I samband med att främmande örlogsfartyg besöker svenska hamnar har frågan om garantier för kärnvapenfrihet tagits upp till behandling i riksdagen vid flera tillfällen. Motsvarande frågor har även aktualiserats på åtskilliga håll utomlands. Detta är en följd av den sedan 1950-talet tillämpade principen att varken förneka eller bekräfta kärnvapens existens på fartyg. Denna politik strider helt mot den öppenhet för inspektioner som numera accepteras t.ex. i fråga om landstridskrafter.
Det är helt klart att gällande folkrätt inte tillåter någon inspektionsrätt av främmande örlogsfartyg eftersom dessa åtnjuter folkrättslig immunitet. Dessa principer har emellertid utvecklats under folkrättens barndom för flera hundra år sedan och borde rimligen anpassas till den utveckling som skett sedan dess. På andra rättsområden tillämpar man inte principer från 1600- eller 1700-talet. Folkrätten får inte släpa efter på det sätt som skett främst efter andra världskriget. Tillkomsten av kärnvapen och den marina upprustningen har helt ändrat sakläget. Med kärnvapenbestyckade fartyg har riskerna för incidenter av allvarligt slag ökat både till sjöss och vid hamnbesök.
Såvitt gäller landstridskrafter har genom ESK-systemet ökade möjligheter införts till inspektion och kontroll, allt i syfte att åstadkomma förtroendeskapande åtgärder. I sak finns det lika stor anledning att söka åstadkomma förtroendeskapande åtgärder till sjöss genom en till de marina stridskrafterna anpassad inspektionsrätt.
Hur en sådan inspektionsrätt bör utformas bör bli föremål för internationella förhandlingar med syfte att konventionsvägen ändra på nuvarande folkrättsliga principer. Nära samband med en inspektionsrätt har frågan om regler om särskilda markeringar av fartyg som bär kärnvapen eller kan ha sådana vapen.
Både med tanke på risken för kärnvapenkrig av misstag till sjöss och till behovet av att inleda en önskvärd marin nedrustning är förtroendeskapande åtgärder till sjöss ett första steg. Det borde ligga också i kärnvapenmakternas intresse att kunna utöva en ömsesidig inspektion.
En sådan kontroll bör för deras del kunna utövas både på öppna havet och vid hamnbesök. För samtliga strandstater bör rätt till kontroll föreligga vid passage inom territorialvattengränsen av främmande örlogsfartyg liksom vid hamnbesök. Sverige bör själv eller ännu hellre tillsammans med andra stater ta initiativ i denna fråga i lämpliga internationella fora där Sverige är representerat.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen begär att regeringen i berörda internationella fora väcker frågan om införandet av inspektionsrätt när det gäller främmande örlogsfartyg.
Stockholm den 22 januari 1991 Stig Gustafsson (s) Hans Göran Franck (s) Inger Hestvik (s) Lennart Pettersson (s)