Sveriges riksdag behandlade 1925 två likalydande motioner om anvisande av medel för en professur i svenska språket och litteraturen vid universitetet i Dorpat (nuvarande Tartu). Statsutskottet behandlade motionerna med stor sympati och skrev inledningsvis: ''Det förslag som nu motionsvis föreligger om inrättande av en lärostol i svenska språket vid universitetet i Dorpat, har synts utskottet behjärtansvärt, så mycket mer som det gäller en läroanstalt, grundad av våra förfäder och arbetande bland ett folk, med vilket vi genom historia och kultur känna oss starkt befryndade, och där inom vissa folkgrupper ännu svenskt språk talas...''
Motionerna avslogs dock med den formella motiveringen att ingen svensk statsmyndighet behandlat ärendet.
I en skrivelse den 14 september samma år förde förstakammarledamoten Johan Bergman, f.d professor vid universitetet i Dorpat, ärendet till Kungl. Maj:t för prövning och anförde särskilt att estniska myndigheter hade yttrat sig mycket positivt om inrättande av den aktuella professuren.
Året efter väcktes åter riksdagsmotioner i ärendet. Riksdagen yttrade sig fortfarande med sympati men ansåg att Kungl. Maj:t måste pröva ärendet innan riksdagen kunde bevilja medel. Första kammaren hade emellertid beslutat bifalla motionerna och avslåendet skedde vid gemensam votering.
Året 1928 tog Kungl Maj:t initiativ i ärendet, inhämtade officiellt besked från Estlands regering och infordrade genom universitetskanslern yttranden från de humanistiska sektionerna vid universiteten i Lund och Uppsala. Propositionen om professurens inrättande angavs den 16 mars. Den behandlades av statsutskottet, som naturligtvis tillstyrkte, och bifölls av riksdagens båda kamrar den 2 maj 1928.
Till innehavare av professuren utsågs docenten vid universitetet i Lund, Per Wieselgren, som kom att göra en mycket värdefull insats som professor i Tartu tills han utvisades av den tyska ockupationsmakten på senhösten 1941. Han har skildrat sina upplevelser i boken ''Från hammaren till skäran''.
Professuren har sedan dess varit obesatt men formellt sett har lärostolen inte dragits in. Genom att än en gång anslå medel till professuren fullföljer Sveriges riksdag bara vad som en gång beslutats.
Liksom 1928 kommer de estniska myndigheterna att ha en mycket positiv inställning till ett återbesättande av professuren.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om återbesättande av professuren i svenska språket och litteraturen vid universitetet i Tartu.
Stockholm den 23 januari 1991 Rune Rydén (m) Bertil Fiskesjö (c) Margitta Edgren (fp) Gösta Lyngå (mp) Rolf L Nilson (v)