Om Sverige blir medlem i EG kommer vår traditionella parlamentariska demokrati att urholkas. Detta blir i praktiken fallet även med ett EES-avtal likt det som är under förhandling.
Riksdagsmajoriteten fattade i december 1990 principbeslutet om att Sverige skall ansöka om medlemskap i EG. Det ena samhällsområdet efter det andra har sedan flera år ''harmoniserats'' för att passa ihop med EG:s fysiska och juridiska strukturer. Opinionen och EG-anhängarna har väloljat försökt glida förbi en av de största tvivelaktigheterna i EG:s uppbyggnad; organisationens påfallande brist på demokrati i vår mening.
EG saknar och kommer inom överskådlig framtid att sakna ett verkligt parlament. EG-parlamentet är visserligen folkvalt, men det är bara ett rådgivande organ. Visserligen har röster höjts på senare tid med krav på att EG- parlamentet skall ges större inflytande. Kanske kommer parlamentet att få ett ökat inflytande med en beslutsrätt i vissa frågor, men seriösa bedömare anser att den egentliga makten även i framtiden kommer att ligga samlad i ministerrådet och kommissionen. Från valurnorna är vägen dit oerhört lång. Däremot är vägen förbluffande kort från de stora affärskoncernernas styrelserum. Vitboken om EG:s inre marknad som lades fram 1985, till exempel, bygger på ett förslag direkt från Philipskoncernen.
Detta system skulle antagligen ha mött betydande motstånd i vårt land om inte opinionen varit väl förberedd. I åratal har vi fått lära oss -- från förlag som Timbro och Ratio, från SAF:s informationsavdelning, från ledarskribenter, närradiostationer och faktiskt från en och annan politiker -- att demokrati inte längre skall definieras främst som majoritetsbeslut i ett parlamentariskt system grundat på allmän och lika rösträtt. Enligt den nya definitionen skall demokrati istället vara liktydigt med ett minimum av politisk inblandning i samhällslivet. Skatterna, d.v.s. den del av nationalförmögenheten som parlamentet kan råda över, skall vara låga. Så många frågor som möjligt skall avgöras i icke-politiska former på den fria marknaden.
Inom EG och dess intressesfär håller just detta på att hända. All väsentlig makt över samhällsutvecklingen lyfts bort från de folkvalda nationella parlamenten och placeras i icke folkvalda, överstatliga organ som fungerar i intim samverkan med marknadens ledande företag.
Man är utan tvivel på väg mot en situation, där den enskilde erbjuds stora valmöjligheter bland ett brett utbud av varor och tjänster på marknaden, samtidigt som värdet av hans röst i parlamentariska val devalveras och hans möjlighet att påverka de övergripande besluten om samhällsutvecklingen minskar. Konsumenten avlöser därmed medborgaren som samhällets basenhet.
Inom miljöpartiet anser vi att anpassningen till EG:s inre marknad måste upphöra bl.a. av det skälet att vår demokratiska tradition annars lider obotlig skada. Principbeslutet om att ansöka om medlemskap i EG måste också upphävas.
Om riksdagen ändå beslutar att inte avbryta EG- anpassningen och att inte ta tillbaka uppdraget till regeringen att ansöka om medlemskap, blir det nödvändigt att mycket radikalt stärka medborgarnas ställning och makt i deras egenskap av konsumenter. En parlamentariskt sammansatt kommitté bör tillsättas med uppgift att skyndsamt utreda hur det skall kunna ske. Medborgarnas ställning och makt som konsumenter bör dessutom grundlagsskyddas som de demokratiska rättigheterna skyddas idag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att anpassningen till EGs inre marknad skall upphöra,
2. att riksdagen beslutar att Sverige inte skall ansöka om medlemskap i EG och återkallar uppdraget till regeringen,
[att riksdagen, om motion 1990/91:U530 inte bifalls, som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tillsätta en parlamentarisk kommitté med uppgift att utreda och lägga fram förslag till hur konsumenternas ställning och makt skall stärkas,1]
[att riksdagen, om motion 1990/91:U530 inte bifalls, som sin mening ger regeringen till känna att konsumenternas ställning och makt bör grundlagsskyddas liksom medborgarens demokratiska rättigheter skyddas i dag.1]
Stockholm den 23 januari 1991 Inger Schörling (mp) Claes Roxbergh (mp) Elisabet Franzén (mp) Gösta Lyngå (mp) Anita Stenberg (mp) Ragnhild Pohanka (mp) Kent Lundgren (mp)
1 1990/91:K252