Sammanfattning
I motionen föreslås att det svenska biståndet skall få en starkare inriktning på demokrati och mänskliga rättigheter samt på insatser som syftar till att bygga upp fungerande marknadsekonomier.
Kraftiga anslagsökningar föreslås för en rad humanitära ändamål bl.a. katastrofbiståndet och stödet till FN:s flyktingkommissarie, UNHCR.
Resurserna för miljöbistånd utökas i förhållande till regeringens förslag.
Folkpartiet liberalerna avvisar förslaget att finansiera kostnader för asylsökande i Sverige med 700 milj.kr. av biståndsmedel. Motionens förslag innebär att sammanlagt en miljard kronor mer kommer att stå till förfogande för u- landsbistånd jämfört med regeringens förslag. Enprocentsnivån som är ett moraliskt bindande åtagande gentemot u-länderna måste upprätthållas.
1. Inledning
Under de senaste tre årtiondena har det skett avsevärda förbättringar i den tredje världen som helhet. Medellivslängden har ökat från 46 år 1960 till 62 år 1987. Läskunnigheten bland vuxna har ökat från 43 till 60%. Dödligheten bland barn under fem år har halverats.
Vi får emellertid inte låta oss förledas av genomsnittsstatistik. Många miljoner människor har inte fått det ett dugg bättre. Många rent av sämre. Medellivslängden i Afrika söder om Sahara är 50 år -- i Japan är den nästan 80.
Hösten 1990 har inte inneburit någon ljusning för u- länderna. Iraks invasion av Kuwait drabbar u-länderna allra hårdast. De oljeimporterande u-länderna blir värst utsatta när oljepriserna ökar. De många oljefältsarbetarna från u- länder i Afrika och Asien har tvingats ge sig av. Dels upphör deras hemsändningar av pengar till familjen, dels frestar de hemvändande på en redan hårt ansträngd arbetsmarknad i många u-länder. Det är dessutom stor risk att gulfkonflikten påverkar traditionella handelsmönster i en för u-länderna negativ riktning.
GATT-förhandlingarna i den s.k. Uruguay-rundan har ännu inte lett till någon uppgörelse. För första gången har u-ländernas intressen varit direkt indragna i förhandlingarna. En uppgörelse om ökad liberalisering av världshandeln med ett ökat tillträde för u-landsvaror på i- landsmarknaderna skulle ha en avgörande betydelse för u- ländernas möjligheter under 90-talet. De uteblivna resultaten är illavarslande och alldeles särskilt för u- länderna.
1.1 Den ekonomiska utvecklingen
Klyftan mellan rika och fattiga i världen ökar. Den ekonomiska utvecklingen i många u-länder är alltjämt mycket svag. På många håll, främst i Afrika söder om Sahara, håller den inte ens jämna steg med befolkningsutvecklingen. I Latinamerika är levnadsstandarden för miljoner människor idag lägre än den var i början av 70-talet. I Afrika söder om Sahara har den fallit tillbaka till nivåer som inte upplevts sedan 60- talet.
Medan BNP årligen ökade med i genomsnitt 3,0 % i industriländerna under l980-talet ökade den med 4,3 % i u- länderna. I Östasien var ökningen hela 8,4 % och i det fattiga Sydasien aktningsvärda 5,5 %. I Latinamerika var den endast 1,6 % och i Afrika söder om Sahara 1,0 %. Den kraftiga befolkningsökningen gör emellertid att åttiotalet för Latinamerika innebar en minskad BNP per capita med 0,6 % och för Afrika söder om Sahara med hela 2,2 %.
De omfattande oljeprishöjningarna i mitten av 1970- talet och särskilt 1979 drabbade de oljeimporterande u- länderna särskilt hårt. Till detta kommer att i-länderna bedrivit en ekonomisk politik med starkt handelsbegränsande åtgärder, som slagit hårt mot både råvarupriser och övrig u-landsexport. För u-länderna har det inneburit vikande exportmarknader, låg tillväxt i produktionen, försämrade bytesförhållanden, allt större betalningsunderskott, en svår knapphet på valutor och växande skuldproblem.
Åttiotalet innebar en fortsatt kraftig påfrestning på de icke oljeexporterande u-länderna, särskilt i Afrika söder om Sahara, där tillväxten per capita således varit negativ i många länder. Bytesförhållandena försämrades kraftigt genom att råvarupriserna sjönk till rekordlåga nivåer i mitten av 60-talet. Där har inte skett någon påtaglig förbättring sedan dess.
1.2 De återkommande svältkatastroferna
De senaste veckorna har alarmsignalerna åter börjat ljuda för omfattande svältkatastrofer i Afrika. Det är främst i Sahel-området och på Afrikas Horn som svälten åter står för dörren för miljontals människor. Men även i t.ex. Angola är läget mycket allvarligt. Bara i Sudan och Etiopien beräknar FAO att mellan 7,5 och 15 miljoner människor kommer att dö svältdöden på grund av otillräckliga skördar. Orsaken är två års torka och de långvariga inbördeskrigen.
Enligt FN:s och FAO:s Världslivsmedelsprogram (WFP) beräknas mer än 20 miljoner afrikaner vara beroende av livsmedelshjälp under 1991. Det är väsentligt fler än under de stora svältkatastrofåren i mitten av 80-talet, vilka främst drabbade Afrikas Horn.
Sambanden mellan krig och svält är lika tragiska som uppenbara på många håll i Afrika. I Liberia har det brutala inbördeskriget skapat en akut nödsituation. På Afrikas Horn har svälten ofta använts som ett vapen i utdragna krig. Många u-länders omfattande militärutgifter drar resurser från ändamål som skulle skapa ekonomisk utveckling och kunna hjälpa ländernas fattiga invånare.
1.3 Skulder och bistånd
I samband med 70-talets oljekriser minskade de rika ländernas investeringar i u-länderna. Ökningen av u- landsbiståndet från OECD-staterna stannade upp vid en nivå på endast hälften av de 0,7 % av BNP som utlovats i FN. Den snabba utvecklingen i många u-länder och de kraftigt stigande oljepriserna måste emellertid finansieras. De oljeproducerande ländernas snabbt växande överskott placerades i stor utsträckning i den industrialiserade världens banker. Dessa blev på så sätt likvida samtidigt som den ekonomiska nedgången i i-länderna gjorde det svårare för bankerna att finna lämpliga placeringsobjekt.
Bankernas höga likviditet och flertalet u-länders stora lånebehov medförde att u-ländernas skulder i slutet av 70- talet och under första hälften av 80-talet kom att öka mycket snabbt. Höga realräntor, den länge mycket höga dollarkursen och under hela 80-talet stagnerande exportintäkter på grund av försämrade råvarupriser ledde till ett smärtsamt uppvaknande för alla u-länder, som utnyttjade 1970-talets goda lånekonjunktur till att skuldsätta sig i stor omfattning.
Sedan början av 80-talet har en dramatisk nedgång skett i kreditgivningen till de fattiga länderna. Efter l982 har också nettoflödet av resurser gått från u-länder till i-länder. U-ländernas totala låneskuld uppgick vid l989 års utgång till 1 388 miljarder dollar. Den totala skuldtjänsten uppgick l989 till 171 miljarder dollar. Allt fler u-länder hamnade under åttiotalet i akuta betalningskriser och förlorade därmed sin kreditvärdighet.
En lång rad u-länder har, i en del fall upprepade gånger, tvingats till omförhandlingar av sina skulder. De mest omfattande skuldkonsolideringarna har gällt stater som Brasilien och Mexico liksom flera andra latinamerikanska och asiatiska stater. För de många små och fattigaste u- länderna, särskilt de i Afrika söder om Sahara, rör det sig om totalt mindre skuldbelopp, men deras betalningssituation är än mer desperat. De är dessutom i starkt behov av nya krediter och resurstillföden.
Sedan 70-talets början ligger emellertid OECD- staternas bistånd kvar på ca 0,35 % av BNP.
2. U-landsbiståndet inför 90-talet 2.1 Inledning
Vart tredje barn under fem år lider av undernäring. En knapp miljard vuxna kan varken läsa eller skriva. 100 miljoner är hemlösa. I vår egen världsdel ser vi hur fattigdom och hopplöshet -- skapad av kommunismens vanstyre -- driver människor på flykt.
I en sådan värld måste humanitet och idealitet hävdas med än större kraft än hittills. Solidariteten med utsatta människor i andra länder är en bärande tanke i den idétradition folkpartiet liberalerna företräder och ger oss särskilda förpliktelser i en situation när världens fattiga riskerar att glömmas bort.
Den internationalisering vårt samhälle nu genomgår visar hur orimliga de isolationistiska tankar är som ibland förekommer i svensk politisk debatt. Ingen kan i dag undgå att känna att Sverige är en del av Europa. Men Sverige ingår också i en större internationell gemenskap. Svenskar är både européer och världsmedborgare.
En positiv ekonomisk utveckling i en större krets fattiga länder skulle vara en stimulans för hela världsekonomin. Avverkning av regnskogar i u-länder påverkar inte bara deras medborgare utan också oss och kommande generationer. Men sambanden finns också -- och kanske främst -- på det mänskliga planet.
Världen blir uthärdlig att leva i bara om vi -- och andra -- är beredda att visa solidaritet även mot människor som vi inte känner och aldrig någonsin kommer att möta. Nationsgränser kan aldrig avskärma oss från ansvaret för våra medmänniskor, oavsett var på jorden de och vi har råkat födas. I en snabbt krympande värld ter det sig mer absurt än någonsin att göra solidaritet till en fråga om avstånd och geografi.
När vi hävdar humanitära värden i internationella sammanhang är det också oss själva vi talar för. När vi upprörs av att människor i andra länder inte får se sina barn växa upp till ett människovärdigt liv värnar vi även om människovärdet i vårt eget samhälle. Den dag vi har tappat förmågan att känna indignation över lidande och förtryck som drabbar andra än oss själva är också fundamentala värden i våra egna liv hotade.
Solidariteten med världens fattiga är grunden för det svenska u-landsbiståndet. När liberaler pläderar för högre nivåer och och en effektivare användning av biståndsmedlen sker det utifrån samma bevekelsegrund i bägge fallen: omsorgen om de människor som biståndet skall hjälpa.
På senare år har insikten vuxit sig allt starkare att det till sist är på u-ländernas egen politik det hänger om deras ekonomi skall kunna lyfta de breda folklagren till en anständig levnadsnivå. Det är angeläget att den svenska biståndspolitiken formas mot denna bakgrund och med realistiska föreställningar om vad bistånd kan åstadkomma.
Vi kan och skall bidra, främst genom hjälp till självhjälp, men vi skall vara medvetna om att det är just bidrag vi ger. Inget bistånd kan heller kompensera de skador som korruption och planekonomi skapar. Det allra viktigaste den rika världen kan göra är att främja frihandel och öppna sig för import från fattiga länder. Det är framför allt genom handel och egen export som u-länderna kan utvecklas. Om vi hade haft en fri internationell handel är det ingen tvekan om att situationen i Afrika skulle varit annorlunda och bättre. En liberalisering av handeln med jordbruksprodukter i ett nytt GATT-avtal skulle ha mycket stor betydelse för de fattiga länderna.
Sverige måste föra en samordnad u-landspolitik, där vi prövar inrikes- och utrikespolitiska åtgärder -- inte minst handelspolitiken -- även utifrån hur dessa påverkar u- ländernas möjligheter att utvecklas. Hittills har Sverige med restriktionerna mot u-ländernas teko-export snarast varit ett dåligt föredöme. Inte heller jordbrukspolitiken har utformats med u-ländernas behov för ögonen.
Vid 90-talets ingång har motiven för ett omfattande u- landsbistånd förstärkts.
Den första faktor vi vill lyfta fram är den liberalisering som nu har påbörjats på många håll i tredje världen -- senast i Afrika.
Frigörelsen i Östeuropa och reformprocessen i Sydafrika har tillsammans förändrat det politiska klimatet i stora delar av den afrikanska kontinenten. Redan tidigare har viktiga steg tagits bort från de misslyckade plan- och regleringsekonomierna. Nu är en rad länder -- inte minst svenska biståndsmottagare som Moçambique -- i färd med att övergå till flerpartisystem. I Kap Verde har fria val resulterat i ett nederlag för den sittande regeringen. I andra länder börjar oppositionen mot auktoritära regimer växa.
Detta är givetvis en lång och svår process där många bakslag kan -- och kommer att -- inträffa. Men det vi ser är både en positiv förändring som ökar biståndets möjligheter att göra nytta och nya uppgifter för svenskt bistånd i samband med att reformer i riktning mot demokrati och marknadsekonomi genomförs.
Den andra faktor vi vill peka på är det växande behovet av humanitärt bistånd av olika slag, inte minst katastrofhjälp.
Redan tidigare tyngdes många stater i den tredje världen av omfattande flyktingproblem. Gulf-krisen har på ett dramatiskt sätt skärpt problemen för redan utsatta länder, och nya larmrapporter om risken för en omfattande svält i Afrika ökar behovet av katastrofinsatser.
Till detta kan läggas en rad andra, mer permanenta, problem som har fått ökad aktualitet, bl.a. avverkningen av de tropiska skogarna.
I denna situation är det mer orimligt än någonsin att skära ned biståndet och -- öppet eller i det fördolda -- överge våra löften till de fattiga folken.
I stället gäller det att utforma vårt bistånd efter de nya möjligheter som öppnar sig och de behov vi kan se. En central uppgift är mot denna bakgrund att stödja utveckling av demokratiska samhällssystem och respekt för mänskliga rättigheter samt uppbyggande av fungerande marknadsekonomier. På det området har tidigare åtskilliga misstag begåtts i svensk biståndspolitik.
Vi vill starkt betona att den politiska och ekonomiska miljö i vilken biståndet skall verka har central betydelse för möjligheterna att nå resultat.
Det gör det än mer angeläget att biståndet i möjligaste mån medverkar till att bygga upp en sådan utvecklingsfrämjande miljö. Det innebär bl.a. en ökad tonvikt vid kunskapsutveckling och kunskapsöverföring där kunnande och resurser på olika håll i det svenska samhället måste tas till vara. Det blir fråga om utvecklingssamarbete i ordets egentliga bemärkelse.
Samtidigt måste vi göra omfattande humanitära insatser som på ett omedelbart sätt hjälper de mest plågade och utsatta. Dit hör inte minst tredje världens flyktingar och offer för katastrofer. Det handlar om att föra vidare den tradition av idealitet och den vilja till uppoffringar som missionen en gång etablerade, när det svenska biståndet föddes.
Det är de fattigaste u-länderna som har störst problem att brottas med, som har minst resurser att utveckla, som har minst förutsättningar att ta vara på de möjligheter en liberaliserad världshandel erbjuder. Det är de som är i störst behov av vårt bistånd. Det är naturligt att de får del av de mest omfattande insatserna.
Men svenskt bistånd kan vara av stort värde även i en vidare krets u-länder. Det gäller bl.a. bistånd som syftar till att stödja ekonomiska och demokratiska reformer. Man bör heller inte glömma att även gruppen s.k. lägre medelinkomstländer (dit t.ex. Nicaragua och Filippinerna räknas) rymmer många mycket fattiga människor som vi kan göra viktiga insatser för. Det avgörande är att biståndets utformning styrs av hänsyn till u-länderna och de behövande människorna, inte av hänsyn till svenskt näringsliv eller till ideologiskt betingade lojaliteter med regeringar som visat sin oförmåga att åstadkomma utveckling.
2.2 Biståndets storlek
För femte gången sedan regeringsskiftet 1982 föreslår den socialdemokratiska regeringen besparingar som drabbar u-landsbiståndet. Tekniken har varierat:I regeringens första budget, för 1983/84, genomfördes en dubbelräkning av anslag genom att outnyttjade reservationer på 227,6 milj.kr. användes för att finansiera nya utgifter. De räknades alltså en gång till.1984/85 lades biståndet 150 milj.kr. under 1%-nivån.1986/87 genomfördes åter en dubbelräkning av anslag, även om tekniken denna gång var något annorlunda. 280 milj.kr. i ounyttjade reservationer drogs in till statskassan.Våren 1990 har beslut fattats om att 900 milj.kr. av anslaget för u- landsbistånd under tre år skulle satsas på stöd till Öst- och Centraleuropa.Nu föreslås alltså att 700 milj.kr. för flyktingmottagning som tidigare betalats via arbetsmarknadsdepartementet i fortsättningen skall tas från anslaget för u-landsbistånd.
Det är i och för sig riktigt att detta förslag inte strider mot de regler OECD:s biståndskommitté, DAC, har fastställt. Den faktiska effekten blir likafullt att vi tar 700 milj.kr. från u-landsbiståndet och använder dem för att förstärka statsbudgeten. Det bör vidare noteras att beslutet om östbiståndet står i strid med DAC:s nuvarande riktlinjer. Regeringen använder alltså DAC som normgivare bara när organisationen kan åberopas till stöd för nedskärningar, inte när dess regler pekar i motsatt riktning.
Vi vill i tre punkter sammanfatta våra invändningar mot regeringens politik.
Den första avser situationen i tredje världen. Som vi betonade i det förra avsnittet har behoven av bistånd ökat samtidigt som liberaliseringen i åtskilliga länder ökat möjligheterna att bidra till utveckling. Biståndsministern uttrycker i budgeten sin övertygelse att biståndet under 90- talet kommer att spela en alltmer betydelsefull roll. I det sammanhanget passar förslag om nedskärningar dåligt in.
Den andra hänger samman med vårt internationella agerande. FN:s biståndsmål är att 0,7% av BNI skall utbetalas i bistånd. Sverige är ett av de få länder som har nått upp till detta mål. Det råder av allt att döma politisk enighet om att Sverige bör verka för att fler följer vårt exempel. Av det skälet är det givetvis olyckligt om vi själva sänker vårt bistånd, om än från en internationellt sett ganska hög nivå, samtidigt som vi söker förmå andra att röra sig i motsatt riktning.
Många företrädare för u-länderna har uttryckt en betydande oro för att ett angeläget utvecklingsstöd till öst skulle komma att gå ut över biståndet till tredje världen. På den punkten har Sverige -- tvärtemot sin tradition -- kommit att bli ett dåligt föredöme.
Den tredje gäller våra löften till världens fattiga. Sverige har för sin del satt upp ett kompletterande, mer ambitiöst biståndsmål, som dessutom är annorlunda utformat än FN:s. Det innebär att biståndsanslaget varje år skall uppgå till 1% av BNI -- det s.k. enprocentsmålet (som ursprungligen relaterades till BNP).
Det är ingen tvekan om att enprocentsmålet är ett moraliskt bindande åtagande från Sverige som nation gentemot de fattiga länderna. Avsteg från det t.ex. genom för låga nominella anslagsökningar eller genom bokföringstekniska manipulationer måste därför betraktas som ett brott mot våra löften till de fattiga folken. Biståndsminister Lena Hjelm-Wallén har i tidningen Broderskap betecknat sitt eget förslag som ''ett beklagligt beslut'' och ''en urgröpning av biståndet''.
Vi delar biståndsministerns uppfattning men anser till skillnad från henne inte att riksdagen bör fatta ''beklagliga'' beslut om ''urgröpning'' av biståndet.
I sitt biståndspolitiska program anger folkpartiet liberalerna 2% av BNI som ny långsiktig ambition. Regeringens agerande gör att det kommer att krävas betydande ansträngningar att leva upp till 1%-målet och överskrida det.
Folkpartiet liberalerna motsätter sig förslaget att avräkna kostnader för asylsökande mot biståndsramen. Liksom förra året föreslår vi också att medel tillförs så att utvecklingsbiståndet till Öst- och Centraleuropa ligger utanför enprocentsramen. Sammanlagt innebär våra förslag att en miljard kr mer står till förfogande för bistånd än med regeringens politik.
I samband med att riksdag och regering tar ställning till hur biståndet skall öka och utformas i framtiden bör det markeras att innehållet i enprocentsramen bör ha en tydlig fattigdomsprofil. Det utvecklingssamarbete som ligger därutöver kan ha ett något bredare innehåll och inkludera insatser i skiftande ländergrupper, såväl något mer utvecklade u-länder i färd med att bygga upp en fungerande demokrati som öst- och centraleuropeiska länder med liknande problem och mål. Enprocentsmålet bör vara ett etappmål. Ambitionen bör vara att detta samlade bistånd successivt ökar sin andel av BNI. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
2.3 Biståndets effektivitet 2.3.1 Att dra lärdom av gamla misstag
Det är inte svårt att nå enighet om att de biståndspengar vi satsar skall användas så effektivt som möjligt. Mer sällan diskuteras vad detta faktiskt bör innebära i praktiken.
I en intressant studie som Kim Forss och Jerker Carlsson nyligen utfört åt utrikesdepartementet ''Bra bistånd -- Om effektivitet och utvärdering i biståndet'' (Ds 1990:63) skiljer man på tre typer av effektivitet:inre effektivitet dvs. att göra saker på rätt sätt och förbruka så få resurser som möjligtyttre effektivitet dvs. ändamålsenlighet -- att göra rätt sakerförändringseffektivitet dvs. förmågan att i rätt tid och med minsta resursinsats genomföra nödvändiga förändringar
Den senare typen av effektivitet har särskild relevans i biståndsverksamhet med tanke på att den pågår i en komplicerad och turbulent miljö. Deras slutsats efter en rad fallstudier är att det mest angelägna är att stärka systemen för erfarenhetsuppbyggnad genom arbetssätt, personalpolitik och organisation.
Det övergripande målet för det svenska biståndet är att det skall bidra till att höja de fattiga folkens levnadsnivå. En viktig liberal utgångspunkt i diskussionen om effektivitet är att detta faktiskt skall vara styrande för biståndets utformning. Internationella utvärderingar visar att det är när andra hänsyn, t.ex. säkerhetspolitik eller exportsubventionering, tar över som biståndet löper stor risk att misslyckas. Det är skälet till att vi i princip motsätter oss bindning av bistånd till inköp av svenska varor och tjänster. Bundet bistånd innebär i allmänhet att insatser görs till större kostnad än som skulle blivit fallet vid upphandling i internationell konkurrens. Den inre effektiviteten blir lidande.
En annan viktig utgångspunkt är det närmast triviala konstaterandet som likafullt ofta glöms bort: att bistånd är svårt. Det är komplicerat att arbeta i fattiga länder bl.a. just på grund av de problem de lider av och som vi vill hjälpa dem att lösa. Svårigheterna är särskilt stora i den länderkrets, de allra fattigaste länderna, som det svenska biståndet prioriterar. Många gånger är det också svårt att mäta och bedöma resultaten. Det anses allmänt att det ofta kan ta 15--20 år innan en biståndssatsning kan utvärderas tillfredsställande i fråga om måluppfyllelse.
Till svårigheterna hör också det faktum att de fem biståndspolitiska målen med nödvändighet är allmänt hållna och dessutom, i varje fall på kort sikt, ibland kan stå i konflikt med varandra.
Men problemen får inte leda till uppgivenhet. Sverige har nu mer än 30 års erfarenhet av offentligt bistånd och missionen var verksam i många decennier innan statlig u- hjälp var påtänkt. Vi kan -- och måste -- dra lärdom både av gamla misstag och av det som faktiskt har lyckats.
En viktig insikt är att det någon gång måste finnas ett slut på biståndet.
Biståndets yttersta syfte är att upphäva behovet av bistånd. I många fall ligger detta mål långt fram i tiden, men i en situation där en rad u-länder -- främst i Afrika -- har blivit alltför biståndsberoende måste denna insikt hållas levande.
I massmedia uppmärksammas biståndets misslyckanden mest. Därför finns det skäl att också påminna om framgångar. Den förbättrade hälsostandarden och sjunkande spädbarnsdödligheten är i stor utsträckning ett resultat av biståndsgivarnas påtryckningar och finansiella satsningar. Bland framgångsrika svenskfinansierade insatser kan nämnas UNICEF:s SWACH-projekt i Indien som -- med stöd av SIDA -- åstadkommit både rent vatten för många fattiga, särskilt barnen, och ökade kunskaper i sanitet och förebyggande hälsovård. Ett annat uppmärksammat exempel är satsningen på markvård i Kenya.
Till misstagen i svensk biståndspolitik hör att vi ofta har reagerat alltför långsamt och lojt mot många u- landsregeringars ekonomiska politik och inställning till demokrati och mänskliga rättigheter. Även kloka projekt kan misslyckas om de genomförs i en miljö som präglas av politiskt förtryck, planhushållning eller en korrumperad statsapparat. Vi får inte i missriktad välvilja ge bistånd som kanske förlänger en oförsvarlig ekonomisk politik, såsom tidigare skedde bl.a. i Tanzania. Det har enkelt uttryckt funnits en svensk förkärlek för socialistiska lösningar i u- länder, där de gör om möjligt ännu mer skada än på andra håll.
Villkoren i biståndsgivningen bör därför inte bara omfatta effektiviteten på projektnivå. De bör även syfta till att förbättra såväl den politiska som den ekonomiska miljön. Vi bör därför föra en aktiv dialog med inslag av villkor både om den demokratiska utvecklingen och om den ekonomiska politiken.
Vi är medvetna om att det under 80-talet har skett en verklighetsanpassning i regeringens biståndspolitik i detta avseende. Vi välkomnar den. Vi tror emellertid att det finns mer att göra. Det finns t.ex. inslag av tveksamhet i Sveriges uppträdande mot länder, där några framsteg mot demokrati inte kunnat skönjas under lång tid. Vi återkommer till detta senare. Det är naturligtvis varken önskvärt eller möjligt för Sverige att diktera andra nationers in- och utrikespolitik. Men vi måste inta en mycket tydlig hållning i dialogen med mottagarländerna och förbehålla oss rätten att minska och avveckla bistånd som ges på regeringsnivå när de yttre förutsättningarna för att bl.a. demokratimålet skall kunna främjas är svaga.
Att inte ställa villkor, att inte försöka påverka utvecklingen innebär också ett ansvarstagande, nämligen ett accepterande av rådande förhållanden.
En annan lärdom är att vi inte bör förmå mottagarländerna att genomföra så många projekt att de inte klarar att hantera dem -- s.k. projektstockning. Vi bör snarare söka utnyttja enklare och bredare överföringsformer -- såsom budget- och betalningsbalansstöd -- med tanke på att projektbistånd ofta hårt belastar u-ländernas redan svaga administration. En möjlighet är att i ökad utsträckning knyta an svenska biståndsinsatser till Världsbankens s.k. sektorlån. Det är också angeläget att i betydande utsträckning kanalisera bistånd vid sidan av regeringskanaler bl.a. genom enskilda organisationer.
Som en följd av projektstockningen har finansieringen av löpande underhåll försummats, både av biståndsgivare och mottagare. Så småningom måste givetvis mottagaren ta över finansieringsansvaret, men i dagens läge, med stora utlandsskulder och låg tillväxttakt, är det orimligt att kräva total driftkostnadsfinansiering av mottagarna.
Vi bör lära oss mer av andra biståndsgivare, såväl bilaterala som multilaterala, för att undvika misstag. Vi bör också samordna vårt bistånd på ett mycket tydligare sätt med andra biståndsgivare än vad som varit fallet hittills. Här erbjuder ett svenskt medlemskap i EG nya möjligheter som det är angeläget att utnyttja. Det finns mängder av exempel på olyckliga kollisioner och bristande samarbete mellan givare som de fattiga länderna blir lidande av.
Vi bör slutligen förbättra mekanismerna för utvärdering och erfarenhetsuppbyggnad. Problemet är inte att rapporter saknas; tvärtom är de -- som framgår av SIDA:s anslagsframställning -- talrika. Men som både biståndsorganisationsutredningen och UD-studien visar finns det ett behov av en utvärderingsfunktion som är fristående från myndigheterna för att ta upp mer övergripande och strategiska frågeställningar -- ett slags biståndets motsvarighet till expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO). Det vore bl.a. värdefullt att få del av mer systematiska jämförelser mellan svenska och andra biståndsgivares insatser. Vi menar att riksdagen bör ställa sig bakom detta förslag.
På förslag av folkpartiet liberalerna gjorde riksdagen förra året ett tillkännagivande om vikten av att bättre tillvarata hemvändande biståndsarbetares erfarenheter. Trots att biståndsministern i ett frågesvar i höstas på denna punkt hänvisade till budgetpropositionen saknas resonemang om detta i den redovisning av utvärderings- och effektivitetsfrågor som där ges. Riksdagen bör därför uppmärksamma frågan på nytt.
2.3.2 Bindning av bistånd
Sverige har länge i internationella sammanhang arbetat för obundet bistånd dvs. bistånd som ges utan krav på upphandling i givarlandet.
Bundet bistånd strider mot frihandelstanken. Det riskerar att fördyra de upphandlade varorna, eftersom konkurrensen begränsas, och det kan också leda till en rad praktiska problem för u-länderna. Ett klassiskt exempel är Kenya som av olika givare försetts med 18 olika vattenpumpar -- med åtföljande behov av 18 olika sorters reservdelar.
En ökad bindning kan i princip betraktas som ett slags subvention till en produktion som annars inte skulle vara konkurrenskraftig. Om sådan verksamhet vet vi av både teori och praktik att den är ekonomiskt osund.
Det bör understrykas att svenska företag självfallet får order i biståndssammanhang under förutsättning att de är konkurrenskraftiga. Det bundna biståndet uppges ligga på under l5% av det totala anslaget, medan återflödet till Sverige är väsentligt högre, kring 50%.
För närvarande förekommer i huvudsak tre olika former av bundet bistånd:bundet varubistånd (dvs. valutastöd)internationellt livsmedelsbistånd (bl.a. våra leveranser till vissa internationella beredskapslager) gåvodelen i de s.k. u-krediterna
Även BITS:s tekniska bistånd är bundet till Sverige.
Det bundna biståndets andel av det landinriktade stödet har på senare år minskat. Detta är en, från liberal synpunkt, positiv utveckling.
Folkpartiet liberalerna anser att det bundna biståndet i princip bör ersättas med obundet gåvobistånd.
Riksdagen har under flera år uttalat sig för en ytterligare minskning av det bundna biståndet. Enligt vår mening bör regeringen i nästa budgetproposition återkomma med förslag till nya riktlinjer för bindning av bistånd. En utgångspunkt skall vara att varubistånd i princip skall vara obundet och att det skall krävas biståndspolitiska skäl för undantag från denna princip.
Vi återkommer till bindningen av BITS:s tekniska bistånd, som vi länge varit kritiska emot, längre fram i motionen.
U-krediterna utreds för närvarande -- liksom frågan om krediter som biståndspolitiskt instrument -- efter initiativ från folkpartiet liberalerna. Regeringens sätt att hantera riksdagens begäran om en utredning är inte invändningsfritt. Det tog t.ex. ett halvår innan utredningen tillsattes, vilket har åstadkommit att arbetet som skall vara färdigt till sommaren får bedrivas under mycket hård tidspress. Vi avser att återkomma till u-krediterna när utredningen presenterats.
2.3.3 Organisation
Det är angeläget att biståndet organiseras på ett sätt som förmår att möta den komplicerade, turbulenta och dynamiska verklighet som u-länderna utgör. Utvecklingen de senaste åren har inneburit att skillnaderna mellan olika u-länder kraftigt har förstärkts. Det är inte längre möjligt att tala om tredje världen som ett enhetligt begrepp. Vissa fattiga länder, särskilt i Asien, har utvecklats så snabbt att de inte längre kan betraktas som u-länder. I andra u-länder, särskilt i Afrika söder om Sahara, har de ekonomiska problemen under 80-talet fått sådana dimensioner att förutsättningarna för utvecklingssamarbetet radikalt förändrats. Detta illustrerar vikten av att biståndet har förmåga till flexibilitet och anpassning.
Som biståndsorganisationsutredningen visar i sitt betänkande (SOU 1990:17) har det bistånd som finansieras vid sidan av landramarna vuxit snabbt. Detta har gjort det möjligt att möta nya behov t.ex. vad gäller skuldlättnadsåtgärder och miljöinsatser. Samtidigt har utvecklingen också medfört vissa problem. Det har inte funnits tillräckliga mekanismer för att anlägga ett samlat biståndsperspektiv på samarbetet med icke-programländer. Biståndets innehåll har riskerat att styras snarare av biståndsorganisationens utformning och dess utbud av medel än av en bedömning av mottagarnas samlade behov. Organisationen av det bistånd som syftar till att utveckla näringslivet och den privata sektorn i stort har varit splittrad.
Utredningen föreslog bl.a. s.k. landprofiler med riktlinjer för det samlade utvecklingssamarbetet med våra samarbetsländer. Vikten av att det samlade kunnandet i det svenska samhället, den s.k. resursbasen, skall ses som en del av biståndets organisation och ges ett större ansvar betonades. Arbetsfördelningen mellan SIDA och BITS preciserades. Tanken på att skapa en enda stor myndighet avvisades till förmån för organisatorisk mångfald. Ett nytt organ för bistånd till utveckling av näringsliv föreslogs bildat genom en sammanslagning av Swedfund, IMPOD och delar av SIDA:s industribyrå. Vikten av att biståndshandläggningen inom ambassader utan biståndskontor ges en mer markerad biståndsprofil underströks.
Liksom regeringen delar vi utredningens slutsatser. Vi skall något utförligare kommentera förslaget om det nya biståndsorganet senare i motionen. Vi vill i detta sammanhang bara kort beröra ett par särskilda frågor.
SIDA och BITS tillämpar olika samarbetsformer och arbetssätt som i hög grad hänger samman med karaktären hos deras samarbetsländer. SIDA verkar företrädesvis i de minst utvecklade u-länderna, där biståndsorganet måste ikläda sig flera olika roller och engagera sig förhållandevis djupt. De länder där BITS bedriver tekniskt bistånd har i allmänhet starkare administration och större förmåga att själva initiera biståndsprojekt.
Utredningens slutsats var att dessa skillnader gör det naturligt att SIDA:s verksamhet och BITS:s tekniska bistånd i normalfallet pågår i olika länder. Det innebär också att risken för överlappningar och behovet av samordning organen emellan minimeras. Antalet ''gråzonsländer'' där bägge organen är verksamma parallellt minimeras. Riksdagen bör ställa sig bakom denna inriktning.
Utredningens förslag beträffande ansvaret för biståndsfrågor på ambassaderna innebar att rekryteringsprocessen skulle säkerställa biståndskompetens och att samtliga biståndsorgan och UD skulle ses som rekryteringsbas. Vidare skulle biståndet ges en tydlig professionell identitet inom ramen för en sammanhållen och integrerad utrikesförvaltning. Regeringen kommenterar inte närmare detta förslag. Vi menar att riksdagen bör ställa sig bakom dessa principer.
Den reform av biståndets organisation som nu föreslås är ett viktigt steg. Det kan emellertid finnas mer att göra längre fram. Man kan t.ex. konstatera att SIDA:s verksamhet är relativt starkt reglerad på olika sätt. Utredningen pekade ut den s.k. resursbasen som en integrerad del av det framtida biståndets organisation. SIDA har under lång tid betonat att dess administrativa kapacitet inte stått i rimlig proportion till de biståndspolitiska krav som nu ställs. Utvecklingen kan således ge uppslag till ytterligare reformer framöver.
Nedan föreslås en rad nya satsningar bl.a. på områden som kan bedömas kräva en betydande administrativ kapacitet. Vi föreslår mot den bakgrunden en ny förstärkning av SIDA:s administration med 10 milj.kr.
3. U-länder och demokrati 3.1 Demokratimålet
Politisk mångfald och demokrati har ett egenvärde. Demokratimålet för svensk biståndspolitik bör prioriteras väsentligt högre än under 80-talet.
De yttre förutsättningarna för en demokratisk samhällsutveckling är väsentligt annorlunda i fattiga länder utan demokratisk tradition än i utvecklade industriländer som Sverige. Det går att peka på en rad försvårande faktorer bl.a. den låga utbildningsnivån, de outvecklade kommunikationerna, den ofta svaga lojaliteten mot samhället och en vacklande -- ibland obefintlig -- nationell enhetskänsla. Många u-länder har också vunnit sin självständighet efter en krigföring som knappast förbättrade förutsättningarna för tolerans och demokrati.
Dessa problem är ofta fattigdomens följeslagare och är motivet till många biståndsinsatser. Men de motiverar ingen annan värdering av demokratin som styrelseform och de kan aldrig rättfärdiga förtryck. Rätten att påverka sin livsmiljö, säga sin mening och kräva sin rätt att i allmänna och fria val utse sina makthavare kan aldrig vara en lyx. Den måste tillkomma alla människor. Särskilt för de fattigaste grupperna som inte kan få sina krav uppmärksammade genom ekonomisk makt eller speciella kontakter är denna frihet en central fråga.
3.1.1 Krav på demokratier
En rad krav skall vara uppfyllda för att en stat skall kunna räknas till kretsen av demokratier bl.a.:det skall hållas fria och hemliga valdet skall råda en vidsträckt yttrande- och organisationsfrihetden politiska mångfalden skall vara säkerställd genom fri partibildning och flerpartisystem
En stabil demokrati måste visserligen ha en starkare bas än enbart en demokratisk författning. Men när denna typ av krav inte är uppfyllda visar all erfarenhet att konsekvensen blir maktmissbruk och förtryck -- om än i varierande grader. Den föreställning som länge förekom bl.a. i svensk debatt att enpartiregimer skulle vara mer lämpade för u-länder är inte bara principiellt oacceptabel utan har också dementerats av verkligheten. Talet om socialistiska ''demokratier'' har tystnat. Allt fler, även i Afrika, hävdar nu att det styrelseskick som har sina rötter i en liberal, västerländsk tradition är av allmängiltigt värde.
Det finns ett starkt samband mellan demokratiska beslutsformer och utveckling. En fri opinionsbildning och rätten att bilda organisationer innebär bl.a. ett starkt tryck på regimerna att ta sig an allvarliga problem såsom risker för svältkatastrofer. Att så pass många u-landsregeringar hittills har lyckats åstadkomma så lite hänger i inte obetydlig utsträckning samman med att deras befolkningar inte kan göra sig av med dem i fredliga former. Det är bra för en regims utvecklingsambitioner att den känner sig sitta löst i sadeln.
3.1.2 Uppbyggande av en demokratisk infrastruktur
Det finns nu unikt gynnsamma förutsättningar för en demokratisk samhällsutveckling i många u-länder. En svensk huvuduppgift i denna situation är att bidra med direkt demokratistödjande insatser i en bred krets länder. Det handlar om att stödja uppbyggandet av en demokratisk infrastruktur i vid bemärkelse -- folkrörelser och politiska partier likaväl som offentliga organ. Det nya anslaget för demokrati, mänskliga rättigheter och humanitärt bistånd bör i hög grad användas till sådana ändamål. Ett liknande anslag bör också BITS disponera.
Vi bör givetvis vara medvetna om att snabba resultat är svåra att uppnå. Men färdriktningen bör vara klar.
På denna punkt är de riktlinjer regeringen föreslår för demokratibiståndet både oprecisa och otillräckligt utvecklade.
Ett viktigt syfte med ett utbyggt demokratibistånd måste vara att åstadkomma ett idé- och erfarenhetsutbyte om demokratins förutsättningar och mekanismer -- däribland rättssäkerhet, yttrandefrihet, tolerans och respekt för minoriteter. Alla biståndsinsatser som främjar pluralism och därmed mekanismer som gör att regeringar får ta politiskt ansvar för sina handlingar är meningsfulla från demokratisynpunkt.
Till de insatser som bör vara aktuella hör bl.a.stöd till uppbyggnad av en oberoende rättsskipning förvaltningsbistånd i olika formeruppbyggande av lokal självstyrelsestöd till förberedelser och genomförande av valkunskapsutbyte i form av och seminarier och besöksutbyte med t.ex. politiker, journalister och administratörerstöd till opinionsbildande organisationer och partier bl.a. genom seminarier och utbytesverksamhet 3.1.3 Bistånd till partier och andra politiska organisationer
Ett centralt förslag på detta område är att de svenska partierna på ett helt annat sätt än hittills skall få möjlighet att stödja politisk mångfald och flerpartisystem, såväl i tredje världen som i Öst- och Centraleuropa. Stöd måste på ett mer direkt sätt kunna förmedlas till uppbyggande av politiska partier -- och andra fria organisationer. En förebild för detta finns i de stiftelser som är knutna till de stora politiska partierna i Tyskland.
Samarbete av denna typ förekommer redan bl.a. genom AIC, Arbetarrörelsens internationella centrum, och LUC, Liberalt utvecklingscentrum. Denna modell bör nu utvecklas i åtminstone tre avseenden. Bistånd av detta slag bör kunna förmedlas genom ramavtal utan någon detaljerad förhandsgranskning från biståndsmyndighetens sida. Det finns då heller ingen anledning att snävt avgränsa hur stödet till uppbyggande av partier skall utformas. I likhet med vad som i dag gäller för humanitärt bistånd bör några krav på en egeninsats på 20% inte gälla. Dessutom bör resurserna för denna verksamhet utökas.
3.1.4 Analysarbete
Regeringen bör enligt vår mening initiera ett mer omfattande analysarbete beträffande biståndsformer som kan främja den övergång till flerpartisystem och demokrati som nu pågår på många håll, inte minst i Afrika. I detta arbete bör en rad berörda biståndsorgan, institutioner och organisationer engageras. Särskilt angeläget är det att Sverige kan göra snabba och flexibla insatser i länder som vi inte tidigare samarbetat med.
En vidare analys bör också göras av förutsättningarna för ett demokratifrämjande bistånd i de mottagarländer som fortfarande är enpartistater eller på annat sätt präglas av svag respekt för mänskliga rättigheter.
3.1.5 Demokratins djupdimensioner
Ett utbyggt demokratibistånd bör inte innebära att man sätter demokratietikett på verksamheter som ändå skulle ha utförts. Däremot kan en rad biståndsformer -- vid sidan av det som gäller uppbyggande av en demokratisk infrastruktur -- främja demokratins djupdimensioner och skapa en bättre jordmån för utveckling av demokratiska styrelseformer.
Om lokalbefolkningen engageras i genomförande av vatten- och hälsoprojekt kan demokratiska arbetsformer få ökad genomslagskraft. Om folkrörelser stimuleras kan en bas för oberoende politisk aktivitet byggas upp. Om människor lär sig läsa och skriva får de helt andra möjligheter att uppleva demokratiska beslutsformer som en chans till reellt inflytande.
Enligt vår mening bör sambandet mellan ekonomisk och politisk pluralism markeras tydligare än i de föreslagna riktlinjerna. En rättsstat med fasta spelregler ger det mest gynnsamma klimatet för handel och företagande. Men sambanden verkar även i andra riktningen. När småföretagande och annan enskild verksamhet stimuleras kan en ekonomisk mångfald växa fram som på längre sikt också främjar politisk pluralism.
3.1.6 Dialog om demokrati
Dialogen med våra biståndsmottagare bör användas för att med eftertryck hävda respekten för demokrati och mänskliga rättigheter. Det är särskilt angeläget att vi är tydliga i förhållande till våra programländer med tanke på att detta samarbete bedrivs på regeringsnivå. Biståndssamarbetet ger Sverige både ett särskilt ansvar och särskilda möjligheter som vi inte får försumma.
Trovärdigheten kräver att vi också är beredda att reagera med frysning eller sänkning av landramar när någon utveckling i rätt riktning inte kan skönjas. De biståndsmedel som frigörs bör föras över till länder där förutsättningarna är bättre. En kompletterande möjlighet är att successivt övergå till ett humanitärt inriktat bistånd i de berörda länderna.
Enligt regeringens resonemang i budgetpropositionen skulle det kunna motverka sitt eget syfte att i samarbetet med u-länderna uppställa särskilda villkor beträffande flerpartisystem.
Det är oklart vilken tankegång regeringen avser att uttrycka med detta. Det är en sak att några schablonmässiga kriterier om att biståndssamarbetet med någon automatik avvecklas eller utvecklas enbart beroende på antalet partier i landet inte bör uppställas. Däremot bör enligt vår mening värdet av politisk pluralism och flerpartisystem aktivt betonas i dialogen med våra mottagare. Också inslag av villkor bör därvid kunna förekomma, när det bedöms vara ändamålsenligt. Det är olyckligt att regeringen väljer att göra ett negativt uttalande beträffande flerpartisystem, när det snarare är entydiga positiva uttalanden som situationen motiverar.
3.1.7 Beslutsprocessen
En konsekvens av den politik vi förordar är att demokratimålet måste ges ett ökat utrymme också i den biståndspolitiska beslutsprocessen. I Norge utarbetar Christian Michelsens institut varje år en rapport om förhållandena beträffande demokrati och mänskliga rättigheter i de norska mottagarländerna. Regeringen bör ta initiativ till att liknande oberoende redovisningar årligen utarbetas även i Sverige.
3.1.8 Övrigt
Vid valet av nya samarbetsländer bör våra möjligheter att bidra till en demokratisk utveckling vara ett väsentligt kriterium.
Ett fortsatt omfattande stöd till organisationer som verkar för mänskliga rättigheter är starkt motiverat.
Vi har tidigare förespråkat att en särskild anslagspost för humanitärt bistånd i Asien skall inrättas. Vi noterar nu med tillfredsställelse att insatser bl.a. på Västbanken nämns bland det som anslaget för Demokrati, mänskliga rättigheter och humanitärt bistånd skall kunna finansiera. Vi välkomnar det. Den ökning av anslaget vi föreslår bör bl.a. användas för humanitärt bistånd i Asien. Exempel på grupper som bör kunna få ta del av dessa insatser är kurder, libaneser och palestinier.
Vi föreslår sammanlagt en höjning på 100 milj.kr, varav 30 milj.kr. är avsedda för humanitärt bistånd i Asien.
Demokratiseringsprocessen i Sydafrika under senare tid har öppnat vägen mot en fredlig avveckling av apartheid. Det tilltagande våldet är samtidigt ett uttryck för att många hinder återstår att övervinna. Demokrati och försoning i Sydafrika skulle inte bara medföra möjligheter till frihet och ett människovärdigt liv för landets icke-vita befolkning utan också bidra till stabilitet och utveckling i hela regionen.
Det är angeläget att Sverige fortsätter att ge sitt bidrag till denna process. Det förefaller naturligt att vårt bistånd efter hand ändrar karaktär. Hittills har det haft en humanitär inriktning. Tyngdpunkten kommer naturligen att förskjutas mot demokratifrämjande. Samarbete med ANC kommer att förbli en viktig uppgift. Det är samtidigt angeläget att Sverige söker bidra till mångfald och undviker ensidiga bindningar i det bistånd som skall främja en demokratisk utveckling i Sydafrika.
Polisarios kamp för frihet åt Västra Sahara mot de marockanska ockupanterna har pågått under lång tid. Organisationens sätt att organisera verksamheten i flyktinglägren i södra Algeriet imponerar. Sverige har lämnat visst bistånd till de västsahariska flyktingarna. Det finns nu skäl att söka vägar att kanalisera ett ökat stöd också direkt via Polisario, som visat sig väl kunna motsvara ett sådant förtroende.
3.2 Enskilda organisationer
Enskilda organisationer, särskilt missionen, utgjorde pionjärerna i svenskt internationellt solidaritetsarbete i de fattiga länderna. Den kunskap, erfarenhet och förståelse för de människor och kulturer det rör sig om som organisationerna givit har varit och är ovärderlig.
I många utvecklingsländer svarar biståndsmedel för en betydande del av den statliga budgeten. Detta utgör ofta en betydande ansträngning för ländernas knappa förvaltningsresurser. På sikt kan mottagarländernas kapacitet att ta emot bistånd ökas, t.ex. genom stöd till utveckling av u-ländernas förvaltning, men biståndsvolymen kan också ökas utanför den statliga förvaltningsapparaten. Stöd till uppbyggnaden av ideella organisationer, intresseorganisationer och politiska rörelser gynnar en sådan strategi.
Detta kan inte åstadkommas via de statliga mottagarorganen, eftersom dessa inte alltid -- kanske inte ens ofta -- gynnas när en pluralistisk folkrörelsestruktur växer fram. För Sverige som biståndsgivare innebär detta att vi bör söka andra vägar för att nå denna typ av organisationer.
Inom flera frivilligorganisationer, t.ex. missionen, Rädda barnen och Röda korset, är kontaktnäten utanför mottagarländernas statliga biståndsadministration väl utbyggda. Även LUC och AIC har tagit viktiga steg i denna riktning.
Genom ökat stöd via svenska och utländska frivilligorganisationer i vid mening bör de svenska givarorganen stimulera en sådan utvidgning av den resursbas av engagerade individer och organisationer i både givar- och mottagarländer, som är grunden för allt utvecklingsbistånd. Vi menar att svenskt stöd skall kunna kanaliseras också direkt till utländska NGO:s både i andra givarländer och i mottagarländerna -- något som i dag sker bara i mycket begränsad utsträckning.
Ideella organisationer har ofta lättare att nå ut till de människor som verkligen behöver hjälp och når beundransvärda resultat med blygsamma insatser. De är flexibla och kan gå direkt på problemen utan formella omvägar. Deras administration på hemmaplan är oftast liten och obyråkratisk. Enskilda medarbetare gör engagerade insatser som biståndsarbetare, ofta till lägre kostnader än offentlig biståndsverksamhet.
De ideella organisationernas medlemmar och lokala föreningar i Sverige gör beundransvärda insatser både för att samla in pengar till u-landsverksamheten och för att bilda opinion. Folkpartiet liberalerna föreslår i en annan motion till detta riksmöte en avdragsrätt för gåvor till internationellt bistånd. Organisationernas insatser i katastrofbiståndet bör också underlättas genom en rätt till tjänstledighet för sådant arbete. En sådan rätt föreslås i en annan motion.
En risk som i växande utsträckning framhållits i svensk debatt är att en del organisationer tvingas hantera för stora biståndsvolymer, att stödet växer så snabbt att de kan ha svårt att klara av själva ökningen och att deras idébundna karaktär riskerar att gå förlorad när verksamheten blivit mycket omfattande. Man bör givetvis inte bortse från risker av detta slag. Statsmakterna bör vara lyhörda för signaler från organisationerna själva i detta avseende.
Vår bedömning är att detta bistånd generellt sett kan och bör fortsätta att växa. En viktig förutsättning är att riksdagen gör en långsiktig utfästelse om den fortsatta ökningstakten, förslagsvis under en treårsperiod, så att organisationerna vet vad de har att planera efter. SIDA föreslog i sin anslagsframställan att 775 milj.kr. skulle anslås nästa budgetår. Vi tillstyrker förslaget vilket innebär en höjning med 40 milj.kr. i förhållande till regeringens förslag.
4. Utveckling av marknadsekonomi och näringsliv
Skuldkrisen och den missriktade ekonomiska politik många u-länder, särskilt i Afrika, bedrivit har under 80-talet drivit fram ett behov av omfattande och långtgående ekonomiska reformer.
Under Julius Nyereres tid vid makten halverades de tanzaniska hushållens inkomster. Exemplet illustrerar det faktum att det är de tidigare ekonomiska misstagen -- inte de försök som nu görs att lägga om politiken -- som framför allt är orsaken till att fattiga människor i skuldtyngda länder drabbas.
En strukturanpassning som kan skapa förutsättningar för ekonomisk utveckling är nödvändig. Men de program som nu pågår med stöd av Världsbanken och IMF måste genomföras med hänsyn tagen till förhållandena i varje enskilt land. Om de skall drivas igenom i schablonmässiga och hårdhänta former är risken stor att de fattiga människorna drabbas ytterligare, att sköra demokratier skadas och att de politiska förutsättningarna för ekonomiska reformer undermineras.
Sveriges samlade agerande bör syfta till att åstadkomma en kombination av skuldavskrivningar och en strukturanpassning med mänskligt ansikte.Vi bör i Världsbanken tillsammans med likasinnade länder verka för en ökad tonvikt vid sociala hänsyn och förhållandena i varje enskilt land.Vi bör fortsätta att komplettera strukturanpassningsprogram både med socialt inriktade stödinsatser som lindrar omställningsproblemen för fattiga grupper och med angeläget miljöbistånd.Vi bör ytterligare utöka det förvaltningsbistånd som syftar dels till att stärka mottagarländernas makroekonomiska kompetens och förmåga att förhandla med internationella långivare, dels till att stärka de institutionella förutsättningarna för en fungerande marknadsekonomi.
SIDA:s anslag för särskilda program skulle här kunna användas för metodutveckling och nya insatser. Vi föreslår därför längre fram i motionen en höjning med sammanlagt 50 milj.kr. varav en del bör användas för detta ändamål. Vi bör slutligen lägga en ökad tonvikt vid utveckling av enskilt företagande och fungerande marknader i vårt bistånd.
En friare ekonomi med större utrymme för entreprenörer, kreativitet och småföretag skulle bidra både till resurstillväxt och till den mångfald som ger näring åt en demokratisk samhällsutveckling.
Biståndsorganisationsutredningen föreslog i sitt betänkande att ett nytt biståndsorgan kallat SITCO skulle inrättas för utveckling av näringsliv och handel i u-länderna. Det nya organet skulle skapas genom en sammanslagning av Swedfund, IMPOD och delar av SIDA:s industribyrå. En viktig ambition bakom förslaget var att förstärka det bistånd som syftar till att utveckla den privata sektorn i u-länderna. Detta har hittills -- trots åtskilliga positiva inslag -- präglats av stagnation och organisatorisk splittring. Det bör finnas en bred uppsättning instrument -- samlade på en hand -- till förfogande för biståndet på detta område. Samriskföretag är bara en av flera vägar att gå.
Regeringen föreslår nu i linje med utredningens förslag att en ny biståndsmyndighet för utveckling av näringsliv och handel skall inrättas. Vi välkomnar förslaget.
Vi vill särskilt ta fasta på det regeringen skriver om att organisationen skall stödja ''uppkomsten av kommersiella verksamheter som kan fortgå under marknadsmässiga förhållanden'' och att denna grundläggande filosofi, som i dag präglar verksamheten i IMPOD och Swedfund, bör gälla också för den nya myndigheten. Syftet skall således inte primärt vara att bygga upp enskilda företag som till varje pris skall överleva utan att utveckla förutsättningar för företagande på marknadens villkor.
Det är angeläget att en ny myndighet bättre än vad som sker i dag kan engagera svenskt näringsliv med dess breda internationella kompetens i den kunskapsöverföring som är ett centralt inslag i detta bistånd. Men detta bistånd skall för den skull inte bindas till upphandling i Sverige. Biståndets syfte är att utveckla u-ländernas näringsliv, inte Sveriges. Vi välkomnar regeringens uttalande att det skall vara möjligt för alla biståndsmyndigheter att söka kompetens också från tredje land. Vi tolkar det så att några krav på bindning inte kommer att finnas i den nya myndighetens instruktion.
Importkontoret för u-landsprodukter, IMPOD, utför med små resurser ett värdefullt arbete för att främja u- landsimport till Sverige. Därutöver har IMPOD till uppgift att vara samordnande organ beträffande bidraget till det multilaterala organet ITC som bl.a. söker främja u- ländernas export i ett vidare sammanhang.
Det finns ett starkt samband mellan handel och näringslivsutveckling. När Sverige skall stödja utveckling av nya företag i u-länder måste utgångspunkten vara att det som produceras skall kunna säljas på en marknad. Som vi inledningsvis betonade är det främst genom handel och export som u-ländernas ekonomi kan utvecklas och deras medborgare långsiktigt få åtnjuta en människovärdig levnadsnivå.
Handelsfrämjande aktiviteter kan aktualisera behov av mer företagsutvecklande insatser. Omvänt kan företagsutveckling ofta förutsätta att marknadsföringskompetens ställs till förfogande. Mot den bakgrunden finner vi det naturligt att IMPOD inordnas som en särskild enhet i det nya biståndsorganet. Liksom utredningen utgår vi i vårt ställningstagande från en positiv värdering av IMPOD:s arbetsformer och kompetens som vi tror skulle kunna bidra till en mer dynamisk utveckling av det nya organet och dess biståndsinsatser.
Vi tillstyrker således regeringens förslag om att beslut med denna inriktning nu skall fattas. Biståndsministern skriver att det bör vara möjligt för IMPOD att inom ramen för den nya myndigheten bevara sin identitet. Vi menar för vår del att detta bör innebära att IMPOD skall kunna behålla sitt namn och ha egna anslag till sitt förfogande. Ambitionen i riksdagsbeslutet bör vara att arbetet för att främja u-landsimport till Sverige bör utvidgas, inte krympas. Även övriga handelsfrämjande aktiviteter bör successivt byggas ut när det nya biståndsorganet inrättas.
Mot denna bakgrund föreslår vi att anslaget för IMPOD höjs med 12 milj.kr. i förhållande till regeringens förslag. Vi föreslår också en större höjning av Swedfunds grundfond (med 40 milj.kr.) och att ytterligare 10 milj.kr. ställs till den nya myndighetens förfogande för företagsutveckling.
5. Miljö
Miljöförstörelsen i u-länderna är både allvarligare och av delvis annan karaktär än i flertalet i-länder. Den drabbar ofta mer direkt möjligheterna att tillgodose de mänskliga basbehoven av mat, vatten och bränsle. I viktiga avseenden har u-länderna en betydligt känsligare naturmiljö än många i-länder.
Miljöförstörelsen i u-länderna är till stor del en följd av underutveckling, främst fattigdom och överbefolkning som tvingar fram en från miljösynpunkt förödande användning av mark- och vattenresurser. Samtidigt utgör miljöförstörelsen ett allvarligt utvecklingshinder, särskilt för de fattigaste människorna på landsbygden. Att bryta denna onda cirkel måste vara en huvuduppgift för biståndet. Detta måste utgå från att miljövård i allmänhet inte är ett hinder utan en förutsättning för utveckling.
Välbekanta exempel på miljöförstörelse i u-länderna är ökenspridning och annan markförstörelse (bl.a. genom överodling), ödeläggelse av regnskogar, och andra tropiska skogar (genom svedjebruk, timmeravverkning m.m.), samt förorening och annan förstörelse av högproduktiva kustvatten (genom igenslamning, direkt förstörelse av mangroveträsk och korallrev, överfiske m.m.).
Miljöförstörelsen drabbar omedelbart och direkt den mänskliga försörjningsbasen genom minskande produktivitet i jordbruksmarken, ökande brist på ved och hushållsvatten, minskande timmertillgångar, ökande frekvens av torka och översvämning och minskande fiskeavkastning. Den är också en huvudorsak till den snabba utrotning av växt- och djurarter som pågår i u- länderna och på sikt får svåra konsekvenser för oss alla. Sambandet med den ökande frekvensen av naturkatastrofer är likaså klart.
Situationens allvar kan illustreras av att varje år minst 5 milj.ha. jordbruksmark måste tas ur produktion, 10 milj.ha. skog försvinner och 3 000 växt- och djurarter utrotas för alltid. Konsekvenserna av markförstörelsen kan också illustreras av situationen för Afrikas åkermark där en femtedel av arealen redan fått sin produktionsförmåga nedsatt med 50--100% och en fjärdedel med 10-50%.
Ett annat exempel på konsekvenser av skogsskövling är att den årligen översvämmade arealen i Indien har tredubblats från ca. 20 till 60 milj.ha. mellan 1960 och 1985. Kustvattenförstörelsen är dåligt dokumenterad, men ett exempel på konsekvenserna är Thailand där avkastningen i det kustnära fisket uppges ha minskat med 75% på bara 20 år. Samtidigt är fisk den viktigaste (många gånger enda) källan till animaliskt protein för över en miljard människor i tredje världen. Det gäller särskilt de sämst ställda befolkningsgrupperna.
I-länderna påverkar miljön i u-länderna på många sätt -- både direkt och indirekt. Vi har ett grundläggande ansvar för u-ländernas fattigdom. Vi försvårar deras möjligheter att utveckla sina ekonomier genom en omfattande protektionism. Vi exploaterar deras naturresurser, bl.a. skogs- och fisktillgångar. Vi sätter upp miljöfarliga industrier och exporterar t.o.m. miljöfarligt avfall till u- länder som helt saknar kapacitet att hantera sådana miljörisker. Vi överför vår jord- och skogsbruksteknologi m.m. till u-länder, där miljön kräver helt andra brukningsmetoder.
Det är således nödvändigt att integrera miljöaspekterna i allt utvecklingsarbete som påverkar miljön. Därutöver erfordras direkta miljövårdsinsatser som till sin karaktär måste vara både bevarande och reparerande.
Insatser för miljövård är naturliga och viktiga inslag i bl.a. landsbygdsutveckling och katastrofförebyggande bistånd och måste därför få stort utrymme inom ramen för det landprogrammerade biståndet. Sverige har goda förutsättningar att göra ytterligare insatser på dessa områden, insatser som inte behöver begränsas till våra huvudmottagarländer.
Detta är så mycket mer motiverat som dessa problem ofta har en regional utbredning. Östafrika är ett belysande exempel. Markförstöring låter sig inte hejdas av konstlade nationsgränser.
Ytterligare insatser i Västafrika och Sahel-området bör också kunna bli aktuella. I vår förra partimotion 1990 förespråkade vi därför att regeringen borde överväga vilka åtgärder som bör vidtas för långsiktig kunskapsuppbyggnad om det fransktalande Afrika inom biståndsadministrationen och i den s.k. resursbasen. Biståndsinsatser i detta syfte borde successivt genomföras. Bakgrunden var bl.a. att det finns få traditionella kontaktytor med Sverige och att praktiska svårigheter som begränsade kunskaper i franska kan lägga hinder i vägen. Yrkandet bifölls. Biståndsministern redovisar emellertid ingen bedömning i budgeten. Vi förutsätter att regeringen återkommer i frågan. Det skulle t.ex. kunna vara lämpligt att ta itu med Sahel-problematiken i nära samarbete med EG, som är hårt engagerad i området, och med andra multilaterala organisationer.
Miljön får inte betraktas som en avgränsad sektor i biståndet. Sambanden mellan miljövård och utveckling är så starka att de måste påverka allt bistånd. Huvuddelen av miljövårdsinsatserna måste därför ske i form av miljöhänsyn i alla utvecklingsprojekt som påverkar miljön. Trots förbättringar under senare år är situationen i detta avseende inte tillfredsställande. Ökad tyngd måste fortsättningsvis ges åt miljöaspekterna i alla biståndsprojekt som direkt eller indirekt påverkar miljön.
Det är inte ovanligt att biståndsprojekt t.ex. inom kraftverks- och bevattningsområdena snarare har bidragit till miljöförstöring än hejdat den. Det är nödvändigt att varje biståndsinsats som kan komma att påverka miljön kombineras med miljökonsekvensanalyser. Denna typ av analyser kan också ingå som en självständig del i det svenska biståndet. En förutsättning för att detta skall fungera är att biståndsadministrationen har tillgång till biologiskt skolad personal. Med tanke på miljöfrågornas växande betydelse i biståndspolitiken bör svensk biståndspersonal fortbildas på detta område.
Vi vill betona att även den s.k. gröna naturvården såsom skydd av värdefulla naturområden och bevarande av hotade växt- och djurarter bör kunna få ett betydande svenskt bistånd.
Även om integration av miljöaspekterna i miljöpåverkande biståndsprojekt i första hand bör eftersträvas, finns ett starkt behov av ett särskilt miljöanslag. Därigenom finns pengar tillgängliga för miljöinsatser av stort värde som av olika skäl inte kommer till stånd på andra sätt. Det kan gälla såväl specifika miljöinsatser som miljökomponenter -- t.ex. miljökonsekvensanalyser -- i andra utvecklingsprojekt. Särskilt betydelsefullt är anslaget genom att ge möjlighet att stödja metodutveckling, frivilliga organisationers arbete och regional samverkan. Det ökande behovet av insatser -- och de förbättrade möjligheterna för en ändamålsenlig användning av anslaget -- motiverar att miljöanslaget nu skrivs upp med 25 milj.kr. En motsvarande anslagspost på 10 milj.kr. bör också ställas till BITS:s förfogande. Det multilaterala miljöanslaget föreslås höjt med 50 milj.kr. utöver regeringens förslag.
6. Bistånd med social profil
De fattiga länderna drabbas hårt av ständigt återkommande katastrofer. Antalet offer har ökat kraftigt på senare år. Sex gånger fler människor dog i katastrofer under 1970-talet än under 1960-talet.
Det är uppenbart att många av dessa katastrofer, och inte minst den omfattning de får, egentligen är ett resultat av miljöförstöring och överutnyttjande av naturresurser. Det är i sin tur i stor utsträckning en direkt följd av fattigdomen och underutvecklingen i sig. Vårt bistånd bör därför i hög grad inriktas på katastrofförebyggande insatser och på uppbyggande av en katastrofberedskap i särskilt hårt drabbade områden. Det är naturligt att katastrofbiståndet nära länkas samman med det mer långsiktiga utvecklingsbiståndet.
Som vi inledningsvis framhöll kan ett mycket omfattande behov av katastrofbistånd förutses det närmaste året, bl.a. med tanke på Gulf-krisen och svälten i Afrika. Men även ytterligare katastrofinsatser i Öst- och Centraleuropa samt bl.a. Ryssland kan bli aktuella. Vi förespråkar därför en mycket omfattande satsning på katastrofbistånd det kommande budgetåret. Vi föreslår en höjning med 200 milj.kr. i förhållande till regeringens förslag.
Inom ramen för det samlade katastrofbiståndet pågår flera mer eller mindre permanenta biståndsinsatser, bl.a. i Afghanistan. Det förefaller rimligt att ett kommande år skilja ut dessa insatser och reservera de mycket stora belopp som i dag satsas på katastrofer och stöd till återuppbyggnad för mer tillfälliga hjälpåtgärder.
Flyktingsituationen i världen har ytterligare förvärrats. Som exempel kan nämnas att inbördeskriget i Liberia har tvingat en miljon människor att fly. Sammanlagt uppgår antalet flyktingar i världen till ca 17,6 miljoner. Av dessa befinner sig den helt dominerande andelen i u-länder och innebär alltså ett ökat tryck på deras redan ansträngda situation.
Detta är ett starkt motiv för en utbyggnad av det svenska biståndet till tredje världens flyktingar, dels genom FN:s flyktingkommissarie UNHCR, dels genom bilaterala insatser för drabbade grupper och länder. När den svenska flyktingpolitiken stramats åt har förespråkarna för denna politik -- däribland regeringen -- betonat vikten av direkta insatser i flyktinglägren och för att i möjligaste mån motverka att människor över huvud taget tvingas fly. Även om vi har kritiserat den brist på humanitet som präglat regeringens flyktingpolitik delar vi uppfattningen att de viktigaste insatserna måste göras på det internationella planet. Därför är det så mycket mer anmärkningsvärt att regeringen skär ned biståndet vilket givetvis minskar utrymmet för kraftiga anslagsökningar till exempelvis FN:s flyktingkommissarie, UNHCR.
Vi föreslår i det följande ytterligare höjningar av det svenska biståndet till UNHCR och FN:s fond för Palestinaflyktingar, UNRWA.
Sveriges utvecklingsbistånd bör i första hand inriktas på landsbygdsutveckling. Det är på landsbygden som de flesta fattiga människorna finns. Det är på grund av landsbygdens fattigdom som miljoner människor i u-länderna flyttar till storstädernas misär, sysslolöshet och svält. Det är landsbygden som drabbas hårt av olika katastrofer som torka, översvämningar och ökenutbredning -- ofta resultatet av människornas ingrepp i naturen.
Det är mat, vatten, bostad och bränsle -- människors grundläggande behov -- som det gäller. En landsbygdsutveckling som blir bestående förutsätter de berörda människornas egen medverkan. För att detta skall vara möjligt måste landsbygdsutvecklingen inriktas på en anpassning till de naturgivna förutsättningarna, till de mottagande människornas kultur- och levnadsvillkor och på småskaliga projekt med anpassad teknik.
Den kraftigt ökande urbaniseringen i tredje världen kommer trots satsningar på landsbygdsutveckling naturligtvis att fortsätta. Detta kommer att innebära dramatiska förändringar i de fattiga ländernas levnadsmönster under 90-talet och efter sekelskiftet.
Skillnaderna i levnadsvillkor är många gånger än större i storstadsområdena än på landsbygden. De sociala förhållandena i slum och kåkförstäder i u-ländernas miljonstäder är värre än på landsbygden. Många människor tvingas leva under avskyvärda omständigheter på soptippar. Liksom på landsbygden hör även i städerna kvinnor och barn till dem som drabbas hårdast.
Denna utveckling ställer nya krav på biståndet. Med ambitionen att göra insatser för de fattigaste människorna måste vi finna lämpliga former för bistånd i de väldiga befolkningsanhopningar som städerna utgör. Det är viktigt att ha respekt för de svårigheter ett sådant bistånd möter. Många gånger kan enskilda organisationer vara den bästa kanalen. Alla stödbehov kan inte mötas med svenskt bilateralt bistånd.
Sverige har hittills intagit en avvaktande hållning till bistånd på bostadsområdet. Med tanke på behoven och de positiva erfarenheterna från det sociala bostadsprojektet i Costa Rica finns det nu goda skäl att gå vidare. Ett rätt utformat bostadsbistånd där de boende själva engageras och personer med god lokal kunskap har ansvar bör successivt få ett ökat utrymme, främst i SIDA:s verksamhet. Vi föreslår också ett ökat stöd till FN:s boende- och bebyggelsecenter HABITAT.
Fattigdom och analfabetism hänger nära samman. Av världens 960 miljoner analfabeter bor 920 miljoner i utvecklingsländerna. Samtidigt är inskrivningen på väg ner i en femtedel av dessa länder. Det finns också tecken på att föräldrar inte längre ser utbildning som en väg till bättre livsvillkor för sina barn. Särskilt utsatta blir under dessa förhållanden flickorna.
Av världens analfabeter är 2/3 kvinnor. Om fler kvinnor blir läs- och skrivkunniga betyder det att de får större möjligheter att påverka barns hälsa, utbildning och framtid. Läs- och skrivkunniga kvinnor får färre barn och kan också delta i samhällslivet på jämställd bas och frigöra sig från ekonomiskt utnyttjande och förtryck.
I mars 1990 anordnade fyra FN-organ, UNESCO, UNICEF, UNDP och Världsbanken, en världskonferens om utbildning för alla i Jomtien, Thailand. Vid konferensen antogs två dokument, dels Deklaration om utbildning för alla, dels Ramar för åtgärder för att tillgodose behovet av baskunskaper. Sverige har ställt sig bakom dessa deklarationer.
En av huvuduppgifterna för det svenska biståndet, både bilateralt och multilateralt, bör vara att bidra till förverkligandet av grundutbildning för alla de som idag inte kan läsa, skriva och räkna. Insatser för kvinnor är särskilt angelägna.
God hälsa och grundläggande skolutbildning är hörnstenar för enskilda människors förutsättningar att förändra sin tillvaro. Härigenom ges människor möjlighet till ett drägligare liv. Detta ger ökad styrka att ställa berättigade krav på inflytande över samhällsutvecklingen. Insatser på dessa områden är av avgörande betydelse för en höjning av produktiviteten också inom andra samhällssektorer.
Människorna är den största utvecklingsresursen. En fortsatt förbättring och utveckling av skola och hälsovård är en grundförutsättning för utveckling på andra områden. Med de ökande svårigheterna för mottagarländer att finna resurser för att upprätthålla den standard som uppnåtts bör ökade resurser satsas på att konsolidera särskilt undervisning och hälsovård för landsbygdens befolkning. Dit hör även stöd till import av nödvändigt undervisningsmaterial och sjukvårdsutrustning.
Sambandet mellan å ena sidan tekniskt inriktad verksamhet som brunnsborrning och å andra sidan insatser som engagerar och utbildar människor i fråga om sanitet och förebyggande hälsovård kan inte nog understrykas.
I vårt bistånd bör vi vidare uppmärksammma den utveckling och de växande problem som den snabbt ökande alkoholkonsumtionen i många u-länder för med sig. Alkoholism och olyckor förorsakade av alkoholförtäring hör tillsammans med aids-epidemin till de faktorer som snabbt kan lamslå en bräcklig sjukvårdsapparat.
Aids-epidemin är en utomordentligt allvarlig belastning på redan hårt drabbade u-länder. Rapporter om HIV- smittans snabba utbredning i Afrika antyder att en katastrof redan är ett faktum. Aids-epidemin kommer med all sannolikhet att bli en väldig utmaning för världens biståndsgivare. Risken är uppenbar att ökningen av antalet aids-fall kommer att knäcka en redan starkt underutvecklad sjukvård.
Sverige har engagerat sig på en rad olika sätt: genom WHO, genom bilaterala insatser och genom nordiskt samarbete. Allt talar för att detta bistånd kommer att behöva mångdubblas i omfattning. De insatser som görs inom ramen för SIDA:s särskilda program bör kunna utökas. Det påslag vi föreslår bör ge utrymme för detta.
För länder som inte klarar att ge de stora befolkningsgrupperna drägliga levnadsvillkor är det oftast en övermäktig uppgift att ta hand om de handikappade. Därför bör Sverige som biståndsgivare känna ett särskilt ansvar för de grupper som hör till u-ländernas glömda.
Handikapp kan ofta uppstå som en följd av sjukdomar. Allmänna hälso- och sjuvårdsinsatser som alltid varit en viktig del av svenskt bistånd har därför en avgörande betydelse. Men det behövs också speciella insatser för de handikappade, som ofta är alldeles utlämnade i fattiga länder. Att visa omsorg om handikappade människor i fattiga länder är ytterst en fråga om att värna människovärdet. Här gör enskilda organisationer såsom Handikapprörelsens internationella biståndsstiftelse (SHIA) redan viktiga insatser.
Vi föreslår mot denna bakgrund att det bereds ett utrymme för ytterligare handikappbistånd på 10 milj.kr. inom Särskilda program.
Folkökningen i tredje världen är ett av de största hoten mot strävan att åstadkomma utveckling och människovärdiga levnadsvillkor i u-länderna. Prognoserna är särskilt i Afrikas fall mycket oroande. Den absoluta årliga tillväxten beräknas uppgå till mer än 90 miljoner människor i slutet på 90-talet.
Den snabba befolkningsökningen som till två tredjedelar sker i städerna är ett allvarligt hot mot möjligheterna till en bärkraftig ekonomisk utveckling, inte minst i en rad afrikanska länder. Det är ett starkt motiv för en utökad satsning på bistånd i former som kan bidra till att dämpa befolkningstillväxten.
En stärkt social ställning för kvinnorna i kombination med en höjd bildningsnivå har mycket stor betydelse i arbetet på att få ner födelsetalen. Primärundervisning med särskild uppmärksamhet riktad mot flickors deltagande bör främjas. En utbyggnad av familjeplaneringen i svenskt bistånd bör ske, inte minst av rent humanitära skäl, både i bilateralt bistånd och via multilaterala organ.
Tonårsflickor i städerna är särskilt utsatta. Tonårsgraviditeterna och könssjukdomarna ökar. Familjeplaneringen vänder sig oftast enbart till kvinnor. Män behöver bättre beredskap för att kunna ta ansvar som fäder och för att förstå konsekvenserna av graviditeter för kvinnors och barns hälsa och livsmöjligheter. Kvinnor får i bästa fall råd genom bybarnmorskor och genom barn- och mödravård. För tonåringar och män fordras andra kanaler: genom industrier, militäranläggningar och skolor.
Sverige har en lång tradition och god kunskap på familjeplaneringens område. Det finns därför anledning att prioritera detta i det svenska biståndet. Insatser skall göras på bred front -- även utanför programlandskretsen.
SIDA har i årets anslagsframställan utförligt behandlat befolkningsfrågorna och prioriterat dem på ett mer markant sätt än tidigare. Regeringen har emellertid inte godtagit den höjning av anslaget för särskilda program som bl.a. skulle gett utrymme för en hårdare prioritering av dessa insatser. Vi föreslår en ökning med sammanlagt 50 milj.kr. varav en betydande del skall satsas på befolkningsfrågor.
Riksdagen bör enligt vår mening genom ett särskilt tillkännagivande till regeringen markera att biståndet på befolkningsområdet under 90-talet skall ges större utrymme och dignitet än hittills. En redovisning av vidtagna åtgärder skall lämnas i nästa budgetproposition. Vi föreslår också en höjning av anslaget till FN:s befolkningsfond, UNFPA, och till internationella familjeplaneringsfederationen, IPPF.
Insikten om många barns situation i tredje världen är en stark drivkraft i arbetet för internationell solidaritet. Verkligheten har en rad plågsamma inslag. Svält och undernäring skördar ständigt nya offer, inte minst i Afrika. I en rad storstäder i Asien förekommer sexuellt utnyttjande av barn i skrämmande omfattning. Latinamerikas gatubarn har inte mycket att hoppas av framtiden.
FN:s barnkonvention är ett ovärderligt tillskott i arbetet för barns rätt att få sina basbehov tillgodosedda, rätt till skydd mot utnyttjande och diskriminering och rätt till medinflytande.
I vanliga fall ifrågasätts fortsatt bistånd till länder som bryter mot mänskliga rättigheter. En bärande tanke i barnkonventionen är däremot att genomförandet är en internationell angelägenhet. Den övervakande kommittén skall därför inte bara påtala missförhållanden utan också hjälpa till att finna en konstruktiv lösning när rättigheter inte kan uppfyllas p.g.a. fattigdom.
Kopplingen till biståndet är avgörande för konventionens framtid. Det har bidragit till att fattiga stater vågat acceptera konventionens långtgående krav. Att konventionen är ett globalt ansvar innebär att förverkligandet är en uppgift för oss alla.
Vi har ett stort ansvar att göra konventionen känd i biståndsländerna. Barn och ungdomar bör också få ökad uppmärksamhet vid fördelning av biståndsmedel. En genomlysning bör därför ske av barn-och ungdomsfrågorna i varje biståndsland.
SIDA:s handlingsprogram för kvinnoinriktat bistånd håller nu på att omsättas i praktisk handling. Detta handlingsprogram måste genomsyra SIDA:s verksamhet i varje led. Handlingsprogrammets huvudlinje är:att biståndet i sin helhet blir mera kvinnoinriktat,att speciella kvinnoprojekt kommer till stånd när omständigheterna motiverar det,att kvinnor på såväl givar- som mottagarsidan ges möjlighet att aktivt delta och medverka i biståndets utformning i stort och i planering, genomförande och utvärdering av enskilda biståndsinsatser ochatt biståndsinsatser som befaras få negativa konsekvenser för kvinnors möjligheter till ekonomiskt och socialt framåtskridande och självständighet inte kommer till stånd eller om de redan existerar inte får fortsatt stöd.
Särskilda s.k. kvinnohandläggare, som vi länge förespråkat, har nu tillsatts på våra biståndskontor i programländerna. Problemet är att dessa oftast är lokalanställda och därmed har lägre status än utsänd personal. En nackdel är att lokalanställda inte har samma kontakt med SIDA som de anställda som tidvis verkat i Sverige. Många arbetar också bara deltid med s.k. kvinnofrågor. Vi menar att kvinnohandläggarna normalt skall vara utsänd personal och att en övergång till ett sådant system successivt skall ske.
Ett problem vid en bedömning av kvinnobiståndet är att statistiken inte är uppdelad på kvinnnor och män. Vi föreslår att en målsättning för all statistik om utvecklingssamarbete skall vara att där det är möjligt göra den uppdelad på kön.
SIDA:s kvinnoenhet bör förstärkas. Detta är nödvändigt bl.a. för att den skall kunna fungera som sekretariat för SIDA:s kvinnoråd, KIB. Kvinnoenheten har en viktig koordinerande roll. Den bevakar att svenska åtaganden förverkligas, SIDA:s handlingsprogram för ett kvinnoinriktat bistånd tillämpas och att dess riktlinjer efterlevs. Det är angeläget att kvinnoenheten får resurser att göra den utvärdering av handlingsprogrammet som enligt planerna skulle gjorts efter fem år.
Översynen av kvinnors roll i det svenska biståndet som gjorts av UD visade att de olika biståndsmyndigheternas förutsättningar att bedriva kvinnoinriktat bistånd är väldigt olika. Det är angeläget att de snarast utarbetar praktiskt inriktade strategier för att visa hur man kan ta hänsyn till kvinnoaspekterna. FN:s utvecklingsfond för kvinnor, UNIFEM, som syftar till att stärka kvinnors integration i utvecklingsprocessen bedriver ett framgångsrikt arbete. Vi föreslår en höjning av det svenska stödet med 2 milj.kr.
7. Våra samarbetsländer 7.1 Principer för val av nya mottagarländer
Vid val av nya samarbetsländer skall de biståndspolitiska målen vara styrande. Målet demokratisk samhällsutveckling bör framhållas i högre grad än hittills.
Vid val av nya samarbetsländer bör ytterligare några aspekter vägas in:tidigare kunskaper och erfarenheter från landeticke-statliga svenska erfarenheter och verksamhet i landet (t.ex. missionen)svensk biståndsnärvaro i andra länder i regionen regionövergripande inriktning av det svenska biståndet i andra länder i regionen (t.ex. miljö/markvård). möjligheterna att bedriva ett framgångsrikt bistånd mot bakgrund av den utvecklingspolitik -- inte minst vad gäller marknadsekonomi -- landet bedriver.
7.2 Systemet med programländer
Systemet med programländer innebär att en betydande del av det svenska bilaterala biståndet koncentreras till ett begränsat antal länder, f.n. 18. Det hindrar inte att antalet länder som tar emot svenskt bistånd är betydligt fler. Dit hör bl.a. BITS:s samarbetsländer -- ett 20-tal -- som främst är hämtade ur kretsen medelinkomstländer. Stödet till länder utanför programlandskretsen har på senare år expanderat kraftigt.
Systemet med programländer innehåller en rad komponenter:Långsiktighet i samarbetet.Biståndet planeras och genomförs i en dialog med mottagarlandets myndigheter där deras och våra prioriteringar bryts mot varandra. Ett landperspektiv anläggs.Riksdagen pekar ut vissa länder som huvudmottagare.Riksdagen sätter upp landramar som står till förfogande och vars belopp reserveras till kommande budgetår om det inte utnyttjas. Biståndskontor i 17 av 18 programländer (undantaget är Kap Verde).
Dessa inslag är inte en gång för alla givna. Långsiktigheten är ett bärande inslag i systemet men likafullt kan samarbete avvecklas (med Swaziland som senaste exempel). Landramar kan ha olika utformning. Ursprungligen var tanken att de skulle rymma allt bistånd till landet utom det som förmedlas av enskilda organisationer. Numera ligger åtskilligt bistånd till programländerna utanför landramen (t.ex. katastrofbistånd, vissa miljöinsatser, betalningsbalansstöd och insatser via SAREC och IMPOD).
Systemet i stort har en rad fördelar. Vi bygger upp landkunskap. Koncentration minskar bördan på administrationen. Det är ingen tillfällighet att vårt system väcker avund i länder som Canada med över 100 mottagarländer. Riksdagen har inflytande över vilka länder vi samarbetar med och vilken omfattning det samarbetet har. U-landet har inflytande över biståndets innehåll, vilket i princip -- men inte alltid i praktiken -- minskar risken för felsatsningar. Biståndet blir i högre grad behovsstyrt, inte bara utbudsstyrt. Man behöver inte hasta fram projekt för att utnyttja tillgängliga biståndsmedel innan de dras in.
Men systemet rymmer också en del problem:Det kan ge en schematisk uppdelning i programländer och icke- programländer som inte motsvarar verklighetens behov.
Felet är enligt vår mening att statsmakterna inte har haft en mer nyanserad syn på icke-programländer och anlagt ett landperspektiv när biståndet till dessa utformats. Det har bl.a. drabbat Filippinerna.Det är utrikespolitiskt komplicerat att avveckla ett programlandssamarbete och systemet blir därför oflexibelt.
Detta problem uppstår med all sannolikhet så fort vi har ambitionen att ha ett långsiktigt samarbete med länder och inte bara skapa projektöar. En möjlighet att öka flexibiliteten är att tydligare ange en bortre tidsgräns vid vilken ett samarbete skall omprövas. En allmänt ökad rörlighet i programlandskretsen som vi förespråkat skulle också något kunna minska dramatiken i dessa beslut.Det kan medföra att för stora summor i landramsmedel kanaliseras genom mottagarlandets administration, när det är andra delar av samhällena som borde utvecklas.
Det avgörande här är dock vilket innehåll landramen ges och vilka kompletterande instrument som existerar bl.a. för utveckling av enskilda organisationer och privat företagsamhet. Det faktum att u-länder inklusive svenska programländer sinsemellan är mycket olika måste återspeglas också i landramarnas innehåll.
Folkpartiet liberalerna menar att programlandssystemet bör finnas kvar som ett viktigt inslag i det bilaterala biståndet. Det bör kunna modifieras efter hand som nya erfarenheter vinns och situationen i u-länderna förändras. Tidpunkter för omprövning av programlandsstatus bör oftare anges. Rörligheten i programlandskretsen bör nu kunna ökas. En nödvändig flexibilitet åstadkoms också genom användning av andra biståndsinstrument bl.a. för näringslivsutveckling och enskilda organisationer.
Vi ifrågasätter inte värdet av att ha en anslagspost för projektbistånd till vissa u-länder tillgänglig för tillfälliga insatser. Däremot förlorar biståndet i långsiktighet och tydlighet om alltför omfattande insatser, summor och ländergrupper behandlas under ett klumpanslag av denna typ. Regeringens tvekan inför beslut om nya programländer bidrar till en sådan oklarhet.
Bedömningen av om ett biståndssamarbete skall fortsätta måste innefatta flera hänsyn bl.a. om biståndet är effektivt och når sina målgrupper, om det kan bidra till att en utsatt nation kan stärka sitt oberoende, om enskilda organisationer som är verksamma i mottagarlandet har behov av ett biståndssamarbete på statlig nivå som stöd och komplement till sin egen verksamhet och om vi har realistiska möjligheter att genom vårt bistånd bidra till en demokratisk samhällsutveckling. Det är alltså fråga om en avvägning som måste göras från fall till fall.
Det måste finnas mycket starka särskilda skäl om ett land med ett stabilt totalitärt system skall få finnas kvar i kretsen av programländer. Enbart fattigdomskriteriet är inte tillräckligt. På samma sätt måste länder bedömas, där omfattande och systematiska kränkningar av grundläggande mänskliga rättigheter -- inklusive tortyr -- under flera år varit en del av vardagen. I vilken riktning utvecklingen går måste tillmätas stor betydelse.
Bistånd bör avbrytas bara när de förutsättningar som samarbetet vilar på dramatiskt förändras. Avveckling kan ske över en längre tidsperiod. Den bör ske i ordnade former så att inte biståndets innehåll och Sveriges trovärdighet som biståndsgivare tar skada. Gällande avtal skall fullföljas. Om det är nödvändigt skall enstaka projekt kunna drivas vidare även en tid efter att landramen avskaffats och övrigt samarbete upphört. Avvecklingen bör föregås av tydliga signaler i dialogen mellan givare och mottagare.
7.3 Enskilda samarbetsländer
Costa Rica har en unik ställning i Centralamerika. Landet avskaffade sin armé i slutet på 1940-talet, har en lång demokratisk tradition och bedriver en ambitiös utbildningsoch välfärdspolitik. Under president Arias spelade landet en central roll i ansträngningarna att skapa fred i Centralamerika. En oklok ekonomisk politik byggd bl.a. på statliga företag bidrog till den skuldbörda landet nu har dragit på sig. Politiken har emellertid lagts om och bilden är nu mera gynnsam.
Det finns starka skäl att ge bistånd till Costa Rica. Landet har ett utsatt läge i en krigshärjad region. Avskogningen har gått oerhört långt (bara en liten del av den skog som fanns när spanjorerna kom är kvar). Utlandsskulden är tung. Efter vad vi kan bedöma har de svenska biståndsinsatserna via SIDA och BITS haft hög kvalitet. Den valda modellen med ett regeringsbeslut, en indikativ tvåårsram och insatser via såväl SIDA som BITS har dock bäddat för komplikationer. Till detta bidrar bristen på lokal representation.
Costa Rica kan sägas ha en väl hög BNP per capita för att bli programland. Å andra sidan rymmer programlandsformen fördelar i detta fall. Att göra Costa Rica till programland skulle bli en stark markering till förmån för demokratin och den utvecklingspolitik som förs. Dessutom skulle ansvaret entydigt läggas på SIDA. Vi föreslår därför att Costa Rica blir nytt programland och tilldelas en landram på 40 milj.kr.
Filippinerna hör till gruppen mellaninkomstländer med en BNP per capita på knappt 600 dollar. Befolkningen på ca 55 milj. växer snabbt. Urbaniseringen som är en följd av stor arbetslöshet på landsbygden skapar stora sociala problem. De ekonomiska klyftorna är mycket stora. Förhållandena på landsbygden ligger till grund för de alltjämt pågående väpnade oroligheterna på vissa öar.
Under Marcos tid kördes ekonomin stadigt i botten. Behoven är stora. Det är angeläget att understödja landets sköra demokrati. Det finns alltså starka biståndspolitiska skäl att ge bistånd till Filippinerna. Samtidigt skall problemen ingalunda underskattas. Den kritik som Amnesty riktat i fråga om övergrepp mot mänskliga rättigheter, bl.a. i inbördeskrigets spår, måste uppmärksammas. Kupphoten mot den demokratiskt valda regeringen är ständigt närvarande.
Regeringens politik gentemot Filippinerna var påfallande oengagerad vid tiden närmast efter att landet övergick till demokrati. Det är t.ex. betecknande att Sverige inte gjorde några utfästelser inom ramen för Philippine Aid Plan. Enligt vår mening har det svenska biståndet hittills varit för litet, för smalt -- eftersom det i stort sett inte har någon fattigdomsinriktning -- och för kortsiktigt. Med tanke på Filippinernas fattigdom och svaga administration skulle landet passa bättre in i SIDA:s än i BITS:s mottagarkrets.
Det hindrar inte att det bistånd som har givits innehåller en rad värdefulla inslag såsom karteringsverksamhet till stöd för jordreformen (BITS) och utveckling av filippinsk möbelindustri (IMPOD). Vi välkomnar de ansträngningar som BITS nu gör för att utöka biståndssamarbetet med Filippinerna.
Vi föreslår att biståndssamarbetet med Filippinerna successivt utvidgas. 20 milj.kr. bör reserveras för detta. Färdriktningen bör vara att Filippinerna blir nytt programland. Ett sådant beslut bör följas av åtgärder i syfte att åstadkomma en långsiktig kunskapsuppbyggnad i Sverige om Filippinerna. Samarbetet bör utöver det som redan gjorts bl.a. innehålla sociala insatser och utveckling av förvaltningen. Däremot bör man mot bakgrund av korruptionen undvika att kanalisera stora summor genom administrationen. I stället är det viktigt att etablera ett fungerande samarbete med lokala enskilda organisationer och uppmuntra svenska folkrörelser att bedriva ett liknande stöd.
Vidare bör SAREC få i uppdrag att utveckla forskningssamarbete med Filippinerna och tilldelas erforderliga resurser för detta.
Nepal är utsatt för en mycket omfattande miljökatastrof genom skogsskövling och markerosion på bergssluttningarna. Detta är också en av huvudanledningarna till de stora översvämningarna i Indiens och särskilt Bangladeshs floddeltan. Landet hör till världens fattigaste.
En rad multilaterala organisationer såsom UNICEF gör värdefulla insatser i Nepal. UNICEF stödjer bl.a. vattenprogram, kvinnogrupper och barnhälsovård. FAO är ett av de organ som ger miljöbistånd. Av svenska biståndsorgan har SAREC nu engagerat sig i vissa projekt.
Enligt vår mening bör Sverige söka former för ett ökat bistånd till Nepal. Ett framtida programlandssamarbete bör inte uteslutas. På kort sikt bör ett mer avgränsat stöd vara aktuellt. Detta kan lämpligen utgå i form av multi-bi- bistånd dvs. svensk finansiering av insatser som utförs av multilaterala organ. I första hand bör miljöinsatser komma i fråga.
Den sovjetiska ockupationen och inbördeskriget i Afghanistan har slagit sönder och skövlat ett redan tidigare mycket fattigt land. Sverige har genom katastrofbistånd sökt stödja offren för kriget. Detta bistånd bör fortsätta och utvecklas -- inte minst med tanke på den påbörjade om än mycket osäkra sovjetiska reträtten. Stödet till bl.a. UNHCR:s arbete med de afghanska flyktingarna måste också öka. Afghanistan-kommitténs arbete är vidare utomordentligt värdefullt. De insatser som nu görs från svensk sida innebär en god grund för framtida svenskt bistånd den dag ett oberoende Afghanistan kunnat återupprättas.
Biståndet till Etiopien har mycket långa traditioner, alltsedan missionens första insatser på 1800-talet. Upprepade svältkatastrofer under senare år har motiverat omfattande insatser både för att avhjälpa akut nöd och förebygga nya tragedier.
Under 1980-talet har den nuvarande regimen i Addis Abeba med sin politik alltmer försämrat förutsättningarna för fortsatta utvecklingsinsatser och bidragit till att framkalla de omfattande svältkatastroferna. Någon demokratisk samhällsutveckling har inte kunnat skönjas i Etiopien som helhet, vare sig under kejsartiden eller under den nuvarande marxistiska regimen. Övergreppen mot såväl enskilda som befolkningsgrupper är omfattande och väldokumenterade. Krigföringen bl.a. i Eritrea bidrar i hög grad till svältkatastroferna.
Det är angeläget att noga följa utvecklingen i Etiopien vad gäller krigföringen i Eritrea, respekten för mänskliga rättigheter och våra möjligheter att nå resultat för att bedöma programlandssamarbetets framtid. Svenskt bistånd bör i än högre grad ges till offren för kriget i Eritrea, såväl inne i landet som i flyktinglägren utomlands.
Mot bakgrund av vad vi i dag vet finns det skäl att ge biståndet till Etiopien en utpräglat katastrofinriktad karaktär med tonvikt på förebyggande och beredskap. Biståndet bör i så stor utsträckning som möjligt förmedlas via kanaler vid sidan av regimen. Den landram på 100 milj.kr. som regeringen föreslår bör användas på detta sätt.
Folkpartiet liberalerna har under en följd av år föreslagit att Uganda borde bli nytt programland. Vår bedömning har varit -- och är -- att möjligheterna att bidra till återuppbyggnad, försoning och demokrati är sådana att ett omfattande bistånd bör ges. Även aids-epidemins förödande verkningar pekar i samma riktning. Vi välkomnar förslaget att avsätta en landram för Uganda. Vi förutsätter att detta innebär att Uganda därmed kommer att utgöra ett programland för biståndet. I enlighet med SIDA:s förslag föreslår vi en landram på 120 milj.kr.
Till regeringens konkreta förslag beträffande landramarna vill vi göra följande kommentarer.
SIDA har i sitt tillägg till anslagsframställningen starkt förordat att de föreslagna ökningarna av biståndet till programländerna inte skulle ifrågasättas. Bakgrunden är bl.a. att Gulf-krisens verkningar riskerar att rasera de ansträngningar många länder nu gör för att strukturera om sina ekonomier. Vår utgångspunkt är därför att normalt godta SIDA:s förslag till landramar.
I Indien görs en rad värdefulla fattigdoms- och miljöinriktade biståndsinsatser med svensk finansiering. Det är anmärkningsvärt att regeringen väljer att frysa landramen. Liksom SIDA föreslår vi att den höjs med 35 milj.kr.
I övrigt föreslår vi -- i linje med SIDA:s äskanden -- ökade landramar till Angola, Guinea-Bissau, Kap Verde, Moçambique och Nicaragua och ökade resurser för regionala insatser i Centralamerika. I avvaktan på den fortsatta utvecklingen beträffande demokrati och mänskliga rättigheter är vi beredda att godta regeringens förslag beträffande Laos, Tanzania, Zambia och Zimbabwe. En höjning av biståndet för regionala insatser i Afrika på 20 milj.kr. utöver den nivå regeringen föreslår kan istället vara motiverad.
Inte minst i fråga om Zambia finns det starka skäl för regeringen att understryka att biståndets fortsatta omfattning har ett starkt samband med den demokratiseringsprocess som nu har aviserats.
Utvecklingen i Kenya avviker på ett markant sätt från bilden av demokratisering och frigörelse som i övrigt gjort sig gällande på den afrikanska kontinenten det gångna året. Som regeringen framhåller har toleransen mot politiskt oliktänkande minskat. Mot den bakgrunden finner vi skäl att minska landramen med 25 milj.kr. i förhållande till regeringens förslag.
När kriget i Vietnam upphörde i mitten av 1970-talet var det naturligt att landet gjordes till mottagare av svenskt bistånd. Den väg landet slog in på efter kriget var emellertid utomordentligt olycklig i många avseenden. Den centrala ekonomiska planeringen orsakade svåra ekonomiska problem, samtidigt som grundläggande mänskliga rättigheter negligerades.
På senare år har en del ekonomiska reformer -- ''doi moi'' -- genomförts som minskar den centrala styrningen och ger ökade möjligheter till enskilda initiativ. På det ekonomiska området pågår otvivelaktigt en ''perestrojka''. Vietnam drog sig också slutligen ur Kambodja hösten 1989. Situationen beträffande mänskliga rättigheter och demokrati förtjänar emellertid fortfarande kritik.
Det finns en stark vietnamesisk efterfrågan på svenskt bistånd vad gäller övergång till en mer marknadsorienterad ekonomisk politik. En ökad ekonomisk frihet kan inom sig bära fröet också till en ytterligare politisk liberalisering.
Mot denna bakgrund bör Sverige inte nu avveckla Vietnam som programland. Ett begränsat programlandssamarbete bör fortsätta under några år, varefter frågan bör prövas på nytt. Det fortsatta biståndet bör till större del än idag inriktas på överföring av kunskaper vad gäller företagsdrift, ekonomi och offentlig förvaltning. Likaså bör ett starkt stöd ges till demokratisk utveckling, t.ex. utbildning av journalister, i den mån detta är möjligt. Vidare bör bistånd ges till miljö och hälsovård. En landram på 225 milj.kr. bör ge utrymme för nödvändiga insatser.
Mekongkommittén gör värdefulla insatser, inte minst på miljöområdet, i samma region. Vi föreslår en höjning av anslaget med 6 milj.kr.
Cuba tillhör sedan lång tid tillbaka kretsen av samarbetsländer för BITS. Den förändringsprocess som nu pågår efter det kommunistiska systemets sammanbrott i öststaterna har i lika liten utsträckning satt spår på Cuba som i Kina. Fortfarande är bara det kommunistiska partiet tillåtet. Oliktänkande sätts i fängelse utan rättegång. Yttrandefriheten är näst intill obefintlig. De senast utsmugglade uppgifterna visar att tortyr är vanlig i kubanska fängelser och att bara under första halvåret 1990 nästan 500 personer fängslades av politiska skäl.
Mot den bakgrunden bör bistånd till Cuba från BITS inte komma ifråga förrän en utveckling mot demokratiska rättigheter inletts. I stället bör stöd ges till de organisationer som aktivt arbetar för ett demokratiskt Cuba t.ex. Kommittén för mänskliga rättigheter på Cuba och den nybildade tvärpolitiska Demokratisk Plattform. Cuba bör avvecklas som reguljärt samarbetsland för BITS.
Cuba behandlas utförligare i en särskild motion till detta riksmöte.
8. Multilateralt bistånd
Det multilaterala biståndet utgör en viktig del av Sveriges utrikes- och biståndspolitik. För svensk del är det multilaterala biståndet genom FN:s olika biståndsorgan ett uttryck för den stora vikt vi vill lägga vid Förenta Nationernas arbete för fred och utveckling i världen.
För ett litet land som Sverige är det viktigt att stärka det multilaterala samarbetssystemet. Om vi tror på bärkraften i våra värderingar utgör det en plattform, där vi i dialog med andra kan verka för demokrati och samarbete.
För många u-länder utgör det multilaterala biståndet en nödvändig motvikt mot de kortsiktiga politiska hänsyn som ofta styr särskilt stormakternas bilaterala bistånd.
Vissa utvecklingsproblem kan bäst lösas genom samordnade eller regionala insatser. Det kan t.ex. gälla katastrofeller flyktingsituationer, utrotande av smittsamma sjukdomar, miljöproblem och forskning. Endast ett starkt multilateralt system kan ta på sig dessa uppgifter.
Liksom det svenska bilaterala biståndet har de multilaterala biståndsorganisationerna en stark fattigdomsinriktning. Biståndet går till de fattigaste länderna och man söker nå fattiga befolkningsgrupper. Detta gäller särskilt Internationella utvecklingsfonden, IDA, FN:s utvecklingsprogram, UNDP och FN:s barnfond, UNICEF.
Det ökade anseende som det multilaterala samarbetet har fått under senare tid har ännu inte avsatt några spår i form av ökade anslag från de stora i-länderna. Utvidgade resurser ter sig särskilt nödvändiga i en tid när många u- länder, inte minst i Afrika, har slagit in på mödosamma reformprogram. De multilaterala organisationerna har här spelat en aktiv roll, men det behövs tillskott av yttre resurser för att ge dessa strukturanpassningsprogram ett ''mänskligt ansikte''.
Det finns i dag dubbelt så många flyktingar i världen som vid början av 1980-talet. Till detta kommer 14 miljoner som är flyktingar i sitt eget land. FN:s flyktingkommissariat, UNHCR, bistår i dag direkt sju miljoner flyktingar. För detta disponerar man resurser som motsvarar en krona och sjutton öre per flykting och dag.
I det svenska demokratimålet innefattar vi försvar av mänskliga rättigheter. Världens flyktingar är en grupp, vars mänskliga rättigheter ofta trampats under fötterna. UNHCR måste få resurser att skydda dem mot övergrepp och klara deras överlevnad.
Den utomordentligt allvarliga flyktingsituationen i världen och den ekonomiska kris UNHCR befinner sig i motiverar kraftigt utökade svenska bidrag. Organisationen har tvingats friställa 10% av sin personal. Dess situation är särskilt osäker mot bakgrund av att den helt finansieras av frivilliga bidrag från givarländerna. Vi föreslår en höjning med 100 milj.kr. utöver regeringens förslag.
Den människosyn och de ambitioner som ligger bakom de svenska biståndspolitiska målen återspeglas i de övergripande dokument som definierar utvecklingssamarbetet inom FN, t.ex. den fjärde utvecklingsdekaden. UNDP har 1990 kommit med en -- fortsättningsvis årligen återkommande -- rapport om mänsklig utveckling. Där lyfter man fram icke-ekonomiska indikatorer på mänsklig utveckling som läskunnighet, barnadödlighet och medellivslängd. Rapporten är en uppfordran till handling, men utgör också en dokumentation över de framsteg som gjorts och som lätt överskuggas av den akuta ekonomiska krisen. Även Världsbankens årsrapport, som helt ägnas fattigdomen, har en optimistisk underton i det man söker visa att det är möjligt att angripa fattigdomsproblemen.
Genom Afrikas kris har Världsbanksgruppen (Världsbanken och Internationella Utvecklingsfonden/IDA) liksom FN:s biståndsorgan (FN:s Utvecklingsprogram/UNDP och fackorganen) under 1980- talet fått en kraftigt ökad inriktning på de minst utvecklade länderna, särskilt i Afrika söder om Sahara.
Världsbanken har på senare år kritiserats starkt för de miljömässigt mycket allvarliga konsekvenser som ett antal stora Världsbanksfinansierade investeringsprojekt visat sig ha i en ekologiskt många gånger mycket starkt påfrestad u- landsmiljö. Dessa projekt har dessutom i flera fall inneburit omfattande tvångsförflyttningar av fattiga människor. Denna kritik har i flera avseenden haft god grund. Det är därför glädjande att det nu skett en betydelsefull omsvängning inom Världsbanken.
Såväl IDA som UNDP har fått minskade resurser under 1980-talet. Det slår hårt mot de två tyngsta multilaterala biståndsorganen, vilka är inriktade på att stödja de fattigaste u-länderna, särskilt i Afrika söder om Sahara. Det bör vara Sveriges målsättning att söka få till stånd ökade resurser till detta arbete. Vi föreslår bl.a. mot denna bakgrund höjda anslag till UNDP.
Miljöfrågan har de senaste åren fått växande uppmärksamhet. Alla de stora multilaterala organen har idag miljöavdelningar som granskar verksamheten från miljösynpunkt och också arbetar fram miljöprojekt. U- länderna som tidigare betraktade detta som utslag av ''grön konditionalitet'' har idag en mer positiv syn på miljöfrågan.
Även på befolkningsområdet växer en samsyn fram. I åtskilliga afrikanska länder är över 50 % av befolkningen under 15 år. Att i tider av ekonomisk kris bygga skolor och få fram arbetstillfällen till hela tiden växande ungdomskullar är inte möjligt. Här har organisationer som UNFPA och UNICEF en stor uppgift. Detta särskilt som bistånd på befolkningsområdet av mottagarna upplevs som mindre kontroversiellt om det kommer från ett multilateralt organ, där de själva är medlemmar och har inflytande.
De svenska biståndsmålen gäller hela det svenska u- landsbiståndet. Även inom ramen för de multilaterala biståndsorganens verksamhet bör Sverige därför betydligt mer kraftfullt verka för att ökad hänsyn tas till såväl att stödja en demokratisk samhällsutveckling och respekt för mänskliga rättigheter som att i högre grad beakta och främja miljöaspekterna. Det är en central uppgift för utredningen om det multilaterala biståndet att finna former för detta. Det får inte bara handla om att i allmänna ordalag framhålla principer utan också att genom praktiska initiativ omsätta dessa biståndsmål i konkreta åtgärder som de multilaterala organen kan vidta.
Vår syn på EG och biståndspolitiken redovisas i partimotionen Sverige i Europa.
9. Beredningen för internationellt tekniskt-ekonomiskt samarbete (BITS)
Beredningen för internationellt tekniskt-ekonomiskt samarbete (BITS) har till uppgift att med biståndsmedel främja ekonomisk och social utveckling i vissa u-länder och att utvidga och stärka Sveriges förbindelser med dessa länder. Verksamheten styrs av principerna för den svenska biståndspolitiken även om BITS:s verksamhet i första hand har varit inriktad på att främja u-ländernas ekonomiska tillväxt.
BITS är ett mycket värdefullt instrument för samarbete främst med medelinkomstländer, som kräver ett mindre djupgående engagemang från Sverige som biståndsgivare. Det är därför angeläget att slå vakt om och utveckla den verksamhet BITS bedriver. Det innebär bl.a. att den breddning av arbetet mot flera av biståndsmålen, såsom miljö och demokrati men även social utjämning, som nu pågår bör drivas vidare.
Ansvaret för östbiståndet har det senaste året inneburit en avsevärd utvidgning av BITS:s verksamhet. Motsvarande förändringar kan knappast förutses framöver. I övrigt kan vi emellertid inte hålla med regeringen om att BITS:s tekniska bistånd behöver utvecklas i långsammare takt än hittills.
Om man bortser från östbiståndet kommer BITS nästa år att få en ökning av anslaget för tekniskt bistånd med bara 10 milj.kr. Om de internationella kurser som har planerats för nästa år skall genomföras återstår då mindre resurser för övriga insatser än vad BITS disponerar i år. Det riskerar att drabba planeringen för stöd till bl.a. Chile och Filippinerna. Mot den bakgrunden föreslår vi en uppräkning av anslaget med 20 milj.kr.
I avsnitten om demokrati respektive miljö har ovan föreslagits att BITS skall få särskilda ämnesanslag -- parallella till SIDA:s -- på dessa bägge områden (5 respektive 10 milj.kr.). Om det i ett BITS-land finns ett mer omfattande behov av miljö- eller demokratiinsatser som kan tillgodoses i former som passar BITS:s arbetssätt bör de kunna tillgodoses utan att SIDA tvingas gå in.
Riksdagens majoritet har tidigare avslagit förslag från vårt håll om att bindningen av BITS:s tekniska bistånd till upphandling i Sverige skulle avskaffas. Regeringen föreslår nu att samtliga biståndsorgan skall ha möjlighet att utnyttja kompetens från tredje land. Vi förutsätter att detta innebär att bindningen även av det finansiella stödet avvecklas och att myndighetens instruktion ändras i denna riktning.
BITS:s internationella kurser är av omvittnat hög kvalitet och är ett mycket värdefullt inslag i biståndet. De bör därför successivt byggas ut. Vi vill särskilt betona möjligheterna att använda dessa kurser för att främja kunskapsöverföring om marknadsekonomins förutsättningar och mekanismer samt om metoder att utveckla demokratiska strukturer.
10. Anslagsfrågor
Regeringens förslag om att finansiera kostnader för asylsökande över biståndsanslaget avvisas. Östsamarbetet, som enligt förra årets riksdagsbeslut omfattar 300 milj.kr. per år under tre år, placeras utanför enprocentsramen. Därmed står sammanlagt en miljard kr ytterligare till förfogande för u-landsbistånd. Biståndsramen höjs till 14 171 milj.kr.
Folkpartiet liberalernas alternativ har en stark humanitär profil. Vi föreslår bl.a. höjningar av anslagen till åtgärder för flyktingar genom FN:s flyktingkommissarie (UNHCR) och FN:s fond för Palestina-flyktingar (UNRWA). Vi begär en ytterligare kraftig höjning av katastrofbiståndet. Vi betonar vikten av humanitärt bistånd i Asien. Vi föreslår ökade anslag till FN:s barnfond (UNICEF) och till anslaget särskilda program, däribland åtgärder för familjeplanering och för handikappade.
Vi vill vidare ge biståndet en starkare inriktning på åtgärder för att främja demokrati. Vi föreslår en utökning av SIDA:s anslag för demokratifrämjande och en liknande anslagspost till BITS. Costa Rica föreslås bli nytt programland. Det bistånd som förmedlas via enskilda organisationer föreslås höjt i nivå med SIDA:s äskande.
Resurserna för miljöbistånd utökas i förhållande till regeringens förslag. Det gäller både anslaget för multilaterala insatser som regeringen inte höjer alls och de resurser som ställs till SIDA:s förfogande. Ett liknande anslag införs också för BITS.
Utnyttjandet av SAREC:s anslag för u-landsforskning har varit mycket högt. En rad viktiga verksamheter av betydelse bl.a. för miljövården och kampen mot aids pågår. Insatser till förmån för demokrati och mänskliga rättigheter har påbörjats och håller på att byggas ut. Mot den bakgrunden är SAREC anmärkningsvärt snävt behandlad i årets budget och förefaller i praktiken få minskade resurser. Vi föreslår en höjning med 40 milj.kr. utöver regeringens förslag.
Anslagsposten särskilda program föreslås förstärkt med sammanlagt 50 milj.kr. i förhållande till regeringens förslag. Detta tillskott skall i första hand användas för handikappinsatser, befolkningsfrågor, hiv/aids och förvaltningsbistånd.
Vi föreslår slutligen att 50 milj.kr. utöver regeringens förslag ställs till förfogande för insatser i skuldtyngda u- länder (betalningsbalansstöd).
Vi föreslår sammanfattningsvis följande förändringar i förhållande till regeringens förslag.
Multilateralt bistånd
UNDP + 50 FN:s befolkningsfond (UNFPA) + 20 IPPF, Internationella familjeplaneringsfederationen + 20 FN:s barnfond (UNICEF) + 30 FN:s fond för Palestinaflyktingar (UNRWA) + 20 FN:s flyktingkommissarie (UNHCR) +100 FN:s utvecklingsfond för kvinnor (UNIFEM) + 2 FN: boende- och bebyggelsecenter (HABITAT) + 5 Multilaterala miljöinsatser + 50 Mekongkommittén + 6 Bilateralt bistånd Angola + 25 Guinea-Bissau + 5 Kap Verde + 5 Moçambique + 5 Uganda + 10 Indien + 35 Nicaragua + 10 Regionala insatser i Centralamerika + 35 Regionala insatser i Afrika + 20 Demokrati, MR, humanitärt bistånd +100 Katastrofer +200 Särskilda miljöinsatser + 25 Särskilda program + 50 Enskilda organisationer + 40 Costa Rica + 40 Filippinerna + 20 SAREC + 40 BITS:s tekniska bistånd + 20 Miljöanslag till BITS + 10 Demokratianslag till BITS + 5 Swedfund + 40 IMPOD + 12 SIDA:s administration + 10 Särskilda insatser i skuldtyngda länder + 50 Näringslivsutveckling genom ny myndighet + 10 Vietnam --100 Kenya -- 25
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om enprocentsmålet som etappmål, innehållet i enprocentsramen och det samlade biståndets ökning som andel av BNI,
2. att riksdagen avslår regeringens förslag att finansiera kostnader för asylsökande på 700 milj.kr. över biståndsanslaget,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om biståndets effektivitet,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett fristående sekretariat för utvärdering av biståndet,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillvaratagande av hemvändande biståndsarbetares erfarenheter,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om övergång från bundet till obundet bistånd,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ansvarsfördelningen mellan SIDA och BITS,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om biståndskompetensen på ambassaderna,
9. att riksdagen med ändring i regeringens förslag till riktlinjer för demokratibiståndet som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppbyggandet av en demokratisk infrastruktur,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bistånd till uppbyggande av politiska partier och andra fria organisationer,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett omfattande analysarbete beträffande biståndsformer som kan främja övergång till demokrati och flerpartisystem,
12. att riksdagen med ändring i regeringens förslag till riktlinjer för demokratibiståndet som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sambandet mellan marknadsekonomi och politisk pluralism,
13. att riksdagen med ändring i regeringens förslag till riktlinjer för demokratibiståndet som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om demokratidialogen samt om frysning och sänkning av landramar,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om synen på flerpartisystem i u- länder,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om årliga oberoende redovisningar av läget beträffande demokrati och mänskliga rättigheter i de svenska mottagarländerna,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om humanitärt bistånd i Asien,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bistånd till Polisario,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till utländska enskilda organisationer,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en långsiktig utfästelse beträffande ökningen av det bistånd som förmedlas via svenska enskilda organisationer,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om strukturanpassning med mänskligt ansikte,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utökning av förvaltningsbiståndet för utveckling av marknadsekonomi inom ramen för särskilda program,
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om IMPODs ställning i det nya biståndsorganet och ett utvidgat arbete för att främja u- landsimport till Sverige,
23. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bistånd till områden i det fransktalande Afrika,
24. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöbistånd,
25. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utformningen av anslagsposterna för katastrofer och stöd till återuppbyggnad,
26. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bistånd inom bostadssektorn och i städerna,
27. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utökning av biståndet vad gäller befolkningsfrågor, bl.a. inom ramen för särskilda program,
28. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om barn och ungdomar i biståndet,
29. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kvinnoinriktat bistånd,
30. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om insatser mot HIV/aids bl.a. inom ramen för särskilda program,
31. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om insatser för handikappade inom ramen för särskilda program,
32. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om systemet med programländer,
33. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avveckling av bistånd,
34. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bistånd till Filippinerna,
35. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bistånd till Nepal,
36. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om biståndet till Etiopien,
37. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bistånd till krigets offer i Eritrea,
38. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Cuba inte längre bör ingå i kretsen av reguljära samarbetsländer för BITS,
39. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bindningen av BITSs tekniska bistånd,
40. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om BITSs internationella kurser,
41. att riksdagen beslutar fastställa biståndsramen för budgetåret 1991/92 till 14 171 milj. kr.,
42 att riksdagen till UNDP för budgetåret 1991/92 anslår 50 milj.kr. utöver regeringens förslag,
43. att riksdagen till UNFPA för budgetåret 1991/92 anslår 20 milj.kr. utöver regeringens förslag,
44. att riksdagen till IPPF för budgetåret 1991/92 anslår 20 milj.kr. utöver regeringens förslag,
45. att riksdagen till UNICEF för budgetåret 1991/92 anslår 30 milj.kr. utöver regeringens förslag,
46. att riksdagen till UNRWA för budgetåret 1991/92 anslår 20 milj.kr. utöver regeringens förslag,
47. att riksdagen till UNHCR för budgetåret 1991/92 anslår 100 milj.kr. utöver regeringens förslag,
48. att riksdagen till UNIFEM för budgetåret 1991/92 anslår 2 milj.kr. utöver regeringens förslag,
49. att riksdagen till HABITAT för budgetåret 1991/92 anslår 5 milj.kr. utöver regeringens förslag,
50. att riksdagen till Multilaterala miljöinsatser för budgetåret 1991/92 anslår 50 milj.kr. utöver regeringens förslag,
51. att riksdagen till Mekongkommittén för budgetåret 1991/92 anslår 6 milj.kr. utöver regeringens förslag,
52. att riksdagen för budgetåret 1991/92 bestämmer medelsramen för Angola till 25 milj.kr. mer än regeringen föreslagit eller således 225 milj.kr.,
53. att riksdagen för budgetåret 1991/92 bestämmer medelsramen för Guinea-Bissau till 5 milj.kr. mer än regeringen föreslagit eller således 100 milj.kr.,
54. att riksdagen för budgetåret 1991/92 bestämmer medelsramen för Kap Verde till 5 milj.kr. mer än regeringen föreslagit eller således 80 milj.kr.,
55. att riksdagen för budgetåret 1991/92 bestämmer medelsramen för Moçambique till 5 milj.kr. mer än regeringen föreslagit eller således 480 milj.kr.,
56. att riksdagen för budgetåret 1991/92 bestämmer medelsramen för Uganda till 10 milj.kr. mer än regeringen föreslagit eller således 120 milj.kr.,
57. att riksdagen för budgetåret 1991/92 bestämmer medelsramen för Indien till 35 milj.kr. mer än regeringen föreslagit eller således 435 milj.kr.,
58. att riksdagen för budgetåret 1991/92 bestämmer medelsramen för Nicaragua till 10 milj.kr. mer än regeringen föreslagit eller således 290 milj.kr.,
59. att riksdagen för budgetåret 1991/92 bestämmer medelsramen för Vietnam till 100 milj.kr. mindre än regeringen föreslagit eller således 225 milj.kr.,
60. att riksdagen för budgetåret 1991/92 bestämmer medelsramen för Kenya till 25 milj.kr. mindre än regeringen föreslagit eller således 125 milj.kr.,
61. att riksdagen för budgetåret 1991/92 bestämmer medelsramen för Regionala insatser i Centralamerika till 35 milj.kr. mer än regeringen föreslagit eller således 145 milj.kr.,
62. att riksdagen för budgetåret 1991/92 bestämmer medelsramen för Regionala insatser i Afrika till 20 milj.kr. mer än regeringen föreslagit eller således 225 milj.kr.,
63. att riksdagen för budgetåret 1991/92 bestämmer medelsramen för Demokrati, mänskliga rättigheter och humanitärt bistånd till 100 milj.kr. mer än regeringen föreslagit eller således 650 milj.kr.,
64. att riksdagen för budgetåret 1991/92 bestämmer medelsramen för Katastrofer m.m. till 200 milj.kr. mer än regeringen föreslagit eller således 1 010 milj.kr.,
65. att riksdagen för budgetåret 1991/92 bestämmer medelsramen för Särskilda program till 50 milj.kr. mer än regeringen föreslagit eller således 400 milj.kr.,
66. att riksdagen för budgetåret 1991/92 bestämmer medelsramen för Bistånd genom folkrörelser och andra enskilda organisationer till 40 milj.kr. mer än regeringen föreslagit eller således 775 milj.kr.,
67. att riksdagen för budgetåret 1991/92 bestämmer medelsramen för Särskilda miljöinsatser till 25 milj.kr. mer än regeringen föreslagit eller således 260 milj.kr.,
68. att riksdagen beslutar göra Costa Rica till programland och för budgetåret 1991/92 fastställer en landram på 40 milj.kr.,
69. att riksdagen för budgetåret 1991/92 anslår 20 milj.kr. ytterligare för bistånd till Filippinerna,
70. att riksdagen för budgetåret 1991/92 till U- landsforskning anslår 40 milj.kr. mer än regeringen föreslagit eller således 430 milj.kr.,
71. att riksdagen för budgetåret 1991/92 till Tekniskt samarbete genom BITS anslår 20 milj.kr. mer än regeringen föreslagit eller således 335 milj.kr.,
72. att riksdagen beslutar inrätta ett särskilt anslag till BITS för Särskilda miljöinsatser och för budgetåret 1991/92 anslår 10 milj.kr.,
73. att riksdagen beslutar inrätta ett särskilt anslag till BITS för Främjande av demokrati och mänskliga rättigheter och för budgetåret 1991/92 anslår 5 milj.kr.,
74. att riksdagen för budgetåret 1991/92 anslår ytterligare 40 milj.kr. till Swedfund,
75. att riksdagen för budgetåret 1991/92 till IMPODs verksamhet anslår 12 milj.kr. mer än regeringen föreslagit eller således 36,5 milj.kr.,
76. att riksdagen för budgetåret 1991/92 till SIDAs administration anslår 10 milj.kr. mer än regeringen föreslagit eller således 279 588 000 kr.,
77. att riksdagen för budgetåret 1991/92 till Särskilda insatser i skuldtyngda u-länder anslår 50 milj.kr. mer än regeringen föreslagit eller således 550 milj.kr.,
78. att riksdagen för budgetåret 1991/92 till Näringslivsutveckling genom ny myndighet anslår 10 milj.kr. mer än regeringen föreslagit eller således 35 milj.kr.
Stockholm den 25 januari 1991 Bengt Westerberg (fp) Birgit Friggebo (fp Kerstin Ekman (fp) Jan-Erik Wikström (fp) Karl-Göran Biörsmark (fp) Charlotte Branting (fp) Christer Eirefelt (fp) Sigge Godin (fp) Elver Jonsson (fp) Lars Leijonborg (fp) Ingela Mårtensson (fp) Daniel Tarschys (fp) Anne Wibble (fp)