samhällets utveckling och ger bl a möjligheter till rationell förvaltning och produktion. Genom nordiskt samarbete kan medborgarna i Norden få tillgång till kompetens, som de enskilda staterna inte kan åstadkomma och upprätthålla var för sig. Om gränshindren mellan de nordiska länderna försvinner helt och hållet, stimuleras produktionen och ökas konkurrensen till förmån för konsumenternas behov av största möjliga valfrihet och bör leda till lägre priser. Detta är ett av sätten att förverkliga programmet för Norden som hemmamarknad.
De nordiska länderna har en lång gemensam historia och de kulturella sambanden är mycket omfattande. Här finns också en betydande språkgemenskap och förståelse. Det nordiska samarbetet är inte ett alternativ till det europeiska och internationella samarbetet. I själva verket har de relativt små nordiska länderna genom att agera tillsammans möjlighet att skaffa sig ett aktningsvärt inflytande i internationella sammanhang.
De nordiska länderna påverkas helt naturligt av utvecklingen i övriga Europa och världen som helhet. Så har det alltid varit och blir allt tydligare i en allt mer internationaliserad värld. Därför måste det nordiska samarbetet utvecklas och intensifieras. Norden måste kunna vara en väsentlig del av och bidra till den europeiska integrationen.
Centern har alltid haft en stor tilltro till det nordiska samarbetet och aktivt påverkat utvecklingen. Vi har med tillfredsställelse konstaterat, att samarbetet har lett fram till stora fördelar för de nordiska medborgarna. Exempel på detta är passfriheten, socialkonventionen, den gemensamma arbetsmarknaden och det omfattande kulturella samarbetet. Under senare tid har kunnat förmärkas en lägre ambitionsnivå från regeringarnas sida, när det gäller det nordiska samarbetet. Andra europeiska och betydelsefulla samarbetsintressen har fått ta överhanden.
Det skulle vara mycket olyckligt om denna utveckling fortsatte. De nordiska samarbetssträvandena måste vara en tydligt markerad del av helheten i integrationsarbetet.
Norden som hemmamarknad
Sedan lång tid tillbaka pågår ett arbete för att i realiteten etablera Norden som hemmamarknad. Det finns fortfarande en lång rad problem bl.a. av byråkratisk natur som måste undanröjas. Takten i avvecklingen av handelshindren har gått långsamt. I Ministerrådets arbetsprogram ''NORDEN I EUROPA'' framgår det att man i sitt programarbete inkluderar tullprocedurer och andra gränskontroller för varor mellan de nordiska länderna. Man tar också upp harmonisering av tekniska regler och normer. Det är mycket betydelsefullt att detta arbete bedrivs skyndsamt så att Nordiska Rådets rekommendation från 1989 om att före utgången av 1992 hindren skall vara avvecklade blir en realitet. I det nuvarande ekonomiska läget är ett stimulerande utbyte av varor och tjänster i vårt närområde av särskild betydelse. Riksdagen bör understryka allvaret i kravet på en skyndsam behandling.
Norden och miljöfrågorna
Skyddet av livsmiljön är en av de viktigaste frågorna inför 2000-talet. Allt tydligare framstår det hur viktigt det är att vi samarbetar över gränserna. Föroreningar känner inte några gränser. Vår jord är gemensam. I Norden har vi fått allt större kunskaper om de oändliga miljöproblem som finns i Öst- och Centraleuropa, hos våra grannar. Vi måste göra vårt yttersta för att Nordeuropas miljö skall kunna räddas. Det är betydelsefullt med stödanordningar av olika slag både nationellt och internationellt.
För trovärdigheten i svensk miljöpolitik är det av utomordentlig vikt att underskrivna konventioner efterlevs och att i Nordiska Rådet antagna handlingsplaner och program följs upp. Därtill kommer de alleuropeiska överenskommelserna inom ECE och FN.
Under lång tid har diskussion pågått om byggandet av en Öresundsbro. Vissa partipolitiska beslut har fattats, som skulle ge vid handen att en bro nu kommer att byggas. Innan definitiva beslut fattas i de instanser som fattar de verkliga besluten bör frågan prövas i förhållande till ingångna miljöavtal och berörda konventioner. Detta bör ges regeringen till känna. Likaledes bör Sverige medverka till att skapa effektiva uppföljningsinstrument för de yrkanden som framställts i slutdokumentet från Nordiska Rådets Havsmiljökonferens.
Nordiskt kultursamarbete
Som tidigare nämnts har det nordiska samarbetet på kulturområdet mycket långa traditioner. Mångfalden och gemenskapen i vårt kulturarv måste bevaras och utvecklas som en stimulerande och berikande del av den europeiska kulturen.
För Sveriges vidkommande är det viktigt att vi ökar språkförståelsen, när det gäller övriga nordiska språk. Detta skulle stärka vår nordiska identitet. Regeringen bör undersöka möjligheterna att i grundskolan och gymnasieskolan stärka de nordiska grannspråkens ställning.
Ett annat betydelsefullt kulturområde som vi särskilt vill peka på är nordiskt TV- och radiosamarbete. Ett bättre nordiskt samarbete kunde ge värdefulla inslag i den svenska mediabilden.
Ungdomens möjligheter till studier och arbete i ett nordiskt grannland genom Nordplus och Nordjobb är likaledes ett värdefullt bidrag till att öka förståelsen för och kunskapen om Norden. Regeringen bör arbeta för en utbyggnad av denna verksamhet och ställa erforderliga medel till förfogande. Ungdomar från de baltiska republikerna måste också få bättre möjligheter till att aktivt delta i detta samarbete.
Nordisk rätt
Lagstiftningen i Norden bygger i stor utsträckning på en gemensam hävd och rättsuppfattning. En harmonisering av lagar har ägt rum ända sedan 1800-talet. Det Helsingforsavtal som är grunden för Nordiska Rådets arbete innehåller också ett avsnitt om att de nordiska lagarna bör harmoniseras. Så har skett i viss utsträckning, men ännu återstår mycket att göra. Alla nordiska länder skulle säkert tjäna på om man i större utsträckning tog del av varandras utredningar och övrigt material, som utgör basen för ett lagstiftningsarbete och därmed sökte skapa så likartade system som möjligt. I propositioner av större omfattning till den svenska riksdagen bör också redogöras för motsvarande nordisk lagstiftning. Detta bör ges regeringen till känna.
Barnkonventionen
Vid Nordiska Rådets session i Reykjavik antogs en rekommendation, där det uppdrogs åt ministerrådet att lägga upp en handlingsplan för barnkonventionens förverkligande i de nordiska länderna. Med den kraft som Sverige har drivit denna fråga, bör regeringen verka för att denna handlingsplan kommer till stånd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen av att det nordiska samarbetet markeras tydligt i det europeiska integrationsarbetet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det angelägna i att arbetet med att förverkliga ''Norden som hemmamarknad'' bedrivs skyndsamt,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om prövning av Öresundsbroprojektet i förhållande till antagna miljökonventioner, speciellt den nordiska,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stärkande av de nordiska grannspråkens ställning i utbildningen,2]
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stärkande av resurserna för Nordplus och Nordjobb,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om redovisning i propositioner av jämförbara nordiska lagar och utredningar,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en nordisk plan för uppföljning av barnkonventionens intentioner.
Stockholm den 25 januari 1991 Karin Söder (c) Gunnar Björk (c)
1 1990/91:T938 2 1990/91:Ub339