Det nordiska samarbetet kommer att betyda allt mer i en värld av krympande avstånd och allt intensivare kontakter. I allt flera internationella organ kan och bör Norden agera gemensamt.
Det nordiska samarbetet rör idag alla områden utom säkerhets- och utrikespolitik. Trots detta är har just dessa frågor dominerat de senaste sessionerna i Nordiska rådet. Det ökade internationella samarbetet ställer krav på gemensamma ageranden för att de nordiska länderna ska få större tyngd.
Detta gäller t ex i Världsbanken där länderna har en gemensam plats. Den nordiska rollen i Banken måste vara att förstärka miljö- och sociala konsekvensanalyser av olika projekt. Världsbankens satsningar i u-länderna har med all rätt kritiserats hårt. Norden måste därför ställa krav och rikta sitt bistånd så att misstagen inte upprepas.
Den europeiska politiska bilden har präglats av snabba svängningar det senaste året. För ett år sedan kände vi stor glädje inför den nya öppenheten i Öst. Nu känner vi stor oro.
Det samarbete som Nordiska rådet inlett med de baltiska staterna är mycket glädjande. För två år sedan, när Miljöpartiet föreslog att det nordiska samarbetet skulle utvidgas till att omfatta de baltiska staterna, uppfattades detta som en utopi. Idag känns det angeläget och t o m nödvändigt med fortsatta kontakter och samarbete, inte bara p g a den politiska utvecklingen i dessa områden och Sovjetunionen utan också av regionala ekologiska och ekonomiska skäl.
Inför det europeiska samarbetet är det synnerligen viktigt att det regionala samarbetet i Östersjö-regionen förstärks. Vi har i en annan motion lagt fram förslag om att ett Östersjöråd ska inrättas just med detta syfte.
Norden som hemmamarknad kommer att få ökad betydelse i framtiden och det kommer att stimulera småföretagsamhet och kreativiteten i regionen. Energi- och råvarusamarbete liksom tillverkning och försäljning på en gemensam marknad skulle öka Sveriges och de nordiska inklusive baltiska ländernas självtillit och minska deras sårbarhet.
Miljöpartiet har i Riksdagen, i Nordiska rådet och andra sammanhang framhållit den betydelse som Norden redan har i olika sammanhang och framför allt den viktiga roll Norden borde kunna spela i internationella sammanhang.
Miljöpartiet anser också att det nordiska samarbetets tyngd skulle öka genom att direktval infördes till Nordiska rådet. På så sätt skulle de nordiska parlamentarikernas roll, som idag är alldeles för svag gentemot ministerrådet, kunna stärkas. Ett ökat budgetansvar skulle ge de parlamentariska representanterna större möjligheter att stärka och på ett kreativt sätt stimulera det nordiska samarbetet.
Det är ett märkligt faktum att Sverige, som idag blir allt mer benäget att lämna över beslutsrätten i viktiga frågor till EG, konsekvent motarbetar något sådant på nordisk nivå där både samhörighet och möjligheter till påverkan är så mycket större.
Det aktuella politiska läget i Europa har skapat förutsättningar för de nordiska länderna att aktivt bidra till starkare fredsarbete i Europa. Den senaste tidens händelser i de baltiska republikerna är en uppfordran att ytterligare stärka samarbetet med våra baltiska grannländer. Våld och övergrepp måste förhindras och våra länder måste på allvar ta itu med Nordens och Östersjöregionens allvarliga miljöproblem.
Norden och länderna kring Östersjön bör sträva efter att bli föredömen. Vår region kan utvecklas till en föregångsregion för världen i övrigt om vi kan lösa våra politiska och ekologiska problem på fredlig väg (även de ekologiska problemen rymmer i ett lite längre perspektiv stort sprängstoff också i vår del av världen!).
Enligt Miljöpartiets uppfattning skulle det gagna fredsarbetet om Norden och Östersjön förklaras som en kärnvapenfri zon. Detta kan t ex ske genom ett internationellt traktat av de länder som ingår i regionen. Detta vore ett kraftfullt sätt att skapa debatt kring säkerheten med de kärnvapenbestyckade fartygen, som inte kontrolleras på samma sätt som landbaserade kärnvapen.
För att hejda miljöförstöringen bör, enligt Miljöpartiet, länderna kring Östersjön snabbt förhandla fram konventioner som slår fast kritiska belastningsgränser på olika områden och, vilket är synnerligen viktigt, specificerar de enskilda ländernas åtaganden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att erforderliga initiativ bör tas för att få till stånd direktval till Nordiska rådet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att snarast erforderliga initiativ bör tas i Nordiska rådet för att få till stånd ett internationellt traktat om en kärnvapenfri zon omfattande Östersjöstaterna och övriga nordiska länder,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att snarast erforderliga initiativ bör tas i Nordiska rådet för att få med Sovjetunionen, de baltiska staterna, Polen samt de båda tyska staterna i freds- och miljöarbetet kring Östersjön,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att snarast erforderliga initiativ bör tas i Nordiska rådet för att få till stånd internationella konventioner som ratificerar kritiska miljöbelastningsgränser på olika områden liksom signatärstaternas åtaganden och vilka konventioner bör omfatta samtliga länder i Norden och de länder som gränsar till Östersjön.
Stockholm den 25 januari 1991 Claes Roxbergh (mp) Marianne Samuelsson (mp) Per Gahrton (mp) Inger Schörling (mp)