Inledning
Kurdistan, som till huvuddelen utgörs av ett bergsområde, sträcker sig från Svarta Havet och Mesopotamiens högland på ena sidan och den anti-tauriska bergskedjan och iranska platån på den andra. Området har en yta ungefär så stor som Frankrike. Kurdistan omfattar stora delar av Turkiet, Iran, Irak och Syrien.
Kurderna avviker klart såväl etniskt som till religion och historia från turkar, perser och araber, det vill säga de folkslag som i dag utgör majoritetsbefolkning i de länder som Kurdistan är uppdelat mellan.
Kurdistans befolkning består till övervägande del av kurder. Dessutom finns en rad etniska minoriteter vilka antingen utgör delar av den inhemska befolkningen, såsom armenier, assyrier, chaldians eller folk som förts dit under olika politiska assimileringskampanjer: araber, perser och turkar.
Kurdernas ursprung och kultur
Kurderna är ett indoeuropeiskt folk, ett av de äldsta i Mellanöstern, som under andra årtusendet f. Kr. vandrade in och slog sig ner i Zagros bergsområde.
Kurderna anses vara ättlingar till mederna, vilka erövrade Nineve på 600-talet f. Kr. De nämns av den grekiska historikern Xenofon i ''Anabasis'' -- skildringen av de tiotusens återtåg. Xenofon skriver: ''Karduhoierna, vilka bor i bergen är modiga och kommer ej att vika vare sig för perserkonungen eller för armeniskt styre.''
Det kurdiska språket tillhör den västiranska delen av den indoeuropeiska språkfamiljen och består av två huvuddialekter, Kurmanji och Sorani. Språket är icke besläktat med de arabiska eller turkiska språken.
I det av godtyckliga statsgränser splittrade Kurdistan har musiken kommit att spela en central och enande roll. De historiska krönikorna, de episka dikterna och den lyriska poesin har tonsatts och därigenom lättare kunnat bevaras.
De moderna politiska visorna knyter an till de klassiska författarna och de revolutionära poeterna från 1300--1700- talen, vilkas verk lever vidare i den rika muntliga traditionen.
Kurderna -- folk utan eget land
Kurderna anses vara en av världens största etniska folkgrupper utan eget land. De fem stater som har en kurdisk befolkning för ingen statistik över antalet kurder. Man har försökt att assimilera dem och därför förtigit antalet så långt det varit möjligt.
I dag är befolkningssiffran en känslig politisk fråga. Men de uppskattningar som finns talar om att det skulle finnas 20--25 miljoner kurder, kanske till och med ännu fler.
Av de ca 700 000 kurder som lever i exil finns många i Europa. Bara i Sverige bor ca 11 000.
Skillnaden mellan kurderna och andra etniska minoriteter i Sverige är dels att de är en så stor grupp och dels att de till skillnad från andra flyktinggrupper inte kan få impulser till att utveckla sitt språk och sin kultur från ett hemland. Det beror på att regimerna i deras hemländer målmedvetet arbetar för att utplåna kurdernas kulturarv och därigenom ett etniskt folk.
Kurdiskt kulturcentrum
Mot denna bakgrund har det i Sverige vuxit fram ett starkt intresse för ett kurdiskt kulturcentrum. Från SIDA har uttalats intresse. Det finns också uppgifter från SIDA om möjligheten att erhålla medel för ändamålet inom biståndsbudgetens ram.
Ett kulturcentrum kan bl.a. ge möjlighet för kurder i exil att lära känna, bevara och utveckla sin kultur. Det kan användas för att samla kulturellt material och arkivera material av nationell karaktär. Det kurdiska folket saknar ännu motsvarighet till riksarkiv. Centret kan även användas för forsknings- och biblioteksverksamhet m.m.
Det skulle även vara av stort värde för en icke-kurdisk allmänhet att få möjlighet att möta en av de äldsta kulturerna i Mellanöstern. Den kurdiska kulturen angår inte bara kurder -- den angår hela mänskligheten.
Med anledning av det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett kurdiskt kulturcentrum i Sverige och att regeringen till riksdagen återkommer med förslag hur kulturcentret kan realiseras.
Stockholm den 24 januari 1991 Berith Eriksson (v) Ingbritt Irhammar (c) Maria Leissner (fp) Berit Löfstedt (s) Ragnhild Pohanka (mp)