Det finns idag exempel på att äldre personer av ekonomiska skäl måste tillbringa sina sista levnadsår på vårdhem långt ifrån sina närmaste. Detta är ett mänskligt och humanitärt problem inte bara inom Sverige utan också mellan de nordiska länderna. De omfattande flyttningsströmmarna som ägt rum inom ramen för den fria nordiska arbetsmarknaden har i hög grad bidragit till att det blir allt vanligare att nordbor bor långt från släkt och vänner i grannländerna. Samarbetet i Norden inom hälso- och socialsektorn rör sig över ett stort fält. Det förefaller dock som om ovan nämnda problem ej har uppmärksammats tillräckligt.
Det mest omfattande resultatet av det nordiska socialpolitiska samarbetet är 1955 års konvention om social trygghet. Konventionen (reviderad 1981) innebär att en nordisk medborgare som arbetar eller vistas i ett annat nordiskt land, har samma sociala trygghet och rättigheter som landets egna invånare.
Trots detta omfattande samarbete är det inte möjligt för patienter som vårdas på ålderdomshem eller på långvårdsavdelningar att kunna erhålla samma sociala service i ett annat nordiskt land. För att kunna åtnjuta denna typ av vård krävs att hemlandet lämnar ekonomiska garantier för täckande av vårdkostnaderna.
Det borde vara möjligt att få till stånd en överenskommelse innebärande att hemlandet fortlöpande påtar sig betalningsansvaret för äldre långtidssjuka så att de kan vårdas i ett annat nordiskt land i närheten av sina anhöriga. Genom en sådan överenskommelse skulle dessa patienter kunna tillförsäkras en högre livskvalitet under slutet av sin levnad.
Totalt sett torde det röra sig om en ganska liten grupp som varje år på grund av släktband eller av språkliga skäl skulle behöva vårdas i ett annat nordiskt land.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en nordisk överenskommelse om vård av långtidssjuka.
nStockholm den 25 januari 1991 Elver Jonsson (fp) Barbro Westerholm (fp)