I motionen Sverige i Europa (1990/91:U505 argumenterar Folkpartiet Liberalerna för ett aktivt svenskt engagemang för att bistå de f.d. kommunistiska staterna i öst att ''återvända till Europa'', politiskt, ekonomiskt och i andra avseenden. Vi poängterar särskilt den avgörande roll som EG-samarbetet hittills har haft och måste få i framtiden för att denna process skall lyckas.
Den nuvarande utvecklingen i Sovjetunionen hotar hela den nyvunna stabiliteten i Europa. Därför är det ännu viktigare att Sverige och andra länder gör allt som är möjligt för att åtminstone befästa den positiva utvecklingen i den del av Europa som ligger utanför det återstående sovjetväldet.
I ovannämnda motion framhåller vi speciellt att de f.d. kommunistländerna inte är u-länder i ordets normala mening. Den uppgift vi står inför är inte att ge dem u- landsbistånd, utan att göra dem ''kompatibla'' med resten av det demokratiska Europa vad gäller ekonomi, förvaltning, rättssystem etc. Det är också denna ambition som vägleder reformarbetet i Polen, Tjeckoslovakien och Ungern och som inspirerar demokratiska och ansvarskännande politiker även i Rumänien, Bulgarien, Jugoslavien och Albanien.
I denna motion ger vi mer specificerade synpunkter på det svenska stödet till och samarbetet med de nya demokratierna. Dessa innebär i vissa fall omprioriteringar i förhållande till dagens förhållanden. Utgångspunkten är, som också framhålls i motionen Sverige i Europa, att vi för vår del måste koncentrera insatserna. Det naturliga för svensk del är enligt vår mening att prioritera samarbetet med Polen och i någon mån Tjeckoslovakien, vid sidan av det bistånd som förhoppningsvis även i fortsättningen kan ges till de baltiska staterna och de västra delarna av republiken Ryssland.
1. Avgörande för de nya demokratiernas möjlighet att få igång ett utvecklingsbart näringsliv efter den kommunistiska epokens felsatsningar är att de får möjlighet att exportera fritt till andra länder. Det gäller särskilt områden där de redan har komparativa fördelar jämfört med andra europeiska länder, t.ex. jordbruksprodukter, kläder och skor.
De svenska tekoregleringarna kommer av allt att döma att avvecklas i juli i år och skoregleringarna avvecklas 1992. Vi anser att både teko- och skotullarna bör avvecklas samtidigt vid halvårsskiftet 1991. Sverige måste också aktivt driva på inom ramen för GATT-förhandlingarna för att avveckla importregleringarna på jordbrukssidan. Om en mer omfattande internationell avreglering visar sig svår att uppnå, så bör Sverige på egen hand kunna tillåta fri import av jordbruksprodukter från Polen och andra tidigare planekonomier. Det bör framhållas att den avreglering vi förespråkar inte bara underlättar export till Sverige (och förhoppningsvis andra länder) utan också underlättar etablering av svenska och andra företag i de aktuella länderna, vilket skulle ge betydelsefulla bidrag till näringslivets utveckling.
2. Statliga kreditgarantier är ett viktigt instrument för att få till stånd investeringar i de f.d. planekonomierna. Det förtjänar att framhållas att nyinvesteringar i dessa länder också innebär ett stöd till miljöförbättrande åtgärder, eftersom gammal teknik som ofta präglas av ett våldsamt slöseri med naturtillgångar och energi äntligen ersätts av ny. Polen har råkat illa ut vad gäller svenska statliga kreditgarantier, som en följd av västvärldens finansiering av Gierek-regimen under 1970-talet, vilken skapade en ofantlig skuldbörda som knappast kan betalas tillbaka på kort sikt. Vi anser att man i dag på allvar bör överväga att efterskänka hela eller delar av den polska skulden till Sverige, som en konsekvens av de beslutsamma reformer i marknadsekonomisk riktning som den polska regeringen genomfört och nu avser att fortsätta. Exportkreditnämnden bör enligt vår uppfattning se betydligt mer positivt än hittills på svenska kreditgarantier för investeringar i Polen.
Också på andra sätt bör svenska investeringar i bl.a. Polen underlättas. Ett sätt är att bygga ut det statliga offertstödet via Exportrådet.
3. Kunskapsöverföring är nyckeln till de flesta av de förändringar i reformländernas ekonomiska och politiska liv som är nödvändiga för ''kompatibilitet'' med resten av Europa. Men svensk kunskapsöverföring kan aldrig få tillräckliga dimensioner för att på allvar bidra till förändringen om de inte koncentreras bl.a. geografiskt, t.ex. till de polska regioner vi väljer att samarbeta med. För svenska företag och konsultfirmor och för svenskt statligt bistånd borde det t.ex. vara intressant med en koncentration på delar av Polen som ligger nära Östersjön och som berörs av samma miljöhot som vi själva. Här finns också en naturlig koppling till tankarna på en ny ''Hansa'', ett ekonomiskt, politiskt och kulturellt samarbete mellan länder, städer och regioner runt Östersjön.
De insatser vi bör prioritera är av två slag. För det första bör vi inrikta oss på konkreta utbildningsinsatser i anslutning till vanliga projekt som ändå utförs med svenskt stöd. Stöd till en företagsetablering kan t.ex. innefatta utbildning av personer för olika nyckeluppgifter.
För det andra bör vi inrikta oss på långsiktiga satsningar, av typen utbildning av lärare vid handelshögskolor, utbildning av lärare för skolor med inriktning på administration och förvaltning m.m. Sådana insatser måste göras samlat och i anslutning till satsningar som prioriteras av myndigheterna i det aktuella landet. Att genomföra spridda kurser, studiebesök etc. med utgångspunkt från svenska studieplaner tillför knappast något av värde för det mottagande landet, utan kan tvärtom uppfattas som störande inslag i utvecklingsarbetet.
4. Att stödja nya företag i stället för de hopplösa jättekombinat som förr eller senare ändå måste läggas ned eller brytas sönder i mindre företag, är riskabelt i alla reformländerna. Vi bör därför också stödja sådan infrastruktur som underlättar ny företagsetablering, t.ex. servicecentra för småföretag, investeringsfonder och utvecklingsfonder av olika slag. Sådana organ spelar en central roll i det program för att underlätta privatiseringar av näringslivet som den polska regeringen satsar på. På samma sätt behövs stöd till den finansiella infrastrukturen -- banker, försäkringsbolag, och olika andra institutioner som i dag till stor del måste nyskapas. En användbar modell för konkreta insatser i enlighet med dessa riktlinjer är säkerligen att låta näringslivet och dess organisationer förmedla äldre erfarna tekniker, företagsledare och andra nyckelpersoner som experter och konsulter till nya företag av olika slag. Det kan tilläggas att stöd till investeringsfonder och liknande institutioner tillhör de verksamheter som får särskild prioritet av den europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling, EBRD.
Till sådana långsiktiga investeringar i bättre infrastruktur hör också förbättringar i telekommunikationerna inom och från de f.d. kommuniststaterna samt språkutbildning, med koncentration på engelska, tyska och franska för nya företagsledare. De synpunker på möjligheten att med hjälp av Tele-X-satelliten förbinda mobiltelefonnät i olika länder med omvärlden, som vi ger i vår motion om samarbetet med Baltikum, gäller i hög grad också för Polen. Målet måste vara att hela Europa -- långsiktigt också inräknat olika republiker i Sovjetunionen -- binds samman fysiskt av ett nätverk av vägar, järnvägar, hamnar, telekommunikationer, pipelines, kanaler etc.
5. Avgörande för de ekonomiska reformernas framgång är också att ekonomisk och politisk utveckling håller jämna steg. Centralt placerade politiker och tjänstemän kan i dag ofta antas ha en realistisk uppfattning om vad ett samhälle präglat av rättssäkerhet, demokrati, hederlig administration och marknadsekonomi är. Ofta är det dock alltjämt annorlunda på lokal nivå. Politiker och tjänstemän måste t.ex. kunna värdera anbud, definiera äganderätter och föra förhandlingar på jämställd fot med privata intressenter. Kunskapsöverföring med sikte på nyvalda kommunalpolitiker och kommunala tjänstemän kan därför vara en mycket bra investering i dessa länders framtid.
Däremot kan det inte vara någon uppgift för svenskt samarbete med de nya demokratierna att hålla kvar verksamhet i offentlig regi som skulle må bäst av att privatiseras. Kunskapshöjande insatser bör därför uppmuntras både i regi av kommun- och landstingsförbundet och i regi av privata konsultfirmor och andra som arbetar med överförande av offentlig verksamhet i annan regi.
6. I vår biståndsmotion föreslår vi att organ närstående de politiska partierna skall få möjlighet att bedriva aktivt samarbete med olika organisationer i andra länder i syfte att stärka demokratin. Sådant stöd bör vara naturligt just till de nya demokratierna i Europa.
7. Tidigare år har folkpartiet liberalerna begärt att exportkreditnämnden skall få ändrade regler för att möjliggöra s.k. skuldbyten (debt for nature-swaps) till förmån för miljöinvesteringar i svårt skuldsatta länder, t.ex. Polen. Vi har också begärt att Sverige skall agera i den s.k. Parisklubben i detta syfte.
Vi anser alltjämt att dessa krav är motiverade. Däremot har det nu visat sig att det stora miljöprojekt i Polen, Wisla- projektet, som ursprungligen motiverade dessa förslag har kommit av sig, bl.a. till följd av andra prioriteringar inom den polska regeringen. Så länge den kommunistiska regimen i landet fanns kvar var skuldbyten ett intressant sätt att få fram resurser till projekt som den polska diktaturen inte ens erkände behovet av. Det nya demokratiska Polen har ett helt annat intresse för miljöinvesteringar, men måste givetvis i det pressade läge som råder få göra sina egna prioriteringar.
För att öka det ekonomiska utrymmet för bl.a. miljösatsningar från den polska regeringens sida, föreslår vi, som nämnts ovan, att möjligheten att avskriva den polska skulden till Sverige övervägs. I vår miljömotion föreslår vi också en utökad satsning på de ideella organisationernas miljöarbete. Detta är särskilt viktigt i de nya demokratierna och värdefulla insatser har redan gjorts av t.ex. Svenska Naturskyddsföreningen och Svensk-Polska miljöföreningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om upphävande av importregleringar,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utökade statliga kreditgarantier,1]
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utökat offertstöd,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kunskapsöverföring,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till en fungerande infrastruktur,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till telekommunikationer,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till ideella organisationers miljöarbete i de nya demokratierna.
Stockholm den 25 januari 1991 Håkan Holmberg (fp) Jan-Erik Wikström (fp) Karl-Göran Biörsmark (fp) Maria Leissner (fp)
1 1990/91:N371