Sammanfattning
Det europeiska samarbetet står inför stora utmaningar. Centern lägger i motionen fram förslag till hur Sverige bör verka i de europeiska samarbetsorganen. Inom Europarådet bör Sverige verka för att alla europeiska stater ska leva upp till de europeiska konventionerna om mänskliga fri- och rättigheter och kunna bli medlemmar. Sverige bör aktualisera de baltiska staternas suveränitet i ESK. Ett starkt Norden kan ge värdefulla bidrag till Europa i övrigt.
Centern föreslår att ett kreditinstitut för Östeuropa inrättas. En ny treårsplan för Östeuropa-samarbetet måste utarbetas. Stödet till Östeuropa ska för nästa budgetår utgå med 300 milj kr. Den nya treårsplanen bör fördubbla ambitionsnivån. Miljösamarbete och kontaktutbyte bör ges hög prioritet.
Sverige bör ta initiativ till en internationell konferens om Baltikum under 1991. Det är viktigt att den internationella opinionen mobiliseras till stöd för de baltiska staternas självbestämmande.
Målet med den europeiska integrationsprocessen måste vara en alleuropeisk gemenskap. Europas stater måste också arbeta för en värld präglad av fri handel och ekonomiskt samarbete. I motionen redovisas centerns förslag hur det västeuropeiska samarbetet bör utvecklas på olika områden.
Europa i förändring
Målet för Sveriges Europapolitik bör enligt centerns uppfattning vara att främja en alleuropeisk gemenskap, öppen mot omvärlden. Den skall trygga en fredlig utveckling i Europa och präglas av ansvar för människors sociala välfärd och för miljön, samt främja en ekonomisk utveckling för Europas alla delar.
Förutsättningarna för att förverkliga ovanstående mål har förändrats på ett avgörande sätt under åren 1989 och 1990. 1990 var det år då det kalla kriget ansågs ha avslutats. Tack vare den avspänningspolitik som främst introducerades av Sovjetunionens president Michail Gorbatjov skapades helt nya förutsättningar för samverkan i Europa. Det faktum att Sovjetunionen inte längre ansåg det möjligt att bibehålla en militär kontroll över Warszawapaktens västliga stater möjliggjorde en snabb frigörelse och demokratiseringsprocess i Öst- och Centraleuropa. Warszawapakten har upphört att fungera som militär allians.
Visionen av ett Europa i sin helhet präglat av demokrati och fredlig samverkan har blivit mer möjlig än tidigare. Denna bild är dock inte utan allvarliga skuggor. Den mörkaste är den mycket oroväckande utvecklingen i Sovjetunionen och förhållandena i Baltikum. Sverige bör ta upp de baltiska staternas situation i ESK-konferensen. Det andra världskriget är inte avslutat förrän de baltiska staterna får sin självständighet åter.
Även i länder som Rumänien och Bulgarien kvarstår ett betydande kommunistiskt inflytande med negativa konsekvenser för demokratiutvecklingen. De nationella motsättningar som kommit upp till ytan när det kommunistiska förtrycket har lindrats ger också anledning till allvarliga bekymmer.
Avvecklingen av det kalla kriget har kommit till uttryck i ett omfattande arbete för att skapa en gemensam säkerhetsordning. Det har visat sig möjligt på ett sätt som aldrig tidigare att komma överens om stora truppnedskärningar i Centraleuropa inom ramen för ESK- processen och att bygga upp ett system av säkerhets- och förtroendeskapande åtgärder. ESK-arbetet har också fått vissa institutionella former i och med beslutet om ett centrum för konfliktlösning och medling i Budapest samt för förtroendeskapande åtgärder och rustningskontroll i Wien.
Det europeiska samarbetet står förvisso inför stora utmaningar. Det kommunistiska systemets sammanbrott i Öst- och Centraleuropa har avslöjat katastrofala konsekvenser av fyra årtiondens vanstyre. Den ekonomiska misären är omfattande. De ekologiska problemen likaså. En övergång till marknadsekonomi synes vara det enda sättet att få de öst- och centraleuropeiska ekonomierna att fungera igen. Men samtidigt leder det till betydande omställningsproblem.
Skall den rådande demokratiseringsutvecklingen i Öst- och Centraleuropa kunna befästas så är det viktigt att regeringarna där får möjlighet att hantera de ekonomiska och ekologiska problemen och tillförsäkra medborgarna rimliga levnadsvillkor. I annat fall riskerar de sociala och etniska motsättningarna att växa på ett sätt som återigen kan bli ett hot mot demokratin.
Europa-organ
FN:s ekonomiska kommission för Europa, ECE, är det enda etablerade samarbetsorgan som omfattar hela Europa både i väst och öst samt Nordamerika. Det har gjort betydande insatser bl.a. på miljöområdet. Det är viktigt att arbetet på att bygga upp ett system av miljökonventioner för Europa inom bl a ECE fortsätter.
Europarådet är samarbetsorganet för Europas demokratier. Just i rollen som värnare av den europeiska traditionen av demokrati och mänskliga rättigheter har Europarådet en central roll som samarbetsorgan både för regeringar och parlament. Frigörelseprocessen i Öst- och Centraleuropa har gett Europarådet en ny viktig roll som mötesplats för de gamla demokratierna i väst och de nya i öst. Ungern har redan beviljats medlemskap i Europarådet, andra stater har fått observatörsstatus. Det måste vara en målsättning att så många som möjligt, helst alla europeiska stater, kan underteckna och leva upp till de europeiska konventionerna om mänskliga fri- och rättigheter och bli medlemmar i Europarådet.
Europeiska säkerhetskonferensen, ESK, har spelat en central roll för formandet av det nya Europa. Mest iögonenfallande är naturligtvis det arbete på att skapa en ny fredsordning i Europa som sker inom ESK-processens ram och de betydande konventionella nedrustningar som detta bl.a. inneburit. Men ESK-överenskommelsen innehåller också åtgärder för att säkra respekten för mänskliga rättigheter, åtgärder för att främja kulturellt och socialt utbyte mellan alla europeiska länder, åtgärder för ekonomiskt samarbete och miljösamarbete.
Arbete pågår nu för att ge ESK-samarbetet mer institutionella former. Bl.a. diskuterar man hur ESK- samarbetet skall kunna få en parlamentarisk förankring. En möjlighet härvidlag är att låta Europarådets parlamentariska församling också vara parlamentarikerförsamling åt ESK. Detta förutsätter dock att man kan lösa frågan om USAs och Canadas deltagande. Det är viktigt att Sverige ger samarbetet inom ESK en fortsatt hög prioritet och aktivt medverkar för att ge den så öppna former som möjligt.
Efta
Redan år 1972 ingick Sverige och de övriga EFTA- länderna Finland, Island, Norge, Schweiz och Österrike avtal med EG om frihandel för industrivaror. Detta avtal har sedermera utvecklats och EFTA-länderna har sedan 1984 fullständig tullfrihet för industrivaruhandeln med EG. Samma år beslöt medlemsländerna i EFTA och EG- länderna att utvidga samarbetet till ett gemensamt europeiskt samarbetsområde (EES) som ska omfatta de 18 västeuropeiska länderna i EFTA och EG. EFTA har också kommit att spela en aktiv roll i arbetet på att bygga ut samarbetet mellan Väst-, Central- och Östeuropa. EFTAs roll har därmed utvecklats från att vara en renodlad frihandelsorganisation till ett internationellt organ med vidgade uppgifter. EFTA har numera samarbetsavtal med Polen, Tjeckoslovakien, Jugoslavien och Ungern. Målsättningen måste vara att ett frihandelsavtal sluts.
EFTA bör dock inte bara ses som ett instrument för ökat samarbete inom Europa. Sverige bör tvärtom verka för att EFTA bygger upp ett utvidgat ekonomiskt samarbete också med andra marknader som Nordamerika, Ostasien etc.
Europeiska gemenskapen, EG, har under 1980- talet kännetecknats av en mycket stark dynamik präglad av arbetet på att skapa den inre marknaden och formandet av den ekonomiska och politiska unionen. I takt med utvecklingen i Central- och Östeuropa har EGs alleuropeiska ansvar vuxit. Detta kommer till uttryck i EGs roll som koordinatör av västvärldens ekonomiska bistånd till Östeuropa, men också i mängden av bilaterala avtal med de öst- och centraleuropeiska länderna och de associationsförhandlingar som nu inleds med Polen, Tjeckoslovakien och Ungern. Mot denna bakgrund blir det alltmer möjligt att utvecklas till ett alleuropeiskt samarbetsorgan.
Nordiska rådet
Det nordiska samarbetet har inte minst tack vare Nordiska rådet nått en imponerande bredd och berör idag de flesta samhällsområden. Det har därmed blivit ett grundläggande inslag i både in- och utrikespolitiken.
Nordiska rådet, som bildades år 1952 och där alla de nordiska länderna medverkar, är det dominerande samarbetsorganet idag. Samarbetet i Nordiska rådet bygger på medlemsländernas oinskränkta suveränitet och självbestämmande. Rådets uppgift är att genom rekommendationer till regeringarna i de nordiska länderna främja tillkomsten av gemensamma beslut i medlemsländerna.
De nordiska länderna har av hävd känt en stor gemenskap med folken i Östersjö-området. Kontakterna mellan exempelvis de baltiska folken och Finland/Sverige har upprätthållits även efter andra världskriget. Vårt nordiska intresse för de baltiska republikerna, Polen och DDR har en historisk bakgrund och en långvarig kulturell gemenskap.
Nordiska rådet har också kommit att bli ett viktigt organ i kontakterna mellan de nordiska och baltiska länderna. Det är därför naturligt att det nordiska samarbetet successivt vidgas till att i olika avseenden omfatta också resten av Östersjö-området.
Norden i ett nytt Europa
I strävan att skapa ett integrerat och öppet Europa spelar också det nordiska samarbetet en väsentlig roll. Detta samarbete är unikt och åtnjuter stor internationell respekt. Att de fem nordiska suveräna staterna med bibehållet självbestämmande kunnat uppnå så goda resultat för sina medborgare är unikt.
Det nordiska samarbetet har därför en given roll också i det alleuropeiska samarbetet.
De nordiska ländernas regeringar bör intensifiera sitt samarbete. Det engagemang som finns på den parlamentariska sidan bör tas till vara och de rekommendationer som antas behandlas med skyndsamhet och erforderliga resurser ställas till förfogande av de nordiska regeringarna.
Detta är desto viktigare som det nordiska samarbetet har en stark folklig förankring. Medborgarna i Norden vet att det nordiska samarbetet inte är något självändamål. De känner sedan generationer den nära kulturella samhörigheten. Kanske framstår den ännu tydligare i dag när mediautbudet från övriga delar av världen blir allt större.
De nordiska medborgarna upplever de stora fördelarna med passfriheten, den gemensamma arbetsmarknaden och den sociala tryggheten. Det finns också en stor otålighet över de brister som fortfarande finns.
Målet en gemensam nordisk hemmamarknad är långt ifrån nått. Många byråkratiska hinder ligger i vägen. Inte minst upplever man detta i gränsområdena, där samarbete mellan grannar på ömse sidor av gränsen är naturligt och för många en nödvändighet för att regionen skall överleva. Beslutsgångarna är ofta långsamma och skillnader i lagstiftningen skapar svårigheter, trots att harmonisering av lagar fanns med redan från början i avtalet mellan de nordiska länderna.
Det är av utomordentlig betydelse att harmoniserings- och utvecklingsarbetet mellan de nordiska länderna fortsätter och att de nordiska aspekterna beaktas i det förhandlingsarbete som pågår med övriga Europa.
Oavsett hur de framtida europeiska samarbetsformerna kommer att se ut, så kommer de nordiska medborgarna att se det som en trygghet att det nordiska samarbetet fortsätter och finner en form som på ett kraftfullt sätt kan hävda Nordens intressen.
Centerpartiet vill vidareutveckla det nordiska samarbetet. Enligt vår mening är det av särskild vikt att det nordiska samarbetet intensifieras för att: stärka Nordens position i förhållande till den europeiska integrationsprocessen Norden som hemmamarknad utveckla och öka kontakterna med och stödet till Östeuropa, speciellt Baltikum miljöförstöringen och genomföra restaureringsåtgärder i och omkring Norden, som en del av det globala miljöansvaret öka det nordiska biståndssamarbetet bedriva en generös flyktingpolitik förverkliga barnkonventionen förbättra ungdomars studier och arbetsmöjligheter i ett grannland förbättra det gränsregionala samarbetet utveckla kommunikationerna i Norden
Ett starkt Norden kan ge värdefulla bidrag till Europa i övrigt, liksom Norden också kan ha mycket att vinna på att aktivt delta i ett väl integrerat medborgarnas Europa. Inte minst inom ramen för den fortgående europeiska integrationen är en förstärkt nordisk samverkan angelägen för att ge tyngd åt de nordiska synpunkterna och intressena. Arbetet i Nordiska rådet är en naturlig utgångspunkt för samnordiskt agerande.
Samarbete med Östeuropa
Demokratiserings- och frigörelseprocessen i Östeuropa skapar nya förutsättningar för allt europeiskt samarbete. Det är viktigt att Sverige spelar en pådrivande roll i denna alleuropeiska integrationsprocess.
Ett särskilt intresse och ansvar har Sverige naturligtvis för vad som sker i vårt närmaste grannområde. Historiska och geografiska skäl bildar grundval för en solidaritet och intressegemenskap som förpliktar.
Som vi redan nämnt anser centerpartiet det viktigt att det traditionella nordiska samarbetet i skilda avseenden utvidgas till att omfatta också våra övriga grannar runt Östersjön. Ett framtida informellt samarbetsområde med ett omfattande ekonomiskt, kulturellt, socialt och politiskt utbyte, skulle kunna omfatta de nordiska länderna, de baltiska republikerna, i synnerhet de norra delarna av Polen, men också Leningrad-området och Karelen i Sovjetunionen och de nordligaste delstaterna i Tyskland. Det skulle innebära ett återställande av uråldriga kontaktvägar och utgöra en värdefull motvikt till en koncentration mot centrala Västeuropa. Omfattningen av ett sådant samarbete är dock starkt beroende av den fortsatta utvecklingen i Sovjetunionen.
Miljösamarbete
Miljöförstöringen i de central- och östeuropeiska länderna är ett gemensamt problem för alla Europas länder. Det kommer att fordras stora insatser för att införa en förbättrad reningsteknik och därmed begränsa de miljöförstörande utsläppen från den tunga industrin och från städerna. Dessutom krävs en modernisering av tillverkningsindustrin och moderna miljövänliga tillverkningsmetoder både i den tunga processindustrin och i småföretagen. Det är naturligt att miljön blir ett av de viktigaste samarbetsområdena mellan Sverige och övriga Östersjöländer. Centern har i en särskild motion ''Östersjön ska räddas'' föreslagit en åtgärdsstrategi för miljöinsatserna.
Ekonomiskt samarbete
En förutsättning för en gynnsam ekonomisk utveckling är en sanering av östekonomierna. En moderniseringsprocess förutsätter att handeln åter kan utvecklas. Ett av de svåraste problemen för de östeuropeiska länderna är tillgången på konvertibel valuta för inköp i väst. Ett sätt att lösa detta kan vara att Sverige ger länderna tillgång till lån i hårdvaluta med förmånliga villkor, som de kan återbetala i sin egen valuta. Sådana lån ska endast få användas för köp i Sverige av utrustning och tjänster som är av vital betydelse för landets utveckling.
För att underlätta handelskontakterna bör ett svenskt kreditinstitut för ekonomiskt stöd till Östeuropa inrättas. I en särskild motion till föregående riksmöte har vi utvecklat hur ett kreditinsitut för Östeuropa kan byggas upp.
För att underlätta finansieringen av införande av miljöförbättrande teknik måste företag och oganisationer i det aktuella området få tillgång till s k mjuka lån, d v s lån med låg ränta och lång amorteringstid. Genom statliga garantier kan det tillgängliga kapitalet på den svenska kapitalmarknaden lånas upp av det av oss föreslagna kreditinstitutet för vidareutlåning till projekt som leder till en mer miljövänlig produktion än idag.
Statens exportråd bör få i uppdrag att ta fram ett program för att underlätta samarbete mellan svenska småföretag och företag i våra grannländer runt Östersjön. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag till de resursförstärkningar som kan erfordras för att genomföra ett sådant program.
Utbildningssamarbete
Det dominerande problemet inom näringslivet i området är bristen på kunskaper i företagande och ledarskap. Utbildningsbehovet är omfattande. Det är därför angeläget att ge möjligheter till ett utökat studentutbyte på högskolenivå. En riktad utbildningsverksamhet kan även organiseras i samarbete med svensk företagsamhet med den företagsanknutna utbildningen inom gymnasieskolan som modell.
En fri och obunden press är en nödvändig del i ett demokratiskt samhälle för att garantera en mångfald i informationsutbudet. Det svenska stödet bör bl a riktas till detta område. Stödet bör omfatta teknisk utrustning för tidningsutgivning men också utbildningsinsatser för att stimulera den fria pressen i Öst- och Centraleuropa.
Ett fritt Baltikum
De baltiska folkens kamp för demokrati, frihet och oberoende skapar respekt och medkänsla. Det finns en djup sympati i Sverige för människornas situation i Estland, Lettland och Litauen. Centern reagerar med kraft mot Sovjetmaktens övergrepp. Sverige har ett stort ansvar att vara pådrivande i världsopinionen. Kampen för självbestämmande och frihet måste gå vidare. De mänskliga rättigheterna måste försvaras. Sverige måste stödja de baltiska folken genom att utveckla kontakterna och fördjupa samarbetet.
De baltiska staterna har fört en lång kamp för rätten till den egna kulturen och ökad frihet. De öppna folkliga manifestationerna 1987 följdes av flera manifestationer. Efter att protesterna mot bl a Molotov-Ribbentrop-pakten fått mer organiserade former och folkfronter bildats i republikerna antogs också flera väl förankrade politiska krav. Folkfronterna vann stora framgångar vid valen till den sovjetiska folkkongressen våren 1989. Regionalt uppnådde folkfronterna flera viktiga nationella delmål som t ex en ökad ekonomisk självständighet och rätten att använda den egna flaggan.
Internationell konferens om Baltikum
Sverige måste genom en aktiv utrikespolitik kraftfullt protestera mot militära och andra övergrepp mot de baltiska folken. Stödet från grannländerna är av stor betydelse för de baltiska republikerna. Därför krävs att Sverige aktivt stöder utvecklingen mot självständighet.
Vi anser att Sverige bör ta initiativ till en konferens under 1991 i Stockholm om Baltikum. Det bör vara en öppen konferens med brett deltagande. Det är viktigt att den internationella opinionen mobiliseras till stöd för de baltiska staternas självbestämmande.
Centern har i en särskild motion om Baltikum föreslagit åtgärder för att stödja och utveckla samarbetet.
Finansiera stödet till Central- och Östeuropa
De central- och östeuropeiska länderna kan inte, trots de ekonomiska svårigheter som länderna brottas med, jämställas med u-länder. Medel för insatser till de östeuropeiska länderna bör beslutas i särskild ordning.
Riksdagen bör besluta att inrätta ett särskilt anslag för stöd till Östeuropa. För budgetåret 1991/92 beräknar vi 300 milj kr. Miljöinsatserna måste prioriteras i samarbetet. För folkrörelsekontakter och kulturellt utbyte bör 10 milj kr avsättas.
Ansvaret för förvaltningen av anslaget i den del det omfattar tekniskt stöd, bör åvila BITS, insatserna på miljöområdet bör naturvårdsverket ansvara för, medan förvaltningsansvaret för resurserna till folkrörelsekontakter och kulturellt utbyte bör åvila Svenska institutet.
Centerpartiet föreslår dessutom som tidigare nämnts att riksdagen beslutar begära förslag från regeringen om inrättande av ett kreditinstitut för Östeuropa.
Förslagen ska ses som ett första steg i arbetet för att lämna riktat stöd till de östeuropeiska länderna. Regeringen bör redan nu förbereda en ny treårig samarbetsplan. Vi anser att resurserna måste fördubblas i denna plan. Detta bör ges regeringen till känna.
Sverige och EG
Det har varit naturligt för Sverige att förstärka samarbetet med andra länder i Västeuropa. Redan 1972 tecknade Sverige tillsammans med de övriga EFTA- länderna handelsavtal med EG.
Intresset för ett vidgat samarbete mellan handelsorganisationerna var ringa fram till mitten på 1980- talet. I och med Luxemburg-deklarationen 1984 angavs dock en ny och bredare inriktning för det fortsatta samarbetet. I dokumentet identifieras fyra principiellt viktiga samarbetsområden -- fri rörlighet för personer, tjänster, varor och kapital, d v s de fyra friheter som också är inriktningen för EGs utveckling mot en inre marknad.
Riksdagen beslöt, med bred politisk förankring, där också centerpartiet ingick, att ställa sig positiv till ett nära samarbete mellan EFTA-ländena och EG.
Under år 1989 inleddes ett intensivt arbete med att kartlägga olika problemområden. I december redovisades resultatet av detta kartläggningsarbete av EFTAs och EGs ministerråd. Med detta som underlag enades EFTA- länderna och EG om en fortsättning av överläggningarna med målet att presentera förslag till samarbetsavtal avseende de fyra friheterna. Under våren 1990 fastställdes förhandlingsmandatet för de förhandlingar som nu pågår. Efter en avstämning vid det EG--EFTA-toppmöte som genomfördes i december 1990 räknar man med att förhandlingarna skall kunna slutföras under våren 1991.
Vår neutrala ställning och vårt oberoende från stormaktsintressena är en utomordentlig tillgång som vi måste slå vakt om. Det är särskilt viktigt i det föränderliga utrikes- och säkerhetspolitiska skeende som vi nu upplever. Detta måste vara en viktig utgångspunkt för Sveriges inställning också i EES-förhandlingarna.
Ett viktigt område som måste klargöras är formerna för gemensamt beslutsfattande och den juridiska kontrollen av efterlevnaden av ingångna överenskommelser. EES-avtalet får inte leda till ett ensidigt beroende av EG-beslut.
Inom flera områden ställer Sverige högre krav än EG. Integrationen får därför inte medföra krav på svensk anpassning så att viktiga skyddsaspekter åsidosätts. Reformarbetet i fråga om arbetsmiljö, miljö och folkhälsa får inte försvåras. Angelägna mål som full sysselsättning, regional balans och social trygghet måste vara vägledande.
Vi har anledning att delta i ett gemensamt arbete för att höja ambitionsnivån i hela Europa på viktiga välfärdsområden. Frågor rörande den regionala balansen måste ägnas särskild uppmärksamhet. Centerpartiet vill betona att ett samarbetsavtal måste ge riksdagen handlingsfrihet att bedriva en aktiv regionalpolitik.
Även om riksdagen deklarerat ett svenskt intresse av medlemskap i EG är det nödvändigt att all omsorg läggs ned på att åstadkomma ett bra EES-avtal. EES-samarbete kommer under alla omständigheter att gälla de närmaste åren.
Frågan om medlemskap
Riksdagen beslutade i december 1990 med stor majoritet att regeringen skulle få fullmakt att under vissa förutsättningar lämna in en ansökan om medlemskap i EG.
Sverige bör eftersträva att bli medlem i den Europeiska gemenskapen med bibehållen neutralitetspolitik. Endast som medlem kan vårt land fullt ut delta i och få inflytande på den Europeiska gemenskapens samarbete. Efter en samlad bedömning av de utrikes- och säkerhetspolitiska faktorerna och efter samråd i utrikesnämnden bör regeringen kunna lämna in en svensk ansökan om medlemskap. Utskottet bedömer det sannolikt att så kan ske under 1991.
I bedömningen ingår självfallet hänsyn till den fortsatta utvecklingen i Europa, inkl. EGs regeringskonferenser, EES-förhandlingarna och säkerhetspolitiskt viktiga skeenden inom ESK. Av betydelse är också hänsyn till samarbete med de nordiska länderna och de övriga EFTA- länderna.
Regeringen bör återkomma till riksdagen i frågan om förhandlingarnas uppläggning och konstitutionella aspekter på medlemskapet. Det är enligt utskottets uppfattning angeläget att arbetet med att på olika områden belysa konsekvenserna av ett medlemskap i EG inleds så snart som möjligt. Enligt utskottets mening bör en parlamentarisk arbetsgrupp ges möjligheter att efter slutförda EES- förhandlingar löpande följa framtida medlemskapsförhandlingar och deras förberedelser.
Vår medverkan till detta beslut innebär att vi är beredda att genom en medlemsansökan aktivt pröva förutsättningarna för ett svenskt EG-medlemskap. Centern har länge hävdat att om EG skulle utvecklas mot en alleuropeisk gemenskap bör också Sverige vara med. Intresset inom EG att utvecklas i en sådan riktning har ökat betydligt på grund av den östeuropeiska utveckling, som också skapat nya möjligheter för Sverige att förena medlemskap med en bibehållen neutralitetspolitik.
Beslutet är inget slutgiltigt ställningstagande till frågan om svenskt EG-medlemskap. Det kan ske först efter det att en eventuell förhandlingslösning är klar och alla konsekvenser kan bedömas.
Det är viktigt att Sverige väl förbereder de förhandlingar med EG som nu är att vänta. Vi måste noga följa EGs utveckling fram till det datum då vi kan bli medlemmar.
Vi måste också grundligt analysera vilka övergångsbestämmelser som kan bli nödvändiga för att skydda viktiga svenska intressen. Resultatet av EES- förhandlingarna blir därvid en viktig grund.
Ett eventuellt medlemskapsavtal bör således innehålla regler som gör det möjligt att upprätthålla vår i många fall högre standard på miljöområdet i avvaktan på att EG i övrigt kommer ifatt. Liknande lösningar kan bli nödvändiga på områden som arbetarskydd och arbetsmarknad, vissa sociala områden, jämställdhetsfrågor och på regionalpolitikens område.
Det är också viktigt att vi i förhandlingarna klargör den betydelse neutralitetspolitiken har för vårt uppträdande inom det europeiska samarbetet.
Information
Den närmaste tiden kommer att innebära stora händelser när det gäller Sveriges Europasamarbete. Ett EES-avtal förväntas bli färdigt under våren 1992. Eventuellt kan en ansökan om medlemskap i EG också komma att sändas in under 1991. Samarbetet med Östeuropa kommer förhoppningsvis också att vidareutvecklas. Förhandlingarna med EG kommer att prägla de närmaste åren och ett medlemskap kan bli aktuellt efter 1994 års val.
Det är viktigt med en intensiv debatt om det svenska Europasamarbetet och att det ställningstagande som görs baseras på en kunnig och medveten folkopinion. Centern föreslog i samband med riksdagsbeslutet om EG att en informationskampanj ska genomföras, liknande de rådslagskampanjer som genomfördes på 1970-talet om energi. Riksdagen förutsatte i samband med sitt beslut om medlemskapsansökan i EG att regeringen ''främjar en allsidig belysning av och diskussion om Sveriges Europapolitik''. Det är viktigt att olika folkrörelser snabbt få ekonomiska resurser och att den får en betydande omfattning.
Vi ser det också som naturligt att ett eventuellt svenskt slutgiltigt beslut om medlemskapsansökan föregås av en folkomröstning vid en tidpunkt då det finns ett färdigförhandlat förslag att ta ställning till.
Mål i Europapolitiken
Sveriges politik måste ytterligare internationaliseras oavsett om Sverige kommer att bli medlem i EG eller om vårt deltagande i den europeiska integrationen kommer att ske inom ramen för EES. Att försöka lösa problem enbart på nationell nivå har aldrig varit möjligt och blir allt mindre rimligt. Det blir naturligt i framtiden att försöka påverka de större sammanhang vi ingår i, i första hand de europeiska. Vi vill här ange några av de strävanden som vi finner det naturligt för Sverige att arbeta för i de europeiska samarbetsorgan där vi kommer att bli verksamma under nittiotalet och tjugohundratalet. Det europeiska samarbetet måste bli alleuropeiskt. Den europeiska integrationsprocessen får inte leda till en ny delning av Europa utan måste syfta till att också omfatta Central- och Östeuropa i den takt den politiska och ekonomiska utvecklingen gör det möjligt. Öppenhet mot omvärlden. Europas stater måste gemensamt arbeta för en värld präglad av fri handel och ekonomiskt samarbete världen över. Solidaritet med tredje världen. Såväl bistånds- som handelspolitik måste präglas av strävan att skapa global ekonomisk rättvisa. Det europeiska samarbetet måste präglas av demokratiska arbetsformer. Beslutsfattande skall ligga så nära människorna som möjligt med hänsyn till frågans art. Hänsyn till miljön måste vara grundläggande för Europasamarbetet. Gränsöverskridande miljöproblem måste lösas. Solidariska insatser krävs för Europas mest miljöförstörda regioner. Europasamarbetets ekonomiska och sociala spelregler måste utformas så att de förebygger miljöskador. Det ekonomiska samarbetet måste främja regional balans i Europa. Satsningar på infrastruktur, inklusive utbildning och forskning bör utformas så att de underlättar en balanserad utveckling av Europas olika delar. Samarbetet på jorbruksområdet bör utformas så att det tryggar en god försörjning för näringens utövare, bevarar en levande landsbygd och främjar en utveckling som fyller högt ställda miljökrav och en god livsmedelskvalitet. Den sociala dimensionen måste ges hög prioritet. En gemensam arbetsmarknad måste präglas av goda arbetsvillkor och arbetsmiljöer. Alla medborgare måste tillförsäkras en personlig grundtrygghet. Full sysselsättning måste bli ett gemensamt mål. Kvinnans ställning måste stärkas på arbetsmarknaden och i samhället i övrigt. Det kan kräva ytterligare lagstiftning, men framför allt en gemensam strävan att utveckla arbetsmarknad och social service i hela Europa. Det europeiska samarbetet mot droghandel och drogmissbruk behöver vidareutvecklas. Stränga regler på narkotikaområdet och en restriktiv alkoholpolitik bör eftersträvas. Konsumenternas makt på den europeiska marknaden måste tryggas. Enbart friare konkurrens räcker inte, utan måste förenas med effektiva regler för produktupplysning, kvalitetskrav, reklamationsrätt etc. Det måste också vara möjligt för konsumenterna att gynna företag som tar ekologiskt och socialt ansvar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvidgning och utveckling av Europarådet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samverkan inom ESK,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Norden i ett nytt Europa,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av samarbetet med Östeuropa,
5. att riksdagen hos regeringen begär att Sveriges exportråd får i uppdrag att ta fram program för samarbete mellan svenska småföretag å den ena sidan och Polen och de baltiska republikerna å den andra,
6. att riksdagen beslutar att till ett nytt anslag A 10. Stöd till Östeuropa anslå 300 000 000 kr. för budgetåret 1991/92,
7. att riksdagen beslutar att anslaget Stöd till Östeuropa förvaltas av BITS i den del anslaget omfattar tekniskt stöd eller stöd till rådgivning m.m., av naturvårdsverket i den del av anslaget som omfattar miljösamarbete, och av Svenska institutet i den del anslaget omfattar stöd till folkrörelsekontakter och kulturellt utbyte,
8. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ett kreditinstitut i form av stiftelse eller aktiebolag för kreditgivning till företag med verksamhet i Östeuropa enligt ovan anförda riktlinjer,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om internationell konferens om Baltikum,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förhandlingarna om EES,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förhandlingar om svenskt medlemskap i EG,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om mål i den framtida svenska Europapolitiken.
Stockholm den 23 januari 1991 Olof Johansson (c) Karl Erik Olsson (c) Görel Thurdin (c) Bertil Fiskesjö (c) Karin Söder (c) Gunnar Björk (c) Gunilla André (c) Pär Granstedt (c) Börje Hörnlund (c) Karin Israelsson (c) Agne Hansson (c) Per-Ola Eriksson (c) Larz Johansson (c)