Folkrörelserna och de enskilda organisationerna är viktiga samarbetspartners i biståndsarbetet. Genom dessa kanaliseras en stor del av det engagemang som enskilda människor i vårt land känner, inför de omfattande hjälpbehov som länderna i tredje världen har. Den del av biståndsarbetet som bedrivs av sådana organisationer präglas därför av en stor portion idealitet. Arbetet ger inte ekonomisk vinning för de verksamma. De människor som planerar, organiserar och medverkar i verksamheten drivs istället av idealitet och solidaritet med människorna i de fattigaste länderna. För att finansiera sin verksamhet är organisationerna beroende av insamlingsmedel och av statliga bidrag.
Få områden inom biståndsverksamheten väcker ett så starkt folkligt engagemang och har ett så brett allmänt stöd som katastrofbistånd. Det känns viktigt och naturligt för de flesta av oss att bidra med den hjälp som står till vårt förfogande.
Utvecklingen i u-länderna är oroväckande. Under den senaste tioårsperioden har den ekonomiska situationen i många av tredje världens länder försämrats. Den tilltagande fattigdomen medför att tillgängliga naturtillgångar utnyttjas allt mer intensivt och i en sådan omfattning att omfattande miljöförstöring endera redan är ett faktum eller hotar i en nära framtid. Befolkningsökningen, miljöförstöringen och den försvagade ekonomin är exempel på faktorer som talar för att många länder och folk snabbt kan hamna i akuta svårigheter.
Bidrag för katastrofhjälp
Behovet av insatser i form av katastrofbistånd kan därför beräknas öka. I budgetpropositionen föreslås också en förstärkning av resurserna till detta område. För att de avsatta medlen ska kunna utnyttjas effektivt fordras att handläggningen av ansökningar är ändamålsenlig.
När det gäller de enskilda organisationernas möjligheter att erhålla bidrag för särskilda katastrofinsatser regleras detta i ''Riktlinjer för SIDAs stöd till enskilda organisationers u-landsverksamhet''.
Katastrof definieras där som: ''akut lidande för en grupp människor förorsakade av naturkatastrofer (t ex torka, översvämning, jordbävning, gräshoppsangrepp), krig och därmed jämförbara konflikter eller kombinationer av dessa faktorer.
Även andra faktorer såsom stark befolkningstillväxt, överbetning, borttagande av skog, för stort vattenuttag, felaktig jordbrukspolitik har på åttiotalet lett till omfattande och svårbemästrade katastrofer. På vissa håll kan förekomma mer eller mindre permanenta katastrofer.''
Av riktlinjerna framgår således att katastrofer dels kan vara plötsligt uppkomna situationer, där människors hälsa och framtid allvarligt hotas, dels mer bestående tillstånd, där grupper av individers fortbestånd riskeras.
Handläggningen av äskanden om biståndsmedel för katastrofinsatser åligger SEO, Byrån för samverkan med Enskilda organisationer. Ärendena behandlas av en samrådsgrupp som sammanträder en gång i månaden. Ansökningar om bidrag, som kan inlämnas under hela året, ska normalt vara myndigheten tillhanda tre veckor före mötet. Beslut fattas dock av SIDA eller regeringen. För ett positivt besked krävs att katastrofinsatserna normalt inte organiseras eller påbörjas före beslut i bidragsfrågan. Handläggningstiden kan utsträckas till flera månader.
Även om SIDA behandlar inkomna ansökningar med förtur är handläggningstiden alltför lång. När ett akut hjälpbehov uppstår kan organisationer, som har intresse av och möjligheter att hjälpa, inte agera före beslut i bidragsfrågan -- även om de skulle ha möjligheter till detta. De måste avvakta.
Flera enskilda organisationer vägrar också att vänta med akuta hjälpinsatser. De har kunskapen, förmågan och engagemanget att bistå. De inser vikten att omgående påbörja arbetet. En organisation som tar större hänsyn till hjälpbehoven än till de byråkratiska reglerna löper risk att straffas. Den kan hänvisas till att finansiera hela hjälpprojektet av egna medel -- även om insatsen i och för sig skulle vara berättigad till bidrag.
Det ligger i sakens natur att hjälp i akuta katastrofsituationer bör kunna påbörjas så snart det är praktiskt möjligt. I många situationer är det också så att tidiga insatser ger större effekt och bättre lindring än om hjälpen kommer senare.
Enligt min mening måste därför nu gällande regelsystem ses över. Målsättningen med översynen ska vara att ge möjligheter till effektiva hjälpinsatser omgående när det är frågan om akuta katastrofer. Det måste därför finnas en möjlighet för den organisation som vill och kan, att påbörja arbetet utan att avvakta beslut i bidragsfrågan.
Förberedande arbete, t ex att utarbeta planer för hur hjälpprojektet i detalj ska kunna genomföras och att påbörja organisationsarbetet, måste kunna fortgå under utredningstiden. Om tiden från ansökan till beslut uppgår till månader är det också rimligt att ett beslut om bidrag ska kunna omfatta också hjälpverksamhet som påbörjats eller genomförts före beslutet.
Projektbidrag
Enligt uppgift kan även reglerna för projektbistånd få märkliga konsekvenser. Så skulle möjligheterna till bidrag för inköp av utrustning vara begränsade och omfatta endast köp av produkter. Om en organisation däremot vill använda begagnade -- men fullt funktionsdugliga -- produkter utgår inget stöd vare sig till inköp eller upprustning.
Reglerna tycks dock medge att stöd utbetalas till täckande av transportkostnaderna för produkterna, såväl nya som begagnade.
En enskild organisation, Hoppets Stjärna, har uppmärksammat att kommuner och landsting numera har möjligheter att skänka material och utrustning, som är funktionsduglig men inte används i vårt land, till behövande länder. Hoppets Stjärna kontaktade därför ett antal landsting och samlade in de rullstolar och annan sjukvårdsutrustning som inte längre avsågs användas. Utrustningen renoverades och är nu i ett bra funktionsdugligt skick.
Bidrag har beviljats för verksamheten från SIDA -- dock endast för transportkostnaderna. Om Hoppets Stjärna istället köpt renoverade rullstolar av ett privat vinstdrivande företag, vilket självfallet blivit avsevärt mycket dyrare, hade bidrag även kunnat utgå till inköpet. Antalet rullstolar som skull kunnat köpts in hade dock varit mycket mindre.
Enligt min mening måste biståndsmedlen användas på ett så effektivt sätt som möjligt. En utgångspunkt i arbetet måste därför vara att prioritera sådana insatser som ger flest antal behövande hjälp. De ''inköpsregler'' som refererats för mig uppfyller inte dessa krav.
Det är därför angeläget att även regler för projektbistånd, inköp, ses över så att bidrag kan utgå även för renoveringskostnader för begagnade produkter.
Regeringen bör därför snarast ta initiativ till en översyn av reglerna kring stöd till enskilda organisationers u- landsverksamhet.
Med hänvisning till vad i motionen anförts hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av gällande regler rörande bidrag till enskilda organisationer för projekt- och katastrofbistånd.
Stockholm den 25 januari 1991 Görel Thurdin (c)