Stoppa skuldkriget
Debatten om skuldkrisen har medfört att insikten väckts om att u-ländernas skulder inte kan betalas och att strukturanpassningsprogrammen inte har haft den effekt som avsågs och därmed inte har varit lyckade. Skulderna har bara ökat trots omförhandlingar. Omförhandlingarna har blivit en ganska meningslös karusell. För skuldländerna har de blivit en tung administrativ börda, som sysselsätter var tredje ekonom i Afrika. Nu måste man ge dessa länder administrativt bistånd så att skuldförhandlingar är möjliga att föra.
U-ländernas skulder är nu uppe i totalt 1.341 miljarder dollar. Kapital fortsätter att strömma från syd till nord. Det finansiella nettoutflödet från u-länderna uppgick 1989 till 51,6 miljarder dollar. Barnen fortsätter att drabbas oerhört av skuldkriget, ett oräkneligt antal dör varje dag eftersom inte ens de mest elementära behoven, såsom det dagliga näringsintaget, kan klaras.
Krisen vid Persiska viken har ytterligare förvärrat u- ländernas situation. Detta till följd av höga oljepriser och förlorade inkomster från gästarbetare. Kriget kommer -- om det inte blir mycket kort -- att ruinera åtskilliga u-länder. Världsbanken räknade i oktober med att om oljepriset stabiliseras på 29 dollar per fat världshandeln skulle krympa med 1%, de icke-oljeexporterande u-ländernas bytesvillkor försämras med 12% och räntorna stiga med 1--2%.
Nu måste skuldkriget mot de fattiga länderna stoppas. Den rika världen måste tvingas att ta sitt ansvar. Sverige bör göra gemensam sak med andra progressiva länder och bilda ett block, för att lösa skuldkrisen. Regeringen bör ta ett initiativ i FN till en internationell konferens/alternativt ett toppmöte om u-ländernas skulder.
Sverige måste verka för ett omedelbart moratorium följt av en allmän avskrivning av u-ländernas skulder.
Ansvaret för skulderna måste bäras av dem som är reellt ansvariga. Bankerna, som under 70-talet ''sålde'' lån till företag och stater utan att pröva deras likviditet, bör få stå sitt eget kast. De europeiska bankerna har för övrigt redan garderat sig mot förluster på u-landsskulder, brittiska och västtyska banker till 70--80%, belgiska, franska, holländska och schweiziska banker till ca 50%.
Ett organ måste skapas, som skall ges befogenhet att pröva skuldernas legitimitet. Det är omänskligt att de som lyckats störta sina tyranner nu p.g.a. diktatorernas efterlämnade skulder hindras att bygga upp demokrati. Rent orimligt var IMF:s krav på sandinistregeringen, att den skulle återbetala Somozas lån, vilka direkt överförts till dennes bankkonto utomlands utan att beloppen ens passerat via någon bank i Nicaragua.
Växelkurserna måste stabiliseras och räntorna sänkas. Marknaderna måste öppnas för u-landsprodukter. Bytesförhållandena måste ändras till u-ländernas fördel.
Sedan 1980 har råvarupriserna sjunkit med ca 40% i förhållande till i-ländernas produkter.
Sveriges uppträdande i skuldhanteringen ska utgå från de biståndspolitiska målen. Därför ska Sverige inte delta i IMF:s strukturanpassningsprogram. Sverige ska omedelbart dra sig ur arbetet med IMF:s strukturanpassning i Afrika. IMF har inte någon anledning att utföra dessa strukturanpassningsprogram i Afrika.
Svenskt bistånd ska ges oavsett om mottagarländerna träffar överenskommelser med IMF eller ej.
Exportkreditnämndens politik när det gäller kreditgivning till u-länder måste granskas. Den måste bringas i samklang med de biståndspolitiska målen. Inga exportkrediter ska lämnas till köp av vapen. I Parisklubben bör Sverige representeras av en myndighet med stor u- landskunskap och inte representeras av Exportkreditnämnden, exempelvis någon myndighet som lyder under Utrikesdepartementet.
Det behövs en övergripande skuldstrategi. Regeringen bör tillsätta en arbetsgrupp, som skall utarbeta förslag till en sådan strategi, som skall omfatta bistånds-, låne- och handelspolitik.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att Sverige skall ta initiativ i FN till en internationell konferens om u-ländernas skulder,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad som i motionen anförts om att Sverige bör verka för ett omedelbart moratorium följt av allmän avskrivning av u- ländernas skulder,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de biståndspolitiska målen skall styra Sveriges politik, så att u-ländernas skuldproblem kan lösas,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige inte skall delta i IMFs strukturanpassningsprogram,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att svenskt bistånd inte skall vara avhängigt av mottagarländernas överenskommelser med IMF,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Sverige i Parisklubben skall representeras av myndighet inom utrikesdepartementet och ej representeras av exportkreditnämnden,
7. att riksdagen hos regeringen begär att en arbetsgrupp tillsätts som skall utarbeta förslag till en samlad skuldstrategi omfattande bistånds-, låne- och handelspolitik.
Stockholm den 23 januari 1991 Lars Werner (v) Berith Eriksson (v) Lars-Ove Hagberg (v) Bo Hammar (v) Margó Ingvardsson (v) Ylva Johansson (v) Bertil Måbrink (v)