EG och regionalpolitiken
En allsidig sakdebatt om för- och nackdelar med en långtgående EG-anpassning eller medlemskap borde välkomnas av alla oavsett vad vi tycker om medlemskap i EG. I varje stor förändring av ekonomiska system utvecklas fördelar och nackdelar för olika grupper av människor och regioner. Detta gäller givetvis också vid den process av uppgående i EG som nu påbörjats i vårt land.
Till de troliga vinnarna hör flera av de svenska storföretagen även om dessa inom ramen för gällande frihandelsavtal i stor utsträckning redan fått del av fördelarna med EG-anslutning. Huvudskälet för de stora företagens expansion av verksamhet utanför Sverige har varit önskan att komma närmare kunderna. Ett EES-avtal eller beslut om medlemskap kommer inte i någon nämnvärd utsträckning att locka verksamheten tillbaka till Sverige.
Till de sannolika förlorarna hör det svenska jordbruket samt den svenska regionalpolitiken som måste anses mer utvecklad än motsvarande politik i allmänhet i EG- området.
När regionalpolitiken och EG diskuteras i den svenska debatten möter de som uttrycker sin oro ofta lugnande besked från de EG-troendes sida. Dels anförs att EG- kommissionen inte kommer att lägga sig i den svenska regionalpolitiken, dels anförs att EG självt kommer att öka sina regionalpolitiska satsningar fram till 1993. Detta anses visa att EG arbetar för regional balans och rättvisa mellan olika regioner.
EG:s huvudmål
Mycket talar för att ovan beskrivna visioner om EG:s regionalpolitik i själva verket aldrig kommer att uppfyllas i vårt land. I verkligheten kan det mycket väl bli tvärtom -- EG raserar svensk regionalpolitik och välfärdspolitik. Den svenska, men också nordiska, regionalpolitiken är ett av våra viktigaste välfärdsinstrument som ska se till att resurserna fördelas någorlunda rättvist mellan olika regioner. Utan denna politiskt beslutade omfördelning skulle landets skogslän trots sitt mycket stora bidrag till Sveriges exportinkomster under flera hundra år präglats av allvarliga sociala problem och armod. De glömda delarna av Spanien, Italien och Storbritannien visar hur utvecklingen kan gå med svag eller ingen regionalpolitik.
EG:s allra viktigaste mål är de fria kapitalrörelserna inom och mellan EG-länderna. Kapitalet -- i synnerhet det privata -- skall fritt få söka sig till de projekt, regioner och branscher som ger den högsta kapitalavkastningen utan att folkvalda organ och regeringar lägger sig i prioriteringarna. Denna målsättning kommer sannolikt att innebära att inslagen av kortsiktig spekulation i ekonomin förstärks och att strukturomvandlingen blir mycket intensiv och socialt mycket kostsam. Överbetoning av maximalt kapitalavkastningskrav kan medföra att det blir ännu svårare att förmå uthålliga kapitalägare att hålla kvar stabila intressen i den viktiga basindustrin och i verkstadsföretagen i vårt land.
Fria kapitalrörelser betyder inte bara frihet att investera var man vill. Det betyder också frihet för utländska företag att köpa upp och flytta eller lägga ned vad man önskar lägga ned kanske för att komma över viktiga patent eller teknik. Det blir troligen också mycket svårare att få en förstärkt vidareförädling av våra råvaror och halvfabrikat om kapitalet har sin huvudförankring i andra länder. Kapitalet har en tendens att söka sig till områden där arbetskraften är sämre organiserad och där miljökrav och arbetsmiljökrav är låga. Den sociala dumpningen kan komma att innebära att områden med hög arbetslöshet utnyttjas för att uppnå lönenedpressning.
EG:s egen regionalpolitik
Inom EG finns mycket stora skillnader i välfärden mellan olika regioner. Det gäller främst länderna nära Medelhavet men också länder som Frankrike, Irland och Storbritannien. Regionalpolitiken har under årens lopp inte varit någon högt prioriterad fråga i Bryssel. Vid t.ex. ministerrådsmötet i Köpenhamn i december 1987 fick de små länderna inte ens ta upp frågan om de växande regionala klyftorna på dagordningen. Detta visar på de små staternas utsatta position i EG:s beslutsmaskiner.
Satsningar på regionalpolitik inom EG uppges ska uppgå till 14 miljarder ECU per år perioden 1989 -- 1993. Denna summa motsvarar cirka 100 miljarder svenska kronor och kan vid första påseendet anses vara en hög summa. De tre fonderna för regionalpolitik, som sannolikt blir en fond, används inte bara till det vi i Sverige kallar regionalpolitik utan också till satsningar på en rad andra områden som vi brukar hänföra under begreppet arbetsmarknadspolitik eller jordbrukspolitik. I EG:s regionalpolitiska satsningar ingår satsningar mot långtidsarbetslöshet, särskilda satsningar för att få ut unga i arbetslivet och stöd till jordbrukets strukturomvandling. Om de 100 miljarderna kronor som ska satsas i EG-området jämförs med motsvarande summa i Sverige blir det i storleksordningen 20--25 miljarder. En stor del av dessa pengar i vårt land kommer från AMS, kommunerna och länsstyrelserna. Det vill säga på en befolkning på 350 miljoner invånare satsas bara 4--5 ggr mer än på en befolkning på 8,5 miljoner. Detta visar att regionalpolitik inte är en prioriterad fråga i EG på samma sätt som i vårt land. Om EG-området i framtiden ska uppnå regional balans och stabil tillväxt också på lång sikt är det troligt att också EG måste söka sig mot en regionalpolitik av nordisk styrka. Sveriges regering bör i överläggningarna med EG kraftfullt hävda att en stark regionalpolitik är en förutsättning för en hållbar och långsiktigt stabil ekonomisk utveckling.
Ett svenskt uppgående i EG-unionen innebär att beslut om regionalpolitiskt stöd i princip måste vara godkänt av EG-kommissionen. Villkoren för stöd utgår från regionernas medelinkomst per capita och arbetslöshetens omfattning. Bara det faktum att en region är glesbefolkad eller att transportkostnaderna är stora ger ingen rätt till stöd. I förhandlingsarbetet måste med kraft drivas att svensk regionalpolitik ska ha rätten att låta låg befolkningstäthet ge möjlighet till regionalpolitiskt stöd. Sverige kommer knappast nu eller under överblickbar framtid att få mer än marginellt regionalpolitiskt stöd med EG:s gällande regler. Däremot kan Sverige komma att få betala avsevärda summor till EG-ländernas regionalpolitik på grund av vår låga arbetslöshet och höga BNP-tal per invånare. Sveriges BNP per invånare är 4 ggr högre än i t.ex. Grekland och Portugal och 2,5 ggr högre än i Spanien. Med dessa förhållanden är det sannolikt att våra stödområden får vara med och betala till andra länders eftersatta regioner. Svenskt ekonomiskt stöd till svagare regioner i Europa kan mycket väl diskuteras men knappast på bekostnad av resurser till vår regionalpolitik.
Företagens agerande
Om det regionalpolitiska stödet kraftigt försvagas i vårt land ökar risken ytterligare för att svenska företag överger våra svagare regioner till förmån för centrala regioner i Sverige eller Europa. Detta mönster har redan etablerats och kompenseras i viss mån av den utlokalisering av tjänsteföretag och mindre och medelstora företag som spelar en viktig roll i skogslänen. Om de stora företagen flyttar mer av sin verksamhet kan mindre företag som är underleverantörer få svårigheter. En sådan utveckling kan drabba stödområdets befolkning.
Den svenska EG-taktiken
En naturlig svensk förhandlingstaktik gentemot EG hade varit att först vidareutveckla svensk regionalpolitik innan praktiska förhandlingar startar. Sverige har nu gjort tvärtom. Med hänvisning till förhållandena inom EG har regionalpolitiken på ett överdrivet sätt försvagats på en rad områden i syfte att anpassa den svenska politiken i förväg utan att EG ställt några krav. I förra årets regionalpolitiska proposition halverades stödområdet räknat i befolkningstal. Företagsstöden minskade också i olika avseenden. Jordbrukspolitiken förändras också i den riktning som EG önskar men inte själv förmår genomföra. I årets budget skärs även det väl fungerande transportstödet ned. Möjligheterna att med investeringsfonder styra investeringar till svagare regioner avvecklas.
Om nu den svenska regionalpolitiken måste offras för några andra fördelar på andra områden borde dessa fördelar klart kunna redovisas. Inte minst befolkningen i stödområdet borde ha rätt till en sådan redovisning. Även för den som är anhängare av EG-filosofin borde det finnas ett intresse av att även glesbygdens folk även i framtiden står bakom den svenska politiken. Så länge oklarheten består om hur stor neddragning av Sveriges regionalpolitik som EG-anpassningen kommer att fordra, borde den första försvarslinjen vara att klargöra att den svenska regionalpolitiken i princip ska undantas från anpassningsprocessen eftersom den grundar sig på de speciella förutsättningar vårt land har.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den svenska regionalpolitiken skall undantas från anpassningsprocessen gentemot EG,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen inför EG bör hävda att en kraftfull regionalpolitik är en förutsättning för en långsiktig ekonomisk utveckling.
Stockholm den 25 januari 1991 Lars Werner (v) Berith Eriksson (v) Lars-Ove Hagberg (v) Bo Hammar (v) Margó Ingvardsson (v) Ylva Johansson (v) Bertil Måbrink (v) Bengt Hurtig (v)