De senaste åren har vi kunnat glädja oss åt en avspänning i öst--västrelationen. En nedrustning har inletts i flera länder. Människor har kunnat andas ut. Kanske har de också slumrat till i sina fortsatta fredssträvanden. Den senaste tiden har vi brutalt åter blivit påminda om att bestående fred och icke-våld fortfarande är avlägset. Vi tänker på kriget i Mellanöstern och de militära övergreppen i Baltikum.
Konflikter fortsätter och fördjupas också på andra håll, inte minst inom och mellan u-länder, konflikter som ofta förstärks och försvåras av den ekonomiska klyftan och de politiska spänningarna mellan nord och syd.
Arbetet med freds- och nedrustningsfrågor får således inte avstanna. Det behöver istället intensifieras. Skall detta vara möjligt behövs ett brett folkligt stöd. Här spelar folkrörelser och andra ideella organisationer en betydelsefull roll. Parallellt med opinionsbildning är studier och forskning av avgörande betydelse för att nå framgång.
För att stödja det beskrivna folkrörelsearbetet har sedan några år tillbaka ett särskilt anslag inrättats under utrikesdepartementets huvudtitel i statsbudgeten, F 3 Information, studier och forskning om freds- och nedrustningssträvanden m.m.
Från folkrörelsehåll har under lång tid drivits kravet på att anslaget till det rubricerade fredsarbetet borde räknas upp till en nivå motsvarande en promille av försvarskostnaderna. Det skulle i den nu aktuella budgeten motsvara minst 35 miljoner kronor.
Riksdagen beslutade 1987 efter en flerpartimotion (s, fp, c) om en kraftig ökning av anslaget fr o m 1987/88. Beslut fattades också om att anslaget etappvis skulle räknas upp till 25 miljoner kronor 1990.
Anslagen har utvecklats enligt följande:
1986/87 1987/88 1988/89 1989/90 1990/91 1991/92 4 461 15 000 20 000 25 000 26 000 26 000 tkr 1989/90 utgjorde anslaget 0,75 promille av de samlade försvarskostnaderna, 1990/91 0,73 och 1991/92 0,73. Kommande budgetår är en prognos baserad på förutsättningen att försvarsanslaget ej ökar. I statsbudgeten får försvaret oförändrade anslag i avvaktan på en särproposition, som framläggs under vintern. Sannolikt ökar då försvarsanslaget. Det medför i sin tur att F3- anslaget som andel av det samlade försvarsanslaget blir ännu mindre, kanske under 0,70 promille.
Vi fjärmar oss nu således från enpromillemålet, vilket riksdagen 1989 ställt sig bakom genom ett tillkännagivande till regeringen om en etappvis uppräkning till en promille. Även om budgetläget är utomordentligt ansträngt är det olyckligt att det skall behöva gå ut över folkrörelsearbetet för fred- och nedrustning. Detta får dessutom bära de kostnadsfördyringar, som skatteomläggningen medför i form av den breddade momsen. Dessa folkrörelser kan ej kompensera sig genom att tillgodoräkna sig sänkt skatt eller avdrag för ingående moms.
Anslaget måste skyndsamt återställas till 1989/90-års nivå, 0,75 promille, därefter i enlighet med riksdagens tidigare fattade beslut inom något år höjas till en promille av de samlade försvarskostnaderna. Effekterna av skatteomläggningen bör också beaktas. Verksamhet med knytning till studier och forskning bör ges högsta prioritet.
Med hänvisning till det ovan anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökade anslag till information, studier och forskning om freds- och nedrustningssträvanden m.m.
Stockholm den 25 januari 1991 Berndt Ekholm (s) Torgny Larsson (s) Lahja Exner (s) Maj-Inger Klingvall (s)