Sammanfattning
Regeringen föreslår en oförändrad medelsram om 200 miljoner kr. för bistånd till Angola.
Vi motsätter oss att som hittills det svenska biståndet utgår till endast den ena sidan -- och i detta fall till en kommunistisk förtryckarregim -- i det pågående inbördeskriget. Det svenska biståndet kan i vissa fall -- kommunikationer och transport -- utnyttjas direkt i regeringens krigsansträngningar.
Sverige bör i stället stödja utvecklingen mot demokrati och försöka påverka MPLA att snarast på allvar förhandla med UNITA i syfte att få till stånd fred och nationell försoning. Intill att så sker bör inget svenskt bistånd utgå till Angola.
Endast direkt motiverad humanitär hjälp bör dessförinnan utgå. Den bör distribueras via opolitiska hjälporganisationer till såväl MPLA- som UNITA- kontrollerat område.
Bristande svensk kunskap
I sex motioner (1984/85:844, 1985/86:U213, 1986/87:U235, 1987/88:U220, 1988/89:U233 och 1989/90:U658) har påtalats situationen i Angola och Sveriges ensidiga engagemang till förmån för MPLA- regimen i Luanda. Motståndsrörelsen, UNITA, utsattes under lång tid för en konstant nedvärdering.
Svenska medier återgav länge okritiskt den kommunistiska propagandan, som också satte sin prägel på den syn, som förmedlades av den svenska ambassaden i Luanda. Såväl utrikesministern som kabinettssekreteraren förföll till att använda invektiv som ''banditer'' och ''terrorister'' om UNITA och anslöt sig därmed till det kommunistiska språkbruket.
Delvis torde detta ha sin förklaring i bristande kunskap om och ointresse för Angola såväl i de svenska massmedierna som i utrikesdepartementet. Intresset ökade vid slutet av 1987, då svenskar i Angola hamnade i fokus. Därefter avtog det snabbt på nytt. Epitet om UNITA som ''USA-stödd'' och ''Sydafrikastödd'' har ofta förekommit i medierna, medan ''Sovjetstödd'' och ''Kubastödd'' aldrig veterligen förekommit beträffande MPLA-regimen.
Sedan UNITA-ledaren Jonas Savimbi kunnat inregistrera åtskilliga diplomatiska framgångar vid sina besök i flera av de västerländska huvudstäderna och öppet fått stöd av bl.a. USA:s president, har dock UNITA uppenbarligen lyckats uppnå ett visst erkännande också i svenska massmedier. En UNITA-delegation besökte i december förra året Moskva och kort därefter sammanträffade Savimbi med Sovjets utrikesminister Shevardnadze i New York.
Mot bakgrund av UNITA:s framgångar på såväl den militära som den diplomatiska arenan förefaller det klokt att svenska regeringsföreträdare under senare år avstått från invektiv i samband med UNITA. En mer objektiv behandling av Angola har uppenbarligen eftersträvats såväl av svenska massmedier som av den socialdemokratiska regeringen. Detta kommer också till uttryck i länderredogörelsen i årets budgetproposition (bil. 5, sid. 121 f.).
För bakgrunden till inbördeskriget i Angola räcker det med att hänvisa till tidigare motioner. Det regerande kommunistpartiet, MPLA, bröt på ett tidigt stadium överenskommelserna med de båda andra befrielserörelserna UNITA och FNLA och erövrade makten med hjälp från Sovjet och kubanska legoknektar. UNITA tog upp kampen och fick efter hand stöd av flera afrikanska stater och efter 1985 också av USA.
Mavingaoffensiven
Många hoppades, att inbördeskriget skulle ta slut, då MPLA-ledaren dos Santos skakade hand med UNITA- ledaren Savimbi i Gbadolite i Zaire den 22 juni 1989. Detta, trodde man, skulle inleda fredsprocessen på allvar. Så blev det inte. I stället samlade kommunistregimen sina styrkor till vad man hoppades en avgörande attack mot UNITA. Mindre angrepp inleddes redan i augusti och i december igångsattes vad som betecknades som ''slutanfallet'' mot UNITA-trupperna. MPLA deklarerade att man inte hade för avsikt att möta UNITA som en jämbördig partner vid några fredsförhandlingar.
Striderna kom att koncentreras till staden Mavinga i sydöstra Angola och pågick ända till maj 1990, den största kraftmätningen under hela inbördeskriget. Trots sin samtidigt måttfulla och försonliga politik på andra arenor spelade Sovjet en mycket aktiv roll under Mavingaoffensiven. Sovjet stod inte bara för MPLA:s utrustning, vapen m.m. utan sovjetiska officerare hade också ansvaret för såväl den operativa planeringen som det taktiska genomförandet av operationerna. De ledde de mer sofistikerade vapensystemen inom flyg, pansar och artilleri.
Offensiven misslyckades och UNITA kunde inregistrera vad som betecknas som dess största seger under inbördeskriget. Detta har uppenbarligen demoraliserat Luandaregimen ytterligare, och det anses pågå strider mellan olika fraktioner inom MPLA, mellan dem som vill få till stånd en vapenvila med UNITA och den hårda linjens företrädare. De förra synes vinna terräng. Till detta bidrar av allt att döma särskilt två faktorer. Avtalet 1988, som innebar successivt tillbakadragande av de kubanska trupperna, tycks ha hållits. Kubanerna torde inte ha varit inblandade i Mavingastriderna och de sista skall ha lämnat Angola under 1991. Detta år går också Sovjets avtal om stöd till Luandaregimen ut.
Mycket talar för att Mavingaoffensiven var ett sista försök att vända krigslyckan och ta initiativet.
Trots vissa flygangrepp har UNITA efter sin seger flyttat fram sina positioner ytterligare och kontrollerar av allt att döma numera också stora områden i norra Angola mot gränsen till Zaire. Därefter har också stora eftergifter gjorts av MPLA. Marxismen-leninismen har avskaffats som ledstjärna och man har sagt sig vara öppen för ett flerpartisystem. Tecken tyder också på en fortgående upplösning inom MPLA. Allt fler uttalar sympatier för en överenskommelse med UNITA.
Nya fredsförhandlingar
Nya förhandlingar har inletts i Portugal men ännu ej lett till något resultat. UNITA har förklarat, att man vill ha fria val i Angola snarast efter en överenskommelse, medan MPLA sagt sig vilja ha ett dröjsmål på tre år, vilket är helt oacceptabelt för UNITA.
Med tanke på att de kommunistiska partierna och regimerna i de tidigare portugisiska områdena Kap Verde och Sa o Tomé nyligen eftertryckligen besegrats i fria val är våndan inom MPLA möjligen begriplig. Utsikterna för någon form av överenskommelser i Angola är dock uppenbarligen stora. Krigströttheten är stor i hela landet och MPLA-regimen synes ha uttömt alla möjligheter att på nytt gå till offensiv mot UNITA.
Skamfilat svenskt anseende
Detta ger anledning att rikta blickarna framåt, mot en situation då fred på nytt råder i Angola och återuppbyggandet kan starta. Det ställer nya krav på Sveriges agerande. Det oreserverade svenska stödet till kommunistregimen i Luanda har knappast stärkt vårt anseende.
Genom det svenska stödet till MPLA-regimen i Angola har vi direkt motverkat det demokratiska västerlandets och därmed våra egna intressen. Det är inte försvarbart, att svenska biståndsmedel används till att med hjälp av Volvo- och Scanialastbilar transportera militära enheter och förnödenheter för MPLA-sidan i inbördeskriget. Det är inte heller acceptabelt att biståndsmedlen enligt bilagan till budgetpropositionen (bil. 5, sid. 121) används till ''projektstöd inom områdena elförsörjning och lastbils- och bussrehabilitering''.
I klartext torde detta innebära, att svenska biståndsmedel används för att reparera vad UNITA lyckas slå ut av transport- och kommunikationssystem och blir därmed ett direkt bidrag till kommunistsidans krigsansträngningar. Det har också sagts, att svenska komponenter ingår i den kommunikationsutrustning, som MPLA-sidan använder sig av. Någon kritik från dem, som i andra sammanhang alltid brukar motsätta sig användningen av svenska förnödenheter i krigssammanhang har dock inte kunnat förmärkas beträffande Angola.
Vi motsätter oss att svenska biståndsmedel ensidigt går till MPLA-regeringen i Angola. Sverige bör i stället använda sitt eventuella inflytande till att utöva påtryckningar på Luandaregimen för att få till stånd vapenvila och fred i Angola. I stället för att ge stöd åt den nuvarande regimen bör Sverige stödja och stimulera utvecklingen mot demokrati. Händelserna i Namibia har visat, att en sådan kan fungera också i denna del av världen. Det synes också rimligt att anta att efter fria val i Angola den nuvarande MPLA-regimen kommer att ersättas. För svenska intressen vore det då positivt, om Sverige inte enbart förknippas med en avskydd förtryckarregim.
Endast humanitärt motiverat bistånd till Angola är i dagsläget motiverat. Utrikesutskottet har vid upprepade tillfällen påstått att svenskt bistånd nått båda sidor i inbördeskriget. Detta är inte sant. På ort och ställe har kunnat konstateras, att inga svenska biståndsinsatser har nått fram till UNITA-kontrollerat område.
Sverige bör ge all tänkbar hjälp åt det hårt drabbade angolanska folket. Tusentals angolaner lider nöd och hotas av svält. Denna hjälp bör dock distribueras genom opolitiska organisationer som Röda korset eller via privata hjälporganisationer över hela Angola.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att biståndet till Luandaregimen inte bör utgå förrän positiva resultat uppnåtts vid fredsförhandlingar mellan MPLA och UNITA,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att humanitärt bistånd, förmedlat av opolitiska organisationer som Röda korset m. fl., bör komma hela Angola till del, alltså även de av UNITA kontrollerade områdena,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör bidra till att stimulera utvecklingen mot demokrati i Angola genom att försöka påverka MPLA-regimen att snarast på allvar inleda fredsförhandlingar med UNITA.
Stockholm den 24 januari 1991 Birger Hagård (m) Gullan Lindblad (m) Göran Allmér (m) Hugo Hegeland (m) Göran Ericsson (m) Ulf Melin (m)