Under hösten 1990 intensifierades samarbetet med de baltiska republikerna både nationellt och nordiskt. I de kontakter som etablerats har uppdagats hur oerhört stora bristerna är i Baltikum på en lång rad områden. Det samhällssystem som har rått i dessa länder under de senaste 50 åren har lett till att man i många fall befinner sig på katastrofens rand.
För att på ett effektivt sätt kunna stödja de baltiska folken i deras strävanden att skapa demokrati, självständighet och välfärd i en god miljö, krävs ett nästan ofattbart omfattande och genomgripande arbete på snart sagt alla samhällsområden. I denna motion behandlas endast ett av dessa, kommunikationsområdet.
Goda transportmöjligheter är av avgörande betydelse för den ekonomiska utvecklingen, speciellt gäller detta områden som är belägna långt från de stora marknaderna. Förbättringar av kommunikationerna är således en förutsättning för att de baltiska republikerna skall kunna utvecklas i positiv riktning.
Från baltisk sida har framförts önskemål om stöd till utvecklingen av bättre reseförbindelser, postförbindelser, radio- och TV-kommunikationer och teleförbindelser. Den civila luftfarten behöver också nyorganiseras.
Tanken har också framförts om en Balt Link. Denna skulle bestå av en färjeförbindelse mellan Helsingfors och Tallin och av en motorväg genom Baltikum ner till Polen.
Behoven av stödinsatser i Baltikum är som ovan sagts i det närmaste oändliga. Inom kommunikationsområdet torde det röra sig om både finansiellt stöd till investeringar i infrastruktur, såsom vägar, flygplatser och hamnar, och kunskapsuppbyggnad beträffande planering, projektering och organisation av olika transportmedel.
Med de kunskaper som i dag finns om miljöeffekter av olika transportsystem bör det naturligtvis finnas goda möjligheter att bistå med synpunkter och kunskap även på detta område.
Det nordiska samarbetet på transportområdet har lång tradition och är välutvecklat. Den nordiska organisationen och erfarenheterna från detta samarbete kan vara till stor hjälp i arbetet i Baltikum.
Stödet till uppbyggnaden av en infrastruktur bör i första hand kanaliseras genom de stödanordningar som finns i internationella organ typ Världsbanken och den nybildade Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling. Konkurrensen om dessa medel är stor.
De nordiska länderna kan genom samordning av sitt agerande och i samråd med de baltiska länderna påverka besluten att få till stånd önskade investeringar i Baltikum.
I övrigt behövs både samnordiska och nationella insatser.
Enligt vår mening bör det Nordiska Ministerrådet snabbt tillsammans med de baltiska länderna kartlägga behovet av stöd och kunskapsuppbyggnad inom kommunikationsområdet. Därefter bör insatser göras för att där så är lämpligt och önskvärt en samordning görs med de nordiska kommunikationsoch transportanordningarna.
Det samnordiska arbetet inom kommunikationsområdet får inte hindra snabba insatser på nationell nivå.
Redan nu finns kunskap om vilka önskemål som föreligger för att kunna ta itu med rent akuta problem. Ett sådant exempel är kunskapsuppbyggnad på luftfartsområdet. Att ställa experter till förfogande är ett sätt att stödja utvecklingen. Tele- och radioområdet behöver också omedelbara förbättringar. Utbildningsinsatser och överföring av teknisk utrustning på kommunikationsområdet bör vara ett prioriterat område.
I detta sammanhang liksom i andra, av liknande slag, bör studerandeutbyte vid de svenska tekniska högskolorna och gymnasierna med de baltiska länderna kunna bidra till ett långsiktigt utvecklingsarbete. Ett sådant samarbete förekommer, men de ekonomiska resurserna är helt otillräckliga.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Nordiska ministerrådets ansvar för att utreda behovet och samordna insatser i Baltikum på kommunikationsområdet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av svenska stödinsatser i Baltikum på kommunikationsområdet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökade insatser för studerandeutbyte mellan svenska tekniska utbildninginstitutioner och Baltikum.
Stockholm den 24 januari 1991 Karin Söder (c) Elver Jonsson (fp) Gunnar Björk (c) Pär Granstedt (c)