Inledning
Den snabba demokratiseringen i Östeuropa har hittills i många avseenden skett parallellt med en liknande process i Sovjetunionen. Detta har skapat förhoppningar om en helt ny europeisk och internationell ordning präglad av fredlig samverkan och integration mellan demokratiska stater från ''Atlanten till Ural'' eller rent av från ''Vancouver till Vladivostok''.
Demokratiseringen och övergången till för demokratier normala ekonomiska och sociala förhållanden i Sovjetunionen är dock väsentligt mer komplicerad än den process som inletts i de övriga hittillsvarande kommunistiska staterna i Europa. De grupper inom militären, säkerhetspolisen och det politiska etablissemanget som identifierar sig med det kommunistiska systemet och som känner sig hotade av en fortsatt demokratisering är väsentligt starkare i Sovjetunionen än i någon av de nya demokratierna i öst.
Glasnost och perestrojka har dock snabbt förändrat den tidigare politiska verkligheten i landet. Stalin-tidens terror, dess begynnelse under Lenin och fortsättning under Stalins arvtagare, liksom legitimiteten i hela det socialistiska projektet, diskuteras nu öppet. Kommunistpartiets monopol på politisk verksamhet har brutits och nya partier och politiska grupper med helt andra mål och värderingar uppstår i snabb takt. Planekonomins otillräcklighet i ett modernt samhälle, den allt svårare försörjningssituationen och den ekologiska krisen i stora delar av Sovjetunionen är några av de fenomen som har fäst allt fler medborgares uppmärksamhet på farorna med ett centralstyrt politiskt och ekonomiskt system.
Under senare tid har dock reaktionen mot demokratisering och strävan efter marknadsekonomi tagit sig allt starkare och mer våldsamma uttryck, med dödsskjutningarna i Vilnius och Riga i januari som hittills mest skrämmande exempel. Dessa följer ett mönster från liknande händelser i Baku och Tbilisi häromåret och bakåt i unionens och kommunismens historia. Den sovjetiska statsledningen måste hållas ansvarig för dessa tragedier, även om lokala quislingar och extremister inom armén, inrikestrupperna och KGB också kan ha agerat på egen hand inom ramen för en övergripande strategi för att krossa strävandena efter demokrati och självständighet i de baltiska republikerna.
Det samlande kravet för dessa reaktionära kommunistiska grupper är att Sovjetunionens enhet till varje pris skall bevaras. Detta hänger säkerligen till inte obetydlig del samman med att den ena republiken efter den andra fått demokratiskt inriktade regeringar och eftersträvar självstyre i mer eller mindre långtgående form. Detta gäller också, och alltmer påtagligt, den ryska republiken, som alltså inte längre fungerar som någon självklar bas för den centrala sovjetmakten utan snarare utvecklats till en motvikt mot denna.
Vid sidan av nationella och demokratiska aspirationer betingas dessa strävanden i dag också alltmer av den ekonomiska krisen och de tilltagande försörjningssvårigheterna. Unionen fungerar i allt mindre utsträckning som en ekonomisk enhet och upplösningstendenserna framträder tydligt också på andra områden.
Republikerna sluter i allt större utsträckning ekonomiska och andra avtal med varandra och kringgår därmed den centrala sovjetiska statsledningen. Kommunistpartiet, som tidigare var en sammanhållande kraft över hela Sovjetunionen, har förlorat sin tidigare lagfästa ''ledande roll'' -- delvis till förmån för nybildade partier och organisationer på republiknivå. Endast delar av den sovjetiska krigsmakten, främst KGBs egna trupper, gränstrupperna och de s.k. inrikestrupperna, bedöms i dag vara fullt lojala med den centrala statsledningen. Utvecklingen speglar tydligt den delvis artificiella karaktär som den sovjetiska statsbildningen har haft och pekar fram mot en situation då det för omvärlden kan framstå som mer rationellt att ha kontakter med varje republik för sig än att gå över centralmakten i Kreml.
Risken för en gradvis militarisering av sovjetsamhället eller ett öppet proklamerat undantagstillstånd, i hela landet eller i vissa utvalda republiker, t.ex. de baltiska, måste idag bedömas som stor. Samtidigt måste det understrykas att sådana åtgärder inte på något sätt kan antas vara ändamålsenliga för att häva den sovjetiska statsbildningens kris. Den gamla samhällsordningen kan inte längre återupprättas och övergång till ekonomisk och politisk pluralism kan inte ske med kommandometoder. Ett undantagstillstånd eller någon annan åtgärd av liknande slag kommer därför efter en tid endast att leda till att krisen ytterligare fördjupas. Förhoppningsvis kommer denna insikt att leda till att den politiska utvecklingen bort från diktatur och kommandoekonomi tillåts fortsätta.
Det ligger i Sveriges, Europas och hela världens intresse att demokratiseringen av Sovjetunionen går vidare och att snabba åtgärder vidtas för att lägga grunden till ett nytt marknadsinriktat ekonomiskt system. Men även om detta sker så kommer det att ta lång tid innan dagens snabba ekonomiska tillbakagång kan vändas. De delar av Sovjetunionen som har störst förutsättningar att någorlunda snabbt få ett normalt, marknadsinriktat ekonomiskt system att fungera är de baltiska republikerna. Det borde därför ligga även i den sovjetiska centralmaktens intresse att uppnå en fredlig förhandlingslösning med de baltiska staternas fritt valda regeringar som kan leda fram till återupprättad självständighet och normalt ekonomiskt samarbete, i motsats till dagens irrationella underordning av de baltiska ekonomierna och företagen under otympliga byråkratier i Moskva.
Det finns dock inget skäl att begränsa det svenska samarbetet till de baltiska republikerna. Den ryska republiken ligger också i Sveriges omedelbara närhet. Republiken själv liksom flera av dess största städer, däribland Leningrad/Petersburg och Moskva, styrs i dag av reforminriktade och ofta radikala politiker. I den krissituation som nu uppstått är det dessa politiker som i dag, vid sidan av sina motsvarigheter i andra demokratiskt styrda republiker, representerar hoppet om en framtid i samklang med resten av det demokratiska Europa. Ett samarbete med den ryska republiken och med de städer, i synnerhet Leningrad, som styrs av reformvänliga krafter, bidrar också till att stärka reformvännernas position och kan därmed bidra till en demokratisk utveckling i hela Sovjetunionen.
Som vi framhåller i vår motion om Sverige och Baltikum (1990/91:U203) talar starka skäl för att det samarbete mellan Sverige och de baltiska staterna som vi föreslår också utvidgas till angränsande delar av den ryska republiken. Det gäller i synnerhet samarbete på miljöområdet och för att öka säkerheten vid sovjetiska kärnkraftverk. Många skäl talar för att ett sådant långsiktigt utvecklingssamarbete kan aktualiseras med i synnerhet Leningrad-området. Den ryska republiken och de tre baltiska republikerna erkände f.ö. varandras suveränitet i januari 1991 och deras politiska ledare undertecknade ett samarbetsfördrag som av observatörer jämförts med vissa inslag i det samarbete som bedrivs inom t.ex. Nordiska rådet.
En sådan politik skulle inte heller vara internationellt sett unik. Polens utrikesminister Skubiszewski konstaterade i ett anförande nyligen inför det ansedda Chatham house- institutet i London att Europa och i synnerhet Sovjetunionens grannstater måste reagera konstruktivt på de resultat som de stora förändringarna i Sovjetunionen inneburit. När hittillsvarande sovjetrepubliker förklarar sig suveräna och börjar söka egna internationella kontakter, vid sidan av centralmakten, så är det en utveckling som inte bara kan ignoreras. Polen undertecknade i oktober 1990 deklarationer med Ryssland och Ukraina om utveckling av sina inbördes relationer och en liknande deklaration planeras mellan Polen och Vitryssland. Det är tänkbart att dessa kan tjäna som en utgångspunkt också för Sveriges relationer med Ryssland.
I vår biståndsmotion föreslår vi också en satsning på demokratifrämjande åtgärder, bl.a. med biståndsorgan knutna till de politiska partierna som förmedlare. Enligt vår mening bör ett sådant samarbete kunna aktualiseras också med Ryssland, där en rad nya organisationer, partier, tidningar, fackliga organisationer etc nu uppstår.
Risken för en djupnande ekonomisk och politisk kris i Sovjetunionen, eventuellt i samband med någon form av militär urladdning, har nyligen behandlats i en speciell rapport från folkpartiet liberalerna. Vi vill här understryka några av de förhållanden som måste beaktas i eventuella resonemang om eventuella framtida insatser för katastrofhjälp.
Den livsmedelsbrist som nu debatteras intensivt i alla västländer är ingen brist i ordets normala mening. Även om man räknar bort det enorma svinn som orsakas av att skördar inte bärgas, lagras eller transporteras till konsumenterna, så finns det mat i Sovjetunionen, och de sovjetmedborgare som har fast arbete torde alltjämt få en stor del av sin livsmedelsförsörjning tryggad via arbetsplatserna. Men allt mindre mat finns att köpa i de statliga butikerna. En huvudorsak till detta är att olika maffiaorganisationer, ofta med förgreningar till kommunistpartiet och den lokala ordningsmakten, lägger beslag på maten för att sälja den svart. En annan orsak är att olika regioner i allt större utsträckning vägrar att leverera till varandra och att den gamla maktapparatens företrädare ofta medvetet tycks blockera livsmedelsleveranser till de stora städerna, som nu ofta styrs av demokratiskt sinnade nya politiker. Till detta kommer av allt att döma också att stora delar av den sovjetiska transportkapaciteten i höst utnyttjats för att transportera stridsvagnar och annan militärmateriel som egentligen skulle skrotas, i enlighet med avtalen om reducering av konventionella styrkor i Europa, till baser bortom Ural- bergen.
Det är fullt tänkbart att dessa förhållanden redan i vinter kan leda till lokal och akut livsmedelsbrist i vissa begränsade områden, t.ex. i mindre städer där den gamla maktapparaten alltjämt kan agera ungefär som tidigare. Det är utomordentligt viktigt att stödinsatser som under vissa förutsättningar så småningom kan bli aktuella inte utformas så att de ytterligare försvårar situationen, eller bidrar till att hålla de krafter som bär ansvaret för dagens kaos kvar vid makten. Det är inte de demokratiska krafterna som bär ansvaret för det katastrofala läget, utan de personer och maktcentra som år efter år försökt bromsa alla politiska och ekonomiska förändringar.
Våra kontakter inom den demokratiska oppositionen i Ryssland betonar mycket starkt att eventuella livsmedelsleveranser måste ske i former som kan kontrolleras av de demokratiska krafterna, så att risken att de tas om hand av maffian minimeras. Just i Leningrad- området, som kan vara ett naturligt mål för svenska hjälpsändningar, finns en rad fristående lokala hjälporganisationer och även protestantiska kyrkan som kan tänkas ha särskilda förutsättningar att förmedla hjälp härifrån. Det är också viktigt att internationella hjälporganisationer kan kontrollera hjälpsändningarna hela vägen, eventuellt med bistånd av annan personal.
Skulle stora flyktingströmmar uppstå måste strävan vara att i första hand försöka hjälpa människor att stanna i Sovjetunionen i väntan på att läget stabiliseras. Det kan då bli aktuellt med nödhjälp för att organisera läger, livsmedelsförsörjning och medicinsk hjälp direkt på plats på den sovjetiska sidan.
Om stora grupper av flyktingar försöker ta sig till Sverige, så kommer det att bli omöjligt att behandla dessa så som vi i dag behandlar traditionella asylsökande. Vi argumenterar också i vår flyktingpolitiska motion för ett vidare flyktingbegrepp än det som f.n. tillämpas i Sverige. Människor som drivits hemifrån på grund av svält, inbördeskrig eller miljökatastrofer kan inte kategoriskt avvisas med motivet att de inte utsätts för politisk förföljelse. Svårt sjuka eller skadade människor, liksom personer som hotas av t.ex. antisemitiska pogromer i sina hemstäder, måste få möjlighet att rädda livet genom att ta sig utomlands, för att sedan återvända när förhållandena stabiliserats.
Den svenska politiken att skicka tillbaka judiska flyktingar till Sovjetunionen, har redan börjat väcka pinsam uppmärksamhet internationellt. Den mer generösa flyktingpolitik som gällde fram till hösten 1989 måste återställas. Den som flyr från antisemitisk eller annan hets måste kunna räknas som asylberättigad även om det inte formellt sett är myndigheterna i landet som bär ansvaret för hetsen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenskt samarbete till stöd för reformer och politisk demokrati i Ryssland,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kontrollen av eventuell nödhjälp i händelse av en hastigt fördjupad ekonomisk och politisk kris i Sovjetunionen,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beredskap för en situation vid stora flyktingströmmar,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om asylrätt för judar som flyr från antisemitisk förföljelse.1]
Stockholm den 25 januari 1991 Håkan Holmberg (fp) Jan-Erik Wikström (fp) Karl-Göran Biörsmark (fp) Maria Leissner (fp)
1 1990/91:Sf648