Rädda bushfolket -- ett av världens äldsta naturfolk
Sydafrikas sista bushmän hotar att dö ut. Det är bara 50 kvar och om de skall kunna räddas måste det ske nu. Detta stolta jägar- och samlarfolk dominerade en gång den afrikanska kontinenten. De lever än idag på stenåldersvis. Kanske är de spillrorna av världens äldsta folkslag.
Bushmännen har körts bort från den fristad, som de länge har haft i Kalahariöknen. Området där de bodde är nationalpark med ökande turism. Safariturismen ger stora inkomster. Bushmännen är ett störande inslag, anser myndigheterna. Det finns risk att de jagar viltet.
Bushmännen är oerhört sårbara i kontakten med andra folkslag. Turister har gett dem pengar, sprit, tobak och ibland även hasch. Några har det gått illa för; de har blivit tiggare. Så blev bushmännen tvångsförflyttade till en by som heter Velkom (välkommen), långt från deras tidigare hemvist. Där skulle de bo i hus av tegel och inlemmas i det moderna samhället.
Resultatet blev en katastrof. Velkom är enligt de sydafrikanska lagarna för rasåtskillnad en boplats för färgade, d.v.s. folk av blandras. Dit hör inte bushmän, som är ett eget folkslag. Bushmännen var inte välkomna i Velkom. De behandlades som kreatur; de fick inte bo i husen och inte dricka av brunnsvattnet.
Om bushmännen skall överleva måste de få leva på sitt eget vis. På senare år har de blivit alltmer trängda, bl.a. i konflikt med viltvården. En olagligt skjuten giraff kan betyda fängelsestraff -- och i fängelse dör de.
Hjälpprojektet Bushmen-Aid i Sverige är en underavdelning av Kalahari Bushmen Survival Project i Sydafrika. Projektet vill ge bushmännen ett eget stycke mark med gott om vilt att jaga. Ett sådant område på 5 000 hektar erbjuds av farmare. Det ligger i Kalahariöknen, inte långt från bushmännens gamla hemvist. Priset är 2,3 milj.kr. Av detta har 100 000 hittills samlats in i Sverige. På området finns gott om vilt och vatten. Bushmännen odlar inte jorden. Mark kan man enligt deras mening inte äga; de står frågande när myndigheterna sätter upp taggtråd. Jaktbytet och de insamlade vegetabilierna -- mest rötter och vildmeloner -- delar de lika. De har inga egna ägodelar utom sina jaktredskap och de strutsäggskal där de samlar vatten.
Bushmännen är över huvud taget mycket solidariska med varandra. Sig själva kallar de för människor -- inte bushmän. De menar att vi alla är människor, det räcker att vi skiljer ut oss från djuren.
De sydafrikanska myndigheterna säger att bushmännens tid är förbi. Det finns inte längre plats för folk som vägrar att lära sig läsa och skriva. Men bushmännen klarar inte den inrutade tillvaro som skolor och arbetsplatser kräver.
Så länge de fick var i fred levde de på många sätt lyckligt, i nära gemenskap, utan avund eller stölder, inte heller barnsjukdomar eller könssjukdomar.
Bushmännen har en rik mytologisk och religiös tradition. De är oerhört skickliga i sitt umgänge med naturen. Konstnär Lennart Karlander, som väl känner bushmännen och deras liv och som förestår stödföreningen Bushmen-Aid, säger bl.a. så här:
Vi ska inte uppmuntra bushmännen att leva kvar på stenåldersstadier, men vi ska inte heller tvinga dem att byta liv. De måste få välja.
Själv skulle jag vilja hjälpa dem att ta vara på sin målarkonst och sin hantverkstradition. I sina grottmålningar har de fångat djurens rörelser, det är skickligt, det beundrades av Picasso. Jag hoppas att SIDA ska ge bidrag till en målarskola.
Bushmännen har i alla tider visat en väldig styrka. Genom alla förföljelser har de bevarat sin särart. För hundra år sedan var det boernas söndagsnöje att sadla sin häst, ta sitt gevär och ge sig ut på bushmansjakt. Ända in på 1900-talet fick man skottpengar när man visade upp de avhuggna öronen av en dödad bushman.
Därför ser jag det som vår -- den vite mannens -- skyldighet att hjälpa bushmännen att överleva. Om de skulle utplånas förlorar Afrika en del av sin själ.
Just nu finns det endast ca 50 bushmän kvar i Sydafrika. I Namibia finns 3 000--4 000 och i Botswana 5 000--10 000. En del av bushfolket i de båda senare länderna vill förena sig med sina kvarvarande fränder i Sydafrika om det ovan omtalade markområdet kan inköpas. Miljontals kronor läggs idag ut på att bevara den utrotningshotade vita noshörningen, men det hotade naturfolket har inget skydd.
Om Sverige skänkte 2 milj.kr. för att via Kalahari Bushmen Survival Project köpa in det offererade landområdet, då skulle Sverige göra en väsentlig insats för att rädda ett av världens sista naturfolk.
Framlidna Anna Wohlin-Andersson väckte denna motion 1987/88. Vi upplever att bushmännen har samma behov av stöd nu som då.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att ställa 2 milj.kr. ur budgeten för internationellt bistånd till hjälpprojektet Bushmen-Aid's förfogande att användas till inköp av det i motionen omtalade området i Kalahariöknen och med Kalahari Bushmen Survival Project som ansvarig för projektet i Sydafrika.
Stockholm den 25 januari 1991 Paul Ciszuk (mp) Marianne Andersson (c) i Vårgårda