Det behövs en ny u-landspolitik
Det var år 1962 som den svenska biståndspolitikens mål uppställdes -- att höja de fattiga folkens levnadsnivå. Idag låter det som bitter ironi. U-ländernas villkor har försämrats drastiskt under 1980-talet. För flertalet handlar det inte längre om att höja levnadsnivån utan att bromsa nedgången. Barnadödlighet och analfabetism ökar. 40 000 barn dör varje dag -- av fattigdom.
Klyftorna mellan i- och u-länder, som skulle minska, vidgas istället. Kapitalströmmarna har vänt -- nu är det från u-länderna som kapitalet strömmar till de rika ländernas banker.
Orsaken till denna försämring är skuldkrisen eller skuldkriget mot u-länderna som den rätteligen borde kallas, om vi med krig menar detsamma som Clausewitz -- en våldshandling med mål att tvinga motståndaren att göra som vi vill. Ju mer skulderna omförhandlats, desto mer har de stigit. Nu är de uppe i 1 341 miljarder dollar, 7 500 miljarder kronor.
De biståndspolitiska målen raseras. När Internationella valutafondens (IMF) rådgivare flyttar in i u-ländernas finansministerier, och deras centralbanker övervakas av bankkonsortiernas utposterade inspektörer, finns inte mycket kvar av det nationella oberoendet. Demokratiska rättigheter som pressfrihet och strejkrätt avskaffas, när de fattiga protesterar mot att just de ska tvingas till åtstramningar. De sociala klyftorna ökar. Mark och vatten överexploateras för att öka exporten och betala skulden. Nya miljö- och svältkatastrofer följer.
Vad vi bevittnar är en utvecklingskris. 1960-talets utvecklingsoptimism och blinda tro på tekniken har övergått i eftertankens kranka blekhet. Tron att u-länderna skulle ta sig upp ur fattigdomen till ett ''take-off'' så som vi en gång gjorde, kom på skam. Världsmarknaden står på de rikas sida.
Det behövs en ny utvecklingsdebatt, och den måste handla om internationell rättvisa och vår del i u-ländernas kris. Det räcker inte att bara öka biståndet, utan de grundläggande orsakerna till u-ländernas kris måste angripas: räntorna, bytesvillkoren, råvarupriserna, i- ländernas protektionism. Bretton Woods-institutionerna måste ifrågasättas. Vi måste också granska vår egen handelspolitik.
Det kalla kriget öst--väst och den hejdlösa kapprustningen slukade fabulösa resurser. Vapenfabrikanter och banker hjälptes åt att militarisera tredje världen på kredit. Det gäller också Sverige.
Den svenska biståndspolitiken håller också på att strukturanpassas. Tillväxten har blivit ett mål överordnat de övriga. Men tillväxt är inte samma sak som hållbar utveckling. SIDAs kapacitet skärs ner. Landprogrammeringen överges. Istället anslås en ständigt större del av biståndsbudgeten till särskilda program, katastrofinsatser, regionala insatser, humanitärt bistånd, särskilda miljöinsatser osv. Det medför en uppsplittring av insatserna och överlappning. Det leder också -- och det är allvarligt -- till att biståndsinsatserna rycks loss ur sitt utvecklingspolitiska sammanhang. Biståndspolitiken underordnas handelspolitiken.
Allt större del av biståndspengarna går till Världsbankens strukturanpassning på IMFs villkor -- och till insatser för att mildra de sociala och miljömässiga följderna därav. Länder som inte vill underkasta sig IMF avstängs från bistånd. Afrikas kris diskuteras -- men det koloniala arvet glöms bort. Istället kritiseras de afrikanska staternas tillkortakommanden, och pekpinnar riktas till höger och vänster. De ska rätta munnen efter matsäcken. De ska överge planeringen, som sägs vara roten till allt elände.
De asiatiska nyindustrialiserade ''fyra små tigrarna'' framhålls som bevis för att liberalismen är den rätta vägen till ekonomisk utveckling och demokrati. Då glömmer man -- eller förtiger -- att just dessa länder är planekonomier och diktaturer. Den viktiga lärdomen av deras utveckling är ju istället att de fick dragkraft utifrån av det japanska uppsvinget, Koreaboomen och Vietnamkriget. Föreligger dessa förutsättningar i Afrika och Latinamerika idag?
Den epok som kallats det kalla kriget är slut. Många hoppades att få möta en ny epok med politisk dialog och fredliga metoder för att lösa konflikter. Resurser skulle föras över från militära rustningar till utvecklingsbistånd.
Men nu behöver konflikter i tredje världen och mellan i- länder och krafter i tredje världen ej längre låsas fast i en öst--väst-konfrontation. Krig kan inledas och pågå utan risk för upptrappning till supermaktskonflikt.
Ska hoppen om en ny epok infrias, då fordras handling. Hittills har inga frigjorda resurser överförts till u-länderna. Tvärtom minskar i-ländernas bistånd. De nedrustade vapnen skrotas inte -- åtminstone till viss del säljs de i tredje världen. Vi ser en hotande nord--syd-konflikt.
Det behövs en ny u-landspolitik
Istället för 1960-talets kraschade utvecklingsstrategier behövs en ny u-landspolitik och här kan Sverige gå i spetsen. Den måste utgå från i-ländernas ansvar. Den måste bygga på människorna i u-länderna. De är den största tillgången.
Den första förutsättningen för att människor ska kunna bygga upp sina länder är liv och hälsa. Biståndet måste inriktas på att täcka basbehoven av god föda, rent vatten, bättre sanitära förhållanden, rimlig bostadsstandard, grundutbildning och utbyggd primärhälsovård.
Människorna måste få makt över sina liv. Det gäller inte minst kvinnorna. Biståndet måste öka till utbildning och understödja en skolpolitik som ger alla samma möjligheter. Det ska användas för att undanröja diskrimineringen av flickor, minoritetsfolk och fattiga.
Människorna måste få makt att förändra sina liv och samhället. Rätten att organisera sig är grunden för en demokratisk utveckling. Det betyder att biståndet ska inriktas på stöd till fackliga och bondefackliga organisationer, miljö- och kvinnokamp, självständiga massmedia liksom till sammanslutningar och personer som försvarar de mänskliga rättigheterna.
Det behövs en ny handelspolitik
Sverige uppträder med dubbla ansikten mot u-världen. Vi försvarar u-ländernas intressen i GATT-förhandlingar, Världsbanken och andra fora. I varje fall försöker vi. Men vi gör föga för att ändra bytesvillkoren till u-ländernas fördel, dvs till vår egen nackdel. Vi skulle kunna göra mycket mer för att öka den svenska importen från u- länderna. Vi skulle kunna försvara de mänskliga rättigheterna även när våra handelsdelegationer besöker diktaturerna. Det behövs initiativ och finansiellt stöd för att utveckla den regionala handeln och samarbetet mellan u- länder.
Ett statligt bolag för u-landshandel bör inrättas för att utveckla Sveriges handel med u-länderna och åstadkomma rättvisare handelsvillkor. Det skulle också bli ett stöd för kommuner och landsting som vill handla solidariskt. Enskilda organisationer som arbetar med solidarisk u- landshandel ska understödjas.
Det behövs en ny skuldpolitik
I-världens regeringar och banker måste äntligen ta konsekvenserna av 1970-talets ansvarslösa utlåning. Idag är det ingen som räknar med att u-länderna ska kunna betala tillbaka skulderna. Bankerna har garderat sig för förluster. Den finanskrasch som syntes hota när skuldkrisen bröt ut 1982, är avvärjd. Nu fungerar skulderna endast som medel att tappa u-länderna på resurser och som instrument för politiska påtryckningar. De belastar u-ländernas administration. Var tredje ekonom i Afrika är upptagen med skuldförhandlingar. Sverige ska arbeta för avskrivning av skulderna, i första hand de offentliga.
Den svenska debatten om strukturanpassning har väckt opinionen och fört frågan framåt. Det är därför dags att Sverige gör gemensam sak med andra progressiva länder tar initiativ i skuldfrågan.
Sverige bör verka för en världskonferens eller ett toppmöte för att utarbeta en samlad skuldstrategi omfattande både låne- och handelspolitiken. I-ländernas marknader måste öppnas för u-landsprodukterna. Växelkurserna måste stabiliseras och räntorna sänkas.
U-landspolitisk utredning
Vänsterpartiet begär att regeringen tillsätter en parlamentarisk utredning med bred förankring i folkrörelserna, solidaritetsrörelserna, Röda korset och Rädda Barnen för att utforma förslag till en övergripande u-landspolitik utifrån vad som anförts här ovan.
Utredningen ska utgå från att biståndsmålet höjs från 1 till 2 % av BNI och utarbeta en plan för hur höjningen ska genomföras. Den bör pröva möjligheten att inrätta ett särskilt departement för u-landssamarbete.
För ett effektivt bistånd behövs bättre mått på utveckling än BNP/invånare. Det är orimligt att se det som utveckling, när BNP ökar till följd av t.ex. ökad kaffeexport, som odlas på jord som tidigare gav människorna deras mat. Nu föreligger olika förslag på nya mått som UNICEFs U5MR, UNDPs välfärdsindex, köpkraftsparitet (PPP). Dessa bör prövas som komplement till BNP i biståndet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en brett förankrad parlamentarisk utredning om en övergripande u- landspolitik i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 24 januari 1991 Lars Werner (v) Berith Eriksson (v) Lars-Ove Hagberg (v) Bo Hammar (v) Margó Ingvardsson (v) Ylva Johansson (v) Bertil Måbrink (v)