Inledning
Vårt lands relationer till Öst- och Centraleuropa har under 45 år präglats av det kalla kriget, kapprustning och misstro. Under dessa år har ofantliga resurser, som skulle ha kunnat användas för att tillfredsställa många mänskliga behov, satsats på militära ändamål. Ansvaret för det kalla kriget faller tungt på de ansvariga i dåtidens värld.
När de auktoritära och byråkratiska nomenklaturaregimerna i Öst- och Centraleuropa äntligen tvingas avgå eller upplösas och organisations- och åsiktsfrihet ökar då framträder politiska, etniska och nationella konflikter som tidigare undertryckts.
Ett argument för det förtryck som upprätthållits har varit att systemet med inskränkta demokratiska fri- och rättigheter förhindrat att andra värre typer av förtryckarsamhällen skulle kunna uppstå. Politiken för glasnost och perestrojka bröt med detta inslag i de härskande partiernas ideologi.
Glasnost
Politiken för glasnost och perestrojka var en av förutsättningarna för att den frigörelseprocess som pågår i många stater kunde påbörjas.
Det vore en tragedi för hela Europa om de politiska, etniska och nationella konflikter som nu pågår skulle urarta till nya typer av förföljelser av förtryck eller någon form av militärdiktatur.
Den utveckling som pågår i de baltiska staterna i januari 1991 är djupt oroande. En majoritet av de baltiska folken önskar att de baltiska staterna ska få bli självständiga stater.
Denna självständighet måste givetvis förenas med demokratiska rättigheter och respekt för de minoriteter som finns i dessa stater. Övergrepp och våldsdåd från militära enheter under sovjetiskt kommando som pågår januari 1991 förvärrar situationen och måste skarpt kritiseras.
Förhandlingslösning
Omvärldens politiska ansträngningar måste gå ut på att den nödvändiga politiska dialog som kan leda till de baltiska folkens frigörelse kan förverkligas. Diskussioner inom ESK-processens ram måste prövas.
Det är rimligt att samarbetet med Öst- och Centraleuropa har en huvudsaklig inriktning mot Polen, Baltikum och västra Sovjetunionen. Inriktningen på miljöområdet är också nödvändig. Vi får anledning att återkomma med förslag när det gäller miljöinsatserna i området i samband med miljöpropositionen.
Det finns risk att den nödvändiga övergången till mer marknadsinriktad ekonomi leder till kraftigt ökad arbetslöshet och ökad misär för vissa grupper.
Folken i öst måste få möjlighet att ta upp kampen för att deras länder inte ska permanentas till en efterbliven bakgård till EG och Västeuropa.
Folkrörelser
För en hållbar, långsiktig utveckling i Öst- och Centraleuropa gäller, liksom för andra delar av världen, att de enskilda människornas allsidiga utveckling och sociala trygghet är en grundförutsättning. Härför behövs starka folkrörelser och en kollektivt uppbyggd grundtrygghet.
En mycket viktig del i samarbetet är därför att kraftigt stödja folkrörelsearbetet i Öst- och Centraleuropa. Fackföreningsrörelse, rörelser för konsument- och producent-kooperation, miljörörelse och kvinnorörelse måste stimuleras för att bli instrument för de folkliga krafterna i öst.
I det gamla systemet har hos stora grupper utvecklats apati och rent av ovilja att ta initiativ och ansvar. Sådana attityder hotar möjligheterna till ekonomisk förnyelse och utveckling.
Ett viktigt led i stödet till folkrörelser i öst är att utveckla samarbetet med våra egna folkrörelser. Ökat stöd måste ges för detta. Risken för den byråkratisering och kommersialisering som drabbat våra egna folkrörelser måste uppmärksammas.
Stöd till teknisk utrustning,tryckerier och tidningspapper är en viktig del i samarbetet.
Utbildning
De utbildningssatsningar som vårt land står för får inte bara riktas in mot högre tjänstemän och makthavare. Risken finns att det främst blir den gamla nomenklaturen som bara byter partiboken mot en aktieportfölj.
Utbytet och samarbetet på utbildningsområdet bör därför gälla att svenska folkhögskolor, yrkesskolor och lantbruksskolor görs lättgängliga för sökande från den berörda regionen. Stipendier för högre utbildning är också ett viktigt instrument i samarbetet. Genom kvotering kan man försöka påverka utbytet så att lågutbildade och kvinnor får del av resurserna.
Säsongarbete och praktikantplatser bör användas för att sprida kunskaper om modern teknik, arbetsplatsdemokrati och fackliga rättigheter.
På sikt kan en fri arbetsmarknad i samarbetsområdet utvecklas men först när olikheterna mellan samhällssystemen någorlunda utjämnats, så att inte de svagare områdena dräneras på den mest kvalificerade arbetskraften.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stödet till Öst- och Centraleuropa ges en social dimension med inriktning på folkrörelser och utbildning,
2. att riksdagen beslutar att anslå 300
000
000 kr. för öst- och centraleuropeiskt samarbetsstöd.
Stockholm den 25 januari 1991 Bertil Måbrink (v) Bengt Hurtig (v) Berith Eriksson (v) Gudrun Schyman (v) Lars Werner (v)