Japan är en ekonomisk stormakt som får allt större betydelse även i internationella politiska sammanhang. Att Japans politiska betydelse ökar är en naturlig följd av landets ekonomiska styrka. Japan har i dag världens näst största ekonomi och är världens största biståndsgivare, Japanska finansiella institutioner finansierar också en avsevärd del av det amerikanska budgetunderskottet genom investeringar i amerikanska statsobligationer. Japan har i budgettermer världens tredje största försvarsmakt. Japans relationer till Förenta Staterna, EG, Sovjetunionen och Kina har sådan dignitet att även smärre förändringar får betydande effekter hos det övriga världssamfundet. Den japanska industrin knyts allt närmare övriga länders industrier i samarbetsavtal och/eller korsvist ägande. Japanska direkta investeringar i såväl Förenta Staterna som Europa är omfattande.
Sveriges handel med Japan ökar snabbt och allt fler svenska företag väljer att etablera representationskontor och producerande industrianläggningar på de japanska öarna. En stor del av de svenska företagen återfinns numera utanför Tokyo, framför allt i Kansai-området där storstäderna Osaka, Kobe och Kyoto ligger. På grund av Kansai-områdets växande betydelse har de japanska myndigheterna beslutat förlägga en ny internationell storflygplats i Osaka-bukten. Osaka är Japans till storleken andra stad och har historiskt sett spelat en avgörande roll för det moderna japanska samhällets framväxt. Osaka har alltid haft, och får allt större betydelse för det japanska näringslivet. Den totala industriproduktionen i Osaka- regionen överträffar t.o.m. de ''fyra tigrarnas'' (Sydkorea, Singapore, Taiwan och Hongkong) sammanlagda industriproduktion. Staden Osaka är i stadsbebyggelse redan mer eller mindre förenad med de omgivande städerna och hela området har en befolkningsstorlek jämförbar med hela Nordens. Osaka ligger cirka 60 mil från Tokyo och är dessutom ett naturligt geografiskt centrum för hela västra Japan.
Sverige har vid jämförelse med övriga OECD-länder ett förhållandevis stort antal medborgare bosatta i Kansai- området. Vårt näringsliv är också osedvanligt aktivt i regionen.
Det är mot bakgrund av Japans internationella betydelse förvånande att Sverige endast har en ambassad och sex japanska honorärkonsuler i Japan. Mot bakgrund av Osakas och Kansai-områdets betydelse är det särskilt anmärkningsvärt att ett lönat svenskt konsulat saknas där. De olönade honorärkonsulerna är värdefulla genom sina kontakter med japanskt samhällsliv, men kan aldrig verka fullt tillfredsställande vad t.ex. gäller svenska medborgares behov av konsulärt och annat bistånd. I Japan spelar den officiella representationen dessutom en viktig roll i de privata näringslivskontakterna.
Sverige är genom generalkonsulat väl representerat i andra, vid jämförelse med Japan, mindre betydande OECD-länder. I Australien finns ett generalkonsulat i Sydney och i Turkiet finns ett i Istanbul. I Kanada finns dels ett i Toronto och dels ett i Montreal. I större, med vid jämförelse med Japan ändock mindre, OECD-länder finns utan undantag generalkonsulat. I Tyskland finns t.o.m. fyra stycken.
Det måste ligga i Sveriges intresse att etablera ett generalkonsulat i Osaka. Med hänsyn till det ansträngda budgetläget bör ett sådant generalkonsulat upprättas genom omfördelning av hos utrikesdepartementet redan befintliga resurser.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att ett generalkonsulat genom omfördelning av utrikesdepartementets resurser bör etableras i Osaka.
Stockholm den 22 januari 1991 Alf Wennerfors (m) Maria Leissner (fp)