Sverige har ett alldeles speciellt ansvar för att stödja och hjälpa de baltiska folken i deras kamp för demokrati och självständighet.
De baltiska staterna har framför sig en lång och mödosam väg att vandra -- en väg kantad av stora uppoffringar. Många liv har redan skördats och ingen kan ännu veta vilket pris man slutligen kommer att få betala.
Men vägen mot målet är anträdd med stor beslutsamhet och ett massivt folkligt stöd, och mycket skall till för att de konservativa krafter som vill lägga hinder i vägen helt skall lyckas stoppa den process som påbörjats.
Att efter mer än femtio år av isolering i en misslyckad planekonomisk diktatur omdana hela samhällen mot demokrati och marknadsekonomi är en oerhörd utmaning som också kommer att ställa omvärldens solidaritet på stora prov. Med vår närhet och historiska anknytning till Baltikum gäller det Sverige mer än andra länder.
Det informationsflöde och kulturutbyte som gått förlorat under alla dessa fria år måste nu åter byggas upp genom samarbete och ökade kontakter med omvärlden.
Med personliga kontakter på alla plan har vi möjlighet att göra en viktig insats. Men även på annat sätt.
Det är dessutom under de närmaste åren realistiskt att räkna med perioder av störningar i de direkta personkontakterna och i det fria informationsutbytet. Det gäller därför att även utnyttja andra möjligheter som står till buds för att inte förlora kontinuitet i kontakterna. En sådan möjlighet ger radiomediet.
Sverige disponerar i dag genom internationella överenskommelser sex olika MV-frekvenser som pga. FM- nätets utbyggnad inte längre utnyttjas och som vi vid nästa internationella överenskommelse därför riskerar att gå miste om.
I dag sänder riksradion genom Radio Sweden i mindre omfattning program över Baltikum på ett par av de baltiska språken.
Med en ny särskild radiostation för sändningar till såväl de baltiska staterna som över Sverige skulle möjligheten till ökade framtida kontakter mellan länderna ytterligare förstärkas.
En sådan radiostation skulle ge möjlighet till mer kontinuerliga sändningar på både de baltiska språken och på svenska och därmed kunna spela en betydelsefull roll i kultur- och informationsutbytet. Stationen kan också bli till stor nytta för sjöfarande -- främst fritidsbåtar -- framför allt för väderinformation.
Med utgångspunkt från de tekniska och formella förutsättningarna bör en ny MV-station för sändningar på någon av de lediga MV-frekvenserna upprättas med placering på Gotland. Genom denna placering kan en god täckning av större delen av Baltikum uppnås under såväl dag- som kvällstid. Den MV-sändare i Sölvesborg som utlandsprogrammet nyttjar kan inte erbjuda denna täckning. Den är också kraftigt ianspråktagen för Radio Swedens övriga verksamhet.
Organisatoriskt skulle sändningarna delvis kunna ske enligt närradioprincipen dvs. från en sändare som upprättas av televerket och som på vissa villkor upplåts att disponeras av folkrörelser och organisationer. I detta fall både baltiska och svenska tillsammans.
På sikt bör även TV-sändningar via satellit startas.
Med anledning av det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om upprättande av en permanent svensk-baltisk mellanvågsradiostation på Gotland.
Stockholm den 23 januari 1991 Roland Larsson (c) Gunhild Bolander (c)