Trots en stark internationell opinion och lokala protester mot provsprängningar har Frankrike fortsatt med sina kärnvapenprov vid Mururoa i Stilla havet.
Undersökningar som gjorts under årens lopp bl.a. av Greenpeace har visat på radioaktivitet i havsvattnet där. I november förra året gjordes nya mätningar varvid konstaterades förekomsten av såväl cesium som kobolt i plankton så långt som tolv sjömil utanför Mururoa-atollen.
Franska myndigheter avvisar påståendena att det skulle röra sig om läckage från deras underjordiska kärnvapenprov i området. Samtidigt vidtar de emellertid en rad åtgärder för att förhindra vidare undersökningar av provsprängningarnas effekter på miljön. Så stoppades och utvisades exempelvis några av Greenpeaces medarbetare av franska soldater i slutet av förra året i samband med provtagningar.
Förenta nationerna bör enligt vår uppfattning kunna spela en aktivare roll för att få till stånd ett provstopp. Multilaterala förhandlingar genomförs i år i FNs regi om ett fullständigt stopp för alla kärnvapenprov. Sverige bör i detta sammanhang agera kraftfullt tillsammans med andra stater utan kärnvapen.
Mot de sovjetiska provsprängningarna i Novaja Zemlja, som ligger i vårt eget närområde, har vi från Sveriges sida protesterat tillsammans med övriga nordiska länder och krävt att få sända en oberoende expertgrupp till området för att studera provens effekter. Vi bör ta initiativ till att liknande åtgärder vidtas när det gäller de franska provsprängningarna i Stilla havet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige i samband med de multilaterala förhandlingarna i FN bör agera för ett stopp för alla kärnvapenprov,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige tillsammans med de andra nordiska länderna bör protestera mot Frankrikes provsprängningar i Stilla havet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör ta initiativ till att en oberoende expertgrupp sänds till provsprängningsområdet i Stilla havet för att studera provens effekter.
Stockholm den 18 januari 1991 Sylvia Pettersson (s) Ingegerd Sahlström (s) Lisbet Calner (s) Margareta Persson (s) Torgny Larsson (s)