Säkerhetspolitiska förutsättningar
Sveriges säkerhetspolitik syftar till att bevara landets oberoende. Vårt säkerhetspolitiska mål är att i alla lägen och i former som vi själva väljer trygga en nationell handlingsfrihet för att inom våra gränser bevara och utveckla vårt samhälle i politiskt, ekonomiskt, socialt, kulturellt och varje annat hänseende efter våra egna värderingar, samt att i samband därmed verka för internationell avspänning och en fredlig utveckling. Vår neutralitetspolitik innebär inte någon värderingsmässig neutralitet. Vi slår vakt om demokrati och mänskliga fri- och rättigheter. Sverige är i detta avseende en integrerad del av västerländsk kultur.
Sveriges neutralitetspolitik innebär alliansfrihet i fred syftande till neutralitet i krig. Politiken syftar till att hålla vårt land utanför militära konflikter i vår omvärld. Vi har själva valt vår neutralitetspolitik. Den är inte grundad i några internationella eller folkrättsliga lagar. Det är således vi själva som bestämmer dess innebörd. Det är emellertid viktigt att den politik vi för bevarar omvärldens förtroende för såväl vår vilja som vår förmåga att upprätthålla neutraliteten.
Den utveckling som inletts mellan supermakterna och i Central- och Östeuropa kan så småningom förändra förutsättningarna för svensk säkerhetspolitik. Det är väsentligt att grundligt och självständigt analysera de nya utvecklingsmöjligheterna och deras innebörd för Sverige. Det som hittills inträffat i öst--väst-förhållandet och i Europa är inte tillräckligt för att motivera en förändring av den svenska säkerhetspolitikens grundlinje. Såväl neutralitetspolitiken som försvarspolitiken måste vara långsiktiga och kan inte grundas på dagsaktualiteter. I ett läge där osäkerhetsmomenten är så stora som idag är det angeläget med en förutsättningslös analys, men inte att ändra politik. Sveriges medlemsansökan till EG kräver att frågan får en grundlig och allsidig belysning innan vi formellt inträder som medlemmar.
Frågan om säkerhetspolitiken och dess förutsättningar i framtiden bör behandlas både i samband med den kommande beredningen av försvarspolitiken, och beredningen inför Sveriges medlemsansökan till EG. Detta bör ges regeringen till känna.
Nedrustningspolitiken
Svensk politik för nedrustning och rustningskontroll är ett av de centrala inslagen i vår säkerhetspolitik. Det är ett bidrag til arbetet på att främja fred och säkerhet i världen. Det är samtidigt en politik som främjar vår egen säkerhet. Vårt deltagande i ett internationellt nedrustningsarbete ligger i högsta grad i vårt eget intresse.
Sverige har under mycket lång tid gjort omfattande och betydelsefulla insatser för att möjliggöra framsteg. Sverige besitter på flera områden en hög teknisk kompetens och ett brett internationellt förtroende, vilket möjliggjort konkreta initiativ och förslag.
I en svårbedömbar tid som kännetecknas såväl av framsteg i det internationella nedrustningsarbetet som av instabilitet i Sovjet och krig i mellanöstern blir det än viktigare med en återkommande analys och diskussion av svenska intressen och prioriteringar inom nedrustningspolitiken i ett totalt säkerhetspolitiskt perspektiv.
Avspänning och nedrustning i Europa
Utvecklingen i Europa har under de senaste åren varit mycket positiv. Visionen om ett Europa präglat av fred, frihet och demokrati har tagit ytterligare några steg på vägen mot att förverkligas. Särskilt två händelser har bidragit till detta.
Det ena är Tysklands fredliga återförening genom DDR:s uppgående i Förbundsrepubliken inom ramen för en allt fastare europeisk gemenskap och ett alltjämt bestående NATO. En av det kalla krigets mest centrala konfliktfrågor har därmed fått en fredlig lösning.
En annan positiv utveckling under 1990 var ingåendet av ett internationellt avtal om omfattande nedrustning på det konventionella området samtidigt som ESKprocessen stärktes. Risken för ett europeiskt storkrig har därmed radikalt minskat samtidigt som förutsättningarna för en fredlig lösning av uppkommande mindre konflikter har förbättrats. Vi har här början till vad som kommit att kallas en ny europeisk fredsordning.
En fortsatt positiv utveckling är dock inte säkrad. Riskerna för bakslag är betydande.
Först måste konstateras att även om det kalla krigets konfrontation har avvecklats i Centraleuropa, kvarstår den i andra hänseenden. Den strategiska kärnvapenkonfrontationen kommer troligen att fortsätta för obestämd tid. Även efter ett avtal mellan USA och Sovjet om en minskning av de strategiska kärnvapenstyrkorna kommer bägge länderna att besitta förstörelseresurser av oerhörd omfattning. Därtill kommer de franska och brittiska kärnvapnen. U-båtsbaserade kärnvapenstyrkor kommer att finnas kvar. Det nordiska området kommer därför alltjämt att ha ett utsatt läge. Utsattheten understryks av att den hittillsvarande nedrustningen ser ut att öka snarare än minska de militära resurserna i vår del av världen.
Dessa förhållanden skulle inte behöva upplevas som hotfulla om demokratiseringen av Sovjetunionen fortsatte och om unionen alltmer integrerades med västländerna. För närvarande förefaller det motsatta förhållandet råda. Det finns oroande tecken på en återgång till den politik som rådde före glasnost och perestrojka, på konservativa krafters övertag över demokratiska. Det begynnande politiska sönderfallet riskerar att leda till en ytterligare försämring av utvecklingen. Det är ovisst vem som framöver kommer att ha det bestämmande inflytandet över Sovjets alltjämt väldiga militära resurser, och huruvida makthavarna i Sovjet i framtiden kommer att vara inställda på ett fortsatt öppet och fredligt samarbete med väst.
Sveriges främsta uppgift i detta sammanhang är att medverka till att ansatserna till en ny europeisk fredsordning fullföljs. Det innefattar givetvis att vi fortsätter vår traditionella politik ifråga om nedrustning och förtroendeskapande åtgärder. Andra långsiktigt avgörande förutsättningar för en fungerande europeisk fredsordning är att integrationsprocessen inom EG fortsätter så att de traditionella stormakterna i Väst- och Centraleuropa aldrig mer skall kunna gå i krig mot varandra och att stabil demokrati utvecklas i alla Europas länder inklusive Sovjetunionen.
Den europeiska säkerhetskonferensen (ESK)
Konferensen för säkerhet och samarbete i Europa (ESK) startade i Helsingfors 1975 med samtliga stater i Europa utom Albanien, samt med USA och Canada. Sedan Helsingforsdokumentet undertecknades har tre allmänna uppföljningsmöten hållits av de nu 34 ESK-staterna. De senaste som ägde rum i Wien avslutades i början av 1989. Mötet resulterade i ett av de mest långtgående och ambitiösa dokument som antagits, inte minst vad gäller mänskliga rättigheter, speciellt människors rätt att fritt röra sig och att lämna och återvända till sitt hemland. Ingen kunde när dokumentet undertecknades ana att de överenskommelser som då gjordes så snart skulle börja omsättas i praktiken i stora delar av Öst- och Centraleuropa.
Wienmötet mynnade också ut i en rad beslut om konferenser i speciella ämnen. Förhandlingarna i Wien om nedrustning av alla landbaserade vapen i Europa från Atlanten till Ural var ett av de viktigaste. Därmed togs ett betydelsefullt steg på väg mot en ökad stabilitet och säkerhet för folken i Europa. Det s k CFE-avtalet riktar in sig på vad som skall tas bort av vapen och styrkor, snarare än vad som skall vara kvar, och har koncentrerats till ett par vapentyper. Vid bortdragandet har dock oklarheter om det sovjetiska tillbakadragandet lett till problem. Det återstår att se om avtalet kommer att ratificeras av parlamenten i USA och Sovjetunionen.
Den s.k. CSBM-överenskommelsen (om förtroende- och säkerhetsskapande åtgärder) gäller redan, och berör informationsutbyte av militära styrkor baserat på ett helt nytt datakommunikationssystem, och innefattar årliga granskningskonferenser. Överenskommelsen skapar en riskreducering på det sättet att länder har möjligheter att begära förklaringar till militära rörelser, och eventuella kriser kan kontrolleras.
Den mänskliga dimensionen är en annan ESK-konferens som hittills haft två möten; det första i Paris 1989 och det andra i Köpenhamn 1990. Det tredje mötet kommer att ske i september 1991 i Moskva.
Köpenhamnkonferensen mynnade ut i ett slutdokument, som framhåller att den pluralistiska demokratins och rättsstatens principer är av grundläggande betydelse för att tillförsäkra respekt för alla mänskliga rättigheter och grundläggande friheter. Ett annat huvudämne var de etniska och nationella minoriteternas situation i Europa. Många uttalade farhågor för att den i övrigt så gynnsamma utvecklingen skulle väcka liv i gamla etniska motsättningar, vilket skulle kunna äventyra säkerheten i Europa.
I november 1990 hölls ett toppmöte i Paris för att bl.a. utveckla ESK-processens roll i en ny europeisk fredsordning. I och med toppmötet har ESK-processen fått ökad stadga genom de beslut som togs, bl.a. om regelbundna möten på politisk nivå, en viss institutionalisering i form av ett permanent sekretariat i Prag samt ett centrum i Wien för förhindrande av konflikter.
Sverige bör aktivt bidra till att ESK-processen utvecklas så att säkerheten i Europa förstärks. En viktig fråga när det gäller att uppfylla kraven i avtal eller deklarationer är verifikation. Verifikation skulle kunna utgöra basen för en ny typ av säkerhet -- en säkerhet byggd på öppenhet, kunskap om vad andra stater gör på det militära fältet och förvissning om att stater lever upp till de överenskommelser som de undertecknat. Ett centrum för verifikation borde därför knytas till ESK-processen.
Sverige har högt teknologiskt kunnande på detta område som skulle kunna komma väl till pass. I denna motion föreslår vi ett centrum för nedrustningsforskning i Linköping. Detta centrum skulle kunna få ett vidgat uppdrag och användas inom ESK:s ram.
Nordisk kärnvapenfri zon
Syftet med en kärnvapenfri zon i Norden är att öka säkerheten i vår del av världen. Ingen av de fyra nordiska staterna tillåter i fredstid stationering av kärnvapen på sina territorier. Samtliga nordiska länder har genom att ansluta sig till ickespridningsavtalet förbundit sig att inte förvärva eller skaffa sig kontroll över kärnvapen. Norden kan därför redan idag anses kärnvapenfritt. Kärnvapenhotet kommer istället från framförallt de sovjetiska kärnvapnen utplacerade i de baltiska staterna, i Leningradområdet, på Kolahalvön och i Östersjön samt från NATO:s sjöbaserade kärnvapen. Det vore därför ytterst värdefullt om Nordens kärnvapenfria status kunde förstärkas och vinna respekt hos kärnvapenmakterna.
Frågan om en kärnvapenfri zon i Norden handlar därför ytterst om att kärnvapenmakterna, i praktiken USA och Sovjetunionen, skall lämna bindande garantier för att kärnvapen inte kommer att användas mot eller införas i det nordiska området i händelse av en konflikt. Arbetet med att uppnå en ökad respekt och trovärdighet för Nordens kärnvapenfrihet bör bedrivas i samarbete mellan de nordiska länderna. Det bör ske med respekt för de olika säkerhetspolitiska lösningar som de nordiska länderna valt. För svensk del kan ett kärnvapenfritt Norden aldrig få formen av ett avtal med kärnvapenmakterna. En möjlighet kunde däremot vara att åstadkomma en kärnvapenfri zon genom utfästelser i FN.
Den nordiska ämbetsmannakommitté som tillsatts för att studera frågan har nu arbetat under en längre tid. Det är angeläget att kommittén redovisar sitt arbete så snart som möjligt.
Det internationella nedrustningsarbetet
Icke-spridningsavtal och provstopp
År 1968 antogs i FN ett icke-spridningsavtal (NPT) vad gäller kärnvapen. Sverige har skrivit under fördraget och även aktivt verkat för att fler stater skall ansluta sig. Fyra granskningskonferenser har ägt rum, varav den senaste i Genève förra året. Trots ett omfattande förberedelsearbete kunde deltagarna i Genève inte enas om ett gemensamt slutdokument.
1995 går giltighetstiden ut och då skall en konferens sammankallas för att genom majoritetsbeslut avgöra om fördraget skall bestå på obestämd tid eller om det skall förlängas eller upphöra.
Eftersom tiden för fördraget således snart går ut och resultatet från Genève-konferensen var nedslående, är det av stor vikt vad som sker de närmaste åren.
Icke-spridningsavtalet är ett av de viktigaste internationella nedrustningsfördrag som slutits under efterkrigstiden. Kriget i Mellersta Östern förstärker vikten av att kärnvapen inte sprids till fler stater utan att de successivt avskaffas. Ett led i denna plan är totalstopp för alla kärnvapenprov. Sverige bör agera för att ett moratorium snarast kommer till stånd som omfattar alla kärnvapenstater.
Sovjetunionen har på grund av starka protester från befolkningen flyttat sina provsprängningar från Semipalatinsk i Kazakhstan till den arktiska ön Novaja Semlja. Därmed har sprängningarna kommit mycket nära Sveriges gränser. Sverige har protesterat mot proven och bör även fortsättningsvis kraftigt protestera mot dessa. Mycket talar för att de inte är ofarliga utan sprider radioaktiva ämnen i regionen.
Opinionen mot de franska kärnvapenproven i Stilla havet växer allt starkare. Enligt många forskare är atollerna direkt olämpliga för bombsprängningar på grund av deras porösa beskaffenhet och risken för läckage. En amerikansk forskare lät förra året genom Greenpeace genomföra provtagningar utanför 12-milsgränsen till Moruroa. Dessa visar tecken på att det finns cesium 134 och kobolt 60 i plankton. Undervattensfilmaren och forskaren Cousteau fann liknande resultat vid sina studier av Moruroa 1987. Resultaten indikerar att det läcker från borrhålen.
Det är nödvändigt att oberoende vetenskapsmän, förslagsvis i FN:s regi, får göra noggranna undersökningar av alla testområden. Likaså bör WHO få i uppdrag att upprätta tillförlitlig hälsostatistik i de regioner där känvapensprängningar utförts.
FN-konferensen om tillägg till det partiella provstoppsavtalet (syftande till totalt provstopp) som ägde rum i januari i år bidrog till att frågan sattes i fokus. Ända sedan det partiella provstoppsavtalet antogs 1963 har frågan om förbud även mot underjordiska sprängningar hänvisats till nedrustningskonferensen i Genève. Under alla dessa år har frågan inte kommit upp på dagordningen. Kärnvapenstaterna vill att frågan behandlas enbart i FN:s permanenta nedrustningskonferens i Genève. Sverige har tidigare stött denna linje. Tilläggskonferensen har dock gett upphov till viss optimism. En majoritet av deltagarländerna, däribland Sverige, röstade för att frågan kan tas upp igen på en ny tilläggskonferens i FN:s regi. Det är dags att sätta en hårdare press på kärnvapenstaterna för att frågan ska föras framåt. I det arbetet måste Sverige vara pådrivande.
Kärnvapenkrig av misstag
Folkpartiets fredsråd tog 1986 initiativ till ett projekt om kärnvapenkrig av misstag. Detta ledde till att representanter för alla de sex politiska partierna i riksdagen och nio yrkesgrupper mot kärnvapen bildade ''Det svenska initiativet för förebyggande av kärnvapenkrig av misstag''. Syftet var att främja åtgärder för att minska och slutligen eliminera faran för att kärnvapenkrig utbryter oavsiktligt.
I detta syfte organiserades en internationell konferens i Stockholm 14--16 november 1990 för att utarbeta ett handlingsprogram. Programmet har rönt stor internationell uppskattning. Det är viktigt att den svenska regeringen med handlingsprogrammet som utgångspunkt tar initiativ i FN och vid nedrustningskonferensen i Genève.
Kemiska vapen
Kemiska vapen har fått användning i regelrätta strider, men framförallt som terrorinstrument riktat mot civilbefolkningen. Det har varit uppenbart framförallt genom Iraks användande av stridsgas först i kriget mot Iran, sedan för massmordet på kurderna och nu som ett ständigt svävande hot över Israels civilbefolkning. Att kemiska vapen faktiskt utnyttjats, och att det ses som ett ''fattigmans kärnvapen'', är ett starkt bidragande skäl till att det brådskar med en internationell konvention som syftar till ett totalt förbud mot utveckling, produktion och lagring av kemiska vapen samt förintande av befintliga lager.
Under en längre tid har genombrottet i C- vapenförhandlingarna varit nära. Förhandlingarna dominerar helt arbetet inom FN:s nedrustningskonferens i Genève. Konventionen har förra året under svenskt ordförandeskap bringats allt närmare sin fullbordan, men genombrottet förefaller dröja ännu en tid. Antalet utestående frågor minskar med tiden, men det krävs en politisk uppgörelse för att avtalet ska kunna slutföras. Vi hoppas att detta kan ske under 1991, men det internationella läget försvårar naturligtvis processens slutfas. Sverige måste även fortsatt verka med kraft för att konventionen så snart som möjligt kan fullbordas.
Marina rustningsbegränsningar
Frågan om den marina kapprustningen blir allt mer central i nedrustningssammanhang. Sovjetunionen har under de senaste årtiondena byggt ut sin marina kapacitet i Norra Ishavet. Reduktionen av de konventionella styrkorna i Centraleuropa riskerar att öka västalliansens intresse för utbyggnad av de marina vapensystemen.
Norden får i och med utvecklingen i Europa en ökad strategisk betydelse. Inte minst därför är det av stor betydelse att Sverige agerar får att få till stånd ett multilateralt avtal för förhindrande av incidenter till sjöss och förhandlingar om fartygsburna kärnvapen.
Sveriges roll i nedrustningssammanhang
Sverige har i modern tid haft en unik position i det internationella fredsarbetet genom vår alliansfrihet, och våra goda relationer till bägge supermakterna. Begreppen väst och öst har fått en helt annan innebörd i och med befrielsen av Östeuropa. När vi blir medlemmar i EG kommer vår position att förändras ytterligare. Vi kommer inte längre att ha ett unikt läge mellan väst och öst.
Sverige kommer i framtiden troligen inte att förfoga över en lika förmånlig position som tidigare i nedrustningsarbetet. Kanhända kommer vi inte längre på samma sätt som tidigare att komma ifråga för internationella medlingsinsatser och brobyggande mellan olika parter. Detta ställer högre krav på att Sverige nu tar initiativ för att också på längre sikt kunna spela en roll på det internationella planet inom nedrustningsområdet.
Därför bör Sverige satsa på att bygga ut sin kompetens och beredskap att medverka i det konkreta freds- och nedrustningsarbetet. Bland annat bör förslaget om ett centrum för nedrustningsforskning och rustningskontroll i Linköping stödjas. FOA bedriver sedan många år ett forskningsprogram inom rustningsbegränsning och nedrustning för UD. Universitetet i Linköping bedriver forskning inom områden av betydelse för utveckling av metoder och teknik för verifikationssystem. På flera håll sker redan ett samarbete. Dessa insatser skulle kunna utökas genom att ett centrum för nedrustningsforskning skapas som knyts till såväl FOA som Linköpings tekniska högskola.
Satsningar för uppbyggande av kompetens för medling i internationella konflikter är också av detta skäl väl motiverade, som föreslås nedan.
Konfliktförebyggande åtgärder
Det är rädslan för att bli utsatt för attacker och för att inte kunna försvara sitt lands oberoende som driver länder att rusta upp sin militära kapacitet. Framförallt har länderna i tredje världen ägnat sig åt regelrätt upprustning av oroväckande storlek på senare år. Att angripa problemet handlar inte främst om att med olika medel söka strypa tillförseln av vapen, utan om att i första hand söka lösa nuvarande och förebygga framtida konflikter. Att minska hoten och konflikterna, och på så sätt minska rädslan för att bli angripen är ett nödvändigt förhållningssätt för att uppnå fred i världen.
Därför bör det övervägas om även andra regioner än Europa kunde vara lämpade för strukturer liknande ESK. En säkerhetsoch förtroendeskapande konferens i Mellanöstern i syfte att skapa förtroende länderna emellan, att åstadkomma ömsesidig och kontrollerad nedrustning och en framtida säkerhetsordning vore synnerligen motiverad.
Dessutom bör Sverige ta initiativ till uppbyggnad av kompetens för internationell medling, eventuellt i form av ett oberoende medlingscentrum med säte i Sverige. Det är väsentligt att bidra till att kunskap och experter samlas och att en kompetens byggs upp för fredlig konfliktlösning och medling i internationella konflikter.
FN:s roll
En av FN:s främsta uppgifter är att bevara världsfreden. De olika mål som anges i FN:s stadgar är sammanflätade med varandra. Sålunda är arbetet för att värna de mänskliga rättigheterna, stärka demokratin och bekämpa fattigdomen i världen intimt förknippade med arbetet att lösa konflikter och förebygga krig.
Därför handlar FN:s fredsbevarande aktiviteter såväl om att kanalisera de rika ländernas bistånd och delta i valövervakning som att söka förhindra direkta våldshandlingar länder emellan.
FN:s möjligheter att ingripa på ett tidigare stadium i konflikter bör stärkas.
Enligt FN-stadgan skall en s.k. Military Staff Committee kunna föra befäl över en FNstyrka samlad från medlemsländerna, en styrka som skiljer sig från de fredsbevarande styrkorna. De skulle kunna sändas ut i en konflikt endast om bägge parter i konflikten så önskar, och bör vara väl utrustade och förberedda för att kunna upprätthålla fred och lugn. De skulle behöva vara tränade i att stoppa aggression med ett minimum av våld. Det skall således vara frågan om kvalificerade förband med bra utrustning, som har ett bra skydd för de högre risker man utsätter sig för. Dessa förslag har inte hittills kunnat omsättas i verkligheten på grund av supermaktskonfrontationen. Förhoppningsvis finns nu ett politiskt utrymme för att kunna använda FN i en sådan utsträckning som det var tänkt från början. Detta vittnar bland annat säkerhetsrådets beslut i Irak-konflikten om.
Sverige bör agera i FN för att aktivera förslaget om fredsskapande styrkor, och därvid förklara sig berett att medverka genom att sätta upp ett förband för fredsskapande operationer.
FN har också en viktig roll när det gäller att redovisa och göra rättvisande jämförelser mellan militärutgifter i olika länder. Sovjet har nu uttalat sin beredskap att ansluta sig. Sverige bör verka för att anslutningen till detta rapporteringssystem för militära budgetar fortsätter att öka.
Den internationella vapenhandeln är av en oroande omfattning. En alltför stor del sker i ej öppna former. Sverige har medverkat till att en resolution om internationella vapenöverföringar behandlats i FN. Arbetet bör intensifieras för att nå överenskommelse om ett internationellt system för registrering, kontroll och begränsning av den internationella vapenhandeln. Sverige bör kunna medverka till att utarbeta en konkret modell för hur ett sådant internationellt system skulle kunna se ut.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om säkerhetspolitiken,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utveckling av verifieringsmekanismer inom ESK-processen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om redovisning av arbetet med Norden som kärnvapenfri zon,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vetenskapliga undersökningar av testområden och hälsostatistik för regioner där kärnvapensprängningar utförs,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det fortsatta arbetet för ett totalt kärnvapenprovstopp,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortsatta initiativ för att hindra kärnvapenkrig av misstag,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en konvention mot kemiska vapen,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett centrum för nedrustningsforskning och rustningskontroll i Linköping,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att bygga upp kompetens för medling i internationella konflikter,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fredsskapande styrkor i FNs regi,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om internationell redovisning av militärutgifter samt ett system för registrering av den internationella vapenhandeln.
Stockholm den 24 januari 1991 Maria Leissner (fp) Jan-Erik Wikström (fp) Karl-Göran Biörsmark (fp) Håkan Holmberg (fp)