Drömmen om folks frihet, demokrati och respekt för folkrätt är gammal. Besvikelserna har varit många, och före l989 var det omöjligt att vara optimist. Därefter har det hänt oerhört positiva saker genom det kommunistiska sammanbrottet i Europa. Det man tidigare inte ens vågade drömma om har plötsligt blivit möjliga mål. Frågan är om någon generation tidigare fått uppleva en sådan förändring i positiv riktning.
Det kan synas som en paradox att samtidigt som den svenska EG-politiken lades om på några få veckor, som en biprodukt i politiska reaktioner på en valuta- och räntekris, så tvekar Sverige i rollen som FN:s trognaste medlem.
Båda förändringarna beror indirekt på den nya situation som uppstått genom kommunismens pågående sammanbrott i Europa.
Kanske var det inrikespolitiska skäl som gjorde att Sverige mer än andra stater fokuserade sin politik på FN så länge världsorganisation var blockerad och sidoställd. Men när FN plötsligt kan göra det stadgan förutsätter och Sverige länge talat för så finns Sverige inte längre lika tydligt med.
Alldeles innan hade vi sett hur diktaturerna i Sydamerika föll en efter en. Jag var med som observatör vid folkomröstningen i Chile hösten l988, och den massiva demokratiska känslan som fanns främst hos de unga var samma känsla jag senare sett i Estland. Diktaturer kan ha olika förtecken, men den folkliga frihetslidelsen är densamma överallt. Hos studenter som massakrerades av en barbarisk regim i Kina, hos de unga som ledde demokratirörelsen i Tjeckoslovakien l989 (påminnande om den l968, eller året efter när jag var där på besök) hos balter, många ryssar och flera andra folk.
Det viktiga är att kunna börja hoppas och att kunna notera framsteg. Att diktatur efter diktatur faller. Det är sedan en fråga om läggning om man mest tittar på det positiva som hänt eller det negativa som finns kvar. För mig är det positiva helt dominerande genom kontrasten mot hopplösheten innan.
Tyskland kunde återförenas i en demokratisk stat. Tjeckoslovakien, Ungern och Polen ser ut att utvecklas som demokratier. Bulgarien är svårare att bedöma.
Däremot finns kommunistiska regimer kvar i Rumänien, Albanien och stora delar av Jugoslavien. Men också där finns hopp. Vi kan se att den kommunistiska planhushållningen leder till sådan miljöförstöring, varubrist och erbarmlig kvalitet att systemet aldrig kommer att godtas av människor, lika litet som förtrycket i sig. Vad vi och alla demokrater kan göra är att i alla sammanhang hjälpa dem som kämpar för demokrati och fördöma vad kommunisterna håller på med.
Upplösning av Sovjet
Det kan se mer bekymmersamt ut i hittillsvarande Sovjet. Vi känner självklart extra för de baltiska folken. Men vi bör söka kontakt också med andra republiker, och då särskilt den ryska.
För i dessa republiker vill människor ha frihet och ett ekonomiskt system som inte leder till svält och förgiftning -- i det kommunistiska systemet kan man i stora industristäder inte finna ett enda friskt barn. I republikerna vill man slippa kontrollen från Moskva, och kommunistpartiet är avskytt.
Gorbatjov är tillsatt av kommunistpartiet, där han sitter på Lenins och Stalins gamla post. Hans mandat kommer inte från folket utan från partiet. Sovjetmakten bygger -- som den alltid gjort -- enbart på KGB, armén och partiet.
Det här har människor i Ryssland och de andra republikerna helt klart för sig. Insikten är mindre i demokratier, främst genom etermedias fleråriga glorifiering av samme Gorbatjov.
Både principiellt och praktiskt finns bara en möjlighet för framtiden, nämligen att fria val i republik efter republik får avgöra den politiska ledningen. Vilka republiker i det f.d. Sovjet som vill samverka och i så fall i vilka former ska på samma sätt avgöras av dem själva.
Kommunisterna försöker i det längsta fortsätta med sin politik, alltså en maktutövning byggd på våld och förtryck. Det Gorbatjov gör i Baltikum dessa dagar är ju precis samma som han och hans företrädare gjort massor av gånger. Våldsutövning är det kommunistiska normaltillståndet.
Men människor vill inte förgiftas, svältas och plågas för kommunismens skull. Det sannolikaste är därför att kommunismen störtas, men ingen kan veta vilken tid det tar. Och hur många som kommer att mördas på vägen dit kan vi naturligtvis inte heller veta, eller om fler kommunistiska härskare får fredspris eller Serafimerordern.
Alla vi som fick förmånen att uppleva l989 har alltså fått ett hopp som inte var möjligt dessförinnan. Det är en helt annan sinnesstämning, en oerhörd glädje över förändringen från förr till nu.
En bedömning l982
Jag kan för egen del jämföra med vad jag skrev t.ex. i ett par artiklar l982 (Svenska Dagbladet 2l--22 juli). Jag skrev där att Sovjet kallas supermakt. Ekonomiskt är man en dvärg, moraliskt är man i svårare kris än på länge -- med ökad antisemitism som ett av de omisskännliga tecknen på svår sjukdom i hela samhällssystemet. Att man är supermakt beror uteslutande på militära medel, på att man har kärnvapen och en enorm massa mer stridsvagnar än någon annan stat någonsin haft. Mitt eget intryck var enkelt: Ett så korrumperat, ineffektivt och mot medborgarna arrogant system kan bara inte fortsätta.
Det var en lekmannamässig bedömning av tänkbara scenarier jag därefter gjorde. Det som hänt i verkligheten är väl tidsmässigt hittills långt mer positivt än det som fanns i mitt scenario:
Det förefaller svårt att just militären skulle ta ledningen av en revolt mot partiet, därför att övriga delar av samhället är i kris. Säkert kommer militärens makt inom systemet att öka, men det är militärer som ut i fingerspetsarna känner sig som kommunister.
Tanken på en militärkupp som en väg att slippa marxismens förlamande hand över ekonomin förefaller alltså inte särskilt aktuell. Kan man då tro på folket självt, att människor helt enkelt gör uppror i sådan skala att systemet faller ihop och måste ersättas med något annat? -- -- --
I Polen finns en nationell medvetenhet, ett hat mot ryssar som svetsar samman polacker, en kyrka, och allt det som ledde till Soldiaritets miljonuppslutning. I Polen, och andra av Sovjets lydstater, kan människor göra revolt om de upplever läget som desperat.
Men ryssarna blir bara apatiska, man vänder sig alltmer bort från samhället och in i det egna. Man tänker bara på sig själv. 65 års kommunistdiktatur har ju föregåtts av tsartidens förtryck. Det gör att det sannolikt behövs långt mer misär i Sovjet än i kanske något annat land för att folket ska göra revolt. Apati och vodka, men inte aktiv kamp för att få ett bättre samhälle.
Jo, kanske på sikt ändå en arbetarrevolt. En sådan har aldrig ägt rum i Sovjet, men blir läget sämre och sämre kan den komma fram mot sekelskiftet. Alltså en revolt från de arbetande mot administration, parti och centralstyrning. Arbetarna ser ju hur ofantligt ineffektivt allt är.
Men det skulle alltså vara långt dit, eftersom ryssen mer än alla andra folk lärt sig lyda.
Förändringar inom systemet ram kan vi helt räkna bort, säger en expert. Byråkratin är så väldig att inte ens en Stalin skulle kunna förändra systemet som det nu blivit, säger han till mig. De som har makt över andra genom dagens system är alltså så många och så starka att det torde vara omöjligt för någon att kunna genomdriva decentraliseringar.-- -- --
Det synes alltså finnas skäl att tro att en folklig revolt kommer att dröja. Men efter en viss punkt, när ekonomin blivit allt sämre och matbristen allt mer olidlig, vore det ändå märkligt om inte väldiga inre krafter skulle sättas i rörelse. Frågan är väl hur långt ner i misären den punkten ligger, och hur länge det dröjer innan den ekonomiska ineffektiviteten lett nationen till den punkten.
Skulle en folklig resning leda till ett demokratiskt Ryssland -- en fortsatt union eller, efter beslut hos respektive folk, en uppdelning på fler stater -- förändrades världens situation på ett omvälvande sätt. Lydstaterna i Östeuropa skulle bli fria, och där finns ju långt mer än i Sovjet självt artikulerade demokratiseringskrav.
Ett demokratiskt Ryssland skulle inte satsa så väldiga resurser på militär rustning, och därmed gavs också demokratierna i väst äntligen chansen att kraftigt få rusta ned. Ekonomiskt skulle det dock inte betyda lika stora fördelar för dem som för ryssarna, eftersom västs andel till försvar är så väsentligt mycket mindre. Men i absoluta tal vore det väldiga belopp. En skisserad situation av detta slag skulle ge möjligheter att överföra mycket stora resurser till jordens fattiga folk.
Rimligen skulle demokratierna, både dagens och de nya, i detta läge våga hävda individernas frihet och FN-stadgans principer med stor tyngd. Nu tolereras ju en rad högerdiktaturer med hänvisning till att motsättningen till Sovjet ger strategiska förhållanden som gör det svårt att agera enbart moraliskt i militärgeografiskt känsliga områden.
Detta alltså ett optimistiskt scenario, med frihet och bättre ekonomiska villkor för hundratals miljoner människor och en långt tryggare värld.
Men det går säkert att hitta långt mer sannolika skäl för pessimistiska scenarier.
Nya förutsättningar
Nu nära nio år senare är vi mitt uppe i en process som jag den gången trodde skulle dröja ännu längre. Det är verkligen positivt om vi nu kan ha ett realistiskt hopp om att den totalitära regimen i Kreml närmar sig dödsryckningarna.
Det viktigaste är naturligtvis att folken i de kommunistiskt styrda områdena därmed kan få frihet och kan inledda arbetet med en ekonomisk reformering.
För Västeuropa innebär utvecklingen en ytterligare minskad risk för krig. Sverige och andra stater kan känna sig tryggare. Denna förändring är en viktig bakgrund till den nya svenska EG-politiken.
Därom har sagts och skrivits åtskilligt under senare tid. Men också svensk FN-politik kan ha förändrats, eller åtminstone sviktat.
Fram till l990 såg det ut som om Sverige överträffade alla andra genom att så ofta upprepa att solidariteten med FN är en hörnsten i vår utrikespolitik. Långa tider har FN:s fredsarbete nästan kunnat ses som en svensk filial.
En orsak kan vara att Sverige inte haft så många andra fora att uppträda i. De demokratier som tillhör EG och Nato har naturligt lagt ned mycket arbete där, medan svensk statsledning haft mer tid och ork för FN.
Mellankrigsårens NF
I sina biografier om Östen Undén och Rickard Sandler har Yngve Möller (själv under flera år i svenskt FN-arbete) belyst den tidvis mycket aktiva svenska politiken i mellankrigsårens Nationernas förbund. Han visar hur stora likheter det funnits mellan den tidens svenska syn och den som sedan förts fram av Sverige i FN.
NF var dock inte universellt, flera viktiga stater stod utanför. Sverige slöt upp bakom principen om kollektiv säkerhet. Solidariskt skulle man gripa in om någon hotade eller angrep en annan stat. Sverige talade starkt för folkrätt, medling och kollektiva åtgärder mot fredsstörare.
Det var en stor besvikelse -- naturligtvis i den aktuella saken men lika mycket som ett nederlag på det principiella planet -- när främst England svek den sanktionspolitik NF beslutat mot Italien efter anfallet mot Abessinien. Kontrasten mellan vad Storbritanniens utrikesminister Hoare sagt inför folkförbundet och vad som sedan gjordes blev en chock.
I princip höll Sverige fast vid tanken om NF och kollektiv säkerhet. Vi skulle vara beredda att hjälpa andra, och själva skulle vi räkna med bistånd om vi hotades. Sammanlagt skulle det minska krigsriskerna i Europa. Men ju svagare NF kom att te sig, desto farligare verkade det bli för Sverige och andra småstater. Blev inte risken allt större att vi skulle dras in i krig via den kollektiva säkerheten? Om någon angreps skulle vi kunna dras in i kriget genom folkförbundet. Medlemskapet i NF skulle därmed öka i stället för att minska riskerna för Sverige. Det blev helt enkelt för farligt.
Detta var bakgrunden till att Sverige omprövade politiken. Med Möllers ord: ''Sanktionssystemets sammanbrott l936 ledde till en långvarig och omprövande debatt om Sveriges förpliktelser mot NF. Den pågick i stort sett fram till december l939, då folkförbundet faktiskt, om än inte formellt, upphörde att existera. Sanktionernas misslyckande blev en grundorsak till att äldre neutralitetsidéer, med krav på 'hävdvunnen' neutralitet, kom att dominera allt mer i svensk och nordisk inställning. Enstaka propåer gjordes om utträde ur förbundet, och kritik saknades inte mot NF-politiken som tvetydig, oklar och riskabel. Men ännu rådde övervägande enighet mellan de politiska partierna om utrikespolitiken.''
Regeringen kände ett behov av att i ett officiellt NF- organ utveckla grunder och motiv för sin ändrade politik. Vid ett möte den 3l januari l938 med den förbundets s.k. 28- mannakommitté som hade till uppdrag att behandla frågan om en paktreform framträdde Östen Undén som svensk talesman.
Artikel l6 ålade varje medlem att vidta ekonomiska sanktioner när ett krig bröt ut. Men systemet hade aldrig fungerat i praxis. Trots talrika angreppshandlingar -- i Manchuriet, Abessinien. Spanien, Chacokriget i Sydamerika -- hade artikeln tillämpats endast en gång, och då ofullständigt och tveksamt. De små staterna kunde inte göras ansvariga för NF:s svaghetstillstånd, snarare var det de stater som ivrigast höll på sanktioner men som gjort invändningar mot dem när det gällde. ''Man kan sålunda konstatera att sanktionssystemet för närvarande vore suspenderat'', sade Undén.
Sverige var alltså principiellt för kollektiv säkerhet, men saken kom i ett annat läge när detta kunde leda till att vi drogs in i en konflikt som kunde äventyra Sveriges existens.
Mycket av svensk utrikespolitik under mellankrigsåren kom att utspelas inom NF, och för partier och aktiva politiker blev den svenska omsvängningen självfallet något som satte spår.
FN, Sverige och vetorätten
När FN bildades l945 byggde den nya organisationen just på de principer om folkrätt och respekt för små stater som Sverige verkat för i den föregående organisationen. Den nya organisationen skulle dessutom kunna bli långt mer universell och inte så europeiskt dominerad som NF.
Men minnet av riskerna för egen del och misslyckandet inom NF satt djupt i svenskt medvetande, varför Sverige inte sökte medlemskap i den nya organisationen.
En kollektiv säkerhetsorganisation vore farlig för Sverige om vi den vägen kunde dras in i ett krig som direkt skulle hota vårt land eller vårt närområde. Neutralitet fick gå före kollektiv säkerhet.
Ett års utredande och överväganden resulterade sedan i beslutet att Sverige ändå kunde gå med i FN. Grunden för detta var konstaterandet att det inte var generalförsamlingen utan säkerhetsrådet som kunde fatta för medlemmarna bindande beslut. Och det för Sverige avgörande var därvid att de fem ''stormakterna'' vardera hade vetorätt. Denna innebar nämligen att FN borde kunna ingripa mot fredsstörare världen över, undantagandes de fall där någon eller några av stormakterna själva var inblandade.
Sverige har ingen anledning att vara neutral i konflikter runt om i världen, utan vi kan vara med i FN-aktioner mot aggressiva stater. Det avgörande var att Sverige inte genom FN skulle dras in i konflikter i vårt eget närområde. Men det behövde vi inte riskera eftersom en sådan konflikt nästan definitionsmässigt skulle vara en stormaktskonflikt, och vetorätten skulle därmed garantera att FN inte drogs in.
Det nästan ironiska var att en generalsekreterare från Sverige, alltså Dag Hammarskjöld, kom att hota förutsättningen för den svenska FN-politiken. Genom att söka gå vid sidan av säkerhetsrådet och direkt på generalförsamlingen kom Hammarskjöld att delvis urholka stormakternas vetorätt, vilket ledde till en svår konflikt mellan honom och Sovjet.
Med de närmast följande generalsekreterarna behövde man inte riskera ett lika aktivt FN. Det blev nästan ett axiom att FN inte kunde eller borde gripa in i något sammanhang där stormaktsintressen stod mot varandra. Men eftersom det visade sig att åtminstone någon av stormakterna alltid tycktes vara med (och därmed indirekt också den motstående supermakten såsom varande emot den första) så kom säkerhetsrådet årtionde efter årtionde inte att kunna besluta om tvångsåtgärder mot agressiva stater. Undantagen var Koreakriget genom att Sovjet bojkottat säkerhetsrådet och ingripandet mot utbrytarstaten Katanga tio år senare då Hammarskjöld agerade vid sidan av säkerhetsrådet. Sverige deltog båda gångerna, i första fallet genom ett sjukhus och i det senare genom att ställa mark- och flygförband till förfogande. Sjukhuset drevs i Röda korsets regi, men staten bidrog med pengar och resurser av olika slag. Sjukhuset behövde inte ses som en moralisk uppslutning på FN-sidan, det var i första hand en humanitär insats.
Man kunde säga att Sverige inte borde engagera sig i ett fall där FN kommit på kant med en av stormakterna, eftersom det kunde leda till ökade risker att dras in i ett europeiskt krig om ett sådant utbrutit som en följd av eller i kombination med Koreakriget. Detta var ju helt oförutsett i diskussionen före Sveriges inträde i FN, alltså att en kollektiv aktion skulle kunna startas till följd av att en av säkerhetsrådets ständiga medlemmar helt enkelt uteblivit.
Ett blockerat FN
Att FN därefter blockerades inför och under praktiskt taget alla krig och konflikter var frustrerande för många, och Sverige var i årtionden ett av de länder som oftast och mest vältaligt talade för att FN borde ha en mer aktiv roll. Vetorätten hade varit en förutsättning för att Sverige en gång gick med, men från 60-talet blev Sverige den kanske ledande kritikern av den förlamning som samma vetorätt gav FN.
Sverige kom alltså från 60-talet att ta på sig en roll som aktiv förespråkare av en starkare roll för FN. Vi deltog i rader av fredsbevarande styrkor, utsända på olika sätt genom FN. (Jag förbigår här verksamheten inom de olika fackorganen. Det arbetet har fungerat rätt väl, medan den säkerhets- och fredsroll som var grundtanken vid organisationens bildande så ofta blockerats.)
Sverige talade ofta om att folkrätten och FN-maskineriet måste förstärkas i den meningen att man fick ett starkare skydd för små staters säkerhet och integritet. Sverige har också tagit mängder av initiativ kring nedrustning och rustningskontroll.
Hög svensk aktivitet
Man kan utan vidare säga att Sverige varit i en klass långt över alla ifråga om initiativ och engagemang för denna del av FN. Jag har aldrig sett någon sammanställning. Jag har intrycket att Sverige torde stå för hälften eller mer av allt som gjorts på området i FN, räknat i dokument, förslag och framstötar. Den svenska FN-delegationen är stor och kvalificerad jämfört med de flesta andras. FN är helt enkelt en central del av svensk utrikespolitik, medan andra länder -- och särskilt de större -- haft sina väsentliga insatser förlagda till andra arenor.
Även en hel del av den aktivitet som formellt kom från andra stater kunde härledas till Sverige, genom att våra diplomater blev allt skickligare på att utnyttja kontakter för att förmå andra att stödja svenska förslag eller själva lägga förslag i linje med svenska önskemål. Sverige har inte bara varit det mest aktiva landet på den öppna scenen, Sverige har nog också varit flitigaste aktören bakom den.
Det har förvånat mig att forskare visat så litet intresse för att söka beskriva och analysera former, bevekelsgrunder och praktik i denna så intensiva svenska FN-politik. Är hemlingstämpeln för svårt hinder?
En mycket stor del av de förslag som kom till generalförsamlingen och olika nedrustningsorgan i FN härstammade alltså direkt och indirekt från Sverige. Dessa förslag var ofta (utom när bevekelserna var så inrikespolitiska att det inte fanns tid att tänka innan) av hög kvalitet, genom att UD, FOA och andra svenska organ tagit fram fakta och beräkningar av ett slag som vanliga små och medelstora stater inte anser sig ha vare sig intresse eller resurser att plocka fram.
Det går säkert att visa exempel där Sverige kom med det ur-sprunliga förslaget, där Sverige verkade hårt i kulisserna för att få en majoritet för förslaget, där Sverige sedan stod för den på beslutet följande FN-studien. Och ibland kanske också sedan verkade vara det enda land som tog notis om den färdiga studien. De flesta regimer var ju långt mer upptagna av egna inhemska bekymmer eller av arbete i andra internationella organ som de upplevde som angelägnare.
FN gjorde en studie om kärnvapen och dess verkningar. Ordförande Anders Thunborg, Sverige. FN gjorde en studie av sambandet rustning--utveckling. Ordförande Inga Thorsson, Sverige. Jag minns min egen reaktion när jag hörde att Sverige agerade för att Anders Ferm skulle få leda en tredje studie. Vore det inte bättre för alla parter att en person från ett annat land fick leda den. För ju mer ett enda land dominerar, desto tydligare markerar det ju FN:s svaghet i meningen att så få andra stater bryr sig om dess fredsarbete.
l982 skulle FN:s fredsår proklameras. Jag hörde att bara en stat bidrog ekonomiskt till extra aktiviteter från FN- administrationen för detta, Sverige. För att FN skulle kunna markera fredsfrågorna mer borde en särskild biträdande generalsekreterare utses så man kom ifrån att stormaktsföreträdare i generalsekreterarens kansli kunde stoppa eller censurera förslag. Mot särskilt Sovjets önskan blev det en biträdande generalsekreterare, Jan Mårtenson, Sverige.
Illustration till svagt FN
Tillsammans kunde det här säkert ses som ett tecken på pigga svenskar. Men i grunden var det naturligtvis mer en illustration till hur ringa intresse större länder ägnade FN. Den stora svenska andelen blev därmed främst en illustration till FN:s svaghet. Att ett land med så ringa del av världens befolkning kan dominera FN:s arbete på området var ju främst av allt en återspegling av att andra stater hellre arbetade med annat. Och eftersom FN inte kan bli mer än vad medlemmarna gör det till var det hela ett tecken på ett svagt FN.
Sverige kunde vara så stort i FN bara därför att FN hade en så underordnad roll. Den dagen FN skulle börja betyda något reellt som stadgan önskade skulle Sveriges betydelse självklart relativt sett reduceras kraftigt i FN.
Gör bara tankeexperimentet att ett antal länder av t ex Italiens och Frankrikes storlek hade ägnat sig åt att föreslå och driva frågor i FN -- då skulle organisationen naturligt ha varit långt mer dynamisk.
Beträffande ganska många länder bör vi snarast vara tacksamma över att de inte gör så mycket. Det finns ju en stor skillnad med principer och praktik i FN-sammanhang. Principerna härstammade från Roosevelts och Churchills Atlantdeklaration, en bekännelse till mänskliga friheter, demokrati, fria stater och fred. Jag var FN-delegat l982, och det mest påtagliga var känslan att så många banditer hade väl aldrig förr varit samlade på ett och samma ställe som här i generalförsamlingen. Majoriteten av världens stater var diktaturer, och flertalet utrikesminstrar och FN- ambassadörer var naturligtvis personer som själva deltagit i förföljelser mot oliktänkande i länder där opposition möts med död, våld och fängelse. Idag är läget betydligt bättre: Åtskilliga har sluppit förtryckare och fått demokratiskt utsedda regeringar, som Filippinerna, en lång rad stater i Sydamerika och några i Europa.
FN hade alltså ringa roll, helt enkelt för att supermakterna ville ha det så.
Iraks anfall -- FN reagerar
När en av världens allra vidrigaste förtryckare, Saddam Hussein i Irak, anföll grannlandet Iran och därmed inledde ett av de blodigaste krigen på årtionden reagerade FN svagt eftersom Sovjet stod som Iraks beskyddare. I totalt förakt för allt som har med mänskliga värden och folkrätt att göra satte detta monster in gas mot människor också i det land han härskade över. Från FN:s sida var uttalandena utslätade och nämnde inte vem som var ansvarig för krigets utbrott.
Den här bilden av ett oftast bakbundet FN var så invand att det kom som stor överraskning för praktiskt taget alla att FN:s säkerhetsråd förra året kunde reagera snabbt, klart och helt enligt folkrätten. Ett bestämt fördömande av Iraks attack och besättande av Kuwait i augusti l990.
Attacken mot Kuwait upplevdes naturligtvis som en tragedi, ännu mer när detaljer om de anfallandes brutalitet kom fram. Men att stater anfalls av större grannar är inget nytt, anfallen mot Iran och Afghanistan är ju exempel från samma region bara något årtionde innan. Det nya var mer just det att FN fungerade så som FN borde göra enliga sina egna stadgar, alltså enligt folkrätten.
Orsaken var naturligtvis det kommunistiska sammanbrottet. Arrogansens meste internationelle aktör, Gromyko, blev ju på sin tid kallad ''Mr Njet'' för att han så ofta använde vetot i säkerhetsrådet. Så länge Sovjet strävade efter att sprida kommunismen till olika kontinenter såg det FN mest som en störande faktor som borde begränsas så mycket det någonsin gick.
Det är därför en rimlig beskrivning att människor världen över blir betydligt mindre överraskade av Iraks anfall än av FN:s snabba och bestämda reaktion. Sverige borde kanske känna större tillfredsställelse än andra eftersom Sverige genom årtionden sagt att FN borde stärkas för att kunna ge ett skydd åt små stater och deras befolkningar. Det var väl så här stadgan förutsatte att FN skulle verka, att klart och tydligt ange angriparen och kräva omedelbart återtåg. Om den som övervägde angrepp visste att en till stor del enad värld skulle ta kollektivt avstånd från attacken och trovärdigt kunna visa att man har resurser att tvinga tillbaka angriparen så skulle effekten naturligtvis bli en drastisk minskning av sannolikheten för att anfallet verkligen kom till stånd.
Vi kunde l989 glädjas över Berlinmurens fall och frigörelsen av stater i Europa (men också bevittna kommunistiska massakrer i Peking och Rumänien). l990 kunde vi glädjas över att visionen av ett aktivt och fungerande FN också ser ut att äntligen kunna förverkligas.
Oväntad reaktion -- därför inte förebyggande
Det var mycket glädjande. Men en viss tragik ligger i att ingen verkade ha trott på detta innan. För idén med kollektiv säkerhet är ju att den ska vara fredsbevarande genom att avhålla från anfall -- den som överväger attack ska i förväg veta att angriparen får hela eller åtminstone en stor del av världen emot sig.
Det tragiska ligger i att det förebyggande inte kunde fungera av det enkla skälet att FN:s reaktion inte kunde förutses. Det är som om en polis stod bakom ett träd och bevittnade tjugo inbrott men ingrep först mot det tjugoförsta. Hade han ingripit redan från början skulle de flesta tjuvar inte ens ha försökt.
Vi måste förutsätta att angrepp föregås av något slags övervägande av troliga vinster och förluster. Ju obehagligare följder angriparen måste räkna med, desto mindre sannolikhet för anfall.
All erfarenhet visar också att det är oerhört mycket lättare att få någon att avstå från ett anfall än att få honom att dra sig tillbaka när han väl börjat anfallet. Ju större eller mer självfixerad en angripare är, desto mer prestige hindrar honom att erkänna att han gjort fel.
Det är inte troligt att Hitler önskade ett världskrig när han anföll Polen i september l939. Han hade tidigare lagt under sig bit för bit utan att demokratierna ingrep till försvar. Men England och Frankrike stod nu plötsligt vid sina ord, vilket deras tidigare uppträdande inte tytt på. Förmodligen hade världskriget kommit ändå, men senare. Hitler verkade inte önska ett stort krig så tidigt.
På motsvarande sätt var det kanske när Sovjet invaderade Afghanistan julen l979. Bresjnev och hans underhuggare underskattade kraftigt den reaktion som sedan kom från USA (att man dessutom felbedömde befolkningens beslutsamhet att försvara sin frihet är mycket vanligt historiskt sett).
För en stormakt är det inte svårt att låta bli en viss invasion. Men det är oerhört mycket svårare att erkänna misstag och dra sig tillbaka. Det skulle i fallet Afghanistan ta bortåt ett årtionde, till stor del antagligen för att Moskvas prestigetänkande fick styra.
För Kuwait -- och för framtiden
Det är denna mekanism som nu gör det dubbelt angeläget att verkligen tvinga Irak att lämna Kuwait. Det första -- och självklart i sig helt tillräckliga -- skälet är att Kuwait har samma rätt som alla andra av FN:s medlemsstater att vara en fri stat. Men det andra skälet har också en oerhörd betydelse, nämligen att visa att världen, genom FN, nu menar allvar med principen att inget land har rätt att med vapenmakt inkorporera en annan stat.
Det första skälet är alltså Kuwait, det andra gäller stater som kan hotas i framtiden oavsett i vilken världsdel de ligger.
Sverige har ofta talat om små staters rätt till trygghet. Man kan inte lita på välviljan hos härskare -- i så fall skulle inget FN behövas. Vi behöver ett FN som kan sätta kraft bakom principerna.
Naturligtvis finns även efter en återvunnen suveränitet för Kuwait kvar den begränsning i FN:s handlingsförmåga som ligger i vetorätten. Men eftersom den var förutsättningen för att Sverige skulle kunna gå med i FN är det ur svensk synpunkt inte något som vi rimligen kan invända emot.
Vilken som helst av de fem staterna med vetorätt kan hindra FN från att ingripa mot framtida fredsstörare. Men rimligen är det ändå så att ett kraftfullt uppträdande mot Iraks invasion försvårar framtida användande av vetot. Att få någon av de fem att godta ett FN-ingripande mot vederbörande själv kommer väl inte i ifråga. Men moraliskt blir det mycket svårare att använda vetot för att förhindra ett FN-ingripande mot någon annan som anfaller. FN kommer inte att kunna fungera mot alla tänkbara angripare, men väl emot de allra flesta. Och det vore ett stort framsteg jämfört med vad som i praktiken gällt under årtionden.
Ny chans för FN
Genom säkerhetsrådets beslut l990 har alltså FN fått en ställning som organisationen inte tidigare haft; äntligen ett FN som kan agera utifrån sina grundläggande principer att inte tolera att en stat med våld lägger under sig en annan.
Jag går här inte in på en diskussion om vilka åtgärder som i sig vore mest ändamålsenliga i varje enskild situation. Därom kan det vara delade meningar mellan stater. Det viktiga är då att de argumenten prövas inom säkerhetsrådet, vilket naturligt kan förhindra mycket snabba beslut.
Men när säkerhetsrådet fattat beslut är det helt avgörande att så många stater som möjligt är lojala mot detta beslut. För annars undergrävs FN inifrån, om stat efter stat agerar mot säkerhetsrådet.
Sverige mer än de allra flesta måste känna detta. Dels tog Sverige det som en svår motgång när NF havererade just därför att medlemsländer svek förbundet i Abessinienfrågan. Dels har ju Sverige kanske mer energiskt än någon annan stat under senare årtionden pläderat för att FN måste stärkas genom att medlemsstaterna sluter upp bakom FN och dess beslut och därmed ger organisationen en möjlighet att värna små staters integritet.
Mot den här bakgrunden känns det en aning främmande att Sverige varit så pass snävt mot FN nu när säkerhetsrådet för första gången tagit sin uppgift på allvar när ett litet land våldtagits.
Den svenske statsministerns brev till Saddam Hussein är inte i linje med årtiondens svenska utrikespolitik att stärka FN som värnare av folkrätt och små staters säkerhet.
FN:s säkerhetsråd fattade sitt beslut om sanktioner och tidsgräns för tillbakadragande från Kuwait för att övertyga angriparen att han måste lämna Kuwait. Och eftersom Irak är en diktatur är naturligtvis diktatorn nyckelpersonen.
Det är då inte särskilt lämpligt att statsministern skriver till samme diktator utan att bestämt backa upp FN:s beslut men i stället nämner frågor och initiativ utanför säkerhetsrådets resolution. Det hade kanske inte gjort så mycket om ett sådant brev kommit från en stat som allmänt visat sig ointresserad av FN och dess principer. Men Sverige har ju i årtionden velat framstå som mönstermedlem i FN. Av jordens miljarder invånare är en enda person viktigare än alla andra att påverka i Kuwait-frågan. Och just till den personen skriver den svenske regeringschefen ett brev som kunde tolkas som ett försök att reducera effekten av säkerhetsrådets beslut. Utländska reaktioner på brevet visar att det tycks ha uppfattats så.
Ytterligare en aspekt är naturligtvis att om Sverige av tillfälliga egna intressen tvekar att ge stöd åt FN så kan man ju inte gärna kritisera andra länder om de för egna behov går FN emot. Hela idén med en världsorganisation måste bygga på solidaritet.
Medlemmarna gör FN
Det är självfallet utomordentlig viktigt att FN får största möjliga uppslutning när det ingriper mot en fredsstörare. Sverige har genom årtionden med eftertryck betonat att FN i sig aldrig kan vara en faktor. FN blir verkningsfullt bara genom sina medlemmar, alltså genom att så många som möjligt är lojala mot FN och stöttar dess beslut och aktioner.
Irak och de grupper som sympatiserar med detta land har gått in för att försöka förringa säkerhetsrådet genom att utmåla det hela som en ensidig amerikansk åtgärd. Avsikten är att den vägen söka reducera betydelsen av säkerhetsrådet och dess beslut.
Avgörande i detta läge är naturligtvis att många länder ställer upp. I just det här fallet med ökenförhållanden kan det vara svårt för stater att ha relevanta enheter att sända. När Danmark skickat ett fartyg till området är båten i sig själv inte särskilt viktig. Mer avgörande är den politiska innebörden, att en demokrati och självständig stat genom denna handling visar sin solidaritet.
Det är viktigt att framhålla att det här främst hade betydelse som manifestation i syfte att förmå angriparen att lämna Kuwait utan blodsutgjutelse. Ju fler länder, desto större politiskt tryck. Misslyckas detta och man tvingas tillgripa våld är det förmodligen de FN-allierades militära kraft mer än antalet deltagande länder som avgör.
Jag är en smula frågande till den svenska linjen i Kuwait- frågan: att vi ställer upp bara FN uttryckligen begär det av oss men inte annars. Om FN skulle sända en sådan begäran till flertalet eller ett antal av sina medlemmar kan det ju bli kontraproduktivt om några säger nej. Dessa staters nej skulle ju då kunna användas i propagandasyfte av motståndarna till säkerhetsrådets beslut. När säkerhetsrådet uttalade att tvångsåtgärder får användas om inte Kuwait återfått friheten senast den l5 januari så låg självfallet i detta beslut att säkerhetsrådet menade att alla som ställer upp för att möjliggöra en sådana aktion därmed skulle ha givit ett bidrag till att öka sannolikheten för att utrymningen av Kuwait verkligen kom till stånd före det datum säkerhetsrådet angivit.
FN, Sverige och framtiden
Att i framtiden kunna delta med enheter i FN- operationer är naturligtvis inget som kan improviseras, eftersom geografiska förhållanden kan vara helt annorlunda än de skandinaviska. Inom det svenska försvaret finns dock en icke stridande enhet som genom åren fått en utomordentlig erfarenhet av verksamhet under mycket olika klimat- och terrängförhållanden, transportdivisionen vid F 7, utrustad med TP 84 Hercules. Besättningar och maskiner ur den har verkat månadsvis med hjälparbete i Etiopien och rader av andra aktioner i olika världsdelar.
Det ligger i sakens natur att regeringen får en avgörande roll i utrikespolitiken. Riksdagen och dess ledamöter kommer i bakgrunden, särskilt i frågor som behöver avgöras snabbt. Vad riksdagen bör stå för är främst den långsiktiga och principiella inriktningen. Jag tycker det finns anledning för riksdagen att betona att de värderingar som låg bakom redan vid riksdagens beslut om svensk FN- anslutning bör ligga fast och att det kalla krigets slut ger ökade möjligheter för FN att kunna fylla den funktion som förutsattes vid organisationens bildande.
Jag har tyckt mig uppleva att regeringens, och då särskilt regeringschefens, uttalanden och handlanden varit motsägelsefulla under Kuwaitkrisen. Positiv är dock den klara deklaration som utrikesministern avgav inför riksdagen den l7 januari i år: ''Vårt stöd till FN grundas på att organisationens yttersta syfte är att upprätthålla internationell fred och säkerhet. Uppfyllandet av denna målsättning kan, i enlighet med FN-stadgan, som sista utväg kräva användande av vapenmakt, när andra åtgärder är otillräckliga.''
Genom Sovjets sammanbrott finns stora möjligheter att FN kan bli en långt mer aktiv och betydelsefull faktor i den internationella politiken i syfte att förebygga krig och slå vakt om små staters integritet och om mänskliga rättigheter. Detta förutsätter att betydligt fler stater, och då även de stora staterna, visar större intresse för FN och de principer som måste ligga bakom en kollektiv säkerhetsorganisation. Det betyder i så fall att Sveriges roll i FN relativt sett reduceras kraftigt, inte därför att Sverige skulle visa minskat intresse utan genom att andra som hittills gjort mycket litet skulle öka sitt.
FN:s bestämda ställningstagande efter Iraks anfall kan bli en vändpunkt i FN:s historia genom att organisationen nu tar det ansvar som grunddokumenten förutsatte. Det var olyckligt att denna handlingskraft inte hade signalerats tidigare, ty då skulle Kuwait kanske inte ha anfallits. Desto viktigare är därför att FN:s medlemsstater med alla tillgängliga medel bidrar till att Kuwait befrias, dels för Kuwaits skull, dels för att detta skulle manifestera för alla stater att världsorganisationen har ett ansvar att förebygga aggression.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den principiella grunden för den svenska FN-politiken ligger fast,
2. att riksdagen hos regeringen begär en analys av konsekvenserna för Sverige om FN får ökade möjligheter att spela en reell roll som kollektiv säkerhetsorganisation samt våra möjligheter att aktivt bidra därtill.
Stockholm den 25 januari 1991 Hans Lindblad (fp)