Nedrustningspolitikens förutsättningar
Ny europeisk fredsordning
Den 21 november 1990 befästes med 34 stats- och regeringschefers namnunderskrifter allt det som hänt i Europa under det gångna året. I Parisdokumentet stadsfästes de förhandlingar som förts inom ESK:s ram. Ett dokument som stadgar att demokrati är den enda godtagbara styrelseformen och att lag skall gälla framför makt.
I dokumentets inledning står det: ''Europa befriar sig självt från det förflutnas arv'' och vidare ''Modet hos män och kvinnor, folkens viljestyrka och kraften från idéerna i Slutakten från Helsingfors har öppnat en ny era av demokrati, fred och enighet i Europa''.
Dokumentet slår fast att demokrati är den enda acceptabla styrelseformen. Rättsstaten skall utgöra grunden för länderna i Europa. De fundamentala mänskliga rättigheterna skall garanteras genom lag. Den gemensamma målsättningen är att utveckla marknadsekonomi. Den ekonomiska friheten skall balanseras med social rättvisa och med ansvar för miljön.
I den nya era som danas i Europa lovar staterna inom ESK att fördjupa och stärka de fredliga relationerna och samarbetet mellan Europas stater, USA och Canada samt att främja vänskap mellan folken. Dispyter skall lösas på fredlig väg. Mekanismer för att förhindra oenighet och lösa konflikter skall inrättas. Dessa mekanismer består förutom av de vidareutvecklade överenskommelserna i Helsingforsdokumentet av en rad fastställda möten mellan politiker och även mellan högre tjänstemän. Dessutom inrättas tre fasta institutioner nämligen ett ESK-sekretariat i Prag, ett centrum i Wien för att förebygga konflikter och en byrå i Warszawa för att övervaka val.
I CFE-avtalet har långtgående överenskommelser gjorts om reduktion av konventionella vapen. Det handlar om betydande minskningar av vapen i Centraleuropa. Det enade Tyskland har deklarerat att kärnvapen varken skall användas eller tillverkas i landet och stormakterna är i princip ense om att de taktiska kärnvapnen kan tas bort från Centraleuropa.
Dessa överenskommelser inom ESK:s ram tillsammans med Tysklands enande och en ny politisk och ekonomisk ordning i en rad central- och östeuropeiska länder inger hopp om en ljusare framtid i Europa. I det perspektivet är det möjligt att se fram mot ett Europa med öppna gränser, fria människor och marknadsekonomiska system som grund för välfärd, trygghet och ett kulturellt och ekonomiskt samarbete.
De svåra påfrestningar som folken i Central- och Östeuropa dock under en övergångstid kommer att utsättas för ställer krav på främst Västeuropas folk och stater i form av ekonomiskt stöd och tillgång på kunskap inom olika områden. Nationella, etniska och religiösa motsättningar som länge varit undertryckta kommer nu fram med kraft i flera av dessa länder och kräver lösningar som kan bli mycket smärtsamma.
Det finns också anledning att peka på att vapenarsenalerna i Europa trots avtal om avsevärda nedskärningar förblir omfattande och att det är de mest moderna och destruktiva systemen som blir kvar. Europa kommer även fortsättningsvis att ha de största trupp- och vapenkoncentrationerna i världen.
Alla de stora olösta problemen i Sovjetunionen, ekonomiska och miljömässiga, religösa motsättningar, minoritetsproblem m m är nu det verkligt stora hotet mot fredssträvandena i Europa. Förkvävandet av republikernas självständighetsträvanden skapar stora spänningar. Den nya europeiska säkerhetsordningen och landets begynnande inordnande i ett större europeiskt och internationellt sammanhang bör verka stabiliserande.
Ett globalt perspektiv
Det ökade samförståndet mellan stormakterna har i hög grad bidragit till avspänning och nedrustning. De minskar sina militära förband, drar ned på flottbaser och minskar den militära hjälpen till länder i tredje världen. Stormakternas samförstånd har också inneburit att FN fått en stark ställning och nu kan agera med den pondus som var den ursprungliga idén. I Irak-krisen har FN visat ett enigt och kraftfullt handlande som förhoppningsvis kommer att bidra till lösningar av dessa motsättningar.
Det finns dock ännu flera svåra och olösta konflikter. Många av världens folk lever i fattigdom och nöd och dessutom under socialistiskt förtryck som är ett hinder för frihet, ekonomisk utveckling och välstånd. Hot, som den internationella narkotikahandeln och terrorismen är tillsammans med miljöförstöring och hoten mot naturreurserna, utmaningar som måste lösas internationellt.
En stor del av den internationella vapenhandeln går till tredje världen. Många av dessa länders köp av avancerad militär teknik, kemiska vapen och även försök att anskaffa kärnvapen är skrämmande. Detta måste påverka FN:s och därmed också Sveriges prioriteringar i nedrustningsarbetet.
Icke-spridningsfördragets granskningskonferens som ägde rum under sensommaren 1990 kunde inte uppnå enighet om ett slutdokument. Det innebär att arbetet fram till nästa granskningskonferens år 1995 måste intensifieras och verka för att fördraget förlängs och att dess auktoritet förstärks.
För att Sverige skall kunna medverka på bästa sätt till en fredlig utveckling är det viktigt att svensk säkerhetspolitik och nedrustningspolitik präglas av stabilitet. Sveriges engagemang i nedrustningsförhandlingarna måste bygga på realism och goda kunskaper. Det pågående och framtida nedrustningsarbetets effekter på säkerhetssituationen i norra Europa måste ägnas särskild uppmärksamhet.
Forskning och utveckling
I det förändrade Europa är det nödvändigt att även i fortsättningen följa den politiska, säkerhetspolitiska och militära utvecklingen. Tillräckliga resurser måste finnas för fortlöpande framåtsyftande studier av t ex styrkeförhållanden, möjliga förändringar, teknisk utveckling samt militära och säkerhetspolitiska doktriner.
De minskade styrkorna i Centraleuropa innebär att stabiliteten förstärks avsevärt. En militär offensiv i Centraleuropa förefaller osannolik. Eftersom Sveriges och Nordens säkerhet är beroende av den säkerhetspolitiska utvecklingen i Centraleuropa innebär det en klar förbättring även för vår militära säkerhet. Det bör dock understrykas att i händelse av en politiskt olycklig utveckling finns de militära möjligheterna till omfattande operationer på flankområdena kvar. De tunga konventionella vapnen reduceras ytterst litet inom t ex Leningrads och Baltikums militärområden. Luftlandsättningsstyrkor, amfibiestyrkor, bandvagnar, m m berörs inte av avtalet om nedrustning.
De stora militära styrkor som finns grupperade på Kolahalvön och de motmedel som riktas mot dessa innebär att Nordens strategiska betydelse har ökat.
I det fortsatta internationella nedrustningssamarbetet kommer ökade krav att ställas på kunskaper av olika slag. De inom ESK-processen beslutade verifikationssystemen kommer också att ställa höga krav på initierat kunnande inom olika områden.
Högskoleforskningen inom det utrikes- och säkerhetspolitiska området är av blygsam omfattning i förhållande till den institutionsanknutna forskningen vid FOA, UI m fl. Utrikes- och säkerhetspolitik bör, enligt vår mening, utgöra ett självständigt ämne vid universiteten i Stockholm och Uppsala med egna professurer. Det är väsentligt att vi har forskning och utbildning inom landet i en omfattning som möjliggör en levande och saklig debatt inom området. För att nå dit kan vi inte nöja oss med enstaka ''kunskapsöar'' utan måste ha utbildning i så stor omfattning att en kritisk massa finns.
Sverige konfronteras kontinuerligt med komplicerade säkerhetspolitiska frågeställningar knutna till ofta svåröverskådliga och snabba förändringar i vår omvärld. Det innebär att från statsmakternas sida efterfrågas i ökande grad underlag för politiska bedömningar. Det är ytterst angeläget att vi inom landet har stor kompetens och en kvalitativt högtstående forskning vid såväl våra institut som vid våra universitet.
Sverige i Norden
Alla svenska nedrustningspolitiska initiativ bör innan de framförs internationellt också värderas utifrån sin betydelse för den svenska säkerhetspolitikens trovärdighet. Initiativens betydelse för att bevara den relativa stabiliteten i det nordiska området måste likaså beaktas. En omsorgsfull avvägning mot övriga nordiska länders intressen är härvidlag väsentlig.
Det gemensamma nordiska bidraget till den europeiska säkerheten är den stabilitet, den vänskap och den ömsesidiga respekt som präglar förhållandena mellan länderna. I nedrustningspolitiska sammanhang tar länderna betydande hänsyn till varandra. Trots att de nordiska länderna har valt olika säkerhetspolitiska lösningar har de i mycket en gemensam säkerhetspolitisk situation.
Det är ett nordiskt intresse att när militära styrkor och vapensystem nu förs bort och planeras att föras bort från Central- och Östeuropa, det inte innebär att en militär upprustning äger rum i Nordeuropa. Sverige bör i sina kontakter med Sovjetunionen påpeka detta.
Det nordiska samarbetet har i hög grad kommit att präglas av frågan om en nordisk kärnvapenfri zon. Detta ursprungligen sovjetiska förslag har länge med varierande styrka funnits i de nordiska ländernas inrikespolitiska debatt. En nordisk ämbetsmannagrupp arbetar i syfte att utreda förutsättningarna för en kärvapenfri zon i nordiskt område. Gruppen kommer att lägga fram en rapport under 1991.
I detta sammanhang finns det anledning att beröra den mer globalt applicerbara frågan om negativa säkerhetsgarantier, d v s en kärnvapenstat garanterar att inte använda kärnvapen mot en stat som i sin tur förbinder sig att inte anskaffa, tillverka, lagra eller använda kärnvapen. Det görs mot bakgrunden av vilket värde garantier från stormakter över huvud taget kan ha när det gäller deras egna intressen. Enligt svensk uppfattning räcker det att stormakterna gör legalt bindande och generellt verkande åtaganden om att avstå från bruk av kärnvapen mot kärnvapenfri stat eller kärnvapenfri zon. Av den kärnvapenfria staten eller zonen bör i gengäld inget annat krävas än att den avstår från kärnvapen genom anslutning till icke-spridningsavtalet, genom att ingå i kärnvapenfri zon eller på annat legalt bindande sätt.
Det bör vara en angelägenhet för Sverige att driva frågan om generella negativa säkerhetsgarantier inom FN:s ram. Negativa säkerhetsgarantier kan fylla samma behov vad gäller de kärnvapenfria staternas egen säkerhet som avtal om kärnvapenfria zoner.
Regeringen bör noggrant och samordnat följa utvecklingen vad gäller förslag om negativa säkerhetsgarantier och kärnvapenfria zoner. Eftersom övriga nordiska länder inte är medlemmar i CD, bör Sverige där beakta deras synpunkter.
Ett grundläggande svenskt och nordiskt intresse är att Östersjöns ställning som ett fritt hav upprätthålls. Det är ett svenskt säkerhetspolitiskt intresse att delta i internationella örlogsbesök samt att få internationella besök till svenska hamnar. Väsentligt är också att bevara det gemensamma nordiska handlingsmönstret i denna säkerhetspolitiskt viktiga fråga.
Den svenska politiken bygger på förtroendet att besökande örlogsfartyg respekterar våra regler. Ett beslut om förbud mot kärnvapenmakternas örlogsbesök i svenska hamnar skulle knappast ge upphov till mer än en illusion av ökad säkerhet och fösvaga det svenska möjligheterna att arbeta för marin nedrustning.
Norden kan inte i säkerhetspolitiska termer ses som en i förhållande till övriga Europa begränsad zon. Norge med dess knytning till NATO och med vatten och kuster förbundna med de militära realiteterna i Nordatlanten kan inte stängas inne i ett regionalt låst system. Inte heller Danmark med dess direkta kontakt med Centraleuropa. För Sverige kan säkerhetspolitiken inte heller ses som ett rent närgeografiskt problem, med de sydligaste delarna nära kontinenten, nordområdet nära de känsliga Nordkalottområdet och den geografiska utbredningen i skottlinjen mellan öst och väst. Det är naturligt att frågan om de nordiska havens frihet och vikten av marina rustningsbegränsningar blir globala och inte regionala. Mot en regionalisering av säkerheten i Norden talar också det vitala behovet av att bevara Östersjöns status som ett fritt hav och inte som strandstaternas egendom.
Den omedelbara närheten till den sovjetiska supermakten gör det till ett gemensamt intresse för de nordiska länderna att söka hindra att överenskommelser utformas så att den sovjetiska militära överlägsenheten i Nordeuropa blir politiskt betungande för de nordiska länderna.
Det nordiska informella samarbetet i nedrustningspolitiska frågor bör i olika internationella förhandlingsfora liksom vid direkta kontakter mellan regeringarna upprätthållas och fördjupas.
ESK
Sverige har traditionellt spelat en aktiv roll i de olika multinationella förhandlingar som gäller rustningskontroll och nedrustning. Vår alliansfrihet har ofta åberopats som en tillgång. I framtiden kommer den sannolikt inte att ha samma betydelse. Warszawapakten faller nu sönder under det att NATO och de västliga institutionerna demonstrerar sin livskraft och utvecklingsförmåga.
Inom den Europeiska gemenskapen diskuteras en politisk integration och förslag har lagts om ett utvidgat säkerhetspolitiskt samarbete. De europeiska styrkor som sänts till Persiska viken i samband med FN:s embargo mot Irak och Kuwait samordnades inom den Västeuropeiska unionen. Det verkar finnas ett starkt intresse för att försvarsfrågorna behålls inom NATO och i viss mån kompletterat av den Västeuropeiska unionen.
Utvecklingen i Europa har öppnat nya perspektiv för både ett fördjupat alleuropeiskt säkerhetspolitiskt samarbete och ett fördjupat samarbete mellan de västeuropeiska institutionerna.
För första gången i historien skrevs det vid Parismötet hösten 1990 in i en internationell överenskommelse att demokratin är den enda godtagbara styrelseformen. Dokumentet för det nya Europa innehåller vidare att mänskliga rättigheter och grundläggande friheter är en rätt som alla människor skall garanteras genom lag. Minoriteter skall ha beskydd och rätt att fritt uttrycka, utveckla och bevara sina särarter utan att diskrimineras och ha full likhet inför lagen.
Ekonomisk frihet, social rättvisa och miljöansvar fastslås vara nödvändiga för att nå välstånd. Frihet och politisk pluralism behövs för att utveckla marknadsekonomi och få hållbar ekonomisk utveckling, välstånd, social rättvisa växande marknader och effektiv användning av ekonomiska tillgångar.
För att upprätthålla demokrati, fred och enhet i Europa lovar samtliga stater att fullfölja åtagandena i Helsingforsdokumentet.
Det är överenskommelser av grundläggande betydelse som ställer bestämda krav på ESK:s medlemsstater. Som den tragiska utvecklingen i Baltikum visar är det nu en huvuduppgift för deltagarna i ESK att tillse att gjorda åtaganden respekteras. Sverige måste konsekvent och målmedvetet verka för att dessa åtaganden blir verklighet.
En av de mest problematiska frågorna är den om minoriteter. En ESK-konferens under 1991 skall behandla minoriteternas problem. Det är viktigt att Sverige här kraftigt verkar för att alla stater verkligen respekterar de åtaganden som gjorts under Parismötet.
Det är väsentligt att under tiden fram till ESK:s uppföljningsmöte i Helsingfors 1992 arbeta för överenskommelser om hur konflikter skall lösas. Det skulle vara en stor vinst för hela västvärlden om ESK kunde fatta beslut om en konfliktlösningsmekanism.
Inrättandet av en parlamentarisk församling ingår i planerna för ESK:s fortsatta utvecklingsarbete. Sverige bör arbeta för att ett framtida ESK-parlament grundas på Europarådet och nyttjar rådets administrativa resurser.
I överenskommelsen ingår en stort antal förtroende- och säkerhetsskapande åtgärder. För Sverige är det viktigt att aktivt arbeta för att dessa åtgärder blir effektiva, att utvärdera de resultat som nås och analysera vilka förslag till förbättringar och förändringar som bör göras. Det är nödvändigt att alla länder inom ESK seriöst arbetar för att de åtaganden som gjorts skall förverkligas.
Beslutet om att ha bara ett förhandlingsforum efter uppföljningsmötet i Helsingfors innebär att Sverige måste förbereda sig för att agera när det gäller det nedrustningsarbete som nu bedrivs inom CFE- förhandlingarna, d v s förhandlingarna mellan NATO och paktstaterna. Sverige bör här verka för fortsatt nedrustning av främst vapen och vapensystem som inte berörts av de nu aktuella avtalen. I ett nästa steg bör amfibie- och luftlandsättningsstyrkor främst bli föremål för nedrustning.
Sovjetunionen har ännu inte ratificerat CFE-avtalet. Avtalet innebär en mycket stor minskning av konventionella vapen och vapensystem i NATO- och Warszawa-länderna. I avtalet sägs att det antal vapen i Europa som överstiger det överenskomna antalet vid tiden för Parismötet skall skrotas. Sovjetunionen har ställt upp ca 70 000 vapen av olika slag väster om Ural. Det innebär enorma kostnader att förstöra en så stor mängd vapen men så länge de befinner sig utanför den europeiska delen av Sovjetunionen behöver de inte förstöras.
I det fortsatta nedrustningsarbetet inom ESK måste Sverige aktivt agera för att Sovjetunionen ratificerar CFE- avtalet. Väsentligt är också att beakta Sovjetunionens behov av hjälp för att klara det omfattande och kostsamma skrotningsarbetet.
Internationell nedrustning
Många av de länder som har oerhörda problem med fattigdom, svält och underutveckling använder stora delar av sina resurser till rustningar. Några av dessa länder är socialistiska diktaturer där ledarskiktet utövar en absolut makt med liten eller ingen hänsyn till respektive lands invånare. Sveriges biståndspolitik gent emot sådana länder måste radikalt ändras. Med den nuvarande politiken bidrar Sverige till att ledarna i sådana länder kan fortsätta sitt maktinnehav och stärka sina vapenarsenaler.
Det viktigaste multinationella avtal som finns inom kärnvapenområdet är icke-spridningsavtalet, NPT- avtalet. I detta förbinder sig länder som inte förfogar över kärnvapen att avstå från att tillverka eller inhandla sådana. Kärnvapenmakterna åläggs att inte sprida kärnvapen och kärnvapenteknologi till nya länder samt att själva minska sitt innehav av kärnvapen. I avtalet finns också stadgat att industriländerna inte skall undanhålla icke-kärnvapenstaterna möjligheten till utveckling av fredlig kärnkraftsteknologi.
Det internationella atomenergiorganet IAEA har i uppgift att kontrollera att avtalet efterlevs. De länder som ansluter sig till avtalet måste tillåta inspektion av sina anläggningar inom kärnteknikområdet. Kärnvapenmakterna är enligt avtalet undantagna från denna kontroll. USA, Storbritannien och Sovjetunionen, liksom även Frankrike, som står utanför avtalet, har ändå erbjudit sig att ställa delar av sina civila kärnenergiprogram under IAEA:s kontroll.
Problemet med spridning av kärnteknologi och annan avancerad militär teknologi ökar. Det är utomordentligt betydelsefullt att icke-spridningsavtalet i sina olika delar hävdas och att uppslutningen kring detta stärks.
1990 års granskningskonferens kunde inte enas om ett slutdokument. Frågan om ett fullständigt provstopp var som tidigare djupt skiljaktig. Det är av yttersta vikt att Sverige arbetar för att fördraget skall ha giltighet även efter den konferens som skall äga rum 1995. Vid den konferensen skall, i enlighet med artikel 10 i NPT, parterna bestämma för hur lång tid fördraget skall förlängas.
Inom IAEA utförs ett förtjänstfullt arbete samtidigt som institutionen brottas med ekonomiska svårigheter. Det bör därför övervägas om Sverige kan verka för ökade resurser till IAEA så att denna myndighet på ett ännu bättre sätt kan fullgöra sina uppgifter.
Förhoppningarna om att kunna få till stånd en hållbar konvention mot kemiska vapen var stora under våren 1990. Större delen av konventionstexten är klar, ca 80 procent. De kvarvarande problemen är dock stora. Det handlar om hur verifikationen skall lösas, om hur kemiska vapen skall definieras, hur stor makt för genomförandet av konventionen Verkställande Rådet skall få o s v.
USA och Sovjetunionen har gjort långtgående åtaganden att förstöra gammal kemisk ammunition och minska tillverkningen av ny ammmunition. Problemet är dock att Sovjetunionen saknar tekniska möjligheter att genomföra C-vapendestruktion i någon nämnvärd omfattning, vilket är ett problem som kommer att vara bestående under åtskilliga år framöver. Förslaget från USA och Sovjet om en specialkonferens åtta år efter konventionens ikraftträdande har skapat protester från några av tredje världens länder. De anser att den vetorätt som förslaget i praktiken ger stater som har kemiska vapen inte kan accepteras.
C-vapenteknologin är enkel och det är svårt att skapa en effektiv kontroll av tillverkning och förekomst av sådana vapen. Det gör att de är attraktiva att anskaffa för mindre tekniskt utvecklade länder som ersättning för kärnvapen. Konferenserna i Paris och Canberra om kemiska vapen under 1989 visar på att kemivapenfrågan utvecklat sig till ett nord-sydproblem.
Förhandlingarna om kemikonventionen måste av Sverige drivas fortsatt intensivt. De grundläggande åtagandena att det är förbjudet att utveckla, tillverka, inneha, lagra, behålla eller överföra kemiska vapen, att uppmuntra eller hjälpa andra till C-vapentillverkning samt föreskriva att alla sådana vapen och anläggningar för tillverkning av dem skall förstöras, måste snarast bli verklighet. För att konventionen skall träda i kraft är det inte nödvändigt att alla C-vapenkapabla stater har ratificerat den. Däremot skall alla ha klart för sig att det politiska priset för att inte ansluta sig blir högt.
Framställning, lagring och produktion av biologiska vapen, d.v.s. levande smittosamma ämnen är i princip förbjudet sedan 1925. Genom 1972 års B- och toxinvapenkonvention, som undertecknats av mer än 100 stater, har Genèveprotokollet från 1925 fått en ökad tyngd. Det har dock den allvarliga bristen att effektiva kontrollmöjligheter saknas.
Det är ytterst allvarligt att man inom genteknologin, främst hybrid-DNA-tekniken, nu i accelererad takt kan ta fram tidigare helt otänkbara vapen. Arvsmassan i t ex virus kan lätt förändras genom att man infogar gener för specifika gifter som starkt ökar virusets farlighet och smittsamhet. Stora mängder av naturligt farligare virus och andra smittämnen som vi saknar skydd emot kan lätt odlas liksom manipulerade variationer eller helt nykonstruerade smittämnen. Även konstgjorda variationer av kända smittämnen kan framställas för att infektera människor som är vaccinerade mot det ''naturliga'' smittämnet.
Sverige borde kunna spela en aktiv roll för att åstadkomma bra och effektiva åtgärder för att stoppa den i flera länder misstänkta upprustningen med biologiska stridsmedel. Den svenska regeringen bör internationellt och i olika internationella fora verka för att få till stånd en bättre och effektivare internationell konvention mot biologiska vapen.
För länder kringflutna av strategiskt viktiga hav är inte minst de marina frågorna betydelsefulla. Risken för att avlägsnandet av ett viktigt landbaserat kärnvapensystem skall resultera i ökad betydelse för de sjö- och luftburna systemen kan ännu inte förbigås. Från svensk sida drivs förslag till rustningskontroll på det marina området. Kontroll- och observationsmöjligheterna är här dock svåra att hantera. Oförutsägbarheten i marina dispositioner anses också vara en väsentlig del av den stabilitet som skapas genom avskräckning på den strategiska nivån.
Arbetet inom ESK bedrivs i en positiv anda och de resultat som nåtts är utomordentliga. Sverige bör verka för att med ESK som förebild i internationella fora och vid andra internationella kontakter söka få gehör för att detta sätt att samarbeta mellan stater blir till en regel även i andra delar av världen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en omsorgsfull värdering av förslag på nedrustningsområdet ur ett nordiskt säkerhetspolitiskt perspektiv,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att forskning och utbildning hålls på en hög kvalitativ nivå vid såväl våra universitet som vid våra institut,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det utrikes- och säkerhetspolitiska ämnesområdet vid universiteten i Stockholm och Uppsala,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige i sina kontakter med Sovjetunionen bör verka för att en militär upprustning inte sker i det nordeuropeiska området i samband med att militära förband och vapensystem flyttas från Central- och Östeuropa,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om negativa säkerhetsgarantier och kärnvapenfria zoner,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om internationella örlogsbesök,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om riskerna för regionalisering av nedrustningspolitiken,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige konsekvent och målmedvetet arbetar för att överenskommelserna i Parisdokumentet förverkligas,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige speciellt uppmärksammar att minoriteternas problem löses i överenskommelse med Parisdokumentet,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige arbetar för att en konfliktlösningsmekanism inom ESK kan överenskommas under uppföljningsmötet i Helsingfors 1992,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige arbetar för att de förtroendeoch säkerhetsskapande åtgärderna blir verkligt effektiva,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige inom ESK arbetar för att ett framtida ESK-parlament baseras på Europarådet,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige aktivt verkar för att NPT-avtalet kommer att förlängas efter år 1995,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett fortsatt intensivt arbete för en global C-vapenkonvention som skall förbjuda utveckling, tillverkning, innehav och användning av kemiska vapen,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om angelägenheten av ett intensivt svenskt arbete för en effektivare internationell konvention om förbud mot utveckling, tillverkning, innehav och användning av biologiska vapen,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige i internationella fora och vid andra internationella kontakter söker implementera idén om ESKs sätt att arbeta i andra delar av världen.
Stockholm den 24 januari 1991 Margaretha af Ugglas (m) Alf Wennerfors (m) Inger Koch (m) Eva Björne (m) Gunnar Hökmark (m) Bertil Persson (m) Nic Grönvall (m)