Det svenska biståndet ska främja en demokratisk utveckling. SIDA redovisar att åtskilligt har gjorts i det bilaterala samarbetet med de 19 programländerna och hur det särskilda demokratibiståndet använts. Men vad gör vi mot förtrycket i det stora flertalet u-länder där Sverige inte har någon biståndsverksamhet? Ofta är läget värre där -- det är därför vi inte anser oss kunna ha ett biståndssamarbete med dem.
I handelspolitiken gäller dock inga biståndspolitiska mål. Exporten går före demokratin. Därför står Exportkreditnämnden (EKN) nu med en halv miljards fordran på Irak. EKN har också lånat ut pengar till Egypten, Syrien, Nordkorea, Turkiet, Zaire, Förenade arabemiraten och andra länder, där förtryck råder.
Demokrati i u-land
Politiska partier i vår mening existerar inte i många u- länder, i varje fall inte i de fattigaste. Där bygger partierna oftare på språk- och trosgemenskap än på ideologier och intressen. Förhållandet majoritet--minoritet kan därför innehålla explosiva motsättningar.
Demokrati handlar om medborgarnas makt att råda över sina egna liv, makten över resurserna: arbete, jord och kapital. Förutsättningen är att de har reell möjlighet att delta på jämställd fot i landets styrelse, att de kan uttrycka sina åsikter, att det finns rättssäkerhet och att valen går hederligt till.
Demokratin måste definieras i konkreta termer. Vilket inflytande har människorna och hur utövas detta inflytande? Förekommer valfusk och röstköp? Representerar de valda sina väljares intressen i parlament och lokala församlingar? Hur kan människor uttrycka sina åsikter? Kan de utöva sin religion? Får de använda sitt eget språk? Finns yttrande- och tryckfrihet? Finns organisations-, strejk- och förhandlingsrätt? Kan kvinnorna delta i det politiska, sociala och ekonomiska livet? Finns det tidningar där de icke-privilegierade kan få sina problem och krav framförda?
Omvälvningarna i Östeuropa har givit eko i u-världen. En våg av demokratirörelser växer fram. Vi har sett det i Kina och vi ser det just nu i Afrika. Miljöförstöringen har givit upphov till nya rörelser, som sammanför miljö- och kvinnorörelser, bonde- och lantarbetarorganisationer och urbefolkningarnas organisationer. Det är en kamp om marken och maten, som växt sig särskilt stark i Amazonas och i Indien.
Dessa nya rörelser förföljs brutalt med militär och polis. Journalister, människor som arbetar för de mänskliga rätigheterna, miljöaktivister och fackliga ledare mördas.
Vad kan Sverige göra?
Utöver vad som redan görs i biståndssamarbetet måste ett mycket bredare stöd ges till människornas eget arbete för att organisera sig. Fackföreningar, bondeorganisationer och andra folkliga rörelser måste få både finansiellt och rättsligt stöd. Vi kan bistå dem med utbildning.
Större insatser måste göras för att bistå självständiga massmedia, som med ytterst knappa resurser har att konkurrera med statsstyrda TV-stationer -- ofta kontrollerade av militären -- och de transnationella mediajättarna.
I detta arbete kommer vi att möta hinder från regeringar, som kommer att kalla detta inblandning i inre angelägenheter. Vi ser redan hur de försöker stoppa utländsk kritik med detta argument. Det måste bemötas effektivt. Stater som undertecknat internationella konventioner måste bibringas insikten att brott mot dessa är en internationell angelägenhet, inte en inrikespolitisk.
Vänsterpartiet tar i en annan motion upp den svenska u- landspolitiken och föreslår en utredning. Redan nu borde vi dock -- för att förhindra en upprepning av fallet Irak -- kunna besluta att Exportkreditnämnden vid kreditgivning till u-länder ska beakta de biståndspolitiska målen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökat bistånd till folkliga organisationer och självständiga massmedia i tredje världen,
2. att riksdagen begär initiativ av regeringen under FNs folkrättsdecennium för att FN skall få resurser till att bevaka att internationella konventioner följs och bistå offren för överträdelser,
[att riksdagen beslutar att exportkreditnämnden skall beakta biståndsmålen vid kreditgivning till u- länder.1]
Stockholm den 25 januari 1991 Lars Werner (v) Berith Eriksson (v) Lars-Ove Hagberg (v) Bo Hammar (v) Margó Ingvardsson (v) Ylva Johansson (v) Bertil Måbrink (v) Bengt Hurtig (v)
1 1990/91:N358