Under senare tid har vi genom massmedia fått nya uppgifter om de vidriga och omänskliga förhållanden som råder för de handikappade i de f.d. kommunistländerna i central- och östeuropa. Bilder från rumänska barnhem har skakat många. Men glädjande nog är viljan och intresset att förbättra de handikappades förhållanden där påtaglig. Detta engagemang är ett tecken på att synen på funktionshindrade har utvecklats till en stark känsla av solidaritet.
Inom kommunistdiktaturerna har handikappade människor i stor utsträckning saknat rätten att tillhöra samhällsgemenskapen. Människor med funktionshinder var en skamfläck för kommunismen och måste därför göras osynliga och glömmas. Även vår handikappomsorg kännetecknades tidigare av samma synsätt. Bakom denna förändring i vårt samhälle ligger decennier av ideellt och politiskt arbete. Detta engagemang har resulterat i förändrade attityder och förbättrade levnadsvillkor för de funktionshindrade.
Inom de fallna kommunistdiktaturerna påbörjas nu arbetet med att ur ruinerna bygga människovärdiga och tryggare samhällen. För att förbättra de handikappades villkor i östoch centraleuropa måste ett betydande arbete bedrivas med att ändra inställningen till människor med olika funktionshinder. I detta attitydpåverkande arbete kan och bör vi delta genom att bl.a. informera om vår handikappolitik.
Även det faktum att Sverige har ratificerat FN- konventionen om barnets rättigheter förpliktigar oss att bedriva internationellt samarbete inom detta område. I konventionens artikel 23, som behandlar de handikappade barnens rätt, står att konventionsstaterna i en anda av internationellt samarbete skall främja utbyte av lämplig information på området.
För att möjliggöra detta internationella samarbete med de f.d. kommunistländerna i öst- och centraleuropa bör även handikapporganisationerna ges ett bättre ekonomiskt stöd för detta behjärtansvärda arbete. Ett speciellt ekonomiskt stöd möjliggör att våra handikapporganisationer ges reella möjligheter att bistå i arbetet att inom olika handikappområden medverka till att bygga upp intresseorganisationer i central- och östeuropa.
I årets budgetproposition föreslås en viss utökning av organisationsstödet. En del av ökningen avser att ge organisationerna ekonomiska förutsättningar för att öka sitt arbete inom det internationella området. Detta är ett bra initiativ från regeringens sida. Men vi vill ytterligare tillföra handikapporganisationerna 15 milj.kr. under budgetåret 1991/92 som skall användas för att utveckla samarbetet med central- och östeuropa.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökade resurser till handikapporganisationerna för att de skall kunna medverka i arbetet med att hjälpa handikappade i Central- och Östeuropa.
Stockholm den 25 januari 1991 Barbro Sandberg (fp) Sigge Godin (fp) Maria Leissner (fp) Ingrid Ronne-Björkqvist (fp)