1. Sammanfattning
Solidaritet med världens fattiga innebär att Sverige och världens rika länder måste minska sin resursanvändning och miljöförstöring. Det blir då utrymme för de fattiga ländernas folk att öka sin materiella standard, inom ramen för en globalt hållbar resurspolitik.
Solidaritet med världens fattiga innebär också att Sverige genom sitt bistånd konsekvent stöder självtillit i våra mottagarländer. Så mycket som möjligt av besluten som rör de fattiga ska m a o fattas av dem själva, lokalt och utifrån de lokala resurserna.
Mottagarna ska själva peka ut biståndsbehoven. Givare och mottagare ska sedan gemensamt definiera problemen och i dialog arbeta fram lösningarna.
Miljöpartiet yrkar att biståndsanslaget ökas utöver de 1 % av BNI som regeringen föreslår med totalt 1 miljard kronor. De extra medlen ska avsättas till en fond för miljöinsatser i u-länderna för bl a markvårdsinsatser, skogsplantering och skydd av regnskogar.
Miljöpartiet kan inte acceptera att 700 mkr av biståndsanslaget, såsom föreslås i propositionen, ska användas att täcka kostnader för flyktingar i Sverige.
Miljöpartiet anser vidare inte heller att biståndsanslaget ska stå för Sveriges hjälp om 300 mkr till Östeuropa. Stödet till Östeuropa bör i stället bekostas ur den nya fond för Östeuropa som föreslås i motionen.
Miljöpartiet yrkar att dessa medel i stället fördelas på ökat stöd till kvinnor, familjeplanering, katastrofhjälp, särskilda miljöinsatser och frivilliga organisationers biståndsverksamhet.
Miljöpartiet föreslår att stödet till insatser för kvinnor ökas med 100 mkr.
Miljöpartiet föreslår en ökning av biståndet till familjeplanering med 80 mkr. En plan bör utarbetas för fortsatt kraftig ökning av det svenska stödet. Miljöpartiet föreslår också att den tidigare Befolkningsbyrån på SIDA återupprättas.
Miljöpartiet föreslår också ökat stöd med 400 mkr till katastrofinsatser med anledning bl a av kriget i Mellersta Östern och svältsituationen i Etiopien.
Stödet till särskilda miljöinsatser och landsbygdsutveckling grundad på självtillit bör öka med 200 mkr.
Sverige har många enskilda organisationer med lång och gedigen biståndserfarenhet. Miljöpartiet förslår att stödet till dessa organisationer ökas med 200 mkr.
Miljöpartiet föreslår att stödet till IMPOD (Importkontoret för u-landsprodukter) ökas med 20 mkr.
Det s k miljömålet måste få en mer central roll i biståndet. Det svenska biståndet ska bidra till en utveckling i u-länderna som är ekologiskt, resursmässigt och socialt hållbar på sikt.
Miljöpartiet anser att ett svenskt biståndsmål ska vara att bidra till en utveckling grundad på självtillit.
Miljökonsekvensbeskrivningar (liksom sociala konsekvensbeskrivningar) bör i ökad utsträckning användas inom det svenska utvecklingssamarbetet.
Självtillitscentra bör inrättas på landsbygden som ett forum för en dialog mellan biståndsmottagare och givare om lämpliga utvecklingsmöjligheter.
Sverige måste aktivt medverka till en lösning av skuldproblemen. Det är helt oacceptabelt att idag nettoflödet av ekonomiska resurser i många fall går från fattiga länder till rika länder. De allra fattigaste ländernas skulder måste föras över från Världsbanken till förmånliga lån genom IDA. Miljöpartiet föreslår dessutom att skuldnedskrivning ska kunna bytas mot vapenskrotning.
Den katastrofala miljösituationen i Östeuropa motiverar svenskt bistånd till dessa länder. Miljöpartiet föreslår en fond för miljöinsatser i Östeuropa om totalt 1 miljard kronor. Partiet avvisar dock bestämt att biståndspengar som räknas in i enprocentsmålet för u-länderna används för miljöstöd till östeuropeiska länder. Den föreslagna fonden bör även bekosta ett särskilt biståndsorgan som inrättas för stöd till Östeuropa.
För att kunna granska Sveriges totala solidaritet med u- ländernas fattiga föreslår miljöpartiet att SIDA får vidgade arbetsuppgifter. Biståndsorganet bör förutom direkt bistånd till u-länderna också bevaka att den allmänna utvecklingen i Sverige är med u-länderna.
Biståndsverksamheten bör decentraliseras. Miljöpartiet anser att biståndsorganen på riksnivå bör ha det övergripande ansvaret för biståndet, men att landsting och kommuner i ökad utsträckning bör få möjlighet att genomföra biståndsinsatser!
2. Problembeskrivning
Natur- och miljökatastrofer orsakar en alltmer desperat situation i världens fattiga länder. Jorden utarmas och förgiftas av kemikaliejordbruk, de skogsbevuxna arealerna minskar, vattensituationen försämras. Torka och översvämningar följer i skogsavverkningarnas spår.
Utsläpp av koldioxid och klorerade fluorerade kolväten från industrier och biltrafik, men även kvävedioxid från svedjebränning och metangas från risfält och från de allt större besättningarna av nötkreatur förväntas höja jordens temperatur. Denna s k växthuseffekt kan orsaka översvämningar vid kusterna och torka ut jordbruksområden, havens strömningsriktningar kan förändras och jordens klimatet rubbas.
Idag ökar den orättvisa fördelningen av världens tillgångar allt eftersom de rikas efterfrågan på naturresurser ökar. Befolkningen i de rika länderna förbrukar redan nu majoriteten av världens naturresurser och står för en stor del av miljöförstöringen.
Jordens befolkning ökar mycket snabbt, vilket innebär ökad konkurrens om jordens resurser. Den snabbaste ökningen äger rum i Afrika och västra Asien. Några siffror för Afrika anger problemets storleksordning: år 1950 var kontinentens befolkning 225 milj, 1987 600 milj. Prognosen för år 2000 är 880 milj och år 2025 1600 milj.
Uppgiften att mätta en snabbt ökande befolkning försvåras av den vatten- och markförstöring som följer av de fattigas behov av brännved och av skogsskövling i större skala. Miljöförstöringen försämrar livsbetingelserna och trycket på kvarvarande resurser ökar. Det uppstår en ond cirkel av ökad fattigdom, större sociala spänningar, bredare flyktingströmmar, kriser och krig. Miljontals människor har idag blivit flyktingar på väg undan miljöhoten.
Östblockets sammanbrott och det utvecklade EG- samarbetet har ökat de transnationella företagens betydelse avsevärt. De agerar alltmer obehindrat över nationsgränserna, utom räckhåll för kontroll från nationernas parlament, och deras makt kan vara större än enskilda staters. Hur de internationella företagens makt ska kunna kontrolleras blir en avgörande fråga för den framtida globala utvecklingen.
Inför den viktiga konferensen om miljö och utveckling som äger rum 1992 i Brasilien står det klart att såväl miljön som situationen i u-länderna ytterst är globala problem där också ansvaret är globalt.
På en enda jord med ändliga resurser går det inte att bortse från att ständigt mer resurser till de rika lämnar allt mindre kvar för de fattiga. Statistiken bekräftar också att det är i-landsmänniskan som tär mest på jordens resurser och miljö. De 20 % av världens befolkning som bor i de rika länderna förbrukar 80 % av naturresurserna och står dessutom för en stor del av världens miljöförstöring. Detta kan betecknas som ett i praktiken omvänt bistånd -- från de fattiga till de rika!
Sverige har hittills accepterat en sådan djup orättvisa. Dels genom att föra en mycket sparsam biståndspolitik som i viktiga avseenden inte är särskilt solidarisk med de fattiga i världen. Dels genom att inte föra en politik som är miljöeller resursmässigt hållbar på sikt.
Svenskarna förbrukar per capita mer naturresurser, ändliga såväl som förnybara, än de flesta andra länder. Sverige skapar t ex mer radioaktivt avfall per person än något annat land. Vårt land ligger också i täten då det gäller utsläpp av miljöfarliga kväveoxider, räknat per person. I ett globalt perspektiv skulle Sveriges produktion och konsumtion leda till snabb ekologisk kollaps!
Det krävs att Sverige och de andra av världens rika länder minskar sin resursanvändning och miljöförödelse så att det blir utrymme för de fattiga ländernas folk att öka sin materiella standard inom ramen för en globalt hållbar resurspolitik. Vårt lands solidaritet med de fattiga länderna kräver att Sverige går i spetsen för ansträngningarna att rätta till den nuvarande obalansen i människors tillgång till jordens resurser.
3. Solidaritet med de fattiga i världen 3.1. Allmänna utgångspunkter
En global solidaritet måste enligt miljöpartiet bygga på följande förutsättningar:alla jordens människor ska kunna tillgodose sina grundläggande mänskliga behov, såväl materiella som icke-materiellamänniskors tillit till egna initiativ, egen förmåga och egna resurser ska, på alla nivåer och i alla länder, vara drivkraften för samhällsutvecklingenfolken i alla länder måste ha möjlighet att styra sitt lands utveckling på ett demokratiskt sätt och utifrån sina egna behov och värderingar nuvarande obalans i människors tillgång till jordens resurser ska jämnas utall utveckling måste utformas på ett sätt som ur miljö- och resurssynpunkt är hållbar på sikt 3.2. EN POLITIK FÖR SJÄLVTILLIT
Begreppet ''självtillit'' har hittills mest diskuterats som en politik för utveckling i de fattiga länderna. Men självtillit både kan och bör tillämpas även i de rika länderna. Självtillitsbegreppet är t ex ett centralt redskap för att Sverige ska kunna åstadkomma en verklig solidaritet med de fattiga länderna.
Självtillit kan definieras som förmågan att lita till egna krafter. I begreppet brukar inrymmas följande aspekter:
1) självförtroende, i meningen tillit till egna kulturella värden,
2) möjligheten att vara självförsörjande beträffande basbehoven och 3) oräddhet--osårbarhet gentemot yttre maktutövning och mani pulation.
Självtillit byggs nedifrån och upp. Så mycket som möjligt av de lokala problemen försöker man lösa med lokala resurser. Problem som inte kan hanteras lokalt hänskjuts till regional nivå och därefter till nationell respektive internationell.
Självtillit har en öppen inställning till omvärlden men vill alltså minimera beroendet av den. Självtillit är därmed något helt annat än självförsörjning, som innebär att sluta sig helt inom de egna gränserna.
I synnerhet i en tid av ökade internationella beroenden är det viktigt att stärka överblick, flexibilitet och möjligheter att påverka på varje nivå. Man kan t o m hävda att framgång i större sammanhang, på allt högre nivåer, också kräver allt mer självtillit på de lägre nivåerna. Detta är analogt med insikten att en människa för att kunna fungera väl socialt måste vara trygg i tilltro till sig själv.
En rättvis fördelning av världens resurser innebär att Sverige får nöja sig med mindre. Vi måste öka tilliten till våra egna resurser och använda dem effektivare. Men även u-länderna måste i högre grad lita till att utveckla egna krafter och resurser för att levnadsnivån ska kunna ökas. Solidaritet med världens fattiga har därför två dimensioner:
För det första måste Sverige minska resursanvändning och miljöförstöring i vårt land. På så sätt frigörs resurser som kan användas av de fattiga länderna. I miljöhänseende ges världen ett andrum tills mer miljövänlig teknologi kan introduceras globalt. Sverige utvecklar ett självtillitstänkande för vår egen samhällsutveckling.
Mer konkret innebär detta bl a att Sverige ska ha ett helhetsperspektiv på sina relationer med u-länderna, så att relationerna så långt möjligt gynnar de fattiga i dessa länder. Biståndspolitik, industripolitik, miljöpolitik, handelspolitik, socialpolitik, kulturpolitik m.m. måste därför samverka i en riktning som är positiv för världens fattiga människor.
Den allmänna miljö- och resurspolitik som miljöpartiet förespråkar -- och som syftar till en större grad av självtillit i Sverige -- redovisas i separata motioner.
För det andra måste Sverige utveckla ett bistånd som konsekvent stöder självtillit i våra mottagarländer, vilket presenteras i denna motion.
4. Svenskt stöd till fattiga länder 4.1. Biståndsmålen
Uppgiften att höja de fattiga folkens levnadsnivå har av Sveriges riksdag konkretiserats i fem biståndsmål: att bidra till resurstillväxt, ekonomisk och social utjämning, ekonomisk och politisk självständighet, en demokratisk samhällsutveckling och en framsynt hushållning med naturresurserna och omsorg om miljön.
Miljöpartiet de gröna anser att det s k miljömålet måste få en mycket central roll i biståndspolitiken. De från miljöoch resurssynpunkt allvarliga misstag som begåtts av industrinationerna måste nu undvikas av de fattiga länderna. Det svenska biståndet ska bidra till en utveckling i u-länderna som är ekologiskt, resursmässigt och socialt hållbar på sikt.
Miljöpartiet anser att biståndsmålet ekonomiskt och politisk självständighet bör utvidgas och fördjupas enligt de resonemang som förts ovan om begreppet självtillit. Liksom i förra årets motion om solidaritet med de fattiga folken yrkar miljöpartiet att detta biståndsmål omformas till ett mål för en utveckling grundad på självtillit.
När det gäller tillväxtmålet, är det klart att en generell industriell tillväxt inte är någon patentlösning på utvecklingsproblemen. Tillväxtmålet måste därför tydligt definieras utifrån ekologiska villkor och tillväxtens innehåll måste anpassas till de fattigas behov. Ländernas fördelningspolitik måste dessutom vara sådan att tillväxten ger de fattiga råd att tillgodose sina basbehov.
När det gäller biståndsmålet demokratisk samhällsutveckling, anser miljöpartiet att själva grunden för social och ekonomisk utveckling är att de fattiga har demokratisk rätt och möjlighet att genom politiskt inflytande förbättra sin egen livssituation.
Biståndsmålet ekonomisk och social utjämning är i hög grad beroende av ett demokratiskt styresskick, fri opinionsbildning och utbildning för de fattiga i mottagarländerna. Detta gäller i synnerhet när strävan inom biståndet nu alltmer är att lägga över genomförandeansvaret för insatserna på mottagarländernas myndigheter.
4.2 Biståndets allmänna inriktning 4.2.1. Miljö och resurser
Alla biståndsprojekt ska vara förenliga med ekologisk balans och ett samhälle som är bärkraftigt i längden. Detta innebär bl a att resurser måste återanvändas i ett kretslopp i stället för att förbrukas, med miljöförstöring som följd.
Globala insatser behövs för att motverka växthuseffekten. Sverige bör internationellt och här hemma verka för effektivare energiutnyttjande och förnybara energikällor. Utsläppen av bl a koldioxid och klorerade fluorerade kolväten som orsakar uppvärmningen av jordens atmosfär måste minska.
Regnskogarna spelar en stabiliserande roll för jordens klimatsystem. Med avverkningarna försvinner stora skogsområden som rymmer världens artrikaste ekosystem. Ett viktigt skäl att bevara regnskogarna är också de minoritetsfolk som lever där och som är beroende av dem för sin överlevnad. Dessa folk är exempel på en ekologiskt hållbar livsstil och de har en ovärderlig kunskap om miljön.
Sverige bör verka för ett ekologiskt hållbart, biologiskt jordbruk i u-länderna. Lokala genetiska resurser och kunskap om naturenliga odlingsmetoder måste bevaras och föras vidare.
Förbättrade samodlings- och markmetoder (bl a så kallad agroforesty) liksom trädplantering skall uppmuntras. Sverige bör snabbt och i den takt som är möjlig kraftigt öka stödet till globala markvårdsinsatser och skogsplantering.
U-länderna ska inte genom biståndet ledas till ett beroende av konstgödsel och bekämpningsmedel. Dessa medel bidrar till miljöförstöring och utgör ofta ett arbetsmiljöhot för bönderna. Medlen ökar dessutom beroendet av multinationella företag, t ex genom att inhemska, tåliga grödor konkurreras ut av konstgödselkrävande arter.
Biståndet till energisektorn ska gynna förnybara energikällor som medför en utveckling som är hållbar på sikt. Bistånd till kärnkraft eller fossila bränslen ska på grund av de oöverskådliga miljöriskerna inte få förekomma.
4.2.2. Demokrati
Snabba och stora omvälvningar i svensk politik har resulterat i ett riksdagsbeslut att ansöka om svenskt EG- medlemskap. Miljöpartiet har uttryckt stark oro för både det ''demokratiska underskottet'' inom EG och riskerna för att medlemskap innebär ett stort steg tillbaka när det gäller jämställdhetsfrågorna, i synnerhet för kvinnorna.
Den minskade vaksamheten hos partierna beträffande dessa frågor på hemmaplan har dock inte hindrat dem från att skärpa kraven på ökad demokrati i andra länder, t ex våra biståndsmottagarländer. Miljöpartiet delar synen att såväl demokrati som jämställdhet ska spela en central roll i vår utrikes- och biståndspolitik. Sverige bör på olika sätt i alla sina kontakter med u-länderna och genom internationella organisationer verka för en demokratisk utveckling i dessa länder. Möjligheterna att trovärdigt kunna driva demokratikraven ökar dock med större ambitioner att sopa rent framför egen dörr.
Respekten för mänskliga rättigheter och arbetet mot ekonomiskt, kulturellt och politiskt förtryck liksom mot diskriminering p g a ras, religion och kön måste stärkas.
4.2.3. Stöd till kvinnor
Kvinnorna spelar en mycket stor roll i u-ländernas försörjning. De bär ofta den största bördan -- de brukar jorden, de har omsorg om barn, gamla, sjuka och handikappade. Erfarenheten visar att bistånd till kvinnor i högre utsträckning ofta gynnar hela familjen än bistånd som främst kommer männen tillgodo.
Kvinnors inflytande över ekonomiska och politiska beslut är däremot vanligtvis mycket liten. Inte sällan saknar de laglig rätt att äga och ärva egendom, låna pengar till företagsverksamhet, rätt att rösta, osv. Mycket kan göras för att förbättra kvinnors villkor i dessa avseenden.
Biståndsinsatser som riktar sig direkt till kvinnorna bör därför öka kraftigt. Möjligheterna att stödja kvinnorna ska genomsyra allt svenskt bistånd, och ytterligare omprioriteringar bör göras inom programländernas landramar till förmån för insatser som särskilt kommer kvinnorna till godo.
Miljöpartiet föreslår att anslaget till kvinnoinsatser inom ramen för särskilda program ökas med 100 mkr.
4.2.4. Dialog med de fattiga
Biståndet måste inriktas på att hjälpa människor på landsbygden att så långt möjligt kunna tillgodose sina behov med lokala resurser. Problem som inte kan lösas lokalt bör successivt föras uppåt från bynivå till distrikts-, regional, nationell och i sista hand till internationell nivå. I motsats till Valutafondens och Världsbankens s k strukturanpassningsprogram hjälper detta angreppssätt u- landet till ett minskat beroende av världsmarknaden samtidigt som det ökar tilliten till den egna förmågan!
Biståndsgivaren och mottagaren ska gemensamt definiera problemen och arbeta fram lösningarna. De svenska biståndsinsatserna bör därför innehålla en fortlöpande dialog med dem i distrikt och byar som faktiskt berörs av insatserna. En sådan dialog mellan givare och mottagare i utformning och genomförande av projekt innebär att problem lättare kan definieras och lösas.
Bestående resultat kräver att biståndsinsatserna sätter igång processer för utveckling. Det räcker inte att överföra pengar eller överlämna nyckelfärdiga projekt. U-ländernas fattiga måste själva få ta ansvaret för sin utveckling.
På bynivå och eventuellt också distriktsnivå bör man inrätta centra för kunskaper och erfarenheter om teknologi av olika slag. Dessa centra bör ha rådgivare som fungerar som en diskussionspart för by- och distriktsinnevånarna om lämpliga utvecklingsvägar.
Biståndet blir på det här sättet inte låst till avgränsade sektorer (som industri, vatten, hälsovård osv). I centrum står i stället ett helhetsperspektiv på byns eller distriktets viktigaste behov. Dit kan höra bl a att förhindra markförstöring, att utveckla ett biologiskt jordbruk utifrån traditionella grödor och metoder, att återbruka och hantera avfall, att utveckla by-anpassad teknologi, hantverk och småindustri, att spara energi, förebygga sjukvård, m.m.
På detta sätt skräddarsys biståndet för varje by eller distrikt, i stället för att utvecklingen i byarna anpassas efter en nationell projektmall.
4.3. Biståndsanslagens storlek
Biståndets innehåll och inriktning, dess kvalitet, är överordnad dess kvantitet. En första uppgift är därför att ge biståndet den inriktning som föreslås i motionen. Men i takt med att inriktningen och innehållet ändras enligt motionens förslag kan biståndsanslagen höjas.
Miljöpartiet föreslår därför att biståndsanslaget redan kommande budgetår ökas med totalt 1 miljard kronor. Ökningen föreslås avsättas till en fond för miljöinsatser i u- länderna, vilket presenteras senare i motionen.
Miljöpartiet föreslår dessutom omprioriteringar i propositionens biståndsbudget. Regeringen har där föreslagit att 700 mkr från biståndsanslaget används till att täcka kostnader för flyktingar i Sverige. Miljöpartiet kan inte acceptera detta.
Vidare anser miljöpartiet att biståndsanslaget inte heller ska bekosta Sveriges hjälp om 300 mkr till Östeuropa. Stödet till Östeuropa bör i stället bekostas ur den nya fond för Östeuropa som föreslås senare i motionen.
Miljöpartiet yrkar att dessa medel omfördelas till ökat stöd för kvinnor, familjeplanering, katastrofhjälp, särskilda miljöinsatser och frivilliga organisationers biståndsverksamhet, vilket redovisas nedan.
4.4. Särskilda biståndsområden 4.4.1. Miljöinsatser
Miljökonsekvensbeskrivningar bör i ökad utsträckning användas inom det svenska utvecklingssamarbetet. Det är särskilt viktigt att alternativa, ur miljösynpunkt bättre förslag arbetas fram på projektplaneringsstadiet.
Miljöpartiet föreslår anslag till två internationella miljöfonder. En av dessa fonder avser miljöförbättringar i utomeuropeiska, fattiga länder och föreslås omfatta likaså totalt 1 miljard kr för bl a markvårdsinsatser, skogsplantering och bevarande av regnskogar.
Den andra fonden avser stöd till miljöförbättringar i Östeuropa om totalt 1 miljard kronor och ska bekostas utanför biståndsbudgeten.
Miljöpartiet yrkar att biståndet inom SIDA till särskilda miljöinsatser och landsbygdsutveckling grundad på självtillit ökas med totalt 200 mkr.
4.4.2. Familjeplanering
Med nuvarande trend kommer världens befolkning att ha ökat med en miljard människor till sekelskiftet. Praktiskt taget hela ökningen äger rum i u-länderna.
Världsbanken har uppskattat att det skulle behövas en fyrdubbling av biståndet till familjeplanering för att ge de kvinnor och män som önskar familjeplanering tillgång till en sådan. Bara ett fåtal länder är numera negativa till familjeplanering. Trots detta och trots att familjeplaneringen är relativt billig finns det idag 1 300 miljoner kvinnor och män som vill använda preventivmedel, men som inte kan erbjudas dem.
De misstag som gjorts för flera decennier sedan inom familjeplaneringsbiståndet, t ex stöd till tvångssterilisering, får inte idag hindra Sverige att öka stödet till familjeplanering. De par som önskar familjeplanering måste kunna få det. Detta är inte bara en hälso- och livskvalitetsfråga för många kvinnor utan även en överlevnadsfråga för många fattiga familjer.
Det finns framgångsrika program för familjeplanering i de flesta u-länder, men programmen behöver starkt stöd. Sverige bör gå i spetsen för en kraftigt ökad utbildning i familjeplanering och satsning på preventivmedelsservice i u-länderna.
Miljöpartiet föreslår därför att biståndet till befolkningsfrågor höjs kraftigt. Inom ramen för anslagsposten Särskilda program inom SIDA föreslås att anslaget för familjeplanering ökas med 80 mkr. Diskussioner bör föras med mottagarländernas regeringar om möjligheterna att också anslå medel inom landramarna.
Insatserna till familjeplanering måste ökas snabbt de närmaste åren. Miljöpartiet yrkar att en plan omgående utarbetas för ett kraftigt utvidgat svenskt stöd till familjeplanering, bilateralt såväl som multilateralt (bl a UNFPA och IPPF). Miljöpartiet föreslår också att den tidigare Befolkningsbyrån på SIDA återupprättas (se vidare nedan).
4.4.3. Katastrofinsatser
Erfarenheterna från Vietnam, Centralamerika, Afghanistan och Iran--Irak-krigen pekar alla på allvarliga ekologiska följder av militär mobilisering och krig -- följder som i generationer kommer att påverka människor och den miljö de lever av.
Det är djupt oroande ur såväl ekologisk som mänsklig synvinkel, att kemiska vapen, biologiska vapen och kärnvapen kan komma att användas i det pågående kriget i Persiska Gulfen. Både socialt och miljömässigt kan följderna i området bli katastrofala av bombningar av anläggningar för kemiska vapen, oljekällor och oljeraffinaderier och kärnkraftdrivna fartyg med kärnvapen såväl omedelbart som på lång sikt. De militära styrkorna i området genererar i sig också enorma mängder giftigt avfall.
Kriget kommer att få omfattande direkta konsekvenser för den civila befolkningen på landsbygden (och för den ekologiska stabiliteten) genom att man nu riktar in sig på att förstöra dammar, bevattningsanläggningar, brunnar, sumpmarker m.m. Förstöringen av stora landytor kan leda till flyktingströmmar med miljontals flyktingar i området.
Miljöpartiet förutser därför ett stort behov av katastrofinsatser på grund av kriget i Mellersta Östern. Även på andra håll i världen t ex i Etiopien där krig och torka hotar stora delar av befolkningen, kan behovet av extra resurser för katastrofinsatser snabbt öka.
Miljöpartiet yrkar därför på ytterligare 400 mkr till katastrofinsatser.
4.4.4. Handelsfrågor
Handel bör vara fri inom och mellan länder och regioner. I-ländernas förbrukning av ändliga resurser från u-länder måste minskas så snabbt och kraftigt som möjligt, bl a med hjälp av internationella råvaruskatter och genom att u- ländernas självtillit ökas.
Ökade råvarupriser och skatter kommer att höja kostnaderna för energiförbrukning och transporter som förbrukar ändliga resurser och ger utsläpp som belastar miljön. Detta kommer att gynna lokal och regional tillverkning för basbehov.
Nationer ska ha rätt att skydda sin natur och miljö och sina innevånares hälsa. Varje land ska också kunna vägra att handla med miljö- och hälsovådliga produkter och produkter som framställts under omständigheter som strider mot FN-konventionerna om de mänskliga rättigheterna och barnens rätt. Miljöpartiet hänvisar vidare till sin partimotion om en ny roll för världshandelsorganisationen GATT.
S k ekologisk dumpning måste förbjudas. Inom ramen för UNEP har en global konvention om handel med miljöfarligt avfall antagits i Basel 1989. Regeringen måste verka för att konventionen skärps och sätter totalt stopp för export av miljöfarligt avfall från i-länder till u-länder.
Den värdefulla verksamhet som IMPOD (Importkontoret för u-landsprodukter) bedriver för att hjälpa u-landsföretag in på den svenska marknaden måste uppmuntras och utvecklas. Miljöpartiet föreslår därför att stödet till IMPOD ökas med 20 mkr.
Sverige bör internationellt driva frågan om handel på rättvisa villkor. De multinationella företagens och industriländernas möjligheter att kontrollera handeln för egna syften måste beskäras.
Miljöpartiet hänvisar vidare till partimotionen om Internationell miljöpolitik.
4.4.5. U-ländernas skuldbörda
De fattiga ländernas skuldkris har vuxit till ett av de största hindren för deras utveckling. Flera länder i Afrika avsätter ungefär 50 % av sina exportinkomster till att betala räntor och amorteringar till i-länderna. Problemet är inte bara mänskligt upprörande och omoraliskt utan innebär också en fara för stabiliteten i världen.
U-ländernas skuldsättning förvärrades radikalt i samband med oljekrisen på 70-talet då oljeländerna placerade sina nyvunna rikedomar. Via världens banker inleddes en intensiv uppvaktning för att hitta villiga låntagare bland u-ländena. Dessa behövde pengar bl.a. för att betala sina ökade oljenotor. Bankerna krävde dock inte enligt gängse bankregler kreditvärdighet och säkerheter. Vinstförväntningarna stod i centrum. Det ansågs att länder inte kunde gå i konkurs. Många u-länder använde sina lån till de redan rikas konsumtion och till militära ändamål i stället för investeringar.
Under 1980-talet antog skuldbördan sådana proportioner att vissa länder kommit att betala mer i ränta till Världsbanken än de får i bistånd. Detta är naturligtvis direkt hämmande för fattiga länders utveckling och det är de fattiga i dessa länder som drabbas hårdast.
För att få fortsatta lån (till bl.a. räntebetalningar) från Världsbanken och Internationella Valutafonden har regeringarna i många fattiga länder tvingats acceptera s.k. strukturanpassningsprogram, vilket ofta innebär att budgetarna inom socialvård, hälsovård och skola måste skäras ned drastiskt.
Den på grund av Irakkrisen ökade oljenotan förvärrar problemet genom en global omfördelning av inkomster. Man räknar med att de oljeproducerande länderna kommer att tjäna omkring 150 miljarder dollar på ett år om priset ligger runt 30 dollar/fat. Av detta belopp får u-länderna betala 20 miljarder, en hög summa i jämförelse med biståndet till dessa länder.
Sverige måste aktivt medverka till en lösning av skuldproblemen. Det är helt oacceptabelt att idag nettoflödet av ekonomiska resurser i många fall går från fattiga människor i fattiga länder till rika människor i de rika länderna. De allra fattigaste ländernas skulder måste föras över från Världsbanken till IDA (Världsbanksgruppens fond för förmånliga lån till de allra fattigaste länderna) som ger betydligt mjukare villkor.
Miljöpartiet föreslår att skuldnedskrivning ska kunna bytas mot vapenskrotning. Vi ser detta som ett naturligt byte eftersom många u-länder ådragit sig skulderna just genom vapenköp. Initiativ av denna art kan dock bara delvis lösa de enorma problem som skuldbördan innebär. För de allra fattigaste länderna måste total avskrivning av skulder vara det primära, som de nordiska länderna påpekat i ett gemensamt uttalande inför FN.
Miljöpartiet anser att biståndsmedel inte ska få användas för att betala internationella bankers och kommersiella institutioners förluster i samband med att fattiga länder inte kan återbetala sin skulder. Riskerna för uteblivna skuldåterbetalningar måste, som i alla andra sammanhang, bäras av kreditgivarna själva. Biståndsmedlen bör i stället användas direkt till projekt som kommer de fattiga i dessa länder till del och som anges i denna motion.
4.4.6. Sociala frågor
Sverige måste i internationellt utvecklingssamarbete respektera att andra folks kulturella och sociala värderingar kan leda till utvecklingsmål, utvecklingsvägar och teknik som skiljer sig från vårt lands. Det är viktigt att värna en kulturell mångfald, på samma sätt som biologisk mångfald och genetiska resurser skall värnas.
Biståndet ska inriktas på projekt och teknologi som är förenliga med mottagarnas kultur, utbildningsnivå, kompetens och grundläggande behov. Sociala konsekvensbeskrivningar av projekten ska föregå alla beslut om bistånd.
Det svenska utvecklingssamarbetet ska om möjligt ta hänsyn till och bygga på traditionella sociala strukturer och traditionell kunskap, t ex när det gäller hälsovård och jordbruk. Det är viktigt att utveckla kontakter med de minoritetsfolk som har en ekologiskt anpassad livsstil och ge dem möjligheter att leva kvar.
För att motverka inflyttningen till storstäderna och de sociala problem som detta för med sig, bör en större del av biståndet inriktas på landsbygdsutveckling.
Möjligheterna till sparande och krediter för de fattiga i u-länderna måste förbättras för att uppmuntra till investeringar i utvecklingsprojekt på lokal nivå.
4.4.7 Anpassad teknologi
På annat håll i denna motion har vi påpekat att det är viktigt att använda miljövänlig och resurssnål teknologi såväl i rika som fattiga länder för att få till stånd en långsiktigt hållbar, global utveckling. Idag är det dock ett stort gap mellan t ex de teknologier som tillämpas i Sverige och de som används i våra biståndsmottagarländer. En god kunskap om de förhållanden som råder i u-länderna (kulturella, sociala, ekologiska, industriella m fl) är därför avgörande för kvaliteten på det svenska biståndet.
Miljöpartiet vill här peka på behovet av kunskaps- och erfarenhetsbanker, av samordnat forsknings- och utvecklingsarbete och av en teknikservice till biståndsorganisationer, företag och andra organisationer som arbetar i u-länder. Svenska biståndsorgan bör därför ta initiativ till att bygga upp en sådan kompetens och service om bärkraftig teknologi.
Det är inte bara själva teknologin som är av betydelse i detta sammanhang. För att teknologin ska få betydelse för enskilda u-länders utveckling fordras också att den anpassas till lokala förhållanden som råder där den ska användas, till traditioner och sociala förhållanden. Detta arbete kan vara tidsödande och fordrar en nära dialog med och förståelse för t ex bybefolkningen på landsbygden.
4.4.8. Näringslivsutveckling
Industriutvecklingen måste präglas av såväl ett ekologiskt och socialt ansvar som tillit till i första hand de egna resurserna. Biståndet måste stimulera en sådan utveckling.
Detta kan ske genom direkta kontakter och samarbete mellan svenskt och u-ländskt näringsliv. Ett sådant samarbete måste grundas på den typ av verksamhet och teknologi som u-länderna behöver för att bäst kunna täcka det egna folkets behov. Sparande och kreditmöjligheter för de fattiga i u-länderna måste förbättras.
Ingen del av det svenska biståndet ska vara villkorat till inköp av varor och tjänster i Sverige. Detta sätt att gynna svensk industri har ingen plats inom ett solidariskt, svenskt bistånd.
De multinationella företagens makt över enskilda länder och organisationer, deras resursförbrukning och miljöförstöring måste kartläggas. Sverige måste se det som sin uppgift att bl a i solidaritet med de fattiga länderna motarbeta dessa företags världsomspännande, odemokratiska inflytande.
4.4.9. Forskning och utbildningsinsatser
Utbildning och kunskapsproduktion är en central fråga för u-länderna. Den är avgörande för deras möjligheter till utveckling, på alla nivåer. Exempelvis spelar alfabetisering och upplysning en viktig roll i familjeplaneringsinsatser, hälsovård och utveckling av småföretagsverksamhet. Utbildning är därtill ett viktigt led för u-ländernas möjligheter att utveckla och stärka ett demokratiskt samhällssystem.
Forskningen är viktig för att u-länderna ska kunna kartlägga och analysera sina egna utvecklingsproblem och utforma en egen utvecklingspolitik. Utan egen kompetens blir u-länderna helt beroende av i-ländernas experter och lösningar.
Situationen i framförallt Afrika är allvarlig. Många universitet förfaller och det sker en omfattande ''brain drain''. Stora biståndsinsatser kommer därför att behövas på forskningsområdet. Det är också viktigt med ett utökat samarbete mellan svenska institutioner och institutioner vid u-landsuniversitet.
En förutsättning för att u-länderna ska kunna delta i det internationella samarbetet kring miljöhoten är att de har forskare och andra experter inom miljöområdet. Internationella strategier för en ekologiskt hållbar utveckling i världen förbiser ofta att många u-länder inte har denna kapacitet och de ''globala'' strategierna förblir i- landsstrategier.
Miljöpartiet vill därför lägga ökad vikt vid utbildnings- och forskningsstöd.
4.5. Bistånd till folkrörelser och andra enskilda organisationer
Sverige har många folkrörelser och enskilda organisationer med lång och gedigen biståndserfarenhet. Dessa ''frivilliga'' organisationers engagemang och stora kontaktyta i utvecklingsländerna måste tas till vara och stödjas.
Bistånd som går direkt till olika gräsrotsorganisationer i mottagarländerna bör öka kraftigt i takt med kapaciteten hos dessa organisationer. De har oftast en god kunskap om de fattigas situation, en stor medvetenhet om problemen och dess orsaker, stor initiativkraft och goda idéer. Detta gäller exempelvis i hög grad kvinnorörelser i u-länderna.
Frivilligorganisationerna har värdefull erfarenhet av kvinnobistånd som bör tas till vara i det statliga biståndet. Direktstöd till kvinnorörelser i u-länderna bör kunna komma i fråga. Utbildning på alla nivåer spelar här en viktig roll.
Miljöpartiet föreslår att stödet genom folkrörelser och enskilda organisationer ökar med 200 mkr i förhållande till regeringens förslag. Miljöpartiet anser att undantag i särskilda fall ska kunna medges från SIDAs krav på egeninsats från organisationernas sida i projekt som stöds av SIDA.
4.6. Bistånd till Östeuropa
Den katastrofala miljösituationen i Östeuropa motiverar ett kraftfullt svenskt bistånd till dessa länder. En avgörande förbättring av miljösituationen i Östeuropa kommer dock att ta avsevärd tid och ta särskilda resurser och särskild kompetens i anspråk. Sverige har ett stort mått av egenintresse av miljöförbättringar i Östeuropa och det är därför olyckligt om hjälp till Östeuropa hamnar i en konkurrenssituation med stödet till tredje världens fattiga länder.
Miljöpartiet avvisar därför bestämt att biståndspengar som räknas in i 1-procentsmålet används för miljöstöd till östeuropeiska länder. Miljöpartiet föreslår i stället att en särskild fond om 1 000 mkr inrättas för stöd till Östeuropa.
4.7. Bistånd genom FN och andra multilaterala biståndsorgan
Världsbankens (IBRD) och Valutafondens (IMF) arbete kan starkt ifrågasättas. Miljöpartiet är starkt kritiskt till den bristande förståelse för ekologiska och sociala frågor som fortfarande råder inom dessa organ.
Bland exemplen på detta är Handungamuwa-projektet i Sri Lanka. Bevattning omöjliggörs nu genom den cementering av en kanal som Världsbanken initierat. Lokalbefolkningens självförsörjning äventyras och ris måste importeras.
I bl a Brasilien och Indien har Banken stött projekt utan att konsultera lokalbefolkningen i de berörda områdena eller ta hänsyn till miljön eller mänskliga rättigheter, t ex för indianerna i Amazonas. Vid Narmada-projektet i Indien kommer de planerade 30 stora och 3000 mindre dammarna att tvinga ca en miljon människor att flytta. 5 500 kvadratkilometer skogs- och jordbruksmark läggs under vatten.
Järnmalmsprogrammet i Carajas i Brasilien är ett allvarligt hot mot regnskogarna. I projektet ingår, förutom vägar och hamn, plantager och gruvdrift på ett område lika stort som Frankrike!
Miljöpartiet är också mycket kritiskt till de strukturanpassningsprogram som de båda organen bedriver i en lång rad u-länder. Programmen är starkt exportinriktade, skapar utlandsberoende och för med sig kraftiga inskränkningar i de fattiga ländernas möjligheter att bedriva en socialt ansvarsfull politik gentemot de fattigaste.
Detta visar enligt miljöpartiets bedömning att ekologiska och sociala insikter fortfarande saknas eller negligeras inom dessa båda organ, som tillhör de mest inflytelserika när det gäller att styra u-ländernas möjligheter till utveckling.
Det finns därför, menar miljöpartiet, starka skäl för att avbryta ett svenskt stöd genom Världsbanken och Valutafonden. Mot detta talar organens de facto stora betydelse på biståndsområdet och några få tendenser till ökad social och ekologisk insikt.
Sverige måste ta initiativ till förändringar på de här områdena. De infrastrukturprojekt och andra projekt Världsbanken stöder måste vara ekologiskt hållbara på sikt. Noggranna konsekvensbeskrivningar måste göras såväl ur miljösynpunkt som social synpunkt innan projekten genomförs. Den lokala befolkningen måste alltid vara med i planeringen. Utrymmet bör ökas väsentligt för riktade insatser till särskilt viktiga områden. Världsbanken bör t.ex. satsa på särskilda miljöprojekt, t ex markvård, trädplantering för brännvedsförsörjning m.m.
Sverige bör vidare motarbeta de av Världsbankens och Valutafondens strukturanpassningsprogram som leder till social nedrustning och ensidig satsning på export. I stället bör Sverige inom dessa organ och i andra sammanhang lägga förslag till strukturförändringar som bygger på tilltro till landets egna resurser och som tillgodoser i första hand de grundläggande behoven hos landets fattiga.
Miljöpartiet uppmanar regeringen att i samarbete med övriga nordiska länder agera kraftfullt för att påverka inriktningen av Världsbankens och Valutafondens arbete. Miljöpartiet vill avvakta resultatet av sådana svenska och nordiska initiativ innan vi rekommenderar att Sverige upphör att kanalisera biståndsmedel genom IBRD och IMF.
Miljöpartiet föreslår att FN inrättar ett miljöråd, motsvarande FNs nuvarande säkerhetsråd vid FN. Sverige bör ta upp frågan om inrättandet av ett sådant FN-miljöråd vid den av FN ledda miljökonferensen i Brasilien i juni 1992. Så snart som det är möjligt bör regeringen lämna förslag härom till de arbetsgrupper som nu förbereder nämnda miljökonferens.
Sverige deltar i en rad FN-organ och andra internationella organisationer, vilka på ett eller annat sätt driver eller påverkar miljö-, resurs- och u-landsfrågor. Miljöpartiet redovisar närmare sina ståndpunkter i motionen Internationell miljöpolitik.
5. Förslag till förändrad organisation av solidaritetsarbetet 5.1. Omvandla SIDA!
Det finns en klar länk mellan arbetet på ett resurssnålt och miljövänligt Sverige och en motsvarande utveckling mot hållbara samhällen i u-världen. Biståndsorganen kan därför inte enbart syssla med utvecklingsproblem i andra delar av världen och ignorera utvecklingsfrågorna i Sverige.
I praktisk politik innebär detta att de svenska biståndsorganen måste göra bedömningar av den svenska samhällsutvecklingens betydelse för u-länderna. Biståndsorganen måste vidare granska hur den övriga svenska förvaltningens, svenska företags och organisationers totala agerande påverkar u-ländernas situation. Riktmärkena i detta arbete är en resurs- och miljöpolitik som är hållbar på sikt och som innebär en rättvis fördelning av jordens resurser.
Miljöpartiet föreslår därför att biståndsorganet SIDA omorganiseras till en myndighet med ovanstående uppgifter, dvs att arbeta både med de hinder för u-ländernas utveckling som finns i Sverige och i u-länderna. Miljöpartiet yrkar att frågan snabbutreds och förslag till omorganisering föreläggs riksdagen för beslut under 1991/92.
Som tidigare nämnts i motionen föreslår miljöpartiet att en Befolkningsbyrå återinförs på SIDA. Frågan bör utredas och beslut fattas om denna organisationsförändring under 1991/92. SIDA bör inkludera anslag för den nya byrån i kommande anslagsäskanden.
Miljöpartiet föreslår vidare att SIDA:s Lantbruksbyrå utvidgas till en Miljö- och landsbygdsbyrå med hänsyn till de bredare ansvarsuppgifterna och ökade anslag som föreslås ovan. SIDA bör inkludera anslag även för denna organisationsförändring i kommande anslagsäskanden.
5.2. Regeringens förslag till samordnat industribistånd
Miljöpartiet tycker att motiven för och behovet av den samordning av industribiståndet som regeringen nu föreslår ter sig oklara och bör preciseras. Omorganiseringen får inte leda till att svenska företags vinstintressen, den befintliga svenska resursbasens tänkande eller svenska lösningar blir styrande för industribiståndets inriktning.
Industribiståndet måste inriktas på att utveckla en inhemsk u-landsindustri grundad på självtillit och utifrån respektive lands behov, önskemål, tekniska nivå och andra förutsättningar. Det är viktigt att industribiståndet förses med stark och oberoende kompetens att göra konsekvensanalyser såväl när det gäller miljöfrågor som sociala frågor. Miljökonsekvensanalyser görs t ex idag av miljömyndigheterna på länsstyrelsen i det län där det svenska företaget ligger. Detta är helt otillräckligt med tanke på den särskilda kompetens som krävs för att bedöma insatser som rör ett u-lands ekologi och sociala förhållanden.
Miljöpartiet yrkar därför att ökad kompetens när det gäller miljö och sociala frågor knyts till det svenska industribiståndet och att mera djupgående konsekvensanalyser görs inom dessa områden innan stöd utgår. Miljöpartiet yrkar också att i övrigt industribiståndet ges den inriktning som föreslås ovan.
5.3. Decentralisera biståndet!
Många länder som får svenskt bistånd dras med korruption och stora administrativa problem. Det gör att många u-länders förvaltningar ofta mer är en del av problemet än av lösningen på de fattigas problem! Trots detta kanaliseras allt mer av biståndsanslagen via mottagarländernas centrala förvaltningar och mer av ansvaret att genomföra insatserna planeras i framtiden att anförtros åt dem.
Biståndsbyråkratin i Sverige är också centraliserad. Det leder gärna till projekt som är stora och kostsamma, eftersom tjänstemännen i annat fall inte hinner fördela de ökande biståndspengarna.
Principen att svenska folkets bistånd till de fattiga folken ska vara en affär mellan vår regering och mottagarländernas fungerar alltså inte utan problem!
För att minska centraliseringen bör landsting och kommuner i ökad utsträckning få möjlighet att delta i biståndsverksamheten. Den övergripande planeringen av och ansvaret för biståndet ska dock även i fortsättningen vara nationell.
Svenska kommuner ska följaktligen kunna samarbeta med sina motsvarigheter i svenska mottagarländer. Svenska landsting skall också kunna samarbeta med regioner i de länder de vill stödja. Vänortskontakter skall kunna knytas utifrån solidaritets- och biståndssynpunkt. Samarbetet mellan statligt och frivilligt u-landsbistånd bör vinna på dessa förändringar.
Denna decentralisering inbjuder till att människor i Sverige får en närmare kontakt med de fattigas situation i u-länderna. Solidariteten ökar och biståndet får ett starkare stöd. Biståndsförvaltningen utvecklar på det här sättet ett flexibelt och engagerat nätverk på flera olika nivåer med större kapacitet att bidra till lösningen av problemen på lokal nivå i u-länderna. Ytterst handlar det om att ersätta det nuvarande biståndet från regering till regering med ett bistånd från folk till folk.
Miljöpartiet yrkar att regeringen tar initiativ till att närmare utreda möjligheterna att decentralisera biståndet i enlighet med ovanstående förslag.
5.4. Inrätta ett särskilt Östeuropa-organ!
Som anförts tidigare kommer situationen i Östeuropa att fordra biståndsinsatser, särskilt inom miljöområdet, under en följd av år. Det krävs särskild kunskap och kapacitet för dessa uppgifter. Idag tas alltmer av de nuvarande biståndsorganens kapacitet i anspråk till att handlägga insatserna i Östeuropa.
Miljöpartiet anser därför att ett särskilt biståndsorgan, med egen budget vid sidan av och utöver det ordinarie biståndsanslaget, inrättas för att samordna allt svenskt stöd till utvecklingen i Östeuropa. Detta organ ska finansieras av den särskilda fond som miljöpartiet föreslår ska inrättas utanför det ordinarie biståndsanslaget.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att biståndsmålet politisk och ekonomisk självständighet ersätts av ett biståndsmål för politisk och ekonomisk självtillit,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att miljökonsekvensbeskrivningar av biståndsprojekt skall föregå beslut om bistånd,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att sociala konsekvensanalyser av biståndsprojekt skall föregå beslut om bistånd,
4. att riksdagen till Bidrag till internationella biståndsprogram, C 1, för budgetåret 1991/92 anslår 1 000 000 000 kr., utöver vad regeringen har föreslagit, till en europeisk miljöfond,
5. att riksdagen till Bidrag till internationella biståndsprogram, C 1, för budgetåret 1991/92 anslår 1 000 000 000 kr., utöver vad regeringen har föreslagit, till en utomeuropeisk miljöfond,
6. att riksdagen beslutar att den del av anslaget till det treåriga samarbetsprogrammet för Central- och Östeuropa som finansieras i statsbudgetförslag 1991/92 utgår ur de programtitlar där anslag för detta ändamål finns upptagna och i stället bekostas ur den i punkt 4. ovan föreslagna europeiska miljöfonden,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättande av en europeisk miljöfond,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättande av en utomeuropeisk miljöfond,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att bindningen av biståndsmedel till inköp av varor och tjänster i Sverige tas bort,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige inte skall stödja de av Världsbankens och Valutafondens strukturanpassningsprogram som leder till social nedrustning och ensidig satsning på export,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utgångspunkter för Sveriges solidaritet med de fattiga i världen,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljö, resursanvändning, energi och jordbruk,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ekonomi och ekologi,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om helhetsperspektiv på Sveriges relationer med fattiga länder,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om biståndets inriktning,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om globala insatser för att motverka växthuseffekten på jorden,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skuldavskrivning för de fattiga länderna,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige skall motarbeta de multinationella företagens världsomspännande inflytande över enskilda länder,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om befolkningsfrågor och familjeplanering,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om teknologi, kultur och utbildning i biståndet,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till kvinnor i de fattiga länderna,
22. att riksdagen beslutar att till Särskilda program, delposten stöd till kvinnor under anslaget C
2 anvisa 100
milj.kr. utöver vad regeringen föreslagit,
23. att riksdagen beslutar att till Bistånd till folkrörelser och andra enskilda organisationer under anslaget C
2 anvisa 200 milj.kr. utöver vad regeringen föreslagit,
24. att riksdagen beslutar att till Katastrofer, m.m. under anslaget C
2 anvisa 400 milj.kr. utöver vad regeringen föreslagit,
25. att riksdagen beslutar att till Särskilda miljöinsatser under anslaget C
2 anvisa 200 milj.kr. utöver vad regeringen föreslagit,
26. att riksdagen beslutar att till Särskilda program, delposten befolkningsfrågor under anslaget C
2 anvisa 80
milj.kr. utöver vad regeringen föreslagit,
27. att riksdagen beslutar att till IMPODs verksamhet under anslaget C
3 anvisa 20 milj.kr. utöver vad regeringen föreslagit,
28. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en förändrad organisation av solidaritetsarbetet,
29. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inrätta en särskild biståndsmyndighet för stöd till Östeuropa,
30. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bistånd genom FN och andra multilaterala biståndsorgan,
31. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktning av det svenska biståndet till stöd för självtillit i mottagarländerna,
32. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige skall minska landets resursanvändning och miljöförstöring och inrikta sin utveckling på självtillit.
Stockholm den 24 januari 1991 Claes Roxbergh (mp) Marianne Samuelsson (mp) Inger Schörling (mp) Per Gahrton (mp) Anna Horn af Rantzien (mp) Kent Lundgren (mp) Eva Goe s (mp) Gösta Lyngå (mp) Kjell Dahlström (mp)