Alltsedan atombomberna föll över Hiroshima med en fruktansvärd förödelse och död som följd, har kärnvapenhotet hängt som en mardröm över mänskligheten.
Att sprängkraften i varje atomvapen dramatiskt har ökat liksom antalet vapen och vapenformer förstärker rädslan och ökar faran. Vetenskapsmän och forskare beskriver med stor tydlighet både de kortsiktiga och långvariga konsekvenserna för människa, natur, miljö, klimat och livskvalitet.
Visserligen har kärnvapenmakterna påbörjat en nedrustning, men början är i det stora perspektivet blygsam. Fortfarande kan mänskligheten förstöras många gånger om, med de arsenaler som vi vet existerar. Därtill kommer de kärnvapenländer, som misstänks inneha dessa vapen utan att erkänna det, liksom de som håller på att utveckla dem.
Ett planerat kärnvapenkrig skulle vara en oerhörd katastrof för mänskligheten. Men ett kärnvapenkrig skulle också kunna starta av misstag med samma förödande konsekvenser.
Dessa är några av de faktorer som låg bakom det initiativ som utgör bakgrunden till denna motion. Sedan detta initiativ togs har spänningen i världen ökat på ett skrämmande sätt med krig i Mellersta Östern och våldshandlingar i Baltikum, vilket ytterligare understryker behovet av de åtgärder som här föreslås.
Det svenska initiativet
Representanter för alla de sex politiska partierna i den svenska riksdagen och nio svenska yrkesorganisationer mot kärnvapen har grundat ''Swedish Initiative for the Prevention of Accidental Nuclear War'', SIPANW, med syftet att främja åtgärder för att minska och slutligen eliminera faran för att kärnvapenkrig utbryter av misstag.
Det finns starka skäl för att man i Sverige skulle ta detta initiativ. Vårt lands geostrategiska läge är påverkat av att kärnvapen är placerade i näraliggande områden. Sverige har en traditionell roll som medlare och tillskyndare vid multilaterala vapenkontrollförhandlingar, vilket visades exempelvis vid CSCE-konferensen i Stockholm. Sveriges alliansfria politik innebär att landet har speciella möjligheter att verka internationellt. Efter en period med möjlighet att välja kärnvapen beslöt Sverige 1968 att avstå från denna möjlighet och att biträda icke-spridnings- avtalet.
Det grundläggande målet för det svenska initiativet är att sätta förhindrande av kärnvapenkrig av misstag på det politiska programmet och få saker utförda. Tack vare ansträngningar i många länder är den vetenskapliga basen för ett politiskt initiativ nu tillräckligt kraftig. Det finns ingen brist på förslag om vad som bör göras, men vi uppfattar att inte tillräcklig uppmärksamhet har ägnats åt det politiskt genomförbara av möjliga initiativ i nuvarande eller framtida internationella situationer. En stor mängd arbete erfordras för att finna de bästa vägarna att föra fram initiativet inom olika forum.
En internationell konferens organiserades i Stockholm 14--16 november 1990. Syftet med konferensen var att skissera och presentera ett ''handlingsprogram'' för att minska riskerna för oavsiktligt kärnvapenkrig.
Som startpunkt övervägde konferensen de vetenskapliga aspekterna på problemet -- möjliga upphov till oavsiktligt kärnvapenkrig, beroendet av vapensystemen, ansträngningar att utvärdera risker och föreskrifter som verkar förhindrande. Konferensens huvudsakliga kraftinsats riktades mot att skissera en kombination av ömsesidigt förstärkande skyddsåtgärder som är verksamma för att minska riskerna, politiskt genomförbara och tillräckligt kontrollerbara. Konferensen diskuterade också möjliga politiska procedurer för att förverkliga dessa åtgärder.
En grupp internationellt kända experter från tretton länder inbjöds att bidraga till konferensen och till handlingsprogrammet som konsulter. De infann sig och instämde i att detta är en kritisk tidpunkt för omedelbara åtgärder för att minska risken för oavsiktligt kärnvapenkrig. Konsulterna lämnade expertråd och ett antal olika förslag till styrelsen för SIPANW. Den svenska styrelsen formulerade detta handlingsprogram.
Kärnvapen representerar historiskt sett en ny typ av vapensystem, som genom sina mångfaldiga och omfattande verkningar har en massförstörelsepotential som saknar motsvarighet i mänsklig erfarenhet. Senare tids forskning har bidragit till åsikten, att ett större kärnvapenkrig torde få förödande konsekvenser för mänskligheten, samhället och miljön. Även efter väsentliga nedskärningar av existerande kärnvapenarsenaler (t.ex. med en tiofaktor) torde det finnas ett mer än tillräckligt antal för att tillintetgöra hela civilisationen. Följaktligen har kärnvapenstater klart deklarerat sitt beslut att undvika varje kärnvapenkonflikt. Om trots alla ansträngningar ett större kärnvapenkrig utbryter kommer inget land att undgå verkningar. Därför är det alla nationers ansvar att arbeta för ett fullständigt eliminerande av kärnvapen överallt, på ett sätt som behandlar allt som rör säkerheten så att sådana vapen inte återuppstår.
För att mänskligheten skall överleva bör alla nationer under mellantiden bidra till minskning och slutlig eliminering av faran för oavsikligt kärnvapenkrig. Vår åsikt är att det primära ansvaret för att undvika kärnvapenkrig ligger hos kärnvapenstaterna. Men alla nationer har ett vitalt intresse av underhandlingar om åtgärder för att förhindra kärnvapenkrig beroende på de katastrofala konsekvenserna för mänskligheten av ett sådant krig.
Ända från början har de kända kärnvapenstaterna varit intresserade av att undvika kärnvapenkrig av misstag. Många säkerhetsanordningar har introducerats av dessa stater, antingen unilateralt eller genom bilaterala eller multilaterala överenskommelser. Själva kärnvapenstridsdelarna är så konstruerade att de inte skall kunna detonera oavsiktligt om de utsätts för mekaniska skador, värme, sprängning eller strålning. Tekniska konstruktioner och procedurmässiga regler har utvecklats för att vidmakthålla politisk kontroll över kärnvapen och med dem förbundna operationer. Vissa åtgärder är varken hundraprocentigt säkra eller fullständigt genomförda i de etablerade kärnvapenländernas arsenaler.
Risken beror också i stor utsträckning på graden av internationell spänning. Under en period med låg spänning kan riskerna vara mindre, men ett hundraprocentigt tillförlitligt människa-maskin-system har aldrig hittills konstruerats. Människans begränsade förmåga som utgör en länk i människa-maskin-systemet är av avgörande betydelse.
Utvecklingen på ett flertal områden anses öka risken för kärnvapenkrig av misstag:Intern oro i kärnvapenstater.Konflikter som understryker det uppfattade behovet av nödfallsvapen, såsom kemiska vapen eller kärnvapen.Hemlighållen kärnvapenspridning i vissa länder, huvudsakligen i krisutsatta områden. Möjligheten av kärnvapenterrorism.Utveckling av högprecisionsvapen, smygande eller med kort flygtid, som gör det väsentligt med snabb respons.Utveckling av anti- satellitvapen och andra rymdvapen som ytterligare understryker behovet att förhandsplanera korttidsrespons.
Handlingsprogrammet
Programmets struktur
Riskerna för kärnvapenkrig av misstag skulle kunna reduceras på ett antal olika sätt:Genom minskning av ömsesidigt misstroende, missförstånd och fruktan och uppbyggnad av förtroende genom ökad öppenhet om kärnvapenstyrkor och begränsningar av deras verkan. Genom förbättring av krisstabiliteten genom tillräcklig överlevnadsförmåga av vapen och kommando- och kontrollsystem och minskad tillit till korttidsreaktioner. Genom förbättring av den politiska vapenkontrollen. Genom förhindrande av kärnvapenspridning.Genom avskaffande av destabiliserande system.Genom förbättring av förmågan till hantering av kriser under en övergångsperiod som leder till fullständigt eliminerande av kärnvapen.
Speciellt eftertryck bör ges åt de ömsesidiga relationerna mellan den fortsatta teknologiska utvecklingen av etablerade kärnvapenarsenaler (vertikal kärnvapenspridning) och spridningen av kärnvapen till andra länder (horisontell kärnvapenspridning). Ett omfattande förbud mot kärnvapenprov, kombinerat med väsentliga minskningar av kärnvapenarsenalerna, skulle kunna minska prestigen med att besitta kärnvapen.
Kontrollsystemet kommer att bli lättare att lösa med den nya öppenhet som visas i nyligen ingångna vapenkontrollavtal.
Handlingsprogrammet för förhindrande av oavsiktligt kärnvapenkrig består av ett antal åtgärder som fördelats på fyra olika, inbördes relaterade grupper. Försök att få de specificerade åtgärderna politiskt accepterade och förverkligade bör genomföras samtidigt i var och en av de fyra grupperna och så snart som möjligt.
I de två första grupperna är åtgärderna så långt möjligt valda för att göra demindividuellt verksamma för att minska risker,ömsesidigt förstärkande,politiskt genomförbara ochtillräckligt kontrollerbara för att förhindra överträdelser.
Den första gruppen är ett program för att minska risker i samband med befintliga kärnvapenarsenaler. Den består av nivåer som kan uppnås tidigt. De unilaterala stegen och de bilaterala förtroendeskapande åtgärderna som föreslås här är avsedda att ge ett väsentligt bidrag till att minska risken för oavsiktligt krig. Förslagens begränsade natur borde göra dem relativt lätta att förhandla om, överenskomma om och förverkliga. Dessa förslag kräver inte väsentliga ändringar av existerande kärnvapenarsenaler eller i det nukleära avskräckningskonceptet. De måste därför betraktas som endast ett första steg.
Den andra gruppen bör ses i samband med större kärnvapenreduktioner (START 2 och andra). Åtgärderna avser att säkerställa att, under det att vapenreduktionen pågår, risken för oavsiktligt krig ytterligare minskas och hålls vid minimum.
Den tredje gruppen är ett program som handlar om ett nytt förhandlingsforum och en ny legal ram (ett fördrag) för att hantera förhindrandet av kärnvapenkrig av misstag.
Det måste understrykas att ansträngningar för att uppfylla målen för dessa grupper av åtgärder bör påbörjas parallellt och så snart som möjligt. Grupp 1 är sannolikt den första där målen kan helt uppfyllas.
Grupp 1
Program för minskning av de risker som är förbundna med existerande vapenarsenaler
De unilaterala steg och bilaterala eller multilaterala förtroendeuppbyggande åtgärder som föreslås här är avsedda att ge ett väsentligt bidrag till att minska risken för krig av misstag. Förslagens begränsade natur borde göra dem relativt lätta att förhandla och överenskomma om och förverkliga.
Den huvudsakliga risken anses fortfarande vara relaterad till de etablerade kärnvapenstaternas arsenaler. Men det är också vitalt att ge mer eftertryck åt att hindra spridningen av kärnvapen och åt att begränsa de negativa konsekvenserna.
Förslagen kräver inte väsentliga ändringar av existerande kärnvapenarsenaler eller av konceptet nukleärt avskräckande. De måste därför endast betraktas som ett första steg.
Förtroendeuppbyggande åtgärder
Lagstiftningskontroll över kärnvapnens säkerhet
De lagstiftande församlingarna i alla kärnvapenstater bör begära och få auktoritativa rapporter från en kommission av militära och oberoende experter, som i detalj granskar befintliga säkerhetsanordningars tillräcklighet (inkluderande elektrisk säkerhet och PALs) av alla kärnvapen i arsenalerna.
Internationella centraler för riskminskning
Internationella riskminsknings- och varningscentraler är viktiga. Detta inkluderar omedelbar rapport till FN om olyckshändelser som involverar kärnvapen, därmed sammanhängande system och kärnvapeninstallationer. Såsom deltagare i det internationella varningssystemet skall varje nation lämna och ta emot förhandsmeddelande och bekräftelse på alla uppskjutningar av ICBM, SLBM och rymdfarkoster. Länder som har resurser för tidiga varningar skall också anmodas att rapportera observationer av alla missilavskjutningar som inte nämnts ovan.
Operativa restriktioner för ubåtar med ballistiska robotar
En 2400 km bred zon runt Moskva och Washington, inom vilken strategiska kärnvapenubåtar inte får uppehålla sig, skulle kunna förhindra snabba förödande attacker. Ett fullständigt program för verifiering skulle kunna tillåta ett visst antal anropsinspektioner, som förutsätter att de SSBN som anmodas omedelbart går upp till ytan.
USA-Sovjetunionen -- olycksförhindrande samtal från militär till militär
De pågående uppföljningsförhandlingarna mellan USAs försvarsgrenschefer och den sovjetiska generalstaben angående farliga militära aktiviteter skulle kunna utsträckas till att inkludera diskussioner om åtgärder för kärnvapensäkerhet och förhindrande av falska varningar. Diskussioner om tidigare falska varningsincidenter och säkerhets-olyckshändelser, tillsammans med informationsutbyte om de åtgärder som tagits för att utesluta upprepande av sådana händelser, kunde utgöra en lämplig utgångspunkt.
Förbättrad politisk kontroll
För att undvika icke auktoriserade avskjutningar och förlust av vapen till andra länder eller till terroristgrupper borde kärnvapenstaterna göra vad som är möjligt för att förbättra den politiska kontrollen över kärnvapnen.
PALs för marina och vissa andra kärnvapen
För att förbättra den politiska kontrollen över kärnvapen har USA installerat PALs eller den funktionella motsvarigheten vid alla arméns och flygvapnets kärnvapen. Dessa anordningar avser att göra det omöjligt för någon att detonera en stridsdel utan en specifik elektronisk eller mekanisk input från den högsta politiska auktoriteten. PALs borde även installeras vid marina kärnvapen med början vid de taktiska kärnvapen som finns på ytfartyg.
Förhindrande av kärnvapenförlust
Sovjetiska experter har uttryckt oro över de möjliga konsekvenserna för internationell säkerhet på grund av interna oroligheter och den möjliga upplösningen av Sovjetunionen. Risken för sammanbrott av den centrala regeringskontrollen innebär problem för alla länder som har kärnvapen. För att minska sådana risker bör kärnvapnen dras tillbaka från alla områden där central regeringskontroll skulle kunna äventyras. Risk för nukleär terrorism kan reduceras genom ökad kontroll över kärnvapen, tekniska anordningar och klyvbart material.
Förbättrad förmåga att hantera kriser
Insikt om den mänskliga faktorn
De flesta olyckshändelser orsakas av den mänskliga faktorn. Eftersom människor inte är ofelbara kommer det alltid att finnas risker där det existerar kärnvapen. För att minimera konsekvenserna av mänsklig ofullkomlighet rekommenderas följande åtgärder: övervaka regelbundet all kärnvapenpersonal med avseende på fysisk och psykisk kondition; utbilda politiska och militära beslutsfattare i hantering av kriser; undervisa alla som är involverade om begränsningarna hos mänsklig prestationsförmåga under stress.
Överenskommelser om hur eventuella olyckshändelser skall behandlas
Alla kärnvapenstater bör deltaga i överenskommelser som kräver omedelbara meddelanden om oavsiktliga eller andra oförklarade incidenter som skulle kunna skapa risk för kärnvapenkrig. Med hänsyn till den korta tiden vid varningar och vapens flygtider och påföljande beslut är det viktigt att i förväg bestämma handlingssättet i varje given situation.
Förbättringar av kommando- och kontrollsystem
Förbättringar bör säkerställa förmågan att överleva och tillförlitligheten hos kommando- och kontrollsystemet och därigenom eliminera möjligheten till förödande anfall och behov av strategier som innebär launch-on-warning.
Kommando/destruktionsmöjlighet för alla robotvapen
Kommando/destruktionsmöjlighet för robotvapen skulle göra det möjligt för de ansvariga i olika länder att förstöra roboten efter avskjutning om inte avskjutningen har skett med avsikt.
Heta linjer med överlevnadsförmåga mellan Moskva, Washington, London, Paris och Beijing
Heta linjen mellan Moskva, Washington, London och Paris borde förbättras och förstärkas genom att i samarbete utplacera speciella geosynkrona satelliter och radiokommunikationsnät för back-up. Detta skulle ge bättre resurser för att stoppa ett kärnvapenkrig som börjar genom en olyckshändelse. Beijing borde inkluderas i dessa ansträngningar.
Förstärkning av det nukleära icke-spridnings-systemet
Problemet att förstärka den nukleära icke-spridningen är väsentligt men alltför komplicerat för att här behandlas fullständigt. Ett annat initiativ för detta erfordras sannolikt; endast några exempel på möjliga åtgärder ges här.
Negativa garantier för säkerhet
Försäkringar för icke-kärnvapenstater mot användning av eller hot om användning av kärnvapen borde diskuteras inom FN. Sådana försäkringar borde minska motiven för kärnvapenspridning.
Begränsning av försäljning av känslig utrustning
Spridning av teknologin för kärnvapen och ballistiska robotar bör förhindras genom ytterligare internationella överenskommelser och förbättrade säkerhetsanordningar. Detta implicerar bl.a. förstärkning av det nuvarande systemet för robotteknologikontroll.
Förtroendeuppbyggande åtgärder i den tredje världen
Utbrott av regionala konflikter i den tredje världen som involverar regionala styrkor utrustade med omfattande arsenaler av konventionella vapen plus nukleär eller kemisk ammunition, utgör ett betydande uppdykande hot mot världens säkerhet under 1990-talet och senare. Sådana konflikter skulle kunna okontrollerat trappas upp och föranleda någon panikslagen befälhavare att tillgripa det yttersta vapnet.
Förtroendeuppbyggande åtgärder i den tredje världen bör ha två grundläggande mål: för det första att minska ömsesidiga misstankar om de militära avsikterna och förmågan hos rivaliserande regionala styrkor, och för det andra att minska risken för att relativt små incidenter kan utlösa en stor vapenkonfrontation.
FN borde försöka att medla i sådana regionala konflikter som skapar motiv för kärnvapenprogram, exempelvis Indien-Pakistankonflikten och Irak-konflikten. Ett försök borde göras att bygga upp förtroende genom överenskommelser att inte angripa varandras nukleära installationer och att acceptera ömsesidig inspektion. Där sådana överenskommelser redan ingåtts (Indien -- Pakistan och Brasilien -- Argentina) skulle de kunna utvidgas ytterligare.
Information om konsekvenserna av ett kärnvapenkrig
Information om de förödande konsekvenserna av ett kärnvapenkrig borde spridas bland politiska ledare och befolkningen i nukleära tröskelländer i syfte att minska motiven att utveckla och använda vapnen.
Grupp 2
Program förbundet med väsentliga vapenreduktioner
En stor mängd ensidiga, bilaterala och multilaterala åtgärder föreslås, som syftar till att stärka förtroendet, säkerheten och den strategiska stabiliteten på alla nivåer av en balanserad förskjutning mot minsta möjliga nivåer av nukleär potential, ända till det fullständiga eliminerandet.
Åtgärder föreslås som har betydande organisatoriska och ekonomiska konsekvenser. Programmet kan därför komma att kräva avsevärd tid för att bli till fullo verkställt.
Avskaffa de mest destabiliserande strategierna, systemen och styrkorna
Alla kärnvapenstater borde reducera sina kärnvapenarsenaler, antingen unilateralt eller efter bilaterala eller multilaterala överenskommelser. Men kvantitativa minskningar är inte tillräckligt. De måste göras med syftet att förbättra stabiliteten och minska risken för oavsiktligt krig.
Avskaffa alla strategier som innebär ''launch-on- warning''
Ett skäl för att sätta sin tillit till omgående avskjutning (dvs. ''launch-on-warning'' eller ''launch-under-attack'') är att kommando- och kontrollsystemen är ytterst sårbara för motståndarens strategiska styrkor. Följaktligen torde det föreligga ett tryck på att avfyra medan kommandosystemet fortfarande fungerar.
Så länge världen måste leva med kärnvapen bör kommando- och kontrollsystemen konstrueras för att fungera i kärnvapenmiljö (skydd mot elektromagnetisk puls, markrörliga eller flygburna kommandocentraler och kommunikationsknutpunkter). Det borde finnas en överenskommelse att inte placera ut anti-satellitvapen.
Sårbara och destabiliserande kärnvapen såsom fast placerade, markbaserade ballistiska robotar och noggrannare system med kort flygtid bör prioriteras vid åtgärder för kärnvapennedrustning.
Alla strategier som innebär ''launch-on-warning'' bör slopas och vedergällningsåtgärder bör fördröjas tills det blivit klart varifrån attacken kommer och dess omfattning.
Olagliggör användning av kärnvapen
Det ökade medvetandet om kärnvapenkrigs förödande verkningar, som inte står i proportion till den militära fördel som kan förväntas av ett anfall, gör kärnvapenkrig fullständigt oacceptabla. Därför borde ett realistiskt steg mot fullständigt eliminerande av alla kärnvapen vara att förhandla fram en internationell konvention som förbjuder användning eller hot om användning av kärnvapen. Följaktligen borde alla kärnvapenländer deklarera en policy om ''no-first-use'' och anpassa sina militära strukturer till denna policy.
Slopa MIRV-system på alla ballistiska robotar
Att förse varje ballistisk robot med flera stridsdelar som kan programmeras mot olika mål oberoende av varandra (MIRV) anses allmänt vara ett av de större misstagen inom kärnvapenutvecklingen. Utplacering av robotar med MIRV-system i silos skapar ett tryck på att skjuta först för att inte förlora dem. Den direkta uppföljningen av START 1 (START 2) borde förhandla om att slopa MIRV-systemen på alla mark- och sjöbaserade ballistiska robotar, så att varje robot endast innehåller en stridsdel.
Uttrycklig hänsyn bör tas till kärnvapenkrig av misstag och åtgärder för att hantera det genom att inkludera det i programmet för START 2, ''strategic stability talks'', och andra pågående förhandlingar. Oavsiktligt kärnvapenkrig bör erkännas i vapenkontrollförhandlingarna som en signifikant form av strategisk instabilitet.
Avskaffa alla sjöbaserade taktiska kärnvapen
Den rutinmässiga närvaron av taktiska kärnvapen på världshaven och den fullständiga integrationen i USAs och Sovjetunionens mariner innebär speciella risker. En kris som involverar marina styrkor skulle kunna trappas upp utom kontroll och av misstag bryta ut i kärnvapenkrig. Påtryckning för nukleär upptrappning till sjöss kommer från ett flertal källor: skenbar lämplighet av dessa vapen för vissa marina uppdrag, begränsade följdskador, svårigheter att upprätthålla central kontroll och den provokativa naturen hos nuvarande marina strategier.
Å andra sidan hävdar nu många att icke-strategiska marina kärnvapen inte erfordras för något som helst marint uppdrag och de är inte heller användbara eller trovärdiga som vapen. En positiv indikation på att världsopinionen håller på att ändras är att fullständig eliminering av denna vapenkategori nu stöds av många militära experter.
Avskaffa alla markbaserade taktiska kärnvapen från Europa
I och med försvinnandet av Warszawapaktens resurser i Europa och de framväxande förändringarna i de militära doktrinerna uppvägs inte kostnaderna och riskerna med taktiska kärnvapen av några påtagliga fördelar, och de bör därför avskaffas. Inga nya taktiska kärnvapen såsom attackrobotar (TASM) bör introduceras.
Förbud mot utplacering av antisatellitvapen
Antisatellitvapen hotar väsentliga komponenter i kommando- och kontrollsystemen och skapar motiv för strategier som innebär ''launch-on-warning''. De kan möjligen också orsaka olyckshändelser. ABM- överenskommelsen bör förstärkas och utsträckas till att utesluta utveckling av antisatellitvapen.
Ingen krigsroll för kärnvapen
De senaste förändringarna av militära styrkor och doktriner, som refererats till ovan, gör det klart att taktiska kärnvapen inte har någon militär roll. Strategiska vapen förväntas endast bli använda i avskräckande syfte, och alla kärnvapen bör därför uteslutas från planering av krigsföring.
Förstärkning av systemet för icke-spridning
Om antalet kärnvapenstater ökar blir av flera skäl risken större för oavsiktligt kärnvapenkrig. Flera av de nuvarande tröskelstaterna är belägna i konfliktutsatta områden. Kontrollfunktionerna vid tidigt tillkomna vapen torde vara svagare och i många fall kan det vara problem med den inrikespolitiska stabiliteten.
Det existerande systemet för icke-spridning har varit framgångsrikt såtillvida att inga nya kärnvapenstater officiellt uppkommit sedan överenskommelsen om NPT. Men systemet har hittills haft begränsad effekt på tröskelländerna och i de flesta ökar den nukleära kapaciteten.
Åtgärder riktade mot de nukleära tröskelländerna måste anpassas till de individuella områdenas problem. Det finns inga generella lösningar.
Kärnvapenfria zoner
I en nyligen genomförd FN-studie diskuteras möjligheten av en kärnvapenfri zon i Mellanöstern och det föreslås åtgärder som skall underlätta etablerandet av en sådan zon. Studien utmynnar i slutsatsen att detta kan vara ett rimligt sätt att stoppa kärnvapenspridning i Mellanöstern.
Omfattande förbud mot kärnvapenprov
I syfte att minska kärnvapnens prestige och att övertyga tröskelstaterna om att de inte är till nytta, borde de etablerade kärnvapenstaterna göra signifikanta nedskärningar i arsenalerna och stoppa all provning av nukleära stridsdelar. Detta skulle ses som ett mycket positivt svar på den kritik som uttryckts vid NPT- granskningskonferenserna.
Följaktligen anmodas alla kärnvapenmakter att förhandla och underteckna en överenskommelse så snart som möjligt om ett omfattande provförbudsfördrag, som skulle träda i kraft senast före 1995. Under tiden är det önskvärt med ett provmoratorium. Begränsningar av stridsdelseffekten och minskning av antalet prov kunde även realiseras.
Alla undertecknare av NTP uppmanas också att uppfylla sina förpliktelser, med särskild hänsyn till kärnvapenstaternas skyldigheter enligt artikel VI i NTP.
Den internationella organisation för seismisk detektering bör upprättas mycket snart.
Grupp 3
Ett nytt legalt system för förhindrande av oavsiktligt kärnvapenkrig
Ny multilateral förhandlingsorganisation
Åtminstone initialt bedöms det nödvändigt att ha förhandlingar angående förhindrande av oavsiktligt krig avskilda från pågående strukturella vapenkontrollförhandlingar, så att de inte blir fördröjda.
Det torde vara lämpligt att det etableras en ny multilateral förhandlingsorganisation för förhindrande av oavsiktligt kärnvapenkrig. Nedrustningskommittén (CD) i Genève borde sätta upp en ny kommitté med syfte att med hög prioritet uppnå en överenskommelse om ett program för förhindrande av oavsiktligt kärnvapenkrig. Handlingsprogrammet kunde användas som modell.
Det finns ett antal motiv för den multilaterala ansatsen. Spridning av kärnvapen i olika delar av världen och möjligheten att terroristgrupper skulle kunna få tillgång till dem är exempel på något som inte kan lösas bilateralt. Ett annat mål är att få ett forum för både de fem offentliga kärnvapenstaterna och de som i hemlighet är kärnvapenstater, utan att de senare accepteras formellt. Detta multilaterala forum kommer också att ge visst inflytande till icke-kärnvapenstaterna.
Denna i grunden multilaterala ansats hindrar inte parallella aktiviteter, t.ex. mellan USA och Sovjetunionen, syftande till ytterligare bilaterala överenskommelser då så erfordras.
Multilaterala larmcentraler
Ett nytt fördrag om förhindrande av kärnvapenkrig av misstag skulle kunna förhandlas fram av den nya kommittén. Denna skulle till exempel kunna begära förtroendeuppbyggande åtgärder, liknande eller parallella med dem som antagits av Konferensen om säkerhet och samarbete i Europa (CSCE). Fördraget skulle kunna inkludera etablerandet av ett centrum för hanterande av nukleära kriser. Det är viktigt att komma till en överenskommelse, så att alla stater är förpliktade att samarbeta till att etablera alla procedurer och säkerhetsåtgärder som är nödvändiga för att förhindra oavsiktligt kärnvapenkrig, och att samarbeta i händelse av en hotande olyckshändelse.
FNs generalsekreterare föreslog i sin årsrapport 1986 att det bör övervägas att etablera ett multilateralt nukleärt larmcentrum för att minska risken för ödesdiger misstolkning av oavsiktliga kärnvapenavskjutningar eller att i framtiden minska sannolikheten för isolerade avskjutningar av sådana som i hemlighet kan ha fått tillgång till kärnvapen.
Förslaget återspeglade följande synpunkter:Den i ökande grad multilaterala karaktären av potentiella framtida konflikter och konfliktlösningar.De extremt komplicerade nukleära kommando-, kontroll-, kommunikations- och underrättelsesystemen.Den hittillsvarande oförmågan hos FN-systemet att fullgöra sina funktioner att underlätta kommunikationerna eller som en sista utväg rädda skenet i en nukleär kris.
Liknande synpunkter diskuterades vid konferensen i Stockholm. De borde undersökas närmare.
Vetenskapsmäns ansvar
Vetenskapsmän, tekniker och andra som arbetar med kärnvapenutrustning har särskild skyldighet att avslöja all information som antyder att det föreligger risk för en nukleär olyckshändelse. Det är väsentligt att de är skyddade av lagen mot alla ogynnsamma yrkesmässiga konsekvenser som orsakas av sådana avslöjanden till ansvariga befattningshavare.
Grupp 4
Program för allmänhetens opinionsbildning och information
Information för att varna den allmänna opinionen för den fortsatta risk som kärnvapen innebär är väsentlig, särskilt i en situation då medvetandet om dessa risker är i avtagande. Alla informationskampanjer bör involvera ungdomen och utbildningsprogram bör stimuleras. Senare tids utveckling i Östeuropa har eliminerat farhågor för att sådan information skulle kunna verka asymmetriskt i olika samhällen och därigenom skapa en säkerhetsrisk.
Varna allmänheten
Det är svårt för den mänskliga tankeförmågan att inse den enorma förstörelsekraften hos kärnvapen. Psykologiska försvarsmekanismer har förmåga att få människor att förneka denna realitet. Risken för oavsiktligt kärnvapenkrig är naturligtvis av samma skäl också svår att förstå. Information om dessa faror accepteras lättare om den innehåller åtgärder som kan minska risken. Handlingsprogrammet skulle därför kunna bilda underlag för en massiv informationskampanj om farorna med oavsiktligt kärnvapenkrig.
Denna kampanj skulle kunna ses som ett komplement till FNs ansträngningar att publicera en omfattande studie om kärnvapen och till de insatser som gjorts av International Physicians for the Prevention of Nuclear War för att göra människor medvetna om de förödande konsekvenserna av ett kärnvapenkrig. Den föreliggande USA-undersökningen om kärnvapensäkerhet bör också nämnas.
Utbildningsprogram
Universiteten har ansvaret för att förse framtidens beslutsfattare, morgondagens ledare, med kunskaper och förståelse om globala problem. Dessa ämnen är för närvarande inte väl täckta, undervisningen är relativt ytlig och frågor om kärnvapen och säkerhet har inte någon framskjuten plats i kursplanen, inte ens vid statskunskapsundervisning. Ett antal initiativ syftar till att stärka förståelsen om global säkerhet; ett sådant initiativ är Talloires projekt, som har som sin målgrupp de 60 miljoner universitetsstudenterna i världen. Detta projekt lägger tonvikten vid konfliktlösning, nedrustning och förhandlingsskicklighet.
Undervisning om de förödande konsekvenserna av kärnvapenkrig bör vara en integrerad del av kursplanen inom alla vetenskapsgrenar, särskilt ingenjörskonst, naturvetenskap och medicin. Undervisningsprogram för fred och global säkerhet bör införas i skolor på alla nivåer. Kursplanerna bör inkludera konsekvenserna av krig och vägar att förhindra kärnvapenkrig.
Påverka ledare för den allmänna opinionen
Ett syfte med detta program är att öka medvetenheten om ett kärnvapenkrigs faror bland politiker och parlamentariker. Det är viktigt att de är väl informerade då det gäller grundläggande kunskaper om kärnvapenfrågor och olika möjligheter för att verkligen arbeta för säkerhet och nedrustning.
Många organisationer i samhället är naturliga målgrupper för spridning av information om de koncept som behandlades vid Stockholmskonferensen.
Fredsrörelser spelar en viktig roll och deras aktiviteter bör baseras på sådan kunskap som insamlades vid konferensen.
Representanter för media är en stor och inflytelserik grupp. De behöver involveras på både kort och lång sikt. Seminarier, besök vid robotavskjutningsramper och liknande aktiviteter bör organiseras regelbundet samt utsändande av rutinmässiga och speciella pressmeddelanden. Lokala media skulle kunna utnyttjas mera fullständigt än som nu sker, eftersom de stimulerar direkt dialog med lyssnare och TV-tittare och fokuserar aktuella teman inom olika områden.
Religiösa organisationer spelar en viktig roll för att stödja och stimulera diskussion om globala ämnen, inklusive kärnvapen och deras faror. De är väsentliga för alla omfattande informationsinitiativ.
Fortsatt arbete
Ovan redovisade handlingsprogram bör enligt vår mening utgöra underlag för ett initiativ i Förenta Nationerna. Ett initiativ i form av en resolution skulle kunna innehålla förslag om en expertgrupp utsedd av FN:s generalsekreterare, vilken skulle utarbeta en omfattande rapport om kärnvapenkrig av misstag.
Därutöver bör initiativ tas till etablerandet av en kommitté vid nedrustningskonferensen i Genève, vilken kan företa multilaterala förhandlingar i syfte att uppnå överenskommelser om ett program för förhindrande av kärnvapenkrig av misstag.
Den svenska regeringen bör också initiera handlingsprogrammet bilateralt med kärnvapenländerna exempelvis i samband med kommande START 2- förhandlingarna och kommande förhandlingar om kärnvapen med kort räckvidd i Europa.
Med hänvisning till det ovan anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om initiativ i Förenta Nationerna beträffande handlingsprogram för att undvika kärnvapenkrig av misstag,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förslag vid nedrustningskonferensen i Genève om multilaterala förhandlingar för att genom överenskommelse förhindra kärnvapenkrig av misstag,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bilaterala samtal med kärnvapenländerna i samband med START 2- förhandlingarna,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om opinionsbildning och informationsinsatser beträffande risker med kärnvapen och kärnvapenkrig.
Stockholm den 24 januari 1991 Karin Söder (c) Margareta Winberg (s) Gudrun Schyman (v) Ingela Mårtensson (fp) Inger Schörling (mp)