De alkoholrelaterade problemen i tredje världen är tyvärr tilltagande. De lägger ytterligare sten på den börda som torka, inflation, befolkningsökning, ekonomisk stagnation etc utgör. En växande alkoholkonsumtion försvårar och förstärker de övriga problemen, dessutom inverkar konsumtionsökningen generellt sett mycket negativt i utvecklings- och samarbetsprojekt som drivs med biståndsmedel.
Tyvärr finns det få forskningsrapporter eller andra faktasammanställningar som belyser problematiken. Skatteintäkterna för alkoholdrycker svarar även i u-länder för en icke föraktlig del av statsinkomsterna, vilket naturligtvis leder till att intresset för konsumtionsminskning är litet.
Orsaker till konsumtionsökningen
När utbudet av alkohol ökar, till priser som folk kan betala, då ökar också konsumtionen. Det traditionella drickandet var omgärdat av olika begränsningar, vilka saknas när det gäller den alkoholkonsumtion som de västerländska dryckesvanorna fört med sig. Nya vanor uppstår också kring de traditionella, hemmagjorda dryckerna i takt med penningekonomins utbredning.
I korthet kan orsakerna till den ökande alkoholkonsumtionen i tredje världen sammanfattas i följande punkter:
Ökad import från i-länder
Här spelar tyvärr Sverige som i-land en kontraproduktiv roll,som inte kan accepteras. Redan Vin & Sprit AB:s sätt att marknadsföra Absolut Vodka internationellt ger bevis för detta. Vin & Sprit AB:s export ökar också snabbt. Exporten av brännvin och vodka har t.ex. ökat från l30 670 000 kr. l987 till 231 024 000 kr. l989 enligt SCB:s databas.
Marknadsföringen riktar sig inte heller, som Vin & Sprit AB har hävdat inför riksdagen, bara till länder med väl utvecklad infrastruktur och ekonomi. Av statistik från l989 framgår att Guatemala, Honduras, Costa Rica, Namibia och Dominikanska republiken ingår bland de länder Vin & Sprit AB riktar sig till. Till Namibia lyckades man t.ex. exportera 28 431 liter och till Dominikanska republiken 30 886 liter under l989. Till andra u-länder har man lyckats få en kraftig stegring av exporten -- till Thailand t.ex. från ca 4 000 liter l987 till ll 700 liter l989. Exporten till Filippinerna har ökat från 900 liter l987 till 11 700 liter l989. Panama är, vid sidan om USA, ett av företagets mest lönsamma exportländer per invånare räknat. Där har försäljningen ökat från 29
100 liter l987 till 70 710 liter l989.
Och i t.ex. Nigeria tillkom från slutet av 1970-talet till slutet av 1980-talet 24 ölbryggerier. Spritimporten till samma land ökade mellan 1981 och 1983 med 30 gånger!
Detta är dubbelmoral. Huvudmotivet för det svenska monopolsystemet för alkohol är att eliminera vinstintresset och förhindra konsumtionshöjande marknadsföring. Att av svenska staten ägda företag bedriver intensiv marknadsföring av spritdrycker i bl.a. utvecklingsländerna är ägnat att minska trovärdigheten för det svenska biståndsarbetet.
Ökad tillgänglighet
Utvecklingsländerna har inte den lagstiftning vi är vana vid för att kunna begränsa den allmänna tillgängligheten till alkohol. Handelsmonopol, utskänkningstider och andra liknande restriktioner är mycket sällsynta. Någon mer omfattande upplysningsverksamhet förekommer inte heller. Här bör de svenska frivilligorganisationerna i sitt biståndsarbete kunna spela en mer framträdande roll.
Ökat välstånd
Ett relativt sett ökat ekonomiskt välstånd bland stora grupper medför att flera har pengar att spendera på barer och andra försäljningsställen för alkohol.
Mediernas budskap
Tidningar, TV, affischtavlor etc sprider bilder av framgångsrika människor, vars framgång verkar höra ihop med att de dricker just den eller den spritsorten. För att åter hämta exempel från Nigeria: De 17 dagstidningarna får sina inkomster till 25 % från annonser och av annonserna handlar ca 50 % om alkohol!
Historiska beteenden
Som en reminiscens av kolonialtiden förekommer att många västerlänningar som idag bor i tredje världens länder ofta tycks göra sitt bästa för att föra sina alkoholtraditioner vidare och stärka intrycket att det är ''flott'' och ''bildat'' att dricka kraftigt. Detta felaktiga beteende kan i u-landsmiljö skapa oönskad efterföljd.
Västerländskt berusningsbeteende
Med de västerländska alkoholvanorna har även följt de därmed sammanhängande berusningsbeteendena. I flera områden t.ex. bland Basutofolket i södra Afrika, var alkoholförtäringen traditionellt sett inte förknippad med våld och slagsmål, något som dock numera gjort sitt intåg i kölvattnet av införande av europeiskt öl och destillerade drycker.
Statligt intresse
Skatteinkomster från alkoholförsäljning är i många stater en av de viktigaste inkomstkällorna. Intäkterna kan svara för en oproportionerligt stor andel av de totala statsinkomsterna. De arbetstillfällen som skapas i bryggerier är heller inte ointressanta i länder med närmast oändlig arbetslöshet.
Försvagade motkrafter
Det traditionella drickandet omgavs av klara gränser. Berusning var tabubelagd, debutåldrarna var betydligt högre -- flera faktorer bidrog till att begränsa skadeeffekterna. Idag innebär de sociala omvälvningarna, med urbanisering, familjeupplösning och nya levnadsmönster även att nya dryckesmönster anammas.
Konsekvenser av alkoholkonsumtionsökningen
Konsekvenserna av den ökande alkoholkonsumtionen liknar på flera punkter de effekter som sedan länge kunnat dokumenteras i Sverige och andra industriländer. De kan sammanfattas enligt följande:
Ekonomiska konsekvenser
I t.ex. Zambia och Tanzania beräknas ca 15 % av statsinkomsterna bestå av skatter och andra avgifter på alkohol. Kostnadssidan är p.g.a. sjuk- och socialvårdssektorernas begränsade omfattning betydligt svårare att dokumentera. Det faktum att en stor del av trafikskadorna och våldsbrotten hänger samman med alkoholförtäring registreras inte.
Folkhälsan
Enligt bedömningar av professor Alan Haworth som studerat alkoholproblematiken i Zambia under många år är alkoholberoende en av de vanligaste orsakerna till undernäring. Kopplingen mellan barns undernäring och föräldrars alkoholmissbruk är uppenbar enligt Haworth, något som uppmärksammats i mycket liten grad.
Skador och kriminalitet
Till sjukhusens akutmottagningar kommer offren för våld, eldsvådor och trafikolyckor -- nära relaterade till alkoholförtäring. Senare tids alkoholforskning har klart visat att alkoholberoende utgör en mindre del av de skador som orsakas av alkoholkonsumtion.
Våld och kriminalitet är i likhet med i industrialiserade länder starkt relaterat till alkohol. En studie i Dar es Salaam 1981 visade att vid 80 % av alla anhållanden för våld mot person vid ett par polisstationer var gärningsmannen och/eller offren alkoholpåverkade.
Eliten
I de flesta utvecklingsländer är skaran av välutbildade mycket liten. I dessa grupper finns emellertid en överrepresentation av alkoholberoende av västerländsk typ. Sårbarheten blir stor när de som skall leda ett land framåt i tilltagande grad fastnar i alkoholberoende.
Familjeplanering och sexuellt överförda sjukdomar
Erfarna familjeplanerare, t.ex. i Kenya, vittnar om att alkoholen utgör ett verksamt hinder för familjeplaneringen. Alkoholen är även en viktig faktor vid aidsspridning, veneriska sjukdomar och prostitution.
Åtgärder
Att bemästra hela den komplicerade problembild som tecknas ovan kräver naturligtvis en rad insatser av större och mindre karaktär. Det är tredje världens länder, med stöd från t.ex. WHO och andra FN-organ samt från industriländerna, som själva måste ta sig an uppgiften. Det behövs bl.a.:utvidgad forskning om alkoholkonsumtionen i utvecklingsländernaen restriktiv statlig alkoholpolitik och en effektiv lagstiftning, förslagsvis enligt WHO:s riktlinjer information, utbildning och debatt i länderna folkliga rörelser och opinionsbildning.
Svenska insatser
I de svenska biståndsprojekt som SIDA driver bör i framtiden alkoholfrågan uppmärksammas. Ett jordbruksprojekt som riktar sig till kvinnorna men låter männen sitta kvar och lägga pengarna på barens utbud förfelar sin verkan, likaså ett familjeplaneringsprojekt som inte integrerar alkoholupplysning. Det borde utredas i vilken grad alkoholproblem utgör hinder för måluppfyllelse och effektivt genomförande av biståndsprojekt. Likaväl som miljöaspekterna inverkar på många biståndsområden och numera återfinns som ett av de övergripande biståndsmålen, bör övervägas att lyfta fram alkoholen som utvecklingshinder i biståndsverksamheten.
Vidare bör svenskar i biståndstjänst reflektera över sina egna alkoholvanor och ta ställning till hur deras agerande påverkar människor de arbetar och umgås med. Det är väsentligt att de inte obetänksamt för vidare västerländska alkoholvanor, som kan bidra till att biståndsinsatserna inte får avsedd effekt.
Aktualisering av denna problematik med biståndsmottagande länders regeringsföreträdare kan vara känsligt och kanske föga framgångsrikt. Motkrafterna får då stöttas på annat sätt, t.ex. genom stöd till enskilda svenska organisationers biståndsprojekt som inriktas på information och utbildning i alkoholfrågan samt genom stöd till folkliga rörelser med alkoholupplysning och opinionsbildning på programmet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om alkoholens roll som utvecklingshinder,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att beakta alkoholproblematiken vid utformningen och tillämpningen av svenskt bistånd,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av forskning om alkohol som utvecklingshinder,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att alkoholupplysningsprojekt bör kunna få stöd inom ramen för anslaget till enskilda organisationers biståndsarbete.
Stockholm den 25 januari 1991 Anders Castberger (fp)